Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1860 Γεννιέται ο ποιητής Λορέντζος (Λαυρέντιος) Μαβίλης.

1899 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Χέι, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κίνα από τους ανταγωνιστές τους (Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ρωσία, κ.λπ.), διακηρύσσει το ιμπεριαλιστικό δόγμα των «ανοιχτών θυρών».

1901 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μακίνλεϊ, δολοφονείται από τον αναρχικό Λέων Τσόλγκος.

1930 Στον απόηχο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αργεντινή, όπου εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Χ. Φ. Ουριμπούρου.

1955 Πογκρόμ εξαπολύεται κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Αντνάν Μεντερές, θέτει σε εφαρμογή το καλομελετημένο σχέδιο. Αφορμή υπήρξε η προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οργανωμένες ομάδες τραμπούκων με λοστούς, ρόπαλα, με στρατιωτική πειθαρχία, υπό την παρότρυνση της αστυνομίας, ισοπέδωσαν και λεηλάτησαν καθετί το ελληνικό στην Κωνσταντινούπολη. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 10 Ελλήνων, ο τραυματισμός εκατοντάδων, η λεηλάτηση 4.384 ελληνικών καταστημάτων, η καταστροφή 3.000 ελληνικών κατοικιών, ο βιασμός 200 Ελληνίδων, η πυρπόληση 59 εκκλησιών, η σύληση τάφων, μέχρι και η εκταφή πτωμάτων στα ελληνικά νεκροταφεία.

1956 Πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, που το 1952 αποκρυπτογράφησε τη μινωική γραφή Γραμμική Β'.

1966 Ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, ρατσιστής πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ, δολοφονείται μέσα στη Βουλή από τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Τσαφέντα. Ο Τσαφέντας καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προτίμησε να τον κλείσει ισόβια ως ψυχασθενή στην απομόνωση υποβάλλοντάς τον σε καθημερινά βασανιστήρια.

1972 Η Ολυμπιάδα του Μονάχου πνίγεται στο αίμα. Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εκτελούν 2 Ισραηλινούς αθλητές και συλλαμβάνουν 9 ως ομήρους. Η σπασμωδική παρέμβαση της γερμανικής αστυνομίας καταλήγει σε τραγωδία, καθώς οι Ισραηλινοί αθλητές, 5 Παλαιστίνιοι, 1 αστυνομικός και 1 πιλότος σκοτώνονται.

1975 Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στη Νοτιοανατολική Τουρκία προκαλεί το θάνατο 2.311 ατόμων.

1991 Η αντεπαναστατική ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, δρομολογώντας τον ολοκληρωτικό διαμελισμό της ΕΣΣΔ.

1998 Πεθαίνει ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ