Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ματιές στα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα

Στην κατάμεστη πλατεία της Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με μουσικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ομιλία του Γιάννη Βήττα, μέλους του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Λευκάδα

«Στάση» στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας, στην πόλη της Λευκάδας, έκανε το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το βράδυ της Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Βιβή Σταματέλου, στέλεχος της ΚΝΕ, και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Στη συνέχεια, μίλησε ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε μουσική από τους Quartetto Branello και συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια που έπαιξε τοπικό μουσικό σχήμα.

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδική γωνιά.

Αναφερόμενος στην αντικομμουνιστική υστερία με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, στην ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
«Η ΕΕ, η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όπως η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ κι όλοι αυτοί, πετροβολούν το χτες για να χτυπήσουν το παρόν και το μέλλον του λαού. Εχουν κάνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. (...)

Το πρόσφατο συνέδριο στο Ταλίν, που όλοι παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις τις προηγούμενες μέρες, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό μήνυμα που έστειλε. Πάρτε ένα απλό παράδειγμα. Πάρτε τα σχολικά βιβλία των παιδιών σας. Ξεφυλλίστε τα, δείτε τι γράφουνε. Δείτε τι ανιστόρητα πράγματα λένε. Δείτε τι λένε για τη Σοβιετική Ενωση, τι λένε για τον Στάλιν. Πώς εξισώνουν το φασισμό, αυτήν τη χυδαία ιδεολογία, με το σοσιαλισμό, με τον κομμουνισμό. Δυσφημίζουν, σύντροφοι και φίλοι, τη μεγαλύτερη κατάκτηση που είχε ποτέ η ανθρωπότητα, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για να πείσουνε, ειδικά τη νέα γενιά που δεν γνωρίζει, που δεν ξέρει, που δεν έχει μάθει ακόμα, το τι ήταν ο σοσιαλισμός, το τι έγινε στη Σοβιετική Ενωση, το τι κατακτήσεις είχαν οι λαοί. Να πείσουν αυτήν τη γενιά ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι σώνει και καλά μονόδρομος. Είναι σώνει και καλά αυτό που πρέπει να γίνει. Οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οτι δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Συκοφαντούν την Ιστορία, συκοφαντούν το ΚΚΕ, συκοφαντούν τη σοσιαλιστική επανάσταση για να πείσουνε για την αναγκαιότητα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος».

Σπάρτη

ΣΠΑΡΤΗ
ΣΠΑΡΤΗ
Με συμμετοχή νέων της περιοχής, αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας έγινε επίσης την Παρασκευή εκδήλωση στη Σπάρτη.

Στο επίκεντρό της μπήκαν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που αποδεικνύουν διαχρονικά ότι το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος, η προσφυγιά, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι η ιστορία της ανθρωπότητας προχωράει προς τα μπρος, αρκεί να πάρουμε μέτρα κι εμείς!

Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων ήταν το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση βασισμένο στο έργο του Τζ. Ριντ «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», που έγινε από μέλη και φίλους της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια μίλησε η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων κάλεσε το λαό και τη νεολαία να είναι σε επαγρύπνηση, αφού ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες εντείνεται ο αντικομμουνισμός, με αφορμή την εσθονική προεδρία της ΕΕ και τις φιέστες εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού. Στην ομιλία τονίστηκε ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή του ίδιου του καπιταλισμού και η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ συμβαδίζει με την επίθεση κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και είναι πολύχρονη.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Στο χώρο, επίσης, λειτούργησε μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και Σκάκι.

Δράμα

Από τη Δράμα το Φεστιβάλ πέρασε το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της συλλογικής εργασίας της μαθητικής ΟΒ, με θέμα «Αθλητισμός: Πολυτέλεια για λίγους ή δικαίωμα για όλους», που με ιδιαίτερο μεράκι έκαναν οι μαθητές, που έφτιαξαν και μοίρασαν στους συμμαθητές τους ένα ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο αναδείχτηκε η έλλειψη υποδομών άθλησης για τη νεολαία τόσο στα σχολεία όσο και στην πόλη της Δράμας. Στη συνέχεια έφτιαξαν ένα βίντεο, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία αυτά με τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη Σοβιετική Ενωση στον τομέα του Αθλητισμού.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, Γραμματέα του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, και η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Κατερίνη

Την ίδια μέρα, το Φεστιβάλ έκανε «στάση» στην Κατερίνη. Το πρόγραμμα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από την Στέφη Μαβίδου - Πέσιτς, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Πιερίας της ΚΝΕ, και συνεχίστηκε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και επίδειξη ποντιακών χορών από το χορευτικό μικρών ηλικιών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Παναγία Σουμελά» υπό τους ήχους ποντιακής λύρας.

Ακολούθησε ομιλία από τον Χρήστο Κυγιάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκή συναυλία από το συγκρότημα Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ», έκθεση βιβλίου, μαθητικό περίπτερο, περίπτερο ενάντια στα ναρκωτικά, περίπτερο της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης και του Λαϊκού Φροντιστηρίου, καθώς και σκακιστική γωνιά.

Κόρινθος

Πετυχημένες εκδηλώσεις έγιναν το Σάββατο και στην Κόρινθο, που άνοιξαν με χαιρετισμό της Βάσιας Κουρλιμπίνη, μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Ακολούθησε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα της Τομεακής Οργάνωσης Κορινθίας της ΚΝΕ με θέμα «Η Λαϊκή Παιδεία στην ΕΣΣΔ», στο οποίο συμμετείχαν μέλη της ΚΝΕ και το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που κράτησε το κέφι και το χορό αμείωτο μέχρι αργά.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, με σημαντικά ντοκουμέντα από τη ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας στην ΕΣΣΔ, καθώς και έκθεση σοβιετικής αφίσας, η οποία τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των επισκεπτών.

Αγιος Νικόλαος

Ολοκληρώνοντας το Φεστιβάλ στο Λασίθι, το Σάββατο έγινε εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Λίμνη Αγίου Νικολάου, με προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τον Νικόλα Ευαντινό και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τους Μανόλη Βούλγαρη και Νίκο Γιακουμή. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με θέμα «Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ