ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Κυρίαρχες οι εσωκομματικές αντιθέσεις

Πληθαίνουν οι φήμες ότι σήμερα η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θα δρομολογήσει διαδικασίες αποχώρησής της από τον ΣΥΝ

Αρχισαν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του Συνασπισμού, σε κλίμα υποτονικό, αλλά με έκδηλη την εσωκομματική αντιπαράθεση.

Χτες, μάλιστα, πλήθαιναν οι φήμες περί επικείμενης αποχώρησης της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» από τις εργασίες του συνεδρίου και μη συμμετοχής της στη διαδικασία εκλογής νέων οργάνων. Στελέχη του ΣΥΝ σχολίαζαν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι ουσιαστικά ένα βήμα στην κατεύθυνση της διάσπασης του ΣΥΝ, καθώς η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θα βρεθεί κοντύτερα από ποτέ στην έξοδο από το κόμμα.

Στελέχη της «πτέρυγας» δεν επιβεβαίωναν, ούτε όμως και διέψευδαν τη σχετική φημολογία, παραπέμποντας στη σύσκεψη των αντιπροσώπων που πρόσκεινται σ' αυτήν, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, καθώς οι εργασίες του Συνεδρίου θα επαναληφθούν το απόγευμα.

Το Σώμα αποφάσισε ήδη ότι δε θα ασχοληθεί με το καταστατικό, παρ' όλα αυτά ο κώδικας δεοντολογίας που θα συζητηθεί ως μέρος της πολιτικής απόφασης συναντά ήδη πολλές αντιδράσεις, κυρίως στο σημείο όπου επιχειρεί να εισάγει περιορισμούς στις δημόσιες εμφανίσεις στελεχών.

Στρατηγική ενσωμάτωσης

Ανοίγοντας τις εργασίες το βράδυ της Πέμπτης, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε σαν αιτίες του χρέους «τη φοροδιαφυγή, τους εξοπλισμούς, τις σπατάλες του πελατειακού κράτους», οτιδήποτε δηλαδή εκτός απ' τη διαχρονική τροφοδότηση του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα και προνόμια.

Ζήτησε από το λαό να κινητοποιηθεί για ένα «ευρύτερο σχέδιο αναδιανομής και επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου, του σκοπού και του τρόπου ανάπτυξης», αποσιωπώντας πλήρως το ταξικό πρόσημο κάθε ανάπτυξης που εδράζεται στην ατομική ιδιοκτησία και δεν την καταργεί στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Στο απυρόβλητο έμεινε η κυριαρχία του κεφαλαίου και αντ' αυτής εφευρέθηκαν ως εύκολοι στόχοι κάποιες «ελίτ».

Δείχνοντας ότι το κόμμα του έχει στρατηγική ενσωμάτωσης του λαϊκού κινήματος, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να ζητήσει «να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο πυλώνα και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των τραπεζών, ώστε από δυνάστες να γίνουν υπηρέτες της κοινωνίας»! Κάλεσε, ακόμα, σε μάχη για «την αναγκαία ρύθμιση του χρέους» και συσπείρωση ενάντια στο «καρτέλ των δανειστών».

Υπερασπίστηκε, ακόμα, την ΕΕ απέναντι σε φωνές που την αμφισβητούν, ζητώντας διαχειριστικές αλλαγές «στη συγκρότηση, τη λειτουργία και την αρχιτεκτονική», σε οτιδήποτε δηλαδή δεν επηρεάζει ούτε κατ' ελάχιστο την ταξική της φύση και αποστολή.

Απέρριψε «επιδιώξεις» για αποχώρηση απ' την ευρωζώνη, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό για τις κοινωνικές τάξεις που εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε» και πως «η εναλλακτική λύση δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η διάλυση της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίστηκε υπέρμαχος μιας «νέας μεταπολίτευσης» και ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας», διαχείρισης δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του διεκδικεί σ' αυτόν πρωταγωνιστικό ρόλο από κοινού με «τις δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο». Και διακήρυξε ότι «αυτό είναι και το δικό μας εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο».

Καταγγελίες για «σύγχυση και διγλωσσία»

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε απ' τον πρώτο να ανασυγκροτηθεί ώστε να γίνει προωθητική δύναμη του δεύτερου, δήλωσε ότι γνώμονάς του ήταν πάντα οι αποφάσεις των συνεδρίων και η ενότητα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπηρέτησε ακόμα κι όταν «λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη τέθηκε σε αμφισβήτηση και μάλιστα με όρους εκβιαστικούς, τόσο η συνοχή του ΣΥΝ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ».

Επιβεβαίωσε την εσωκομματική σύγχυση και διγλωσσία και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κόμμα με ταυτόχρονη εκφώνηση πολλαπλών και αλληλοσυγκρουόμενων γραμμών». Ζήτησε, τέλος, τη συμβολή όλων ώστε να αποκατασταθεί το πλήγμα στη φερεγγυότητα και αξιοπιστία που έχει δεχτεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί καμία δημοκρατική συλλογικότητα να λειτουργεί υπό διαρκές καθεστώς αρνησικυρίας, και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, είτε πρόκειται για τον ΣΥΝ είτε για το συμμαχικό μας σχήμα, τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αφήνοντας αιχμές σε βάρος του Αλ. Αλαβάνου, ανέφερε ότι «ιδρυτικός σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού και εσωτερικής διαπάλης εντός της αριστεράς, για το ποιος έχει δικαιωθεί και ποιος όχι, για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, για το ποιος είναι πιο φερέγγυος και πιο αριστερός από τον άλλο (...) Σήμερα η ιδρυτική συμφωνία ακυρώνεται στην πράξη και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχτούμε την ακύρωση του εγχειρήματος από τη διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες. Θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, δικιά μας υπόθεση μαζί με τις συνιστώσες που επιμένουν να εμπνέονται από το ιδρυτικό μας συμβόλαιο. Θα οικοδομήσουμε μια νέα στέρεη πολιτική συμφωνία, στην οποία σχέδια ρήξεων και διασπάσεων δεν έχουν θέση».

Στην παρέμβασή του, χτες ο Π. Λαφαζάνης - παραμένει άγνωστο αν η ομάδα του θα κατέβει σε ξεχωριστή λίστα ή τελικώς θα συμμετάσχει στη λίστα του «αριστερού ρεύματος» απ' το οποίο αποσπάστηκε, εξέλιξη που εν πολλοίς θα κριθεί απ' τη στάση που θα τηρήσει η «Ανανεωτική Πτέρυγα» - καυτηρίασε τις προσυνεδριακές διαδικασίες «εξπρές», υπερασπίστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, και ζήτησε απ' το συνέδριο «μια νέα ριζοσπαστικοποίηση για να ανταποκριθεί το κόμμα στις πρωτόγνωρες προκλήσεις μιας πρωτόγνωρης κρίσης», συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι προϋπόθεση για να γειωθεί ο ΣΥΝ με τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους.

Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΝ «δεν είδε έγκαιρα την έλευση της κρίσης και ήταν σχεδόν απροετοίμαστος όταν ξέσπασε», αλλά και πως σήμερα «δεν συνειδητοποιεί την ένταση και τη συνθετότητά της». Ακόμα, χαρακτήρισε «δυστύχημα» το ότι «μήνες τώρα ο ΣΥΝ αδυνατεί να δώσει ξεκάθαρα και με σαφήνεια απάντηση, ταλαντεύεται, στρεψοδικεί και λέει μισόλογα ή γενικολογίες».

Απάντηση, που, κατά τον ίδιο, βρίσκεται σε προτάσεις, όπως επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και επανατοποθέτηση της στρατηγικής του ΣΥΝ απέναντι στο ευρώ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Π. Λαφαζάνης εισηγήθηκε καταστατική αλλαγή που να εισάγει την «επιστροφή στον μαρξισμό»!

Εύθραυστες ισορροπίες με την «Πτέρυγα»

Στην παρέμβασή του, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι ο ΣΥΝ δεν πρέπει να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας, ζητώντας απ' την πλειοψηφία ξεκάθαρη γραμμή στο θέμα αυτό αντί του «πολιτικού σχεδίου πινγκ - πονγκ», που παρουσιάζει ως σήμερα με «αλαζονεία και αμετροέπεια» που απώθησε κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρισκόταν σε φάση προσέγγισης του κόμματος.

Ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε πως η «ανανεωτική πτέρυγα» προειδοποίησε για την κρίση ταυτότητας του ΣΥΝ που βαθαίνει και ζήτησε ξανά την απεμπλοκή απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τόσο τις «εσωτερικές του αντιθέσεις και αντιπαλότητες, τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΝ από συνιστώσες που διαμορφώνουν τη δική τους πορεία και με σχεδιασμό την πολιτική συρρίκνωση του ΣΥΝ», αλλά και τη στρέβλωση που υφίστανται τα χαρακτηριστικά του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, καυτηρίασε τη στοχοποίηση του «εσωτερικού εχθρού», εννοώντας την «Ανανεωτική Πτέρυγα», αποδίδοντας στην ηγεσία προσπάθεια να καταπνίξει τη φωνή της «μάλιστα με μέτρα και κανονιστικές ρυθμίσεις», συμπληρώνοντας ότι «προφανώς αυτά αφορούν σε άλλο κόμμα και όχι στο κόμμα που ιδρύσαμε».

Στο Συνέδριο δεν παραβρέθηκε, όπως αναμενόταν, ο Αλ. Αλαβάνος, αν και είχε προσκληθεί, απηύθυνε, όμως, ευχές για καλή επιτυχία με γραπτό μήνυμα. Στην έναρξη παραβρέθηκε ο Στ. Τζουμάκας, όχι όμως ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του οποίου χαιρέτισε ο Σ. Ξυνίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι τα δύο κόμματα τα ενώνουν πολλά περισσότερα απ' όσα τα χωρίζουν.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβλήθηκε η συνάντηση Χριστόφια - Ερογλου

Αναβλήθηκε τελικά, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, η δεύτερη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Ερογλου που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη. Η αναβολή έγινε, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως αναφέρθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Ντ. Ερογλου, ο οποίος αμφισβήτησε τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Ο Δ. Χριστόφιας πρότεινε να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συμβούλων, που έγινε αποδεκτό από τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σημειώνεται, πάντως, ότι υπήρξε μια σύντομη συνομιλία των δύο ηγετών στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις. Ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε σε δηλώσεις του πως είναι σαφές ότι ο Ντερβίς Ερογλου δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευσή του και γι' αυτό προέβη σε αυτές τις δηλώσεις. Η βάση των συνομιλιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εκεί και έχει επαναβεβαιωθεί από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ