ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΤΖΑΜΠΟ» - ΒΑΡΗ
Στο στόχαστρο η αγωνιστική στάση ζωής

Η εργοδοσία απέλυσε για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα μήνα τον εργαζόμενο Νίκο Νικολόπουλο, επειδή αρνήθηκε να υποταχτεί στην τρομοκρατία. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ σφράγισαν ξανά χτες το κατάστημα

Από το χτεσινό αποκλεισμό του «ΤΖΑΜΠΟ» στη Βάρη
Από το χτεσινό αποκλεισμό του «ΤΖΑΜΠΟ» στη Βάρη
Στην εκ νέου προκλητική, για δεύτερη φορά, απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου, μέσα σε ένα μήνα, προχώρησε προχτές, Δευτέρα, 12 Γενάρη, η διεύθυνση του πολυκαταστήματος «ΤΖΑΜΠΟ» στην περιοχή της Βάρης, γιατί ο εργαζόμενος συνέχισε να δίνει καθημερινά τη μάχη μέσα στο χώρο δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και των συναδέλφων του.

Αμεση ήταν για ακόμα μια φορά η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που προχώρησαν σε νέο «αποκλεισμό» του καταστήματος χτες το απόγευμα. Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά στελέχη τόσο του Συλλόγου, όσο και άλλων συνδικάτων της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γύρω στις 6 το απόγευμα έφτασαν στο πολυκατάστημα και το σφράγισαν, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης.

Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε απολυθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, γιατί τόλμησε να πάρει μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Αμεση και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που με μια δυναμική κινητοποίηση απέκλεισαν το κατάστημα για πάνω από 2 ώρες, αναγκάζοντας την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση.

Στο στόχαστρο η αγωνιστική στάση ζωής

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους - καταναλωτές, «στο χρονικό διάστημα από την ακύρωση της απόλυσης του εργαζόμενου μέχρι και την απόλυσή του ξανά στις 12 του Γενάρη, η εταιρεία "ΤΖΑΜΠΟ" χρησιμοποίησε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα τρομοκρατίας έμμεσης και άμεσης για να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση. Εξαγορά, απειλές, καθημερινά "καψώνια" μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που για την εργοδοσία ήταν η οικειοθελής αποχώρησή του με υψηλό ποσό ως δωροδοκία». Ο Ν. Νικολόπουλος, υπογραμμίζει, όλο το προηγούμενο διάστημα «κράτησε στάση ζωής τέτοια που αρμόζει σε πρωτοπόρο αγωνιστή της εργατικής τάξης που παλεύει καθημερινά στο χώρο εργασίας για τα δικαιώματά του και της τάξης του».

Τέλος, ο σύλλογος τονίζει ότι «η εργοδοσία θέλει "σιγή" νεκροταφείου, δεν ανέχεται από τους εργαζόμενους ούτε διαμαρτυρίες ούτε διεκδικήσεις. Από τους εργαζόμενους θέλει μόνο υποταγή. Η μοναδική δράση που υπολογίζουν οι εργοδότες είναι η συλλογική δράση και η συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, η δημιουργία σωματείων και επιτροπών αγώνα μέσα στους χώρους εργασίας, με αιτήματα και πλαίσιο δράσης τέτοιο που να σπάει την τρομοκρατία στο χώρο εργασίας και να δημιουργεί προϋποθέσεις για το αυτονόητο, δηλαδή την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την κατοχή του πλούτου από αυτούς τον παράγουν δηλαδή τους εργαζόμενους».

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων κατά τη χτεσινή διαδήλωση στη Βάρη βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη. Τους εκβιασμούς και την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλλει το ΚΚΕ και με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών. Καταδικάζοντας τις ασφυκτικές και πολύμορφες πιέσεις που δέχεται ο συνδικαλιστής, το ΚΚΕ ζητά άμεση παρέμβαση για να ανακληθεί η απόλυση και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

ΣΤΑΡΓΟΥΝΤ - «ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Απολύσεις και προπηλακισμοί

Οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας δε θα περάσουν, προειδοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας

Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, προκειμένου να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η διαχειρίστρια πολυεθνική εταιρεία «Στάργουντ» του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης». Μόλις πριν από τρεις μέρες, «τσιράκι» της πολυεθνικής επιτέθηκε με προπηλακισμούς στην οργανωτική γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας, Μερόπη Αλικώτη, επειδή καλούσε ανοιχτά τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Μια μέρα μετά, η πολυεθνική προχώρησε στην απόλυση του μόνιμου υπαλλήλου Αλέξη Μητρόπουλου, γιατί ο εργαζόμενος δε δέχτηκε από φύλακας να υποβιβαστεί σε πλύντης, όπως απαίτησε η εργοδοσία. Χτες, η εργοδοσία του «Αστέρα» επέλεξε να μην προσέλθει σε προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης με τους εργαζόμενους, όπου θα συζητιόταν το αίτημα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, αφού η πολυεθνική συνεχίζει να κρατά «ομήρους» δεκάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας υπογραμμίζει ότι «οι απρόκλητες επιθέσεις των εκπροσώπων της πολυεθνικής του ξενοδοχείου σε απλούς εργαζόμενους, αλλά και σε συνδικαλιστές, το τελευταίο διάστημα, αποτελούν οργανωμένο σχέδιο, που σκοπό έχει την τρομοκράτηση των συναδέλφων για την επιβολή ακόμα πιο αντεργατικών μέτρων».

Ο προπηλακισμός της συνδικαλίστριας και η απόλυση του συναδέλφου, σημειώνει το Συνδικάτο, «αποτελούν γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η αντιπαράθεση με την εργοδοσία πρέπει και θα οξυνθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στην επιδίωξη της εργοδοσίας να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους με σταθερή δουλειά από άλλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας». Καλεί τους εργαζόμενους του «Αστέρα» να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να βγάλουν συμπεράσματα και να αξιοποιήσουν την πολύχρονη πείρα τους στο ξενοδοχείο, δίχως να ξεχνούν με ποιες πλάτες ενεργεί η εργοδοσία και να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΚΡΟΠΟΛ»
Αναγκαστική άδεια στις καμαριέρες

Η εργοδοσία τις αντικατέστησε με εργαζόμενες από εργολαβικά συνεργεία, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Αμεση παρέμβαση από το ταξικό κλαδικό Συνδικάτο

Σε αναγκαστική άδεια 6 ημερών υποχρέωσε όλες τις καμαριέρες η διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», ιδιοκτησίας Δασκαλαντωνάκη, τις οποίες μάλιστα και αντικατέστησε για το διάστημα της άδειας, με καμαριέρες από εργολαβικό συνεργείο! Οπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, οι μεγαλοξενοδόχοι προχωρούν γενικευμένα σε ανάλογες μεθοδεύσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, μετά από τις καταγγελίες των εργαζομένων, πραγματοποίησε παρέμβαση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», απαιτώντας την ανάκληση των αδειών. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη του συνδικάτου, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε ακόμα τρία ξενοδοχεία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη στην Αθήνα. Πρόκειται για τα «Φάσιον Χοτέλ», «Ιμπέριαλ» και «Μπέιμπι Γκραντ».

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου ομολόγησε κυνικά στους συνδικαλιστές ότι οι άδειες δόθηκαν γιατί δεν υπάρχει δουλειά στο ξενοδοχείο, καθώς και ότι αν και μετά το τέλος των αδειών συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα πάρει και άλλα μέτρα. Σημειώνεται, ότι - εκτός όλων των άλλων - η κατάτμηση της κανονικής άδειας απαιτεί άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας που η διεύθυνση του «Ακροπόλ» δεν έχει πάρει.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ, ενώ όπως δήλωσαν, οι παρεμβάσεις θα κλιμακωθούν και θα ενταθούν. Οπως εκτιμούν, η εξέλιξη στόχο έχει την απαλλαγή του ξενοδοχείου από το μόνιμο, με δικαιώματα, προσωπικό και την αντικατάστασή του από «φτηνότερους» εργαζόμενους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επίσχεση σε Αλεξανδρούπολη και Πειραιά

Τη μάχη για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους συνεχίζουν για δεύτερη βδομάδα οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων τριών ακτοπλοϊκών πλοίων, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στο ίδιο λιμάνι αγωνίζονται να πάρουν τα λεφτά τους με επίσχεση εργασίας και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΚΟΡΣΙΚΑ ΙΙΙ», ενώ στο λιμάνι του Πειραιά σε επίσχεση εργασίας έχουν «βγει» και ναυτεργάτες του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ». Ο εφοπλιστής Σπανός, πλοιοκτήτης των δύο πλοίων, οφείλει το μισθό του Δεκέμβρη, δώρο Χριστουγέννων και άλλα. Από την αυθαιρεσία και ασυδοσία των εφοπλιστών, που έφτασαν να μην καταβάλλουν στα πληρώματα ούτε τα δεδουλευμένα, οι νησιώτες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ακινητοποίηση του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ», το νησί της Ικαρίας καλύπτεται πλέον μόνο με ένα καράβι, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ