Η Ρωσία και η Κίνα είναι πεπεισμένες πως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν θα πρέπει να περάσει στο στάδιο της γενικευμένης σύγκρουσης ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ, δήλωσε ο Σεργέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μετά το τέλος των επίσημων συναντήσεών του στο Πεκίνο.
Ταυτόχρονα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» Ρωσίας και Κίνας για το ότι η περιοχή «βρίσκεται στα όρια της στρατιωτικο-πολιτικής κρίσης». Σημείωσε ακόμη πως οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ μιας «ανάλογης τιμωρίας» των ενόχων της βύθισης του νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους, όταν αυτοί βρεθούν κι αποφασιστούν «από τη διεθνή κοινότητα τα αναγκαία και ανάλογα μέτρα» κατά των ενόχων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Ρωσία και με την Κίνα «δεν θα επιτρέψουν» τη μετατροπή της κρίσης, σε μια «ανεξέλεγκτη ένταση, που είναι επικίνδυνη για γενικευμένη σύγκρουση Νότιας και Βόρειας Κορέας».
Την ίδια ώρα, σ' ό,τι αφορά το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επίσπευση της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν. Αυτό δήλωσε για το ζήτημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ διευκρίνισε πως οι δύο χώρες «δεν αποκλείουν την επιβολή κυρώσεων» που, ωστόσο, «δεν θα είναι στην κατεύθυνση της τιμωρίας του ιρανικού λαού και δεν θα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ. Ενώ, όπως σημείωσε ο Λαβρόφ: «Τασσόμαστε κατά της άσκησης πίεσης για τη διαδικασία της ψηφοφορίας».
Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, όπου όπως ειπώθηκε, ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και διαπιστώθηκε «ανησυχία για την στάση του Ιράν που εξακολουθεί να εμπλουτίζει ουράνιο», ενώ είναι υπό διαμόρφωση το νέο σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την αντίδρασή του για την στάση Ρωσίας - Κίνας εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάτ.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΕΟΥΛ.--
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε χτες η Νότια Κορέα κατηγορώντας τη γείτονα ΛΔ Κορέας πως παραβίασε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προέβη «σαφώς σε στρατιωτική πρόκληση» με τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» στα τέλη Μάρτη.
Αυτές τις αιτιάσεις επανέλαβε αργότερα σε περιφερειακή συνάντηση ασφαλείας στη Σιγκαπούρη ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ που κατηγόρησε εκ νέου την Πιονγιάνγκ ότι παραβίασε την εθνική της κυριαρχία και ότι «επιτέθηκε άμεσα» στις νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εν πτήσει για Σιγκαπούρη δήλωσε πως νέα επικείμενα γυμνάσια με τη Ν. Κορέα θα αναβληθούν τουλάχιστον μέχρις ότου βγάλει απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο διοικητής του αμερικάνικου στόλου ειρηνικού Ρόμπερτ Γουίλαρντ εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να φωτογραφίζουν τη ΛΔ Κορέας να προγραμματίζει είτε πυραυλική, είτε πυρηνική δοκιμή είτε κάποια άλλη πρόκληση.
Απ' την άλλη μεριά όμως, ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη κατηγόρησε τη Σεούλ πως υποδαυλίζει την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει σύρραξη ανά πάσα στιγμή και ότι, εν πάση περιπτώσει, οι βορειοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε φάση πλήρους ετοιμότητας.
Από τις πρώτες εργατικές διαδηλώσεις |
Με διαδηλώσεις και τοπικές απεργίες αντιδρούν τα λαϊκά στρώματα στη Δανία, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αυστηρών μέτρων με σειρά περικοπές στον κοινωνικό τομέα μέσω του αντίστοιχου «Καλλικράτη» και στο Ασφαλιστικό.
Κάθε τρίτος δήμος υποχρεούται να κλείσει κάποια σχολεία λόγω οικονομικού αδιεξόδου και να ανεβάσει τα τροφεία για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και αυτό, ενώ έχουν ήδη κλείσει πάνω από 150 σχολεία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Την Τετάρτη 2 Ιούνη στην πόλη Αρχους κατέβηκαν σε απεργία από νωρίς το πρωί οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στις σκαλωσιές. Το απόγευμα στην ίδια πόλη έγινε μαζική διαδήλωση στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα όπου πήραν μέρος πάνω από 4.500 διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, έγινε διαδήλωση και στην πόλη Αλμποργκ.
Απεργία κήρυξαν και οι εργάτες στην εταιρεία «Sauer-Danfoss» γιατί η εταιρία απαιτεί να εργάζονται περισσότερο με μειωμένες αποδοχές. Η συγκεκριμένη εταιρεία, παρόλο που παρουσιάζει τεράστια κέρδη, έχει απολύσει από την αρχή του χρόνου 1.500 άτομα. Στις 2 Ιούνη έγινε μεγάλη διαδήλωση από τους δημόσιους υπάλληλους μπροστά στο Κοινοβούλιο γιατί το νέο κυβερνητικό πακέτο σημαίνει 12.500 απολύσεις.
Παρά τις προσπάθειες από τη μεριά του εργοδοτικού, σοσιαλδημοκρατικού συνδικαλισμού που ελέγχει απόλυτα τις μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και τη δανέζικη Συνομοσπονδία εργαζομένων, να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι, αποφασίστηκε μετά από επίμονες και σκληρές προσπάθειες κομμουνιστών συνδικαλιστών, να γίνει διαδήλωση μπροστά στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιούνη. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και αναμένεται να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων.
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--
Συνεχίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ρουμανίας να διαμαρτύρονται κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση που ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται μία μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, 15% στις συντάξεις, κ.ά. Χτες ο Αντρέεα Πολ Βας, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ, υποστήριξε πως μέχρι και το 2011 θα απολυθούν 125.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενέργεια που θα αυξήσει παραπέρα το ποσοστό ανεργίας που σήμερα κυμαίνεται στο 8%.
Την ερχόμενη Δευτέρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας τη στιγμή μάλιστα που θα συζητιέται στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία η τελευταία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει για να περάσει τα μέτρα λιτότητας.
Οπως δηλώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες με συγκεντρώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, αλλά και τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το Βουλή στις 15 Ιούνη. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση κατά 15% των μισθών τους και τον περιορισμό των δαπανών για την Παιδεία.
ΜΟΣΧΑ.--
Η Λευκορωσία επιβεβαίωσε χτες την προθυμία της να προσχωρήσει από την 1η Ιούλη στην Τελωνειακή Ενωση μαζί με τη Ρωσία και το Καζακστάν. Οπως δήλωσε ο Λευκορώσος υπουργός Οικονομικών Νικολάι Σνόπκοφ, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και του Ρώσου αντιπροέδρου Ιγκόρ Σουβάλοφ, οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν τη θέληση να επιλυθούν οι διαφορές τους, συμπεριλαμβάνοντας το ζήτημα της εισαγωγής αυτοκινήτων και αεροσκαφών στην Τελωνειακή Ενωση αλλά και των τιμολογίων του ρωσικού φυσικού αερίου και των προϊόντων από τη Λευκορωσία.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν είχαν υπογράψει το Νοέμβρη του 2009 συμφωνία για τη δημιουργία Τελωνειακού Κώδικα και Τελωνειακής Ενωσης. Την Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε ομοσπονδιακό νόμο, ενώ την ίδια ημέρα τα δύο έγγραφα επικύρωσε η κάτω Βουλή του Καζακστάν.
ΣΟΦΙΑ.--
Η προθυμία της Βουλγαρίας να εκπληρώνει τις εντολές και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του πολεμοκάπηλου ΝΑΤΟ έγινε για μια ακόμα φορά φανερή κατά τη διάρκεια της δίωρης (!) επίσκεψης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ στη χώρα την Πέμπτη.
Ο Στάινμπεργκ έσπευσε να δηλώσει πως στηρίζει «τις προσπάθειες της κυβέρνησης να οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλλον με ευημερία», ενώ εκτίμησε θετική τη δουλειά του πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, δηλαδή τη συνέχιση της κατοχής του από τους ιμπεριαλιστές. Σημαντικό σημείο των συνομιλιών που είχε τόσο με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ, Νικολάι Μλαντένοφ, όσο και με τον υπουργό Αμυνας, Ανιου Ανγκέλοφ, ήταν η εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη Βουλγαρία και του μετασχηματισμού της σε ΝΑΤΟικό σχέδιο.
«Η Βουλγαρία επιλύει τα θέματα της ασφάλειάς της στο πλαίσιο της οικογένειάς της, εκείνης του ΝΑΤΟ, ενώ τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης τα ρυθμίζει στην άλλη οικογένειά της, την ΕΕ», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μλαντένοφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στάινμπεργκ, προσδιορίζοντας έτσι και τη συγκεκριμένη κατεύθυνση της υποτιθέμενης «φιλολαϊκής» κυβέρνησης της Βουλγαρίας.