ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θνησιγενείς οι άμεσες συνομιλίες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το κλειδί για την επιτυχία της οποιασδήποτε πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η ύπαρξη θέλησης εκ μέρους της Ισραηλινής πλευράς να τερματίσει την κατοχή και να απομακρύνει τους εποικισμούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, το οποίο θα έχει πρωτεύουσα τη Δυτική Ιερουσαλήμ». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την έναρξη των άμεσων ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, την περασμένη εβδομάδα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι είναι προφανές ότι «εξυπηρετούν τις ανάγκες εσωτερικής κατανάλωσης της αμερικανικής προεδρίας Ομπάμα, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου στο Νοέμβρη, τονίζοντας ότι η, μέχρι σήμερα, πείρα των διαπραγματεύσεων έχει αποδείξει ότι αν δεν υπάρχει εξαρχής σαφής στόχος και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, δεν καταλήγουν πουθενά. Το ΚΚ Ισραήλ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δε φαίνεται να έχει καμία πρόθεση ούτε να σταματήσει τους εποικισμούς, ούτε να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ απαιτώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, ουσιαστικά δίνει τέλος σε κάθε δικαίωμα των Αράβων πολιτών του».

Εκτιμά ότι η συμμετοχή Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις στοχεύει στην αποκλιμάκωση των διεθνών επικρίσεων σε βάρος της και στη διευκόλυνση της προεδρίας Ομπάμα να διασφαλίσει υποστήριξη από τις αραβικές ηγεσίες στην επιθετική της πολιτική απέναντι στο Ιράν. Στην απόφαση, αναφέρεται επίσης ότι το ΚΚ Ισραήλ εκφράζει τη συμφωνία και τη συμπαράστασή του στις αριστερές παλαιστινιακές δυνάμεις, οι οποίες κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να απέχει από τις συνομιλίες, υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Στην απόφασή της, η ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά, οι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της βίας που σήμανε την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, δεν έχουν ακόμη υποστεί καμία συνέπεια, παρά την έρευνα που υποτίθεται ότι έγινε σε βάρος τους. Προειδοποιεί ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δείχνει ότι γίνονται προετοιμασίες για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας απέναντι στους Παλαιστινίους αλλά ακόμη και για πόλεμο τόσο με γείτονες χώρες, όπως ο Λίβανος, όσο και μακρινότερες, όπως το Ιράν και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους καλλιτέχνες και στους ακαδημαϊκούς που αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν κάθε δραστηριότητα στους εποικισμούς καταγγέλλοντας την κατοχή, παρά τις απειλές και τις πιέσεις που δέχτηκαν.

Προειδοποιήσεις από τη «Χαμάς»

Τη σύλληψη δεκάδων μελών της στη Δυτική Οχθη από την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και την παραπομπή επτά εξ αυτών ως υπόπτων για τις δύο ένοπλες επιθέσεις κατά εποίκων την περασμένη βδομάδα κατήγγειλε η «Χαμάς». Ο εκπρόσωπός της, Φάουζι Μπαρχούμι, ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, καλώντας την Π. Αρχή «να πάρει μαθήματα από όσα έγιναν στη Γάζα, όπου έχασε την εξουσία, πριν το μετανιώσει και στη Δ. Οχθη».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οξύνεται η πόλωση ενόψει δημοψηφίσματος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Οξύνεται η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όσο πλησιάζουμε στη μέρα του δημοψηφίσματος, για τη συνταγματική αναθεώρηση την ερχόμενη Κυριακή, με τους τόνους να ανεβαίνουν από όλες τις πλευρές. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε όλους όσοι τάσσονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης «οπαδούς του πραξικοπήματος», εννοώντας το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτέμβρη 1982. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από την εκλογή της έχει επενδύσει την πολιτική της στη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθώντας να πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης από το στρατό, σε μία μάχη αστικών δυνάμεων εξουσίας, για να συνεχιστεί η δικτατορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει.

Η αντιπολίτευση των ονομαζόμενων «κεμαλιστών» βάζει ζήτημα πολιτικής νομιμότητας προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ακόμα και αν εγκριθεί στο δημοψήφισμα, δε θα έχει κοινή αποδοχή, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταφέρθηκε χτες εναντίον της ΕΕ, που χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» για το δήθεν εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την αναθεώρηση να νικά στο δημοψήφισμα με ποσοστά 51 έως 57%, ενώ η πόλωση και η εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα έχει και πολιτικές συνέπειες δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων μέχρι τις εκλογές.

Χτες, τουλάχιστον 15 άνθρωποι φερόμενοι ως «αντάρτες» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό στην επαρχία Χάκαρι, όπου ξεκίνησαν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον του ΡΚΚ.

ΙΡΑΚ
Ετεροχρονισμένη ... ειλικρίνεια Ανάν

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο και πήγε τη χώρα τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλά χρόνια ακόμη για να σταθεροποιηθεί». Τάδε έφη Κόφι Ανάν, πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος μετά από επτά χρόνια τόλμησε να προσεγγίσει την αλήθεια και ουσιαστικά ν' αποκαλύψει και τον υποκριτικό του ρόλο από τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού σε μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές του στη σύγχρονη ιστορία.

Την ίδια στιγμή, το αίμα συνεχίζει να ρέει στο Ιράκ. Χτες, σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη με στόχο, και στις δύο, στάσεις λεωφορείων στις οποίες κοντά βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 24. Επίσης, στη Μοσούλη ένοπλοι δολοφόνησαν άλλον έναν Ιρακινό δημοσιογράφο, που εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Ιρακίγια», και ο οποίος κάλυπτε πολιτικά και θρησκευτικά θέματα, διατυπώνοντας σαφώς την άποψή του ενάντια στο θρησκευτικό σεχταρισμό.

Πρόκειται για το δεύτερο δημοσιογράφο που σκοτώνεται τις τελευταίες ημέρες και το γεγονός αυτό συμπίπτει με δημοσιοποίηση έκθεσης της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» όπου, με βάση τα στοιχεία, το Ιράκ αποδεικνύεται στην πλέον αιματηρή χώρα για τη δημοσιογραφία. Συνολικά, από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 230 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι και Ιρακινοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ