Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πετυχημένο Αθλητικό Διήμερο

Αγώνες σκάκι σιμουλτανέ
Αγώνες σκάκι σιμουλτανέ
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής και το απόγευμα της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις του Αθλητικού Διημέρου της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τουρνουά μπάσκετ 3x3 μπροστά στο Ποσειδώνιο.

Την Κυριακή, πρώτη μέρα του διημέρου, οι αθλητικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης στο ύψος του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου. Ξεκίνησαν με αγώνα επίδειξης σκάκι σιμουλτανέ από τον Θάνο Μαστροβασίλη, grand maitre, μέλος της Εθνικής και πρωταθλητή Ελλάδας 2015. Ακολούθησε επίδειξη πιλάτες και μαχητικών αθλημάτων.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ολοκληρώθηκαν με Νυχτερινό Αγώνα Δρόμου τριών (3) χιλιομέτρων που τερμάτισε στο Ποσειδώνιο (Μέγαρο Μουσικής), στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες νέοι.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής στα αθλήματα και το βιβλίο με τις Θέσεις του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ανέδειξε την τεράστια ανάγκη της νεολαίας για μαζική ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό, που σήμερα εμποδίζεται από την υποστελέχωση των αντίστοιχων υποδομών, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την πλήρη έλλειψή τους. Παράλληλα, πρόβαλε την ανάγκη οι νέοι να παλέψουν για έναν αθλητισμό που δεν θα έχει κριτήριο το κέρδος, δεν θα είναι εμπόρευμα.

Νυχτερινός αγώνας δρόμου
Νυχτερινός αγώνας δρόμου
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση με θέμα «Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον Αθλητισμό», με ομιλητές τους Σάββα Κωφίδη, προπονητή ποδοσφαίρου, και Αριστείδη Θάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση, ο Σ. Κωφίδης, καθώς συστήθηκε, ανέφερε ότι γεννήθηκε στο Καζακστάν της ΕΣΣΔ από προσφυγική οικογένεια και ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 5-6 χρόνων και ότι από παιδί είχε όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο: «Σαν αυτό που έπαιζε ο Σόκρατες, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής, αλλά και γιατρός, φιλόσοφος και επαναστάτης. 90 λεπτά είναι το παιχνίδι έλεγε, μετά η ζωή συνεχίζεται. Σαν το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Σάντσες, ο Χιλιανός ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πινοσέτ, τον δικτάτορα της χώρας του, και να τον χαιρετίσει. Σαν το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Σοβιετική Ενωση, καθώς μεγαλώνοντας με γοήτευε το ποδόσφαιρο που παιζόταν εκεί. Ηταν ένα ποδόσφαιρο στο οποίο οι ποδοσφαιριστές δεν πληρώνονταν, έπαιζαν για τη χαρά του παιχνιδιού και για τις αξίες που έδινε το ίδιο το παιχνίδι». Συγκρίνοντας, δε, με το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα, επισήμανε ότι το μικρόβιο του καπιταλισμού και της πλουτοκρατίας έχει εισχωρήσει και έχει προσβάλει κάθε κοινωνική ομάδα και ειδικά το ποδόσφαιρο, του οποίου η εμπορευματοποίηση έχει εξουσιάσει ακόμα και συνειδήσεις. «Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι η νοσταλγία αυτού του αγνού ποδοσφαίρου», τόνισε.

Από τη συζήτηση για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ
Από τη συζήτηση για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ
Ο Αρ. Θάνος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό και ειδικότερα στο κομμάτι του Αθλητισμού. Σημείωσε ότι «αποτελεί καθήκον για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να αναδείξουν το νέο που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση όχι μόνο στο γεωγραφικό έδαφος της συγκρότησης του πρώτου εργατικού κράτους στην ανθρωπότητα, στο χώρο της πρώην ΕΣΣΔ, άλλα και συνολικά για όλο τον πλανήτη.

Αυτές οι κατακτήσεις να γίνουν οδηγός δράσης για τους εργαζομένους και τη νεολαία στην πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα σήμερα.

Σήμερα που έχουν οδηγήσει τον Αθλητισμό να είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους και όχι δικαίωμα για πολλούς. (...)

Για να μην είναι, όμως, ο Αθλητισμός πολυτέλεια για λίγους και να ικανοποιηθεί το καθολικό δικαίωμα για Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό, χρειάζεται ρήξη με το υπάρχον σύστημα, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και εγκαθίδρυση μιας εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα οργανώσει όλες τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάγκη για σωματική άσκηση και δραστηριότητα.

Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό - λαϊκό έλεγχο, συνειδητά και σχεδιασμένα ένα κομμάτι του πλούτου που θα παράγεται θα δαπανάται γι' αυτόν το σκοπό. Θα επιστρέφει δηλαδή στο λαό με οργανωμένο και προγραμματισμένο τρόπο, μέσα από δωρεάν δομές».



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ