Eurokinissi |
Η οικογενειακή φωτογραφία δε φτάνει για να εξαλείψει τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται και οξύνονται στους κόλπους της ΕΕ στην πορεία εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης |
Οπως αναμενόταν, οι «27» στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που έγινε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξαν σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, που αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 19 και 20 του μήνα, αλλά επανέλαβαν ορισμένες γενικόλογες «κατευθυντήριες γραμμές» για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί, εξαιτίας των τριγμών που ακούγονται στο ευρωοικοδόμημα ένεκα της καπιταλιστικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό οι «27» επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στους πυλώνες του ευρωοικοδομήματος, δηλαδή το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ενιαία αγορά «ως μηχανισμό ανάκαμψης», τη στήριξη των τραπεζών του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, οι ηγέτες της ΕΕ «συμφώνησαν ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και να εξέλθει από την παρούσα κρίση, μόνο εάν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της ΟΝΕ».
Από την άλλη απέφυγαν να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των «αδύναμων κρατών» της ευρωζώνης ή πολύ περισσότερο των κρατών - μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μοιράζοντας απλά καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αλλά όχι και «πακέτα» στήριξης όπως ζητούσαν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ή έκδοση ευρωομολόγων. Περιορίστηκαν να τους παραπέμψουν σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ έμμεσα πλην σαφώς τους «έδειξαν» το δρόμο του ΔΝΤ στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα άλλα μέτρα.
Επίσης ξόρκισαν τον «προστατευτισμό», αλλά την ίδια στιγμή δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο «ευρωσχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς παραμένει ισχυρή η θέση πως αποτελεί «εθνική ευθύνη» η αντιμετώπιση της κρίσης.
Ειδικότερα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν, συμφώνησαν:
-- Στην παραπέρα ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναδεικνύοντας «τη σημασία της αντιμετώπισης των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών». Οι αποφάσεις για το ζήτημα αυτό, δηλαδή ο τρόπος που θα απαλλαγούν οι τράπεζες από τα λεγόμενα «τοξικά προϊόντα», καθώς και η δημιουργία κάποιων εποπτικών οργάνων θα ληφθούν στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, μετά από εισηγήσεις του ΕΚΟΦΙΝ.
-- «Να αξιοποιηθεί η ενιαία αγορά ως μηχανισμός ανάκαμψης, ώστε να στηριχτούν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία απασχόλησης». Με άλλα λόγια, να τηρηθούν πιστά οι σιδερένιοι κανόνες της ανταγωνιστικότητας για να στηριχτεί η κερδοφορία και να συμπιεστεί το «εργατικό κόστος» μέσα από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.ο.κ. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι «ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή κρίση». Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις της Γαλλίας για κρατική ενίσχυση στις εταιρείες αυτοκινητοβιομηχανίας, τέθηκαν υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και συντονισμό τα σχέδια για «ανανέωση των στόλων οχημάτων».
-- «Να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επιβεβαιώνοντας την εμμονή τους στην ένταση της λιτότητας, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, τις μειώσεις μισθών κ.ο.κ.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που είχαν συνεδριάσει νωρίτερα, έλαβαν υποσχέσεις ότι δε θα εγκαταλειφθούν, αλλά απερρίφθη το αίτημα για χορήγηση πακέτου στήριξης ύψους 160-190 δισ. ευρώ. Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι κάθε χώρα θα αντιμετωπίζεται χωριστά... «Ολα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, συμπληρώνοντας ότι απορρίπτεται η ιδέα «να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση».
Τη «γραμμή» την είχε δώσει προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι «τα κράτη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μπορούν να βασίζονται στη βοήθεια των διεθνών οργανισμών», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι θέμα της ΕΕ να σώσει τα αδύναμα κράτη, αλλά μάλλον της Τράπεζας Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και του ΔΝΤ. Η καγκελάριος απέρριψε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία για όλους απάντηση στην κρίση. «Οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ανατολικής Ευρώπης, είναι "πολύ διαφορετικές"», υποστήριξε η Α. Μέρκελ. Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για απόσυρση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι «27» ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν ότι «η υποστήριξη προς τις μητρικές τράπεζες δε θα πρέπει να συνεπάγεται περιορισμούς στις δραστηριότητες θυγατρικών τραπεζών στις χώρες υποδομής της ΕΕ».
Τη σκυτάλη πήρε χτες ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Χ. Αλμούνια, που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο παραπομπής στο ΔΝΤ ακόμα και κρατών - μελών της ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα δανεισμού τους. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι «στην περίπτωση που προκύψει κρίση σε μία χώρα της ευρωζώνης, υπάρχει λύση πριν αυτή στραφεί στο ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι δε θα συζητήσει, δημόσια, το εν λόγω σχέδιο.
«Είμαστε εξοπλισμένοι, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουμε αυτό το σενάριο κρίσης», τόνισε, αλλά απέφυγε να πει περισσότερα.
Ο επίτροπος ζήτησε ένταση των προσπαθειών των εθνικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τον αντίκτυπο των σχεδίων που έχουν ήδη αποφασιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «πιθανώς, εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, θα χρειαστεί, τελικά, να ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας». Ο Χ. Αλμούνια προανήγγειλε ουσιαστικά περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών κρατικών ομολόγων από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ενέργεια.
Αργότερα η εκπρόσωπός του Αμέλια Τόρες, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που μια χώρα - μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει δυσκολίες, η ΕΕ έχει σχέδιο και θα επιδείξει την αλληλεγγύη της. Διευκρίνισε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των δημοσίων οικονομικών τους.
Στόχος η υποστήριξη του «μονόδρομου» της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και η εξουδετέρωση της ταξικής αντεπίθεσης
Το «χαρτί» της συναίνεσης, προκειμένου να υποστηρίξει το μονόδρομο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να εξουδετερώσει την ταξική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα ένα κλίμα συναίνεσης υπέρ της εφαρμοζόμενης πολιτικής και του «σχεδίου εξόδου» από την κρίση, που δε θα μπορεί εύκολα και χωρίς πολιτικό κόστος να αγνοήσουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ενώ θα αναδεικνύει την ικανότητα του κυβερνώντος κόμματος ως άξιου διαχειριστή της κρίσης. Την επιδίωξη αυτή εξυπηρετούν οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κ. Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο στις 11 το πρωί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στις 12.30 το μεσημέρι με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 2 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη και στις 5 το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο.
Κινούμενος στη γραμμή ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι «εθνική υπόθεση», ο πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει ως βάση της συναίνεσης «τα αυτονόητα», δηλαδή τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μετακύληση της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα αυτονόητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι άλλα από τα γνωστά επιχειρήματα υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής, δηλαδή οι αντοχές της οικονομίας και οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της ΕΕ!
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: «Λέω για συναίνεση. Δε θέλετε συναίνεση; Δε διεκδικώ να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά, τουλάχιστον, να συνεννοηθούμε σε κάποια βασικά. Δεν μπορεί να συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα; Για τα όρια αντοχής της οικονομίας; Για τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Για το χρέος μας να αποφεύγουμε πλειοδοσίες και καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών στους πολίτες;». Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε ανοιχτός «σε κάθε ρεαλιστική πρόταση», επισημαίνοντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το ήρεμο πολιτικό κλίμα θα ήταν ιδιαίτερα ενισχυτικό στην αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι «η έξοδος από την κρίση είναι εθνική υπόθεση και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' όλους».
Πίσω από το συναινετικό κουρνιαχτό η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να προωθήσει νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «αναγκαίας» προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί συνεχώς η καπιταλιστική κρίση. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το βάρος σε αυτή τη φάση πέφτει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα βάλει νέους φόρους. Στο ίδιο «πνεύμα» κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. «Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση για ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος.
Στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Είναι εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται», είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού της. «Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε και δεν αντιμετωπίζει ούτε σήμερα κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, στην εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της», τόνισε.
Παράλληλα προσπάθησε για πολλοστή φορά «να θέσει τέλος» στην εκλογολογία: «Δε σκέφτομαι εκλογές. Τελείωσε αυτό το θέμα», δήλωσε με το γνωστό «κατηγορηματικό» τρόπο. Την ίδια στιγμή όμως διακινούνται σενάρια για διπλές εκλογές (ευρωεκλογές τον Ιούνη και εθνικές τον Ιούλη αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό για τη ΝΔ).
Την άποψη ότι «η οικονομική κρίση είναι εθνική κρίση για κάθε χώρα που την αντιμετωπίζει», εξέφρασε μιλώντας χτες στην ΕΡΑ η υπουργός Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στη μέση μιας κρίσης, όπου κανένας στοn κόσμο ολόκληρο δεν ξέρει ούτε το μέγεθός της ούτε το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ συναίνεσης και δεν είναι μόνο τα πολιτικά κόμματα, είναι η κοινωνία».
Για αναπάντεχες και δυσάρεστες εξελίξεις, που έρχονται καθημερινά στο φως, έκανε λόγο χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Το έδαφος για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, στρώνει η κυβέρνηση, σείοντας το σκιάχτρο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή παίρνει μέτρα προστασίας της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στην αναζήτηση στηριγμάτων για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ήρθε και η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Μια έκθεση «από τα παλιά», καθώς ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός ζητά «θεραπείες σοκ», μέσω νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ως ενδεικτικές της ιδεολογικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τα νέα ...«αναπόφευκτα» μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, θεωρούνται οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Κυριακή.
Κατά τον Γ. Παπαθανασίου,«κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες εξελίξεις στην πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση, που αγγίζει όλες τις οικονομίες του κόσμου και κατ' επέκταση και την ελληνική». Σύμφωνα με τον υπουργό, «στόχος του Σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Οπως, όμως, κατέληξε στη δήλωσή του, η κυβέρνηση επιδιώκει «αφενός μεν να περιορίσει τα ελλείμματα του Δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργούν νέα εισοδήματα για τους Ελληνες και νέες θέσεις εργασίας».
Με άλλα λόγια, ο διττός αυτός στόχος αναλύεται σε δημοσιονομική λιτότητα και μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιοκρατικής δραστηριότητας, της ενίσχυσης, δηλαδή, του κεφαλαίου. Δίνοντας το φιλομονοπωλιακό στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, σε ομιλία που έκανε χθες το βράδυ, επισημαίνει ότι «τις σημερινές δυσκολίες (που προέρχονται από την κρίση) θα ακολουθήσει η φάση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας». Και με δεδομένο αυτό, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις και συνεργασίες που θα οδηγήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες μας σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, οι διαφορές με την ΕΕ είναι, πότε αυτά θα ληφθούν και όχι αν ληφθούν, με δεδομένο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής. Από την πλευρά τους, οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι πιέζουν την κυβέρνηση, ώστε η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, να επιτευχθεί με ορίζοντα τη διετία και όχι την τριετία που θέτει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Σε κοινοτικό επίπεδο, εξελίξεις αναμένονται στις 10 και 24 Μάρτη, στις δύο, δηλαδή, προγραμματισμένες Συνόδους ΕΚΟΦΙΝ, όπου και θα συζητηθεί η έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ Κοινοτικοί αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους, αφήνουν να αιωρείται στον αέρα η «απειλή» της ένταξης εκ νέου της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης. Πάντως, και στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα, με το νέο πακέτο μέτρων έτοιμο...
Αντιδραστικά, σαρωτικά μέτρα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, του κατώτατου μισθού, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, αλλά και επισημάνσεις, ώστε η σχολική διαρροή να συνδεθεί με την παραγωγή(!) ζητά ο ΟΟΣΑ στις επισημάνσεις του για την ελληνική οικονομία.
Το ακραία αντιδραστικό «μείγμα πολιτικής» που προτείνει ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός προβλέπει:
Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ αφορούν στο ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν. Απαιτείται ανασύνταξη και λαϊκή αντεπίθεση! Οι εργαζόμενοι να μη φοβηθούν την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τα κόμματά της, αλλά τα χειρότερα που έρχονται».
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις εξελίξεις σχετικά με την κρίση, σε σχόλιό του, υπογραμμίζει:
«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Επικίνδυνο και αντιλαϊκό. Οσα κόμματα ισχυρίζονται ότι δεν έχει, είναι γιατί έχουν το ίδιο σχέδιο, τους ίδιους στόχους: Να διαφυλαχτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, να υποταχθεί και να πληρώσει την κρίση ο λαός και τα ίδια να δημαγωγήσουν για να ψαρέψουν ψήφους».