ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Καμιά δέσμευση για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Καμία ουσιαστική απάντηση για το κλείσιμο των νέων εργοστασίων της εταιρείας «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του ομίλου Λαναρά και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων δεν έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου.

Οι απολύσεις γίνονται τη στιγμή που ο όμιλος απέσπασε και άλλο δάνειο εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός είναι ότι σε 15 μέρες τα συναρμόδια υπουργεία θα κάνουν μια σύσκεψη για να δουν το θέμα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις «γι' αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα». Κατά τα άλλα, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι έδωσε στον όμιλο Λαναρά 34 εκατομμύρια χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να παρέμβει ανοιχτά στα συνδικαλιστικά ζητήματα του κλάδου και να τα αξιοποιήσει προς όφελος της κυβέρνησης και σε βάρος των εργαζόμενων, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το συνδικαλιστικό κομμάτι σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αυτή δεν είναι ενωμένο, αφού υπάρχουν δύο μεγάλοι φορείς που ασχολούνται με το θέμα αλλά και στο εσωτερικό τους υπάρχουν διασπάσεις».

Η Σ. Καλαντίδου τόνισε ότι ο όμιλος Λαναρά όχι μόνο έχει εξασφαλίσει 35 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με την έγκριση των τραπεζών και της εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά απαιτεί εκ νέου και άλλα έξι εκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της ενίσχυσης, είπε η βουλευτής, είναι να κλείσουν μια σειρά εργοστάσια του Ομίλου και να ανακοινώνονται και νέες απολύσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ο κλάδος Υγείας μπαίνει πρώτος στο στόχαστρο

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι το Ασφαλιστικό ανοίγει άμεσα, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός δεν απέκλεισε ακόμα και αύξηση των ορίων ηλικίας

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, γεγονός που σημαίνει συναγερμό στους εργαζόμενους και το ταξικό τους κίνημα
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, γεγονός που σημαίνει συναγερμό στους εργαζόμενους και το ταξικό τους κίνημα
Νέο χτύπημα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση μεθοδεύει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν χτες τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας, ο πρώτος σε ομιλία του στη Βουλή και ο δεύτερος σε διαδοχικές ραδιοφωνικές παρεμβάσεις. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στον όμιλο Φιλίππου (ΦΑΓΕ), ο Α. Λοβέρδος βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «το έτος 2009 είναι έτος που θα ανοίξει η μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού», επιβεβαιώνοντας ότι το Ασφαλιστικό θα βρεθεί στη δίνη νέων ανατροπών και μάλιστα μέχρι την άνοιξη, όπως ειπώθηκε στο προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, όπως έκανε προηγουμένως και η ΝΔ, θα αξιοποιήσει τα υπαρκτά ελλείμματα των Ταμείων, για τα οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες γενικευμένες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα φρόντισε να περιγράψει και τη διαδικασία βάσει της οποίας θα εξελιχθεί η νέα επίθεση, λέγοντας ότι «όταν θα υπάρχουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, όταν θα αρχίσει ο δημόσιος διάλογος και η δημόσια διαβούλευση θα γίνουν όλα αυτά γνωστά, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν οι πάντες σε αυτό το διάλογο».

Ολα στο τραπέζι

Το εύρος και τη στόχευση αυτών των παρεμβάσεων ανέλαβε να φωτογραφίσει ο Γ. Κουτρουμάνης. Πρώτο μέτωπο για την κυβέρνηση θεωρείται ο κλάδος Υγείας των Ταμείων, όπου η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη «μείωση των δαπανών», γεγονός που θα σημάνει την παραπέρα συρρίκνωση και υποβάθμιση των παροχών Υγείας από τα Ταμεία των ασφαλισμένων και κατά συνέπεια παραπέρα αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Ο υφυπουργός κινδυνολόγησε κι αυτός με «τη μεγάλη αύξηση των δαπανών» από τα Ταμεία, τη «σπατάλη», αλλά και τους «ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου».

Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, αφού ερωτηθείς σχετικά στον «REAL fm» απάντησε: «Δεν έχουμε στην ατζέντα μας ένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή». Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση προεκλογικά δήλωνε κάθετα αντίθετη με ενδεχόμενη αύξηση ορίων ηλικίας και μάλιστα υποσχόταν αύξηση των συντάξεων, σήμερα δεν αποκλείει ούτε την αύξηση των ορίων ηλικίας, ούτε τη μείωση των συντάξεων. Απλά δεν το θεωρεί ζήτημα αυτής της στιγμής. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος δήλωσε ότι η ατζέντα θα διαμορφωθεί στην πορεία. «Τώρα ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν - είπε ο υφυπουργός - αυτό είναι αντικείμενο της επόμενης ημέρας».

Στους εργαζόμενους η λυπητερή

Οσον αφορά στα οικονομικά των Ταμείων, ο Γ. Κουτρουμάνης προδιέγραψε ήδη ότι τα ελλείμματα που δημιούργησε η αντιασφαλιστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων θα τα φορτωθούν και πάλι οι ασφαλισμένοι. Ετσι δήλωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η αυτοχρηματοδότηση των Ταμείων, πρέπει τα Ταμεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο κομμάτι που τους αναλογεί φυσικά, για να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία».

Η αντιασφαλιστική αυτή κατεύθυνση της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα έχουν ακόμα και ονομαστική μείωση κατά 8,4% μείωση σε σχέση με το 2009, μείωση που αντιστοιχεί σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Εννοείται ότι η πραγματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, σε συνδυασμό και με τις υπέρογκες αυξήσεις που επιβάλλουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κοροϊδεύει τους ανέργους και καλύπτει τις απολύσεις

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, έδωσε άφεση στη ΦΑΓΕ για την αποψίλωση του προσωπικού και υποκριτικά ανακάλυψε εκτίναξη του αριθμού των καταγεγραμμένων ανέργων

Την υποκριτική του έκπληξη για τον πραγματικό αριθμό ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ εξέφρασε χτες ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στον όμιλο Φιλίππου (ΦΑΓΕ). Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον ΟΑΕΔ, στα μητρώα του Οργανισμού ο αριθμός των ανέργων φτάνει στις 650.000 και απέναντι σε αυτόν τον αριθμό ο ΟΑΕΔ «δυστυχώς δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο του», αφού είναι ένας Οργανισμός που παραπαίει και πρέπει να ανασυγκροτηθεί.

Για το αντικείμενο της Ερώτησης και τις απολύσεις στη ΦΑΓΕ, επικαλέστηκε έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας - χωρίς, όπως είπε, να το υιοθετεί, ούτε να το αρνείται - σύμφωνα με το οποίο οι απολύσεις στη ΦΑΓΕ έγιναν σύμφωνα με το νόμο, υπήρξαν πλήρεις αποζημιώσεις και εφαρμόζονται σε όλες τις ρυθμίσεις τους οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος μίλησε για υποκρισία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εάν αμφισβητούν ότι έχουν γίνει στην εν λόγω επιχείρηση 18 απολύσεις από τις οποίες οι οκτώ αφορούν εργαζόμενους που δούλευαν 10 έως 15 χρόνια. Να μας πουν, συνέχισε, οι υπηρεσίες του υπουργείου εάν ευσταθούν τα επιχειρήματα του ιδιοκτήτη Φιλίππου ότι δήθεν θέλει να μειώσει την παραγωγική διαδικασία, όταν συνολικά ο Ομιλος των επιχειρήσεων των οποίων είναι ιδιοκτήτης για το πρώτο τρίμηνο του 2009 ανακοίνωσε κέρδη 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει, τόνισε ο βουλευτής, να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι και η κυβέρνηση να υποχρεώσει την επιχείρηση να συζητήσει και να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το ομόφωνο αίτημα του σωματείου των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, προκειμένου να υιοθετηθεί και να γίνει αποδεκτή η συλλογική σύμβαση που προτείνουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γεννάει την ανεργία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Σε σχόλιο για τα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Είναι υποκριτική η δήθεν έκπληξη του υπουργού Εργασίας για τους 650 χιλιάδες άνεργους, καθώς και για την κατάσταση και το ρόλο του ΟΑΕΔ. Ο ίδιος και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η πολιτική της ΕΕ, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ του κεφαλαίου γεννάει και γιγαντώνει την ανεργία, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ αξιοποιούν την ανεργία για να επιβάλλουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά της εργατικής τάξης.

Η ανεργία είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη και αποτελεί συστατικό του καπιταλιστικού συστήματος. Οσο υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων, θα υπάρχει και η ανεργία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι: Ταυτόχρονα με την πάλη για τη μείωσή της, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ