ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση η οργανωμένη ταξική πάλη

Επεισόδια και εκτεταμένες καταστροφές από τους «γνωστούς - άγνωστους» σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο Βόλο. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, «δήθεν αριστερίστικες κινήσεις και, κυρίως, ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή έχει συμπράξει με αυτές τις ομάδες, καθώς και φοιτητές της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, έδωσαν, με την κοινή τους πορεία, κάλυψη στις ομάδες κουκουλοφόρων που είχαν συρρεύσει από διάφορες περιοχές της χώρας, οργανωμένα, συντονισμένα και με σχέδιο. Η καταστροφική δράση τους κατά ομάδες σε διαφορετικά σημεία της πόλης αυτό αποδεικνύει». Και προσθέτει: «Υπάρχει συντονισμός. Κάποιοι συντονίζουν όλη αυτή την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των οργισμένων από τη δολοφονία λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη στήριξη της αστικής τάξης και την παραπέρα ενίσχυση όλου του πλέγματος αστυνομοκρατίας, κρατικής τρομοκρατίας, δυνάμεων καταστολής».

Η ΝΕ Μαγνησίας σημειώνει ότι «αυτή η πραγματικότητα προβάλλει για άλλη μια φορά την ανάγκη οργανωμένης ταξικής πάλης του λαού και της νεολαίας και επαγρύπνηση σε τυχοδιωκτισμούς απ' όπου κι αν αυτοί προέρχονται, που βάζουν μπουρλότο στην ανάταση των λαϊκών αγώνων». Επισημαίνοντας ότι ο «αγώνας κατά της κρατικής βίας και καταστολής είναι ταυτόχρονα κι αγώνας για τη δουλειά, για το μισθό, για τη σύνταξη, για την Παιδεία και την Υγεία», η ΝΕ Μαγνησίας καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να περιφρουρήσουν τη σημερινή απεργία και να πάρουν μέρος με τις ταξικές δυνάμεις στο απεργιακό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας, απομονώνοντας όλους εκείνους που μόνο ζημιά κάνουν στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ανάλογα επεισόδια κουκουλοφόρων σημειώθηκαν, για δεύτερη μέρα, χτες και στη Λάρισα.

ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητά απαγόρευση διαδηλώσεων!

Την απαγόρευση των διαδηλώσεων εισηγείται ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, αποδεικνύοντας ποιος εκμεταλλεύεται τη δράση των κουκουλοφόρων, προκειμένου να εισάγει ακόμα μεγαλύτερη αστυνομοκρατία.

«Λαγός» του Καραμανλή (που πρώτος ζήτησε να μη γίνουν οι σημερινές πανεργατικές κινητοποιήσεις), ο Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση και συνεχιστούν αυτά τα έκτροπα, πολύ φοβούμαι, ότι αυτά τα ίδια γεγονότα θα φτάσουν να επιτάσσουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος». Το οποίο ορίζει ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».

Εξάλλου στο ΛΑ.Ο.Σ. προτιμούν να αναφέρουν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ως «αποκρουστικό γεγονός», στρογγυλεύοντας έτσι την αστυνομική φρικαλεότητα και την πολιτική που την εξέθρεψε. Ακόμα να δηλώνουν στήριξη στην κυβέρνηση (Καρατζαφέρης προχτές στη Βουλή: «Δεν πυροβόλησε η κυβέρνηση, κύριε υπουργέ. Και αυτό το ξέρουμε καλά, τουλάχιστον εμείς»). Να την ψέγουν ωστόσο για «παθητικότητα» και «ενοχική αντιμετώπιση από τα όργανα τάξης» απέναντι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αλλά και να δείχνουν την απέχθειά τους απέναντι σε κάθε λαϊκό αγώνα (Καρατζαφέρης προχθές στη Βουλή: «Προπονήθηκαν τα παιδιά στις καταλήψεις. Και σήμερα είναι έτοιμα για δράση»)...

ΝΕΜΕΣΙΣ

Κυκλοφορεί στα περίπτερα

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ! ΠΟΙΟΙ;

Το περιοδικό NEMECIS που κυκλοφορεί σας κάνει «δώρο» ένα σχολικό 50φυλλο μπλε τετράδιο με την πιο ανατρεπτική ετικέτα: Σχολείο ο Ηρώδης!

Στο μπλε τετράδιο θα διαβάσετε για τη σύγχρονη κόλαση των παιδιών:

- Μαμά γιατί με έβαλες φυλακή; To NEMECIS μπήκε στις Φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα όπου γυναίκες κρατούμενες γεννούν και δίνουν τα πρώτα μαθήματα ζωής στα παιδιά τους, που μέχρι 3 ετών κρατούνται και αυτά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

- Ο μαθητής μου ο Βαλαντέν: Η δολοφονία ενός ανήλικου Γάλλου από δύο συμμαθητές του και η συγκλονιστική μαρτυρία του καθηγητή του.

- Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; Η κοκκινοσκουφίτσα σερφάρει σε επικίνδυνα μονοπάτια στο Ιντερνετ, αλλά η γιαγιά της δεν μπορεί να το καταλάβει.

- Ελληνικό σχολείο ο Ηρώδης: «Η νεανική ψυχή είναι ο ιερότερος ναός και σ' αυτήν σήμερα διεισδύει όχι πια ο παιδαγωγός αλλά ένας ολόκληρος συρφετός ανθρώπων με βρώμικα πόδια, με βρώμικα λόγια και βρώμικες προθέσεις». (χρονογράφημα: Σ.Ι. Καργάκος)

Στο NEMECIS που κυκλοφορεί ο Γιάννης Μπέζος σε μία κατάθεση ψυχής: «Η μεγαλύτερη τέχνη είναι η τέχνη της ζωής...» (συνέντευξη στον Μ. Τσακωνιάτη)

Ενα ρεπορτάζ που θα συζητηθεί:

Αποβίβαση λαθρομεταναστών στη Μυτιλήνη!

Και... τα βατοπαιδινά κάλαντα του Καραγκιόζη από τον μοναδικό Σωτήρη Χαρίδημο!

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Σεβασμός στους νόμους...

Σεβασμό στους θεσμούς και τους νόμους πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Καρ. Παπούλια, η «απάντηση» στο «γιατί» της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου μαθητή.

Στη δεύτερη παρέμβασή του, με αφορμή την κηδεία του μαθητή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τη χτεσινή μέρα ως «μέρα πένθους για όλους» και συνεχίζει: «Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας. Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο "γιατί". Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις, οι πληγές θα μένουν ανοιχτές». Καταλήγοντας όμως προτρέπει πως «στην απάντησή του όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους». Καλεί επίσης «σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας», «να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ανησυχεί» για τις διαδηλώσεις!

«Ανησυχία» για τις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στην Ελλάδα εξέφρασε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα παρέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται από το Σάββατο στην Ελλάδα.

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την ανησυχία μας, την ανησυχία όλων μπροστά στην εξέλιξη των συγκρούσεων» στην Ελλάδα, δήλωσε ο Κουσνέρ, μιλώντας χτες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (Βουλή). «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές με πολλή προσοχή», πρόσθεσε.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΝπορευόμενοι

Χτες, Τρίτη 9/12, στις 6 το απόγευμα, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης δυνάμεις της ΚΟΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής στα πλαίσια του κοινού μπλοκ που έχουν φτιάξει με ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΑΡ.ΑΝ, Κ.Ο. Ανασύνταξη, και άλλες... παρδαλές ομάδες αναρχικών κλπ. Γύρω στις 7 ξεκίνησε πορεία όλων αυτών των δυνάμεων στο κέντρο της πόλης.

Στην πορεία είχαν πανό ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής, δυο τρία η ΚΟΕ και ένα μεγάλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάταξη ήταν μπροστά φοιτητές, ακολουθούσε η ΚΟΕ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) και μετά το πανό του ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω, σε απόσταση 10 μέτρων ακολουθούσε ομάδα «διαδηλωτών» από την οποία, κατά διαστήματα και ενώ εξελίσσονταν η πορεία, έβγαιναν διάφοροι με κουκούλες έσπαγαν τράπεζες και, στη συνέχεια, ξαναμαζεύονταν στο μπλοκ. Επίσης, μέσα σε όλο το μήκος της πορείας κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι δεκάδες άτομα με μαντίλες, καλυμμένα πρόσωπα και ρόπαλα. Λίγη ώρα μετά, άρχισε και το γνωστό «παιχνίδι κλέφτες κι αστυνόμοι» μέσα στα στενά της πόλης με επεισόδια στο κέντρο του Ηρακλείου, φωτιές σε κάδους, σπάσιμο τραπεζών και ρίψη δακρυγόνων.

ΒΟΥΛΗ
Αποστομωτική απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ

Σαφή, πολιτική, απάντηση έλαβε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επέλεξε στην αίθουσα της Βουλής να απευθύνει κατηγορία προς το ΚΚΕ για... διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδίων. Σε παρέμβασή του ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι το ΚΚΕ επιτίθεται στο ΣΥΝ λέγοντας ότι «λυπούμαστε για τη στάση του ΚΚΕ που επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζοντας ότι αυτό «δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική» και «διευκολύνει τους σχεδιασμούς της».

«Το ποιος διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς πάει πολύ να το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανταπάντησε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΝ «μαζί με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και πρόσφατα την Εκθεση Σέρκας, που πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα» και ότι «αυτή είναι η ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση». Αναφερόμενος συνολικά στο αυταρχικό πλαίσιο που υφίσταται, ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι «με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υιοθετήθηκαν οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εχθρού λαού» όπως η Συνθήκη Σέγκεν ή ο «τρομονόμος», τονίζοντας πως για το «διαχρονικό έγκλημα φέρουν βαρύτατη ευθύνη τα δυο μεγάλα κόμματα» και ότι «το ΚΚΕ δείχνει τη διέξοδο στους εργαζόμενους καλώντας να εντείνουν την πάλη τους περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ