Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συναγερμός για την επικίνδυνη εξέλιξη

Το έγγραφο - εντολή, με το οποίο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενος στους κατά τόπους υφισταμένους του εισαγγελείς, χαρακτηρίζει «έγκλημα» τους εργατικούς αγώνες, σηματοδοτεί επικίνδυνη εξέλιξη για την εργατική τάξη. Είναι κρίκος στην αντιδραστική αλυσίδα της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, που από κοινού επιχειρούν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Αποτελεί συνέχεια και όξυνση αντίστοιχων παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης, την πολιτική ευθύνη για τις οποίες έχει η κυβέρνηση, με τις οποίες η Δικαιοσύνη στέκεται σταθερά στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας. Αλλοτε ποινικοποιώντας το δικαίωμα στην απεργία, άλλοτε καλώντας εργάτες - θύματα να λογοδοτήσουν για εγκλήματα της εργοδοσίας, άλλοτε μεριμνώντας για την εφαρμογή της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Στην επιχείρηση «Τζάμπο» ο απολυμένος κομμουνιστής εργαζόμενος Νίκος Νικολόπουλος απολύθηκε επειδή συμμετείχε σε πανεργατική απεργία. Δέχτηκε εκβιασμούς και απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του από ανθρώπους της εργοδοσίας. Εγινε προσπάθεια εξαγοράς του με 50.000 ευρώ. Ολα αυτά είναι δημοσιοποιημένα εδώ και δύο περίπου μήνες. Είναι καταγεγραμμένα και στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει ο εργαζόμενος σε βάρος της πολυεθνικής. Είναι γνωστά στην Εισαγγελία της Αθήνας, όπου από την πρώτη στιγμή έγινε καταγγελία από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Είναι γνωστά στις αστυνομικές αρχές, που με εισαγγελική εντολή έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων, επειδή διαδηλώνουν για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου.

Για όλες τις παραπάνω καταγγελίες, η Δικαιοσύνη δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι. Το δίκιο του μεγαλοεργοδότη είναι αυτό που βαραίνει στη ζυγαριά της. Αποτελεί ταξική επιλογή το γεγονός ότι για την ώρα μένει στα αζήτητα η καταγγελία ενός εργάτη, που καταφανέστατα βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας και μάλιστα με μαφιόζικες - όπως ο ίδιος περιγράφει - πρακτικές. Την ίδια ώρα, οι αναφορές της πολυεθνικής και των μεγαλοεργοδοτών του ΣΕΛΠΕ βρίσκουν άμεσα ανταπόκριση από τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Κινητοποιούν τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, δε χαρακτηρίζει μόνο «έγκλημα» τους εργατικούς αγώνες. Αλλά, επιπλέον, δίνει κατεύθυνση να κριθούν σαν «τελεσθέντα εγκλήματα» οι 40 υποθέσεις που εκκρεμούν στα ποινικά και αστικά δικαστήρια σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων που συμμετέχουν στο δίκαιο αγώνα ενάντια στην απόλυση του νεολαίου εργαζόμενου.

Η παρέμβαση Σανιδά πρέπει να σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από κλάδο δουλειάς, ξέχωρα από πολιτικές πεποιθήσεις. Πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά από κάθε άνθρωπο, ο οποίος, είτε συμφωνεί, είτε όχι με το ΠΑΜΕ, αναγνωρίζει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να παλεύουν για τα δικαιώματά τους και στο κίνημα να επιλέγει μόνο του τις μορφές πάλης. Πρέπει επίσης να κινητοποιήσει τις ενώσεις νομικών και να την καταδικάσουν. Η απαράδεκτη πρόκληση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν πρέπει να «περπατήσει» στη ζωή. Δεν πρέπει να αποτελέσει θηλιά στο λαιμό των δικαστών που θα κληθούν να δικάσουν τις μηνύσεις της πολυεθνικής σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων. Η απαράδεκτη εισαγγελική παρέμβαση πρέπει να δεχτεί καθολική κατακραυγή. Μόνο έτσι θα ακυρωθεί κάθε προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα επώδυνα τετελεσμένα για την εργατική τάξη, σε μια περίοδο μάλιστα που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το κεφάλαιο οξύνει την επιθετικότητά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ