Εκδήλωση για έναν από τους πρώτους νεκρούς του Μάη του '36 διοργάνωσε στο Ασβεστοχώρι η ΚΟΘ του ΚΚΕ
Η συγκλονιστική φωτογραφία από το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη |
Ο Τάσος Τούσης, μόλις στα 30 χρόνια του, θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά της τάξης του. Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο», συγκλονισμένος από τα γεγονότα του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη και από τη φωτογραφία που δημοσίευσε την επομένη στο πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», με τη μάνα καταμεσής του δρόμου να θρηνεί το σκοτωμένο παιδί της.
«Το Μάη του '36, έγινε το μεγάλο λαϊκό ξεσήκωμα με επικεφαλής τους απεργούς καπνεργάτες με αιτήματα το 8ωρο, την αύξηση στα μεροκάματα, την πλήρη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Ηταν ένα μάθημα γραμμένο με αίμα στο σχολείο της εργατικής τάξης», τόνισε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Ηταν τότε που ο καπιταλιστικός κόσμος συγκλονίζεται και η παγκόσμια οικονομική κρίση διαλύει το μύθο της αστικής ευημερίας, οδηγεί τα κράτη σε πτώχευση, την ολιγαρχία σε μεγαλύτερη κερδοσκοπία. Ο μόνος που τότε πλήρωνε ήταν ο λαός. Σήμερα ο ταξικός πόλεμος που βιώνει η εργατική τάξη γίνεται πιο άγριος, πιο αδυσώπητος».
«Για να δικαιωθεί η θυσία του Τάσου Τούση και των εργατών του Μάη του '36, συνέχισε ο ομιλητής, για να υπάρξει προοπτική στους αγώνες, είναι απαραίτητη η λαϊκή συμμαχία, το Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για βαθιές και ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Αυτός είναι ο δρόμος της εργατικής τάξης, του λαού για να απαλλαγεί από τα δεινά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».
Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο του Τάσου Τούση, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Ανάμεσα σε άλλους, παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.
Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκαλούνται απ' τις διαρκείς αντιπαραθέσεις αλλά και τη διοργάνωση ξεχωριστών συγκεντρώσεων από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν, χτες, ο επικεφαλής του σχήματος, Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο Μ. Γλέζος, μιλώντας στην αναιμική συγκέντρωση του κόμματός τους στην Αθήνα. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις προκάλεσαν την παραίτηση του Α. Νταβανέλου απ' τη θέση του συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μ. Γλέζος, σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», κάλεσε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν απ' την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αντιπαραθέσεις τις οποίες βάφτισε «διάλογο», λέγοντας πως «το κακό είναι ότι το κοινό έχει μάθει σε μια μονοδιάστατη άποψη» και πως «η κάθε συνιστώσα έχει την αυτοτέλειά της και συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε».
Στη χτεσινή του ομιλία ο Αλ. Τσίπρας μπέρδεψε ξανά τον ίσκιο με το μπόι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και, αναφερόμενος στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι «το μέτωπο αντίστασης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο οποίο καλούσαμε εδώ και μήνες είναι ήδη εδώ».
Ο ίδιος επανέλαβε έμμεσα τις προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε από την αρχή να ζητήσει η κυβέρνηση «ευρωπαϊκή στήριξη» και «απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Πιεσμένος εξάλλου από τη συζήτηση περί Συντάγματος και ορίων στη δίκαιη λαϊκή πάλη, είπε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών. Θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τη δημοκρατία».
Τέλος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο Αλ. Τσίπρας ζητά να ορίσει συνεδρίαση της Βουλής, η οποία «θα εξετάσει όλα τα στοιχεία της παθογένειας του πολιτικού συστήματος, τη διαπλοκή με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και την καθιέρωση θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα», καθώς διαπιστώνει «συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και στοχοποίησης της πολιτικής ζωής από τιμητές - Μεσσίες του επιχειρηματικού κόσμου».