Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θνησιγενείς οι άμεσες συνομιλίες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το κλειδί για την επιτυχία της οποιασδήποτε πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι η ύπαρξη θέλησης εκ μέρους της Ισραηλινής πλευράς να τερματίσει την κατοχή και να απομακρύνει τους εποικισμούς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, το οποίο θα έχει πρωτεύουσα τη Δυτική Ιερουσαλήμ». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Ισραήλ.

Σχολιάζοντας την έναρξη των άμεσων ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, την περασμένη εβδομάδα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι είναι προφανές ότι «εξυπηρετούν τις ανάγκες εσωτερικής κατανάλωσης της αμερικανικής προεδρίας Ομπάμα, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου στο Νοέμβρη, τονίζοντας ότι η, μέχρι σήμερα, πείρα των διαπραγματεύσεων έχει αποδείξει ότι αν δεν υπάρχει εξαρχής σαφής στόχος και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, δεν καταλήγουν πουθενά. Το ΚΚ Ισραήλ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δε φαίνεται να έχει καμία πρόθεση ούτε να σταματήσει τους εποικισμούς, ούτε να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ απαιτώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, ουσιαστικά δίνει τέλος σε κάθε δικαίωμα των Αράβων πολιτών του».

Εκτιμά ότι η συμμετοχή Νετανιάχου στις διαπραγματεύσεις στοχεύει στην αποκλιμάκωση των διεθνών επικρίσεων σε βάρος της και στη διευκόλυνση της προεδρίας Ομπάμα να διασφαλίσει υποστήριξη από τις αραβικές ηγεσίες στην επιθετική της πολιτική απέναντι στο Ιράν. Στην απόφαση, αναφέρεται επίσης ότι το ΚΚ Ισραήλ εκφράζει τη συμφωνία και τη συμπαράστασή του στις αριστερές παλαιστινιακές δυνάμεις, οι οποίες κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να απέχει από τις συνομιλίες, υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Στην απόφασή της, η ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ, καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά, οι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της βίας που σήμανε την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, δεν έχουν ακόμη υποστεί καμία συνέπεια, παρά την έρευνα που υποτίθεται ότι έγινε σε βάρος τους. Προειδοποιεί ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δείχνει ότι γίνονται προετοιμασίες για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας απέναντι στους Παλαιστινίους αλλά ακόμη και για πόλεμο τόσο με γείτονες χώρες, όπως ο Λίβανος, όσο και μακρινότερες, όπως το Ιράν και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους καλλιτέχνες και στους ακαδημαϊκούς που αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν κάθε δραστηριότητα στους εποικισμούς καταγγέλλοντας την κατοχή, παρά τις απειλές και τις πιέσεις που δέχτηκαν.

Προειδοποιήσεις από τη «Χαμάς»

Τη σύλληψη δεκάδων μελών της στη Δυτική Οχθη από την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και την παραπομπή επτά εξ αυτών ως υπόπτων για τις δύο ένοπλες επιθέσεις κατά εποίκων την περασμένη βδομάδα κατήγγειλε η «Χαμάς». Ο εκπρόσωπός της, Φάουζι Μπαρχούμι, ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, καλώντας την Π. Αρχή «να πάρει μαθήματα από όσα έγιναν στη Γάζα, όπου έχασε την εξουσία, πριν το μετανιώσει και στη Δ. Οχθη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ