Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συλλαλητήρια στην Αττική στις 13 Σεπτέμβρη

Συλλαλητήρια οργανώνουν στις 13 Σεπτέμβρη σε Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική σωματεία και φορείς της Αττικής, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δοθεί συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά, η κινητοποίηση έχει οριστεί στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στο Κορωπί, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο ιεραρχεί ανάμεσα στα άλλα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που αφορούν τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Στην κατεύθυνση της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων τα σωματεία οργανώνουν εξορμήσεις και περιοδείες, συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνει σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει την εργατική τάξη και το λαό στα όρια της εξαθλίωσης (...) Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων». Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, σημειώνοντας: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μίζερη ζωή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε. Δίνουμε τη μάχη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Βόλο
  • Εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Μαγνησίας οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο.
  • Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνουν εργατικά σωματεία του νομού στις 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών. Η οργάνωση της κινητοποίησης όπως και συνολικά ο αγωνιστικός σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος ήταν το θέμα της σύσκεψης σωματείων της πόλης που πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη.
ΠΑΤΡΑ
Κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Πάτρα, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, πραγματοποίησαν χτες, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία, «μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Μισθό σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις ανάλογα με την ειδικότητα. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάση την ηλικία. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, αύριο, Σάββατο στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το αυριανό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα

Συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα η μάχη για την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτικοί σύλλογοι, Λαϊκές Επιτροπές, εντείνουν τη δραστηριότητά τους ώστε το αυριανό συλλαλητήριο να αποτελέσει σταθμό στην ενίσχυση της πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις επεμβάσεις στην περιοχή.

Σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τους απεργιακούς αγώνες - κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 - 2017).

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ οργανώνει συσκέψεις - συγκεντρώσεις - συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, με την παρουσία στελεχών Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα προγραμματίζονται μεταξύ άλλων: Πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο «One Salonica», πλατιά σύσκεψη με τα σωματεία και εργαζόμενους από επιχειρήσεις στον κλάδο Τύπου - Χάρτου, περιοδείες στο εργοτάξιο του Μετρό στο ΜΑΚΡΟ, στα ξενοδοχεία «Μακεδονία Παλλάς» και «Hyat», στα εργοστάσια ΧΑΡΤΕΛ (Καλοχωρίου) και MAXI (Κατερίνη) στον ΟΤΕ (Φοίνικας) και σε «Epsilon Net», τράπεζες, επιχειρήσεις Μετάλλου και Τροφίμων.

Καθημερινές περιοδείες και αγωνιστικές δράσεις

Από χτεσινή εξόρμηση στην Ξηροκρήνη για το συλλαλητήριο
Από χτεσινή εξόρμηση στην Ξηροκρήνη για το συλλαλητήριο
Η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ αλλά και για μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς αυξάνονται συνέχεια τα εργατικά «ατυχήματα», αναδείχθηκε μέσα από τις συγκεντρώσεις εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις Τύπου - Χάρτου (ΧΑΡΤΕΛ Σίνδου, «Σχήμα - Χρώμα», ΝΟΒΑ και πρακτορεία Τύπου «ΑΡΓΟΣ»), στη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου στελεχών της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από τη συζήτηση αποδομήθηκε το παραμύθι της κυβέρνησης περί «ανάκτησης δικαιωμάτων», ενώ αναδείχθηκε ότι πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού κρύβεται η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου, βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα μειώνεται ή θα αυξάνεται με βασικό κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα», τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης ανάρτησαν πανό στην είσοδο του κτιρίου, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Χτες επίσης συνεχίστηκαν οι δράσεις Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τις αστικές συγκοινωνίες, με πικετοφορία στην περιοχή της Ξηροκρήνης και πανεξόρμηση στο λαό της περιοχής. Κάλεσαν σε αγώνα για σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες, με μείωση της τιμής του εισιτηρίου, κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων, δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και μαθητών τις ώρες που πηγαίνουν και επιστρέφουν από την εργασία και τα σχολεία, συχνές και τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες και κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από:

Γιαννιτσά, 3.50 μ.μ., από Εγνατία (είσοδος πόλης). Γρεβενά, 3 μ.μ., από το ρολόι. Δράμα, 2.30 μ.μ., πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Εδεσσα, 3.15 μ.μ., από πλατεία Δημοκρατίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Καστοριά, 2 μ.μ., απέναντι από παλιό «Μασούτη». Κατερίνη, 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο. Λάρισα, 2.30 μ.μ., από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Λιτόχωρο, 3.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία. Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από τη Λαϊκή Αγορά. Σέρρες, στις 4 μ.μ., από τα δικαστήρια. Σκύδρα, 3.30 μ.μ., από πλατεία Μαυροβουνίου. Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από Νέο Πάρκο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org