ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Μόνο μισθοφόροι σε Ναυτικό - Αεροπορία

Κατάργηση της θητείας για στρατό προσαρμοσμένο απόλυτα στις ιμπεριαλιστικές ανάγκες, ανακοίνωσε χτες ο Β. Βενιζέλος

Ενα ακόμη βήμα στην απόλυτη προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Ενα ακόμη βήμα στην απόλυτη προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες του ΝΑΤΟ κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Εξειδίκευση των εξαγγελιών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν πάνω στο έδαφος της πολιτικής των παλαιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, αποτελούν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου για το θέμα της θητείας.

Η κυβέρνηση επαναφέρει την εξαγγελία του προκατόχου του, Ε. Μεϊμαράκη, περί σταδιακής διακοπής της κατάταξης στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους». Η θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια των 12 μηνών, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν 9μηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.

Στην ουσία, με τις εξαγγελίες αυτές, μπαίνει στην τελική ευθεία η πλήρης κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από «Επαγγελματίες Οπλίτες». Πρόκειται για γενική ΝΑΤΟική κατεύθυνση, καθώς αυτό επιτάσσουν οι σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για «ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις» που θα επιχειρούν ανά τον κόσμο, χωρίς εθνικά σημεία αναφοράς και δεσμεύσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας έκανε μια σειρά εξαγγελίες για «βελτίωση» της θητείας, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και μακριά από την πραγματικότητα που επικρατεί στις στρατιωτικές μονάδες, όπως: Ο κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα. Λειτουργία στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Φοίτηση σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου. Επαναφορά της μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «THYSSEN KRUPP» - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
Στην απόλυτη δικαιοδοσία της εργάτες και Ναυπηγεία

Από το βήμα της Βουλής επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος ότι, στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή του να εξασφαλίζει τα κέρδη της γερμανικής πολυεθνικής «Thyssen Κrupp» και μάλιστα ακόμα και μετά την αποχώρησή της, ενώ της αναθέτει και ρόλο ρυθμιστή για το μέλλον των Ναυπηγείων. Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, ο Ε. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έχει ανατεθεί στη γερμανική εταιρεία να φέρει «προτάσεις για ομίλους, για εταιρικά σχήματα αξιόπιστα, φερέγγυα, με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος, που θα μπορούσαν να τη διαδεχθούν ως κύριος ή και αποκλειστικός μέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα έργα που αφορούν στα υποβρύχια. Ανοίγουν δηλαδή οι κρουνοί των δημόσιων ταμείων για να δοθεί το «πανωπροίκι» στην «Thyssen Κrupp» με πρόσχημα την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Ο Ε. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να δώσει άλλοθι στη γερμανική εταιρεία για τους εκβιασμούς της απέναντι στους 1.400 εργαζόμενους και το Ελληνικό Δημόσιο, λέγοντας ότι «το εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που πιέζει και την "Thyssen Krupp", διότι το πρόβλημά της το οικονομικό είναι πρόβλημα Ομίλου και όχι πρόβλημα Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Επικαλέστηκε ακόμα το «κοινοτικό κεκτημένο» για να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, λέγοντας ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μια κοινοτική έννομη τάξη, η οποία θέτει ορισμένους φραγμούς στους χειρισμούς μας, που όταν δεν τους λαμβάνουμε υπόψη προκαταβολικά, εμφανίζονται με τη μορφή απειλών και κυρώσεων που μειώνουν το φάσμα της διαπραγματευτικής μας ικανότητας στη συνέχεια».

Συγκεντρώσεις - περιοδείες του ΚΚΕ

-- Στη Νιγρίτα Σερρών, την Κυριακή 8/11, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Γερακίνα», θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε εκδήλωση στη Βόνιτσα, την Κυριακή 8/11, με θέμα «Οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 11 π.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου, θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

-- Στη Νάουσα, τη Δευτέρα 9/11, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι νεολαίας, θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η επόμενη μέρα των εκλογών και η οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική» πραγματοποιεί η Εργατική Αχτίδα της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 9/11, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα, γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 11/11, στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΗ Πειραιά, θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του Κόμματος.

-- Την Πέμπτη 12/11, στις 7 π.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων στη ΔΕΗ Καλλιθέας, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Για το Μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση του Μνημείου για τους νεκρούς μαχητές και τις μαχήτριες στη μάχη της Φλώρινας, απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέλη της, σε όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους απόγονους, τους φίλους, τους πολιτικούς πρόσφυγες, σε κάθε δημοκράτη, να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανέγερση του Μνημείου:

1) Καταθέτοντας την προσφορά τους στη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Αρ. Λογ. 9800312636-6 (Κατάστημα Μάρνη). Ο λογαριασμός ανοίχτηκε αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό.

2) Με την αγορά μπλοκ - κουπονιού ενίσχυσης, που θα διακινηθεί από όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

3) Με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις που θα γίνουν κεντρικά και τοπικά, με αυτό το περιεχόμενο και γι' αυτό το σκοπό.

Για την ανέγερση του Μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα, μεταξύ των άλλων, πρόσφεραν στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:

  • Ο Νίκος Καλοπίτας, στη μνήμη της γυναίκας του Γαρουφαλιάς και του αδελφού του Παρασκευά που, από πληροφορίες, χάθηκε στη μάχη της Φλώρινας, προσφέρει 70 ευρώ.
  • Ο Σταύρος Ψωμιάδης, προσφέρει 100 ευρώ.
  • Ο Αθανάσιος Περρέας, ανάπηρος πολέμου της ΕΑΜικής Αντίστασης, από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Πετραλώνων - Θησείου προσφέρει 100 ευρώ.
  • Το {αράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αμαρουσίου, προσφέρει 300 ευρώ
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αργυρούπολης έδωσε 500 ευρώ.
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την πολιτική προσφυγιά

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί πλατιά συγκέντρωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ, φίλων και απογόνων της Αντίστασης, επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων, εκπροσώπων μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, αφιερωμένη στα 60 χρόνια της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ και της πολιτικής προσφυγιάς και για ενημέρωση σχετικά με την ανέγερση του Μνημείου των ηρωικών μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου), την Τετάρτη 11 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση για ΝΑΤΟ και Ελληνοτουρκικά

Εκδήλωση με θέμα «ΝΑΤΟ - ελληνοτουρκικές σχέσεις», οργανώνει, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο «Φρούριο», η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας.

ΚΚΕ
Εξέλιξη υπαγορευμένη από το ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις ανακοινώσεις του υπουργού Αμυνας

Σε σχόλιο σχετικά με την κατάργηση της θητείας στην Αεροπορία και το Ναυτικό που ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κατάργηση της θητείας στην Αεροπορία και το Ναυτικό οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της θητείας και τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό, όπως επιτάσσει η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη και για τα δικαιώματα του λαού και για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Επίσης αποδεικνύει ότι χρήματα υπάρχουν και βρίσκονται όταν πρόκειται για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας, τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολέμους και επεμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ