ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ» στη Γάζα

Μέλη της «Φατάχ» από τη Γάζα μεταφέρονται με «διαμεσολάβηση»του Ισραήλ στη Δ. Οχθη

Associated Press

Μέλη της «Φατάχ» από τη Γάζα μεταφέρονται με «διαμεσολάβηση»του Ισραήλ στη Δ. Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην Ιεριχώ μεταφέρθηκαν, τελικά, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, μέλη της «Φατάχ», που είχαν καταφύγει στο Ισραήλ, το Σάββατο, μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις με δυνάμεις της «Χαμάς» όπου σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 90. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένοπλοι της «Χαμάς» προσπάθησαν να συλλάβουν μέλη της οικογένειας Χίλας, που πρόσκειται στη «Φατάχ», κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται σε βομβιστική επίθεση που σκότωσε πέντε μέλη του ενόπλου σκέλους της «Χαμάς», στις 25 Ιουλίου.

Περίπου 180 μέλη της «Φατάχ» έφτασαν στο μεθοριακό πέρασμα Ερετζ και μετά από συνεννόηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ επέτρεψε την είσοδό τους στο Ισραήλ γιατί ...«η ισραηλινή κυβέρνηση στηρίζει όσους μάχονται το εξτρεμιστικό Ισλάμ». Την Κυριακή, 32 επέστρεψαν στη Γάζα όπου συνελήφθησαν. Ακολούθησε νέα συνεννόηση Αμπάς - Μπαράκ και οι 90 μεταφέρθηκαν στην Ιεριχώ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 58 επέστρεψαν, με δική τους ευθύνη, στη Γάζα.

Η «Χαμάς» ανακοίνωσε, χτες, ότι απελευθέρωσε τους συλληφθέντες, εκτός από πέντε. Επρόκειτο για τις χειρότερες ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις από τότε που η «Χαμάς» ανέλαβε τον έλεγχο στη Λωρίδα και προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

Από την άλλη, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της «Χαμάς» που είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2006 μαζί με άλλα 40 στελέχη της οργάνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν σαφείς κατηγορίες. Οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 18χρονου Παλαιστινίου που είχε τραυματιστεί την περασμένη βδομάδα, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια κηδείας.

Καταγγελίες

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ασκούν αφόρητες πιέσεις σε τραυματίες ή ασθενείς Παλαιστινίους που περιμένουν, στα μεθοριακά περάσματα, να περάσουν για νοσηλεία στο Ισραήλ, προκειμένου ν' αποσπάσουν πληροφορίες, κατά παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπίνου δικαιώματος και με συνέπεια τραγικές καθυστερήσεις ως προς την κατάστασή τους. Η καταγγελία έγινε από την ισραηλινή οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

ΣΕΡΒΙΑ
Νέα συμφωνία με το ΝΑΤΟ προωθεί η κυβέρνηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη βραχυπρόθεσμη σύναψη νέας συμφωνίας Σερβίας - ΝΑΤΟ «για να ανοίξει ο δρόμος» για τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς, σαν να μην είχε ισοπεδωθεί απ' τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ η χώρα του πριν εννιά χρόνια!

Ο Σουτάνοβιτς γνωστοποίησε ακόμη τα σχέδια του Βελιγραδίου για την αγορά νέων πολεμικών αεροσκαφών (προφανώς από ΗΠΑ και τις λοιπές κραταιές χώρες του ΝΑΤΟ...) προσθέτοντας ότι ο επόμενος αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι υψηλότερος απ' αυτόν του τρέχοντος έτους και «καλύτερα κατανεμημένος...»

Ωρες μετά, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς διασκέδασε τις εντυπώσεις για το ξεπούλημα της χώρας στα ευρωατλαντικά συμφέροντα, λέγοντας ότι μολονότι «πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξη στην ΕΕ» δεν πρόκειται να το πετύχει με την παραίτηση των διεκδικήσεών της απ' το Κοσσυφοπέδιο...

Περί της συμφωνίας ΗΠΑ - Κάρατζιτς

Μέσα σ' όλα αυτά, στο Βελιγράδι συνεχίζεται ο απόηχος της έκδοσης του Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Χτες, ο Μουσουλμάνος πρώην υπουργός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μοχάμεντ Σατσιρμπέγκοβιτς και ο Σερβοβόσνιος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέξα Μπούχα, επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες καταγγελίες του Ράντοβαν Κάρατζιτς για συμφωνία το 1996 με τις ΗΠΑ με στόχο τη μη δίωξή του απ' το ΔΠΔ και αντάλλαγμα την «εξαφάνισή» του απ' το δημόσιο και πολιτικό βίο. Μάλιστα ο Σατσιρμπέγκοβιτς είπε σε εφημερίδα του Μόσταρ ότι ο διεθνής μεσολαβητής Ρίτσαρντ Φρόουικ είχε παραδεχτεί τότε «με ιδιαίτερη ευκολία» τη συμφωνία που είχε προσφέρει στον Κάρατζιτς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

  • Εκατοντάδες Σέρβοι πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω απ' τις πρεσβείες ΗΠΑ και Κροατίας στο Βελιγράδι, για να διαμαρτυρηθούν για ατιμώρητα εγκλήματα που έγιναν (το 1995) στη διάρκεια της φονικής επιχείρησης «Καταιγίδα» που πραγματοποίησαν Κροάτες στρατιωτικοί με την υποστήριξη της Δύσης και στόχο την εξολόθρευση και εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Σέρβων της Κράινα στην Κροατία.
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολίτες, πάλι, ο στόχος

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολίτες ήταν για άλλη μια φορά ο στόχος της νέας βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Βαγδάτης, την Κυριακή. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της σουνιτικής συνοικίας Ανταμίγια, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 22. Ως συνήθως, ουδείς γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση. Χτες, από βομβιστική επίθεση στην περίμετρο της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας τρίτος τραυματίστηκε.

Στο μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό ότι η διοίκηση του αμερικανικού στρατού απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος ενός λοχία και ενός υπολοχαγού για τη δολοφονία ενός Ιρακινού κρατουμένου.

ΙΝΔΙΑ
Πολύνεκρο ... προσκύνημα

Τουλάχιστον 145 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά - σκοτώθηκαν προχτές στην πόλη Ναϊναντεβί στο κρατίδιο Χιμασάλ Πραντές στην Ινδία, καθώς ποδοπατήθηκαν από χιλιάδες προσκυνητές που προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ινδουιστικό ναό, για μια θρησκευτική εορτή. Στην προσπάθεια των χιλιάδων προσκυνητών να εισέλθουν στο ναό, κατέρρευσε η περίφραξη και καταπλάκωσε τα θύματα.

Ιδιαίτερος πανικός προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και τη φήμη για κατολίσθηση με τα τραγικά αποτελέσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι μικρά παιδιά που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν την αστυνομία για ελλιπή μέτρα.

ΚΙΝΑ
Επίθεση σε αστυνομικό φυλάκιο

ΖΙΝΖΙΑΝΓΚ.--

Αιματηρή επίθεση με εκρηκτικά σημειώθηκε χτες σε σημείο συνοριακού ελέγχου στην επαρχία Ζινζιάνγκ της Κίνας, με αποτέλεσμα 16 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους. Οι δράστες οδήγησαν ένα φορτηγό μέσα σε ομάδα αστυνομικών, πραγματοποιώντας επίθεση εναντίον τους με μαχαίρια και εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες ανήκουν στην εθνότητα των Ουιγκούρ, είναι μουσουλμάνοι και συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ διασώστες ανακάλυψαν ακόμα 23 σορούς εργαζομένων σε ανθρακωρυχείο οι στοές του οποίου είχαν πλημμυρίσει στα τέλη Ιουλίου στην Κίνα, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 30. Τα ανθρακωρυχεία, κυρίως τα ανεξέλεγκτα, αποτελούν την πηγή πολλών πολύνεκρων ατυχημάτων όντας ανοιχτή πληγή για την Κίνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να αναφέρει ότι μόνο το 2007 έχασαν τη ζωή τους 3.786 εργαζόμενοι σε ανθρακωρυχεία από εκρήξεις, πλημμύρες, διαρροή αερίων...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ι. Μπασμπούγ αρχηγός στρατού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, μέχρι πρότινος αρχηγός του στρατού ξηράς, διαδέχτηκε τον Γιασάρ Μπουγιούκανιντ στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Θεωρείται από πολλούς ως απόλυτος «κεμαλιστής», υπέρμαχος του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους. Ωστόσο φήμες θέλουν τον Ι. Μπασμπούγ να έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση Ρ. Τ. Ερντογάν για την υπόθεση της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον», όταν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός είχαν συνάντηση πριν πραγματοποιηθεί η επιχείρηση - σκούπα των 80 συλλήψεων, την ημέρα έναρξης της δίκης εναντίον του ΑΚΡ, που απαιτούσε την αναστολή της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ι. Μπασμπούγ θα παραμείνει στην ηγεσία του στρατεύματος για δύο χρόνια και χαρακτηρίζεται ως «παγερός πολεμιστής», ενώ από πολλούς αποτελεί έναν ικανότατο αντίπαλο για τον Ρ. Τ. Ερντογάν, εάν αποπειραθεί να παρεκκλίνει από τις αρχές της κοσμικότητας που ορίζει το τουρκικό Σύνταγμα, με πολλούς Τούρκους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το ΑΚΡ θα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση με τη νέα στρατιωτική ηγεσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, η κυβέρνηση της χώρας υποδεικνύει ως υπεύθυνο για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Ιστανμπούλ το ΡΚΚ.

Η τουρκική αστυνομία, επίσης, προχώρησε στις συλλήψεις τριών ατόμων που φέρονται να έχουν σχέση με την κατάρρευση του σχολικού κοιτώνα όπου βρήκαν το θάνατο 18 μαθήτριες. Οι συλληφθέντες είναι τοπικοί αξιωματούχοι της εκπαίδευσης, χωρίς να διευκρινίζονται οι κατηγορίες που τους βαραίνουν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δεκάδες νεκροί από έκρηξη βόμβας

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Θύμα των αυξανόμενων συγκρούσεων ισλαμιστών και αιθιοπικών κατοχικών δυνάμεων έπεσαν προχτές 27 οδοκαθαρίστριες και παιδιά όταν εξερράγη βόμβα που ήταν κρυμμένη σε σκουπιδοντενεκέ σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με τοπικές νοσοκομειακές πηγές, οι τραυματίες ήταν γυναικόπαιδα και ξεπέρασαν τους 40. Κάποιοι εξ αυτών υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις ακρωτηριασμού...

Ακολούθησαν μάχες ισλαμιστών ανταρτών - κατοχικών δυνάμεων με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών Αιθιόπων στρατιωτών. Παράλληλα, 10 από τους 17 υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νουρ Χασάν Χουσεΐν παραιτήθηκαν γιατί, σύμφωνα με τον τελευταίο, επιδίωκαν τον εκτροχιασμό της υποτιθέμενης «ειρηνευτικής διαδικασίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ