Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε το αθλητικό διήμερο της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Κ. Αβραμόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Τρίκαλα.
  • Πλήθος ανταποκρίσεων από εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Στις σημερινές συνθήκες έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία οι οπλίτες να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να έχουν όλα τα δικαιώματα που είχαν ως πολίτες. Να ενημερώνονται, να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους, απέναντι σε αυθαιρεσίες ανωτέρων, σε καψώνια. Να διατηρούν τα δικαιώματα συμμετοχής και δράσης μέσα από συνδικάτα, συλλόγους εργαζομένων κι άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Η οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται, ειδικά την τελευταία 10ετία, από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιβάρυναν δυσβάστακτα τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ακόμα χειρότερη γίνεται η κατάσταση όταν οι νέοι αυτών των οικογενειών είναι άνεργοι. Τα στοιχεία που δίνουν κρατικοί φορείς ανεβάζουν την ανεργία των νέων (ειδικά των ηλικιών που αφορά η θητεία) σε 44%. Οι οικογένειες των οπλιτών, σε περίοδο δραστικής μείωσης των μισθών, των συντάξεων, αύξησης της φορολογίας και της ανεργίας, επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών που όφειλε να καλύπτει το κράτος. Ακόμα πιο δυσμενής είναι η κατάσταση των οπλιτών που έχουν δημιουργήσει δικές τους οικογένειες, καθώς στερούνται το εισόδημα που είχαν ως πολίτες και κατ' επέκταση δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες όπως σίτιση, στέγαση και ανατροφή των παιδιών.

Είναι γνωστό ότι η μηνιαία οικονομική ενίσχυση, ο "μισθός" του οπλίτη είναι 8,62 ευρώ, ο οποίος ασφαλώς δεν φτάνει ούτε για τα έξοδα μετακίνησης κατά την έξοδο.

Γι' αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται να αναλάβει το κράτος το σύνολο των δαπανών που αφορούν την εκτέλεση της υπηρεσίας του οπλίτη αλλά και τις ατομικές του ανάγκες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν την Ερώτηση, Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος, ζητούν από τον υπουργό μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά των οπλιτών και συγκεκριμένα:

«1. Η υπηρεσία να εξασφαλίζει υποχρεωτικά κι επαρκώς όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης, υπόδησης, τα συναφή διακριτικά τους και όσα άλλα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μετακίνησης των οπλιτών από και προς το στρατόπεδο. Οι μετακινήσεις λόγω μετάθεσης, τοποθέτησης, απόσπασης, να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα ή δωρεάν με λεωφορείο, τρένο, πλοίο, αεροπλάνο. Οι μετακινήσεις λόγω άδειας να γίνονται είτε με υπηρεσιακά μέσα, είτε με κάλυψη του συνόλου του τιμήματος των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, από τη μονάδα στον τόπο διαμονής και αντίστροφα. Οι μετακινήσεις λόγω "εξόδου" να γίνονται με υπηρεσιακά μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα μετακίνησης από το στρατόπεδο στην πλησιέστερη έδρα δήμου και αντίστροφα. Δωρεάν εισιτήρια σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες.

2. Να εξασφαλίζεται επαρκής, σε ποσότητα και ποιότητα, σίτιση.

3. Να στελεχωθούν με ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό κι επαρκή εξοπλισμό τα ιατρεία των μονάδων. Να γίνεται πλήρης κι έγκαιρος εμβολιασμός των οπλιτών. Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιεινή στις μονάδες. Στις οικογένειες των οπλιτών και τα προστατευόμενα μέλη τους να εξασφαλίζεται πλήρης κι απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, υγειονομικό υλικό, χωρίς συμμετοχή στις πληρωμές, χωρίς πλαφόν και περικοπές.

4. Στα παιδιά των οπλιτών να εξασφαλιστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις η δωρεάν ένταξη στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5. Για όλους τους οπλίτες, και ειδικά για όσους ήταν άνεργοι πριν την κατάταξή τους στις ΕΔ, να παγώνουν στεγαστικά δάνεια και χρέη προς το Δημόσιο για όλο το διάστημα της θητείας. Να μην υλοποιείται κανένας πλειστηριασμός.

6. Οι οπλίτες που διέκοψαν σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασής τους, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους - εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν - να επαναπροσλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο εργοδότη αμέσως μετά την απόλυσή τους από τις ΕΔ. Οι οπλίτες που είναι άνεργοι μετά την απόλυσή τους, να δικαιούνται επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.

7. Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ.

8. Στους οπλίτες που έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια, να χορηγείται η μηνιαία ενίσχυση των 200 ευρώ, με προσαύξηση ώστε το οικογενειακό τους εισόδημα να φτάνει τα 751 ευρώ το μήνα.

9. Να χορηγούνται υποχρεωτικά, επιπλέον της κανονικής, οι μέρες της φοιτητικής και αγροτικής άδειας σε όσους οπλίτες τις δικαιούνται.

10. Η υπηρεσία να παρέχει τη δυνατότητα, στους οπλίτες σε όλες τις μονάδες, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες ψυχαγωγίας, αίθουσες υπολογιστών, είτε των στρατοπέδων, είτε δημοτικών και δημοσίων. Να εξασφαλίζεται με ευθύνη της υπηρεσίας δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές κι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός των στρατοπέδων.

11. Να έχουν δικαίωμα οι στρατευμένοι να συγκροτούν Επιτροπές μέσα στις μονάδες, με σκοπό να αναφέρονται υπηρεσιακώς για ζητήματα συνθηκών διαβίωσης, να παίρνουν πρωτοβουλίες πολιτιστικού κι αθλητικού περιεχομένου.

12. Να κατοχυρώνονται στην ουσία και στην πράξη τα δικαιώματα του οπλίτη, να έχει γνώμη και δικαίωμα να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, όπως για να καταργηθούν τα καψώνια, οι όποιες αυθαιρεσίες ανωτέρων. Να έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη γνώμη του ενάντια στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και σε αποστολές σε βάρος άλλων λαών. Να κατοχυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα του οπλίτη να διαβάζει πολιτικά έντυπα κι εφημερίδες εντός των μονάδων. Να πωλούνται εφημερίδες στα ΚΨΜ. Να μπει φραγμός στα εθνικιστικά συνθήματα σε βάρος άλλων λαών, στο ρατσιστικό και ναζιστικό δηλητήριο, με όποιο τρόπο αυτό εκδηλώνεται, και της Χρυσής Αυγής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οδεύοντας προς τις εκδηλώσεις κορύφωσης

Στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, στην «καρδιά» των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι κεντρικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο πρόγραμμα του τριημέρου, ξεχωρίζει η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/9, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο του Φεστιβάλ, παράλληλα με τις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική) θα λειτουργούν εργατικό στέκι, περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, μαθητικό στέκι, περίπτερο θεραπευτικών κοινοτήτων, θεματικές και εικαστικές εκθέσεις, ο «μικρόκοσμος» (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο.

Ειδικότερα και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ, θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», για την οποία έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στο εργατικό στέκι και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».

Στο μαθητικό στέκι θα υπάρχει διαδραστική έκθεση με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και τις 3 μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παιχνίδια, μέσα από τα όποια οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και για την κοινωνία για την όποια παλεύει το ΚΚΕ. Θα γίνει επίσης προβολή των ομαδικών εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Πρότζεκτ που διοργάνωσε και φέτος η ΚΝΕ.

Πλούσιο περιεχόμενο στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ

Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Πώς ήταν να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ». Στο περίπτερο επίσης θα υπάρχει χώρος όπου θα προβάλλονται συλλογικές εργασίες φοιτητών για την καινοτομία, άλλα και για το πώς ήταν το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό.

Για το περιεχόμενο του περιπτέρου των ΑΕΙ - ΤΕΙ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Μανώλης Μυλωνάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. «Οπως και ολόκληρο το Φεστιβάλ, έτσι και το περίπτερο των ΑΕΙ θα έχει θέμα την επέτειο των 100 χρόνων από την κοσμογονία της Οκτωβριανής Επανάστασης. Φιλοδοξεί με το περιεχόμενό του και τα υλικά που θα φιλοξενεί να απαντήσει στον αντικομμουνιστικό κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί το τελευταίο διάστημα από το σύνολο της αστικής διανόησης. Πρώτο βιολί σε αυτήν την καμπάνια, που δεν αφορά κύρια και πρωταρχικά το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον, παίζουν και αρκετοί ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια της πόλης μας (ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ).

Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ θα υπάρχει μόνιμη έκθεση με θέμα "Τι σήμαινε να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ", όπως επίσης και χώρος όπου θα προβάλλονται ερευνητικές εργασίες ΟΒ της ΚΝΕ από ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα αφορούν την καινοτομία, το σύστημα Υγείας στο σοσιαλισμό, τη συμβολή του σοσιαλισμού στην ανάπτυξη και εξέλιξη των φυσικών επιστημών κ.ά.

Στο χώρο θα διακινείται και μπροσούρα του Κόμματος με την επικαιροποιημένη πρότασή του για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό να ανοίξει η συζήτηση γύρω και από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μες στο κατακαλόκαιρο, και δίκαια οι σύλλογοι που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην ψήφισή του το ονόμασαν "νομοσχέδιο των διδάκτρων".

Βασικός στόχος είναι το στέκι ΑΕΙ - ΤΕΙ να αποτελέσει εκείνη τη γωνιά μέσα στην "Κόκκινη Πολιτεία" του Φεστιβάλ όπου θα συναντηθούν νέοι που σπουδάζουν και αντικρίζουν με αγωνία και φόβο το μέλλον, για να ανταλλάξουν γνώμες, απόψεις, προβληματισμούς. Να βρουν τελικά, να ανακαλύψουν την απάντηση στα πιεστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η νέα γενιά. Να συνειδητοποιήσουν ότι η απάντηση δεν βρίσκεται μακριά από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πετυχημένο Αθλητικό Διήμερο

Αγώνες σκάκι σιμουλτανέ
Αγώνες σκάκι σιμουλτανέ
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής και το απόγευμα της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του Αθλητικού Διημέρου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τουρνουά μπάσκετ 3x3 μπροστά στο Ποσειδώνιο.

Την Κυριακή, πρώτη μέρα του διημέρου, οι αθλητικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου. Ξεκίνησαν με αγώνα επίδειξης σκάκι σιμουλτανέ από τον Θάνο Μαστροβασίλη, grand maitre, μέλος της Εθνικής και πρωταθλητή Ελλάδας 2015. Ακολούθησε επίδειξη πιλάτες και μαχητικών αθλημάτων.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ολοκληρώθηκαν με Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου τριών (3) χιλιομέτρων που τερμάτισε στο Ποσειδώνιο (Μέγαρο Μουσικής), στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες νέοι.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής στα αθλήματα και το βιβλίο με τις Θέσεις του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ανέδειξε την τεράστια ανάγκη της νεολαίας για μαζική ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, που σήμερα εμποδίζεται από την υποστελέχωση των αντίστοιχων υποδομών, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την πλήρη έλλειψή τους. Παράλληλα, πρόβαλε την ανάγκη οι νέοι να παλέψουν για έναν αθλητισμό που δεν θα έχει κριτήριο το κέρδος, δεν θα είναι εμπόρευμα.

Νυχτερινός αγώνας δρόμου
Νυχτερινός αγώνας δρόμου
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση με θέμα «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον Αθλητισμό», με ομιλητές τους Σάββα Κωφίδη, προπονητή ποδοσφαίρου, και Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση, ο Σ. Κωφίδης, καθώς συστήθηκε, ανέφερε ότι γεννήθηκε στο Καζακστάν της ΕΣΣΔ από προσφυγική οικογένεια και ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 5-6 χρόνων και ότι από παιδί είχε όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο: «Σαν αυτό που έπαιζε ο Σόκρατες, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής, αλλά και γιατρός, φιλόσοφος και επαναστάτης. 90 λεπτά είναι το παιχνίδι έλεγε, μετά η ζωή συνεχίζεται. Σαν το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Σάντσες, ο Χιλιανός ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πινοσέτ, τον δικτάτορα της χώρας του, και να τον χαιρετίσει. Σαν το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Σοβιετική Ενωση, καθώς μεγαλώνοντας με γοήτευε το ποδόσφαιρο που παιζόταν εκεί. Ηταν ένα ποδόσφαιρο στο οποίο οι ποδοσφαιριστές δεν πληρώνονταν, έπαιζαν για τη χαρά του παιχνιδιού και για τις αξίες που έδινε το ίδιο το παιχνίδι». Συγκρίνοντας, δε, με το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα, επισήμανε ότι το μικρόβιο του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας έχει εισχωρήσει και έχει προσβάλει κάθε κοινωνική ομάδα και ειδικά το ποδόσφαιρο, του οποίου η εμπορευματοποίηση έχει εξουσιάσει ακόμα και συνειδήσεις. «Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι η νοσταλγία αυτού του αγνού ποδοσφαίρου», τόνισε.

Από τη συζήτηση για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ
Από τη συζήτηση για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ
Ο Αρ. Θάνος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό και ειδικότερα στο κομμάτι του Αθλητισμού. Σημείωσε ότι «αποτελεί καθήκον για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να αναδείξουν το νέο που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση όχι μόνο στο γεωγραφικό έδαφος της συγκρότησης του πρώτου εργατικού κράτους στην ανθρωπότητα, στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ, άλλα και συνολικά για όλο τον πλανήτη.

Αυτές οι κατακτήσεις να γίνουν οδηγός δράσης για τους εργαζομένους και τη νεολαία στην πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα σήμερα.

Σήμερα που έχουν οδηγήσει τον Αθλητισμό να είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους και όχι δικαίωμα για πολλούς. (...)

Για να μην είναι, όμως, ο Αθλητισμός πολυτέλεια για λίγους και να ικανοποιηθεί το καθολικό δικαίωμα για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό, χρειάζεται ρήξη με το υπάρχον σύστημα, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και εγκαθίδρυση μιας εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα οργανώσει όλες τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάγκη για σωματική άσκηση και δραστηριότητα.

Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό - λαϊκό έλεγχο, συνειδητά και σχεδιασμένα ένα κομμάτι του πλούτου που θα παράγεται θα δαπανάται γι' αυτόν το σκοπό. Θα επιστρέφει δηλαδή στο λαό με οργανωμένο και προγραμματισμένο τρόπο, μέσα από δωρεάν δομές».


Πλήθος κόσμου στο Φεστιβάλ στα Τρίκαλα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Αβραμόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Τρίκαλα, στον φιλόξενο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου. Στο Φεστιβάλ, οι προβληματισμοί της νεολαίας για το αν αλλάζει η κατάσταση που ζούμε και πώς, αλλά και η αποφασιστικότητα για πάλη, εκφράστηκαν μέσα από τη συζήτηση στο εργατικό στέκι με θέμα «Παλεύοντας στην καθημερινότητα για το ανέφικτο ή για τις σύγχρονες ανάγκες μας;», καθώς και μέσα από τους πρωτότυπους στίχους των μαθητών ενάντια στο φασισμό, που τραγουδήθηκαν σε ρυθμούς hip hop.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσία, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιπροσωπείας του Παραγουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση διμερών σχέσεων με το ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Νατζίμπ Αμάντο, ΓΓ της ΚΕ και Μίρτα Μαλντονάντο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, ο Νατζίμπ Αμάντο απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο Φεστιβάλ, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα των συντρόφων της μακρινής χώρας του, καθώς και την εκτίμηση που τρέφουν για το ΚΚΕ.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια στη ρωσική γλώσσα, εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.


Το «δέσιμο» που έχει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με το κοινό, φάνηκε στην συναυλία με το Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος, στο τέλος της συναυλίας, κατέβηκε από τη σκηνή και με την κιθάρα του, χωρίς μικρόφωνα, ενώθηκε με τον κόσμο, τραγουδώντας αγαπημένες δημιουργίες. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στον τελευταίο του δίσκο «Σιδερένιο Νησί», με πηγή έμπνευσης το μαχητικό κίνημα εργατών ορυχείων στη Σέριφο (στις αρχές του 20ού αιώνα).

Η θέση σας είναι εδώ με το ΚΚΕ

Στην πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φιλοδοξία μας είναι το μήνυμα του Φεστιβάλ να φτάσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, σε κάθε χώρο της εκπαίδευσης, σε κάθε χωριό, σε όλους όσοι ζουν σήμερα την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και οι νέοι των Τρικάλων, είναι οι εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής, οι νέοι στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό, στις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας. Είναι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Είναι όλοι οι νέοι και οι νέες που βιώνουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης εργασίας. Είναι οι νέοι που το καπιταλιστικό σύστημα τους φράζει το δρόμο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ανοίγοντας το δρόμο στην κόλαση των ναρκωτικών.


Σε μια περίοδο που τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, που είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι, βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει ακόμα πιο αποφασιστικά την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η θέση σας είναι εδώ με το ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη σχεδόν 100χρονη πορεία του Κόμματός μας, του τιμημένου ΚΚΕ.

Δε φοβόμαστε να δούμε πού κάναμε λάθος, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική της εμπορευματοποίησης της παιδείας, στη μάχη για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, για πραγματική μόρφωση, για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά για όλους τους νέους και τις νέες, σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του. (...)

Η βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σ' αυτή τη στρατηγική προσπαθεί να εγκλωβίσει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις με ψέματα και κάθε λογής ιδεολογήματα. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί και τον κάλπικο καβγά που στήθηκε με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη μη συμμετοχή της στις αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία.

Η αυτονόητη αυτή στάση της κυβέρνησης δεν παραγράφει τις δικές της ευθύνες, αφού με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια.

Διατήρησε και εφαρμόζει όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ψήφισε και εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο της 1ης και της 2ης "αξιολόγησης" αυτού του μνημονίου, πέρασε στη Βουλή σειρά από αντιλαϊκούς νόμους.

Στο πλαίσιο της 3ης "αξιολόγησης" το φθινόπωρο ετοιμάζεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Γενικότερα με μοχλό παρέμβασης το ζήτημα διαχείρισης του κρατικού χρέους, η επίθεση στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα θα είναι ασίγαστη.

Την ίδια στιγμή, με σχέδιο νόμου, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι μέσα απ' αυτό παίρνει μέτρα που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και επεκτείνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα και καταλαβαίνουν ότι τα όποια ψευτομερεμέτια δεν μπορούν να αλλάξουν την εργασιακή ζούγκλα, το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, μόνο και μόνο από τους 18 νεκρούς σε εργατικά "ατυχήματα" ή αλλιώς δολοφονίες το τελευταίο δίμηνο. Οι εργαζόμενοι να σκεφτούν, ποιος φταίει που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου; Είναι η εντατικοποίηση και το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν με τους νόμους τους η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και όλοι αυτοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Η ΝΔ προσπαθεί να εμφανιστεί ως πιο ικανή σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου, υπόσχεται ένα "άλλο μείγμα διαχείρισης" με λιγότερους φόρους, ότι αυτή έχει τη γνώση, τη θέληση αλλά και την ιδεολογική συνέπεια για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τσακώνονται για το ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι συντηρητικός.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τους γυρίσουν την πλάτη. Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η επίθεση θα δυναμώσει...

Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη δείχνουν το πόσο μεθοδικά δούλεψαν και δουλεύουν αυτοί που έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Το πώς αξιοποίησαν τον κάλπικο ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει αυτός τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το πώς αξιοποίησαν τα διάφορα "σχέδια Α" και "Β" - το ευρώ ή δραχμή - μνημόνια - αντιμνημόνια κ.λπ., που μπορεί να εκφράζουν οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ωστόσο οδηγούν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, προκειμένου να στηριχτεί το κύριο που είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. (...)

Υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Το ΚΚΕ δίνει σκληρή μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δρούμε ως επαναστατική πρωτοπορία παντός καιρού. Μέσα από επίμονη συλλογική προσπάθεια αντιστοιχήσαμε τη στρατηγική μας με το χαρακτήρα της εποχής, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Εμπρακτη απόδειξη τιμής της Οκτωβριανής Επανάστασης αποτελεί η πάλη στις σημερινές συνθήκες για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Μας κατηγορούν ότι στο όνομα του σοσιαλισμού δεν αντιδρούμε τάχα στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, γιατί δήθεν δεν έχουμε θέσεις για το σήμερα.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι είμαστε το Κόμμα που έκανε και κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, μέσα απ' την ανασύνταξη του κινήματος και το χτίσιμο μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας, σε γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για: Αυξήσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και συντάξεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων κ.ά.

Οι αντικειμενικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων υπάρχουν.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πολλά βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Εχει μεγάλες δυνατότητες για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, σημαντική τηλεπικοινωνιακή υποδομή, μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη των μεταφορών, πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Πλούτος λοιπόν υπάρχει! Αναγκαία προϋπόθεση για να τον καρπωθούν οι εργαζόμενοι είναι να περάσει η εξουσία στην εργατική τάξη, ώστε να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής και η γη.

Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα θα αναπτυχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στους οποίους θα μπουν όλοι οι αγρότες που έχουν μικρή ιδιοκτησία γης.

Η εργατική εξουσία με το δικό της κράτος, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να πετύχει την πλήρη αξιοποίηση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καταργώντας τη βάση που γεννάει το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Σ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, Ασφάλισης».

Ματιές στα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα

Στην κατάμεστη πλατεία της Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με μουσικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ομιλία του Γιάννη Βήττα, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Λευκάδα

«Στάση» στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, στην πόλη της Λευκάδας, έκανε το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Βιβή Σταματέλου, στέλεχος της ΚΝΕ, και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Στη συνέχεια, μίλησε ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε μουσική από τους Quartetto Branello και συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια που έπαιξε τοπικό μουσικό σχήμα.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδική γωνιά.

Αναφερόμενος στην αντικομμουνιστική υστερία με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, στην ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
«Η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όπως η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ κι όλοι αυτοί, πετροβολούν το χτες για να χτυπήσουν το παρόν και το μέλλον του λαού. Εχουν κάνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. (...)

Το πρόσφατο συνέδριο στο Ταλίν, που όλοι παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό μήνυμα που έστειλε. Πάρτε ένα απλό παράδειγμα. Πάρτε τα σχολικά βιβλία των παιδιών σας. Ξεφυλλίστε τα, δείτε τι γράφουνε. Δείτε τι ανιστόρητα πράγματα λένε. Δείτε τι λένε για τη Σοβιετική Ενωση, τι λένε για τον Στάλιν. Πώς εξισώνουν το φασισμό, αυτήν τη χυδαία ιδεολογία, με το σοσιαλισμό, με τον κομμουνισμό. Δυσφημίζουν, σύντροφοι και φίλοι, τη μεγαλύτερη κατάκτηση που είχε ποτέ η ανθρωπότητα, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να πείσουνε, ειδικά τη νέα γενιά που δεν γνωρίζει, που δεν ξέρει, που δεν έχει μάθει ακόμα, το τι ήταν ο σοσιαλισμός, το τι έγινε στη Σοβιετική Ενωση, το τι κατακτήσεις είχαν οι λαοί. Να πείσουν αυτήν τη γενιά ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι σώνει και καλά μονόδρομος. Είναι σώνει και καλά αυτό που πρέπει να γίνει. Οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οτι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Συκοφαντούν την Ιστορία, συκοφαντούν το ΚΚΕ, συκοφαντούν τη σοσιαλιστική επανάσταση για να πείσουνε για την αναγκαιότητα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος».

Σπάρτη

ΣΠΑΡΤΗ
ΣΠΑΡΤΗ
Με συμμετοχή νέων της περιοχής, αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας έγινε επίσης την Παρασκευή εκδήλωση στη Σπάρτη.

Στο επίκεντρό της μπήκαν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που αποδεικνύουν διαχρονικά ότι το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος, η προσφυγιά, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι η ιστορία της ανθρωπότητας προχωράει προς τα μπρος, αρκεί να πάρουμε μέτρα κι εμείς!

Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων ήταν το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση βασισμένο στο έργο του Τζ. Ριντ «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που έγινε από μέλη και φίλους της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια μίλησε η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε το λαό και τη νεολαία να είναι σε επαγρύπνηση, αφού ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες εντείνεται ο αντικομμουνισμός, με αφορμή την εσθονική προεδρία της ΕΕ και τις φιέστες εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού. Στην ομιλία τονίστηκε ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή του ίδιου του καπιταλισμού και η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ συμβαδίζει με την επίθεση κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και είναι πολύχρονη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Στο χώρο, επίσης, λειτούργησε μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και Σκάκι.

Δράμα

Από τη Δράμα το Φεστιβάλ πέρασε το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της συλλογικής εργασίας της μαθητικής ΟΒ, με θέμα «Αθλητισμός: Πολυτέλεια για λίγους ή δικαίωμα για όλους», που με ιδιαίτερο μεράκι έκαναν οι μαθητές, που έφτιαξαν και μοίρασαν στους συμμαθητές τους ένα ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο αναδείχτηκε η έλλειψη υποδομών άθλησης για τη νεολαία τόσο στα σχολεία όσο και στην πόλη της Δράμας. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα βίντεο, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία αυτά με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη Σοβιετική Ενωση στον τομέα του Αθλητισμού.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, Γραμματέα του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κατερίνη

Την ίδια μέρα, το Φεστιβάλ έκανε «στάση» στην Κατερίνη. Το πρόγραμμα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από την Στέφη Μαβίδου - Πέσιτς, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Πιερίας της ΚΝΕ, και συνεχίστηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και επίδειξη ποντιακών χορών από το χορευτικό μικρών ηλικιών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Παναγία Σουμελά» υπό τους ήχους ποντιακής λύρας.

Ακολούθησε ομιλία από τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκή συναυλία από το συγκρότημα Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ», έκθεση βιβλίου, μαθητικό περίπτερο, περίπτερο ενάντια στα ναρκωτικά, περίπτερο της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης και του Λαϊκού Φροντιστηρίου, καθώς και σκακιστική γωνιά.

Κόρινθος

Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν το Σάββατο και στην Κόρινθο, που άνοιξαν με χαιρετισμό της Βάσιας Κουρλιμπίνη, μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα της Τομεακής Οργάνωσης Κορινθίας της ΚΝΕ με θέμα «Η Λαϊκή Παιδεία στην ΕΣΣΔ», στο οποίο συμμετείχαν μέλη της ΚΝΕ και το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που κράτησε το κέφι και το χορό αμείωτο μέχρι αργά.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με σημαντικά ντοκουμέντα από τη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην ΕΣΣΔ, καθώς και έκθεση σοβιετικής αφίσας, η οποία τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των επισκεπτών.

Αγιος Νικόλαος

Ολοκληρώνοντας το Φεστιβάλ στο Λασίθι, το Σάββατο έγινε εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Λίμνη Αγίου Νικολάου, με προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τον Νικόλα Ευαντινό και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους Μανόλη Βούλγαρη και Νίκο Γιακουμή. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με θέμα «Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ