ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2010
Σελ. /64
Καμιά διαχείριση

Οταν το ΚΚΕ εκτιμά ότι καμιά διαχείριση δεν μπορεί να βοηθήσει το σύστημα να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του κι ότι η μία κρίση θα διαδέχεται την άλλη, γιατί αυτό είναι συστατικό του συστήματος, διάφοροι ρωτάνε «μα τι λένε τώρα οι κομμουνιστές;».

Ο χτεσινός «πανικός» στα χρηματιστήρια - ακόμα κι αν ήταν υπερβολική η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης - ήρθε να επιβεβαιώσει πως το σύστημα είναι υποχρεωμένο να πηγαίνει από κρίση σε κρίση. Και ότι - βεβαίως - σε μια τέτοια αναμπουμπούλα, αυτοί που κερδίζουν, χαίρονται (ο λύκος είναι ακίνδυνος μπροστά τους). Ηδη χτες βγήκαν και ζητούσαν εδώ και τώρα νέες αποφάσεις για ό,τι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όπως ένα ακόμα πιο πλατύ κύμα ιδιωτικοποιήσεων και απόλυτη ασυδοσία στην αγορά εργασίας.

Οταν το ΚΚΕ μιλά για τη δικτατορία των μονοπωλίων που καλύπτεται μ' έναν κοινοβουλευτικό μανδύα, πάλι διάφοροι σκίζουν, δήθεν - τις δαντέλες τους. Ομως, στον ίδιο τον αστικό Τύπο δημοσιεύονται πια αναλύσεις που εξηγούν πως το πολιτικό σύστημα στον καπιταλισμό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ομπρέλα για να κάνουν καλύτερα τις δουλειές τους οι εταιρείες. Λένε, επίσης πως σ' αυτό το σύστημα όλα είναι τόσο πολύ εμπόρευμα που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κανόνα ούτε και αυτοί οι πολιτικοί που το στηρίζουν. Ετσι προκύπτει το «ο καθένας και η τιμή του».

Και για να μη μένουν απορίες για το πώς το συμφέρον του μονοπωλίου καθορίζει την πολιτική απόφαση, μόλις χτες κυκλοφόρησε η αποκάλυψη πως οι τρεις επιστήμονες που κατάρτισαν το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γρίπη, ήταν ήδη χρυσά αμειβόμενοι από τις εταιρείες που πουλούσαν τα φάρμακα. Οι κυβερνήσεις ήρθαν να κάνουν πολιτική απόφαση αυτό που ήδη το λογιστήριο των εταιρειών είχε καθορίσει. Κι αυτή η απόφαση έφερε στο ταμείο δύο πολυεθνικών 7 δισ. δολάρια.

Αυτή η πραγματικότητα ζητάει την ανατροπή της. Και σ' αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο αστικός Τύπος να πείσει τους ανθρώπους ότι η λύση βρίσκεται σε κάποια κάθαρση, στο πρόσωπο αυτού ή του άλλου πολιτικού. Μόνο που το σκάνδαλο δεν είναι αυτουνού ή του άλλου πολιτικού, αλλά το ίδιο το σύστημα.

Παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που στις πρώτες θητείες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν ως ανάγκη οι τότε κρατικοποιήσεις, τώρα καταγγέλλεται ως αναχρονισμός. Τότε έπρεπε τα χρέη των καπιταλιστών να ξεχρεωθούν από το κράτος. Οταν, με κρατικό χρήμα, καθάρισαν οι επιχειρήσεις από τα χρέη τους επιστράφηκαν στους καπιταλιστές, καθώς ανακαλύφθηκε ότι «το κράτος δεν μπορεί να παράγει κάλτσες». Η γραμμή άμυνας τότε έλεγε πως θα κρατηθούν οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις κι ώσπου αυτός που έχαψε το παραμύθι να πει «καλημέρα» το «ούτε μία μετοχή» έγινε «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Ετσι και σήμερα. Οταν μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα άρχισαν να «προστατεύουν» τα δάση, οι αρμόδιοι υπουργοί έπιναν νερό στο όνομα της διακήρυξης «άπαξ δάσος, πάντα δάσος». Αυτό που δεν ξεκαθάρισαν είναι σε ποιον θα ανήκει το δάσος και η εκμετάλλευσή του. Ετσι σήμερα όποιος πρόλαβε το ...Τατόι είδε. Το κυβερνητικό πλάνο προβλέπει να πληρώνεις εισιτήριο στον ιδιώτη επενδυτή, για να μπεις στο δάσος, όπως θα πληρώνεις διόδια στην με κρατικό χρήμα κατασκευασμένη «Εγνατία» που δίνεται όμως στις εταιρείες για να κερδίσουν από τη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Απέναντι σ' αυτό το όργιο εξόφθαλμης παραχώρησης κρατικής ιδιοκτησίας στις εταιρείες, ο αστικός Τύπος έχει να αντιπαραθέσει μόνο το να γίνουν όλα με διαφάνεια, γιατί, λένε, ο τόπος δεν αντέχει άλλα σκάνδαλα.

Ετσι, καλύπτεται το πραγματικό σκάνδαλο που στη μόνιμη και σταθερή κλοπή της υπεραξίας από την εργατική δύναμη, προσθέτει και την κλοπή της προσόδου από την εκμεταλλεύσιμη γη. Κλοπές που σ' αυτό το σύστημα θεωρούνται αυτονόητες αρκεί να γίνονται με το γράμμα του νόμου.

Απέναντι σ' αυτόν τον τραγέλαφο το ΚΚΕ έχει διακηρύξει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και στη μετατροπή της γης σε λαϊκή περιουσία. Αντί για προτάσεις που θα κάνουν νομότυπη την κλοπή, το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι πρέπει να καταργηθεί η ίδια η κλοπή.

Είναι προφανές πως καθώς κανείς δε δικαιούται να δηλώνει μια ζωή ξεγελασμένος, καθώς η συζήτηση πλέον προ πολλού έχει πάψει να αφορά στη μορφή της διαχείρισης, τώρα πια μόνο ένα μετράει: Πώς πλατιές λαϊκές μάζες θα συστρατευτούν σε μια μαζική πολιτική πάλη που θα έχει ως στόχο να ανατρέψει το σύνολο αυτής της πολιτικής μαζί με το σύστημα που αυτή καλύπτει και συντηρεί.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Η ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗ: «Με το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου το οποίο ανακοινώθηκε χθες μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι "ξεπουλάει την Ελλάδα" και τα "βγάζει όλα στο σφυρί" (...) Είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φιλέτα γης, όπως είναι οι εκτάσεις του άλλοτε αεροδρομίου του Ελληνικού και το άλλοτε βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Το ίδιο ζωηρό θα είναι το ενδιαφέρον και για άλλες εκτάσεις, που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση (...) Η αγωνία να γεμίσουν με χρήμα τα άδεια ταμεία του Δημοσίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε εκπτώσεις και προσφορές ξεπουλήματος σε τιμές ευκαιρίας. Πρέπει ακόμα οι αξιοποιήσεις να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, για να προσφερθούν θέσεις απασχόλησης. Ολα πάντως πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, για να αποκλειστεί κάθε υποψία συναλλαγής και σκανδάλων. Δεν σηκώνει άλλα ο τόπος» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ: «Με νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου. Ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες, φυσικό αέριο, νερό, τουριστικές υποδομές, ακίνητα του Δημοσίου παραδίδονται για κερδοφορία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα έχει βαριές αρνητικές συνέπειες στη ζωή συνολικά του λαού, όπως είχαν και όλες οι προηγούμενες. Με μεγαλύτερο κόστος και υποβάθμιση των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Θα επιφέρει, επίσης, αρνητικές εξελίξεις στις παραγωγικές - αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον. Ενώ η εμπορευματοποίηση του νερού, μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, περικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την υγεία του λαού» (το πρώτο θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων σε επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στη ζωή του λαού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε ιδιώτες μετρό, λιμάνια και Εγνατία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολη η λίστα του «πωλείται»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ατολμες ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΕΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εριδες για τις αποκρατικοποιήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Δεν συμφωνούν ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Τροϊκός πόλεμος για τις «μισές συντάξεις»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ στην κυβέρνηση

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Δεν αλλάζουν και βουλιάζουν

Η ΑΥΓΗ: Με κοινωνικούς αγώνες και την αριστερά η νέα μεταπολίτευση

ΕΘΝΟΣ: ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ εντυπώσεων στην Εξεταστική

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ για γέλια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΘΛΙΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Μια μορφή ελευθερίας»

«Στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, όταν μια επιχείρηση που θέλει να πάρει ένα κρατικό έργο δωροδοκεί έναν κυβερνητικό υπάλληλο, αυτό λέγεται διαφθορά. Οταν δωροδοκεί μια ολόκληρη κυβέρνηση, αυτό λέγεται πολιτική (...) Στις ΗΠΑ Α.Ε., έγραφε ο αρθρογράφος Ουίλιαμ Πφαφ, ο θεσμός του προέδρου έχει μετατραπεί σε εργαλείο επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι γνωστό πως ο Μπιλ Κλίντον στηριζόταν από τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της νέας οικονομίας και ο Τζορτζ Μπους από την πολεμική και πετρελαϊκή βιομηχανία. Μάλιστα, οι ανώτατοι δικαστές των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει πως η χρηματοδότηση ενός υποψηφίου στις εκλογές από επιχειρήσεις αποτελεί μια μορφή ελευθερίας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

"Το πρώτο πράγμα που πουλιέται"

(...) Στο σύστημα στο οποίο ζούμε είναι ξεκάθαρο πως (...) η οικονομία ελέγχει τους κυβερνώντες. Σε πολύ πιο αθώους καιρούς από τους σημερινούς, πριν από έναν αιώνα και κάτι, ο Αγγλος πολιτικός λόρδος Ακτον έλεγε πως όταν το βουλευτήριο ψηφίζει για αγορές και πωλήσεις, το πρώτο πράγμα που αγοράζεται και πουλιέται είναι οι βουλευτές. Σίγουρα αδικούσε όσους από αυτούς επέλεγαν τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης, αλλά πάντως ελάχιστοι από εμάς θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά, αν σήμερα πια είναι αυτοί οι λιγότεροι ή οι περισσότεροι.

Η αυταπάτη ενός νοσηρού συστήματος

(...) Οσοι πολιτικοί κι αν εκτελεστούν τελετουργικά, οι "ενάρετες" χώρες θα εξακολουθούν να πωλούν τα όπλα τους στις φαύλες μέχρι χρεοκοπίας και οι παρατράπεζες να μετατρέπουν τους λαούς σε υπόδουλους του χρέους. Και οι λαοί θα εξακολουθούν να ζουν στην αυταπάτη αυτού του νοσηρού συστήματος ότι η δημοκρατία του γίνεται τόσο πιο ιερή όσο περισσότερο επιδίδεται σε τελετουργικές ανθρωποφαγίες» (από τη στήλη «Δρόμοι» του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ