ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Η κοινή μας δράση να ωθήσει στην κοινωνική συμμαχία

Πρώτο βήμα τα κοινά πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη ενάντια στις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, ΦΠΑ και τιμολόγια ΔΕΗ

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη
Ενα μεγάλο βήμα στην κοινή δράση και το συντονισμό εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων μικρών βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των γυναικών και της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, στο κοινό μέτωπο κατά της εξουσίας των μονοπωλίων έγινε χτες στην Αθήνα, με την κοινή σύσκεψη των Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Ενα πρώτο βήμα που σηματοδοτεί μια «μεγάλη πρωτοβουλία και απόφαση», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη σύσκεψη, που υπηρετεί την ανάγκη για ένα ρωμαλέο κίνημα πάλης και ανατροπής με στόχο να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση, τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, να παλέψουν για μια αξιοπρεπή ζωή και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά τους.

Μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας όχι μόνο για να υπάρξει ισχυρή αντίσταση στις συνέπειες της κρίσης, αλλά και για να πέσουν τα φύτρα της κοινωνικής συμμαχίας, που είναι η βασική προϋπόθεση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

«Εχουμε συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» σημείωσε στην εισήγησή του εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, όμως «είμαστε πεισμένοι ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει στον εργατοϋπάλληλο, στον αυτοαπασχολούμενο, στο φτωχό αγρότη και τις οικογένειές τους μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, χωρίς την αγωνία για την επιβίωση, είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Μόνο αυτός ο αγώνας, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και τη λαϊκή εξουσία, μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες που αφορούν στη διατροφή, στη στέγη, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στην προστασία της Υγείας, στην ξεκούραση και στην ψυχαγωγία, στη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας».

Απάντηση στις ανάγκες των καιρών

Η σημερινή μας πρωτοβουλία είναι απάντηση στις ανάγκες των καιρών, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Αλλά δεν πάει άλλο με τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους που απαιτούν δουλειά τσάμπα μέχρι τα βαθιά γεράματα, μας ληστεύουν και μας αρπάζουν τσάμπα τα προϊόντα μας. Είναι η απάντησή μας ενάντια σε αυτούς που καταληστεύουν εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους, γυναίκες, σπουδάζουσα νεολαία. Ξέρουμε βέβαια ότι θα επιδιώξουν να μας μπερδέψουν. Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι θα συνεχίσουν την πολιτική των διαχωρισμών, τις συκοφαντίες για τους «χωραφάδες» τους «επιδοτούμενους». Θα τους απαντήσουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Η εξέλιξη αυτή, σημείωσε ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, μας ανοίγει νέους δρόμους. Ηδη από την ιδρυτική της διακήρυξη η ΠΑΣΕΒΕ έβαζε το ζήτημα της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. Γιατί και ο αυτοαπασχολούμενος είναι και αυτός παραγωγός του πλούτου και τα μέτρα που παίρνονται τον οδηγούν στην εξαθλίωση. Οι ανατροπές στο ωράριο θίγουν και εμάς, όπως και τους εργαζόμενους, η γυναίκα αυτοαπασχολούμενη αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα όπως και η γυναίκα εργαζόμενη. Ηδη 430.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανανεώσουν τα βιβλιάρια ασθενείας και από το νέο χρόνο θα είναι χωρίς περίθαλψη.

Μόνο με το κοινό μέτωπο πάλης μπορούμε να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, σημείωσε στην ομιλία της η Καλλιόπη Μπουντούρογλου εκ μέρους της ΟΓΕ. Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα, το ρόλο της γυναίκας. Και η χειροτέρευση των συνθηκών για την εργαζόμενη γυναίκα θα φέρει χειροτέρευση συνολικά στη ζωή της οικογένειας και της οικογένειας σε όλο το λαό.

Το ίδιο το ΜΑΣ από τη δημιουργία του βασίζεται στη συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, με τους κοινούς αγώνες των εργατών και των αγροτών, σημείωσε εκ μέρους του Μετώπου Σπουδαστών ο Δημήτρης Βιτάλης και δε διαφεύγει της προσοχής μας ότι η άρχουσα τάξη επιδιώκει να ορθώσει εμπόδια στη συμπόρευση αυτή και να βάλει τους σπουδαστές απέναντι από την εργατική τάξη. Γι' αυτό στην πάλη μας για τα καθημερινά προβλήματα των σπουδαστών, στις παρεμβάσεις μας για τη σίτιση, τη στέγαση, τις μεταφορές επιδιώκουμε και πρέπει να επιδιώξουμε ακόμα πιο πολύ στο μέλλον να προβάλουμε τις αιτίες των προβλημάτων αυτών, να μπολιάσουμε τις συνειδήσεις των σπουδαστών για την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας, να φωτίσουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικός.

Καμιά αναμονή

Η πρώτη δυναμική κοινή παρουσία των φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Αιχμή των πανελλαδικών συλλαλητηρίων θα είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η νέα αύξηση στο ΦΠΑ.

Πρόγραμμα δράσης στην Πάτρα

Μαζική η συμμετοχή στη χτεσινή σύσκεψη

Κοινή σύσκεψη συντονισμού πραγματοποίησαν χτες στην Πάτρα οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ μαζί με το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), αναλαμβάνοντας δράση για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης. Η αίθουσα όπου έγινε η σύσκεψη γέμισε κόσμο.

Ορίστηκε πρόγραμμα δράσης που ξεκινά από σήμερα κιόλας. Ετσι: Σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη ΔΕΗ, στις 8 π.μ., για τις ανατιμήσεις και να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο, οικογενειάρχη κ.τ.λ. που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ακόμα, στις 10 π.μ., θα γίνει παρέμβαση στη βιομηχανία «RANIA», όπου η εργοδοσία απέλυσε πρόσφατα την πρόεδρο του κλαδικού συνδικάτου. Την ίδια ώρα, θα γίνει περιοδεία στο διαγνωστικό κέντρο «Β' Διάγνωση» όπου μεθοδεύονται αντεργατικές ανατροπές. Μεθαύριο, Παρασκευή, θα γίνει παρέμβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που κυριαρχεί στα σχολειά.

Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στο πώς η οργάνωση του αγώνα θα γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών. Χτες συνεδρίασαν οι διοικήσεις των συνδικάτων Φαρμάκου, Μετάλλου, Ιδιωτικών Κλινικών για να προετοιμάσουν γενικές συνελεύσεις και κλαδικές συσκέψεις. Επίσης, αύριο, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Μετάλλου προχωρούν σε κοινή σύσκεψη για να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα και στις εργατογειτονιές.

Ολοι στα συλλαλητήρια στις 23 Σεπτέμβρη

Σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα για την επιτυχία τους

Σε κοινή σύσκεψη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου προχωρούν την επόμενη Δευτέρα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ και ΟΓΕ στην Αθήνα, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε διοικήσεις συνδικάτων, μαζικούς φορείς, συλλόγους κτλ. Αθήνας, Πειραιά και Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «ATHENS IMPERIAL» (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλ. Καραϊσκάκη) στις 6 μ.μ.

Η πλατιά προπαγάνδιση και δράση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου πρέπει να οργανωθεί σε κάθε τόπο δουλειάς και μόρφωσης, γειτονιά, χωριό και πόλη. Να σταλεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης των σχεδίων που λεηλατούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα και με τα σχέδια για:

  • Αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις.
  • Τη μετάταξη εκατοντάδων προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, όταν την ίδια στιγμή επισπεύδεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
  • Ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
  • Επιβολή του λεγόμενου «πράσινου φόρου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ