Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πλήθος κόσμου στο Φεστιβάλ στα Τρίκαλα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Αβραμόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Τρίκαλα, στον φιλόξενο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου. Στο Φεστιβάλ, οι προβληματισμοί της νεολαίας για το αν αλλάζει η κατάσταση που ζούμε και πώς, αλλά και η αποφασιστικότητα για πάλη, εκφράστηκαν μέσα από τη συζήτηση στο εργατικό στέκι με θέμα «Παλεύοντας στην καθημερινότητα για το ανέφικτο ή για τις σύγχρονες ανάγκες μας;», καθώς και μέσα από τους πρωτότυπους στίχους των μαθητών ενάντια στο φασισμό, που τραγουδήθηκαν σε ρυθμούς hip hop.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσία, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αντιπροσωπείας του Παραγουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση διμερών σχέσεων με το ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Νατζίμπ Αμάντο, ΓΓ της ΚΕ και Μίρτα Μαλντονάντο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, ο Νατζίμπ Αμάντο απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο Φεστιβάλ, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα των συντρόφων της μακρινής χώρας του, καθώς και την εκτίμηση που τρέφουν για το ΚΚΕ.

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια στη ρωσική γλώσσα, εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.


Το «δέσιμο» που έχει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης με το κοινό, φάνηκε στην συναυλία με το Χρήστο Θηβαίο, ο οποίος, στο τέλος της συναυλίας, κατέβηκε από τη σκηνή και με την κιθάρα του, χωρίς μικρόφωνα, ενώθηκε με τον κόσμο, τραγουδώντας αγαπημένες δημιουργίες. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στον τελευταίο του δίσκο «Σιδερένιο Νησί», με πηγή έμπνευσης το μαχητικό κίνημα εργατών ορυχείων στη Σέριφο (στις αρχές του 20ού αιώνα).

Η θέση σας είναι εδώ με το ΚΚΕ

Στην πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φιλοδοξία μας είναι το μήνυμα του Φεστιβάλ να φτάσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, σε κάθε χώρο της εκπαίδευσης, σε κάθε χωριό, σε όλους όσοι ζουν σήμερα την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ανάμεσα σ' αυτούς είναι και οι νέοι των Τρικάλων, είναι οι εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής, οι νέοι στο Εμπόριο, στον Επισιτισμό, στις υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας. Είναι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Είναι όλοι οι νέοι και οι νέες που βιώνουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης εργασίας. Είναι οι νέοι που το καπιταλιστικό σύστημα τους φράζει το δρόμο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ανοίγοντας το δρόμο στην κόλαση των ναρκωτικών.


Σε μια περίοδο που τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, που είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οι γυναίκες και οι συνταξιούχοι, βιώνουν τις συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει ακόμα πιο αποφασιστικά την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η θέση σας είναι εδώ με το ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη σχεδόν 100χρονη πορεία του Κόμματός μας, του τιμημένου ΚΚΕ.

Δε φοβόμαστε να δούμε πού κάναμε λάθος, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική της εμπορευματοποίησης της παιδείας, στη μάχη για την Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, για πραγματική μόρφωση, για την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά για όλους τους νέους και τις νέες, σε ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του. (...)

Η βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σ' αυτή τη στρατηγική προσπαθεί να εγκλωβίσει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις με ψέματα και κάθε λογής ιδεολογήματα. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιεί και τον κάλπικο καβγά που στήθηκε με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη μη συμμετοχή της στις αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία.

Η αυτονόητη αυτή στάση της κυβέρνησης δεν παραγράφει τις δικές της ευθύνες, αφού με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια.

Διατήρησε και εφαρμόζει όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ψήφισε και εφαρμόζει το 3ο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο της 1ης και της 2ης "αξιολόγησης" αυτού του μνημονίου, πέρασε στη Βουλή σειρά από αντιλαϊκούς νόμους.

Στο πλαίσιο της 3ης "αξιολόγησης" το φθινόπωρο ετοιμάζεται νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Γενικότερα με μοχλό παρέμβασης το ζήτημα διαχείρισης του κρατικού χρέους, η επίθεση στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα θα είναι ασίγαστη.

Την ίδια στιγμή, με σχέδιο νόμου, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι μέσα απ' αυτό παίρνει μέτρα που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και επεκτείνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει αρκετή πείρα και καταλαβαίνουν ότι τα όποια ψευτομερεμέτια δεν μπορούν να αλλάξουν την εργασιακή ζούγκλα, το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, μόνο και μόνο από τους 18 νεκρούς σε εργατικά "ατυχήματα" ή αλλιώς δολοφονίες το τελευταίο δίμηνο. Οι εργαζόμενοι να σκεφτούν, ποιος φταίει που οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου; Είναι η εντατικοποίηση και το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν με τους νόμους τους η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και όλοι αυτοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Η ΝΔ προσπαθεί να εμφανιστεί ως πιο ικανή σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου, υπόσχεται ένα "άλλο μείγμα διαχείρισης" με λιγότερους φόρους, ότι αυτή έχει τη γνώση, τη θέληση αλλά και την ιδεολογική συνέπεια για να υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τσακώνονται για το ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι συντηρητικός.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τους γυρίσουν την πλάτη. Οποια κι αν είναι η κυβέρνηση, η επίθεση θα δυναμώσει...

Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη δείχνουν το πόσο μεθοδικά δούλεψαν και δουλεύουν αυτοί που έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Το πώς αξιοποίησαν τον κάλπικο ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει αυτός τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το πώς αξιοποίησαν τα διάφορα "σχέδια Α" και "Β" - το ευρώ ή δραχμή - μνημόνια - αντιμνημόνια κ.λπ., που μπορεί να εκφράζουν οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ωστόσο οδηγούν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, προκειμένου να στηριχτεί το κύριο που είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. (...)

Υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

Το ΚΚΕ δίνει σκληρή μάχη για την κατάκτηση εκείνων των χαρακτηριστικών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δρούμε ως επαναστατική πρωτοπορία παντός καιρού. Μέσα από επίμονη συλλογική προσπάθεια αντιστοιχήσαμε τη στρατηγική μας με το χαρακτήρα της εποχής, που είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Εμπρακτη απόδειξη τιμής της Οκτωβριανής Επανάστασης αποτελεί η πάλη στις σημερινές συνθήκες για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Μας κατηγορούν ότι στο όνομα του σοσιαλισμού δεν αντιδρούμε τάχα στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, γιατί δήθεν δεν έχουμε θέσεις για το σήμερα.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι είμαστε το Κόμμα που έκανε και κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι του για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, μέσα απ' την ανασύνταξη του κινήματος και το χτίσιμο μιας ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας, σε γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για: Αυξήσεις σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και συντάξεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων κ.ά.

Οι αντικειμενικές δυνατότητες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων υπάρχουν.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, πολλά βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Εχει μεγάλες δυνατότητες για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, σημαντική τηλεπικοινωνιακή υποδομή, μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη των μεταφορών, πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Πλούτος λοιπόν υπάρχει! Αναγκαία προϋπόθεση για να τον καρπωθούν οι εργαζόμενοι είναι να περάσει η εξουσία στην εργατική τάξη, ώστε να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μέσα παραγωγής και η γη.

Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα θα αναπτυχθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί στους οποίους θα μπουν όλοι οι αγρότες που έχουν μικρή ιδιοκτησία γης.

Η εργατική εξουσία με το δικό της κράτος, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, θα μπορέσει να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να πετύχει την πλήρη αξιοποίηση και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καταργώντας τη βάση που γεννάει το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Σ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, Ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org