Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εσύ πρέπει να είσαι ο κυβερνήτης

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Η είδηση καταγράφει μια εικόνα, την οποία η ανάλυση αναλαμβάνει να θολώσει, ώσπου έρχεται μια πληροφορία να δώσει στοιχεία για τους άδολους κι ένα σχόλιο να εξηγήσει τη σιωπή όσων έχουν λόγο να μιλάνε. Πίσω απ' όλα μια οικονομική βάση που σιτίζει πολλούς.

Παράδειγμα: Η αυλή ενός σχολείου ΣΔΙΤ δίπλα σε ένα ξενυχτάδικο όχι μόνο δίνει λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ, αλλά δίνει και την ευκαιρία σε όσους αναζητούν προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις να πλουτίσουν την επιχειρηματολογία τους. Καθώς και οι θαμώνες κάπου πρέπει να παρκάρουν και η εταιρεία που μας κάνει τη χάρη να χτίσει σχολείο πρέπει να βγάλει το κέρδος της και τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν σ' ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι η αγορά.

Ολα μαζί συνθέτουν ένα σπουδαίο δείγμα εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Οταν θα αρχίσεις να εισπράττεις τις επιπτώσεις θα είναι αργά, για να ψάξεις πώς ένας άδολος εναλλακτικός έγινε μεγάλος και τρανός παρότι το μαγαζί του είχε κηρύξει πτώχευση.

Πάμε σ' άλλα: Σαν επιχείρηση για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού η υπόθεση Siemens καλά τα πάει. Σαν υπόθεση οικονομικο - πολιτικού σκανδάλου, όμως, μάλλον δεν περπατάει. Εξ ου και οι κωλοτούμπες στα ρεπορτάζ. Εκτός κι αν το διαφαινόμενο «κλείσιμο» του ρεπορτάζ σημαίνει ότι ήδη οι δουλειές, που έπρεπε να κλειστούν, έκλεισαν ήδη, η συμφωνία κυρίων επιτεύχθηκε και άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Οσοι βλέπουν στην όλη υπόθεση διαμάχη πολυεθνικών γύρω από την κότα με το χρυσό αυγό που ονομάζεται «ευρυζωνικά δίκτυα» (είναι αυτά που αφορούν όλο το χώρο της διακινούμενης πληροφορίας, από το στρατό, τις επιχειρήσεις ως και τη διασκέδαση) είναι, προφανώς, κάτι ξεχασμένοι κομμουνιστές, που επιμένουν σε μια τέτοια εποχή να λένε στους προλετάριους ότι πρέπει να ενωθούν, για να αντιμετωπίσουν τον ένα και μοναδικό τους αντίπαλο.

Το ότι χωρίς σκάνδαλο κινδυνεύουν να μείνουν από καύσιμα οι επίδοξοι αναμορφωτές του πολιτικού συστήματος δε σημαίνει και κάποια ζημιά. Ενα σύστημα - σκάνδαλο το ίδιο - πάντα θα προσφέρει στους αναμορφωτές του επιμέρους σκάνδαλα να διερευνήσουν, προκειμένου να μη θίξουν τη μήτρα που τα γεννά.

Ανατροπή λεγόταν χτες, λέγεται σήμερα, θα λέγεται και αύριο αυτό που όλοι οι αναμορφωτές του πολιτικού συστήματος προσπαθούν να αποτρέψουν.

Σημαίνει: Είτε τη λένε Siemens, είτε Alcatel, είτε ITT την εταιρεία που διεκδικεί το δίκτυο, εχθρός σου είναι, που για να τον ανατρέψεις πρέπει εσύ να πάρεις την εξουσία. Αυτό έχουν αναλάβει να αναχαιτίσουν οι «εναλλακτικοί», προσφέροντάς σου κάθε μέρα, με όρους εικονικής πραγματικότητας, και μια νέα «Μη Κυβερνητική Οργάνωση», για να συμμετάσχεις φαντασιώνοντας ότι αυτό είναι κίνημα. Και άρα να μένεις πάντα ακυβέρνητος, ενώ εσύ πρέπει να 'σαι ο κυβερνήτης της ζωής σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΤΡΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ για το πρόγραμμα διακυβέρνησης

ΤΑ ΝΕΑ: Ποινή 40% για πρόωρη σύνταξη

Η ΧΩΡΑ: 5 Ταμεία, Μετωπική για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΦΗΣΑΝ ΙΧΝΗ οι μίζες για ΟΤΕ - C4I

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρικυμία προκαλεί η SIEMENS στο ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: 4 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες

ΕΘΝΟΣ: ΑΓΡΥΠΝΙΕΣ για ...κουκιά μετρημένα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φωτιά στα ράσα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιχνίδι εταιρειών με καύσιμα θέρμανσης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε 100.000 τρίτεκνες οικογένειες το πολυτεκνικό επίδομα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε πληθωριστική ασφυξία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για το «χάος» του Σαββάτου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Θέλουμε τους κύκλους και το όνομα, δεν θέλουμε τα χρέη»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Είδηση

«Πέφτει η ΝΔ, πέφτει κι άλλο το ΠΑΣΟΚ» (τίτλος στο ΕΘΝΟΣ)

Ανάλυση

«Η κοινωνία που αισθάνεται σήμερα ότι υπο-αντιπροσωπεύεται, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύπλευρη κρίση, η οποία αφορά τόσο την "κρίση του πολιτικού και διοικητικού management" όσο και την "κρίση της ηθικής υπόστασης του πολιτικού συστήματος"» (το κείμενο αποδίδεται στον Ε. Βενιζέλο / ΕΘΝΟΣ).

Πληροφορία

«Ο Ντέηβιντ Μακ Τάγκαρτ (ο πρώην επικεφαλής της Γκρίνπις) απομάκρυνε τους άλλους ιδρυτές για να πάρει τον έλεγχο της οργάνωσης. Ουδείς ρώτησε ποτέ να μάθει πώς ένας επιχειρηματίας που είχε πτωχεύσει, όπως αυτός, κατάφερε όντας επικεφαλής μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης να αποσυρθεί εκατομμυριούχος στην Ιταλία...» (η δήλωση ανήκει στον εκ των ιδρυτών της «Γκρίνπις» Πωλ Ουώτσον / ΤΑ ΝΕΑ).

Σχόλιο

«-- Στην εποχή της έκπτωσης που ζούμε η διανόηση δεν πιστεύετε ότι παραμένει εκνευριστικά σιωπηλή; -- Οχι, εκτονωνόμαστε στις κουβέντες, στο φαΐ μετά τις παραστάσεις... Εκεί τα λέμε (...) -- Ποιος σας δημιουργεί έντονα την επιθυμία να τον χαστουκίσετε; -- Δεν μπορώ να το πω. Είναι από το ΠΑΣΟΚ πάντως...» (ερωτήσεις από τα ΝΕΑ, απαντήσεις από τον Στ. Κραουνάκη).

Οικονομική βάση

«Η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αφενός θα εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής των κτιρίων σε μεγάλο ύψος και αφετέρου θα εισάγει την ωμή "επιχειρηματική κουλτούρα" στο χώρο του σχολείου, το οποίο θα λειτουργεί ως γκαράζ, ή καφετέρια προκειμένου να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα και να έχει κέρδος η ιδιωτική επιχείρηση που το κατασκεύασε» (ο Κ. Θεριανός στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ: «Τα στελέχη της Siemens Ελλάδος, όπως ανέφερε χθες στην "Ε" εισαγγελικός λειτουργός, θα μιλήσουν (...) Εργαζόμενοι της Siemens αναφέρουν στην "Ε" ότι η δουλειά τους μοιάζει με κόλαση. Νιώθουν πως παρακολουθούνται, πως έχει ισοπεδωθεί κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας και προσωπικών δεδομένων. Οι ελεγκτές αλωνίζουν, μας είπαν, οι ανταγωνιστές διεισδύουν με αφορμή τις έρευνες και νιώθουμε πως πλέον η εταιρεία διαφεντεύεται από υπερατλαντικούς τοποτηρητές (...) Από το εσωτερικό της εταιρείας εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει "βαθύ λαρύγγι", καθώς η εταιρική αμνηστία είναι μια ποινική παγίδα στην οποία γνωρίζουν ότι θα πέσουν όσοι "καρφώσουν" ανάμειξη με τις δωροδοκίες εαυτών και αλλήλων» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΕΤΑΞΕ: «Η απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών να "ανοίξουν" τους λογαριασμούς τριών πρώην στελεχών της Siemens δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα, ανέφεραν χθες στην "Κ" κύκλοι της εισαγγελίας του Μονάχου. "Τα λεφτά είναι σε θυρίδες στην Ελβετία. `Η, μάλλον ήταν..." είπε χαρακτηριστικά ο δικαστικός λειτουργός» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ: «Τα ίχνη του μαύρου χρήματος είναι έως και αδύνατο να βρεθούν, καθώς έχουν βρεθεί "οφσόρ" με μετόχους που είναι ανύπαρκτα πρόσωπα - ακόμη και νεκροί» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙ, ΤΙ; «Η Siemens δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1930. Εχει αναλάβει πάρα πολλά έργα και κλείνει νέα καθημερινά. Ωστόσο, οι "μεγάλες δουλειές" με το Δημόσιο τα τελευταία 17 χρόνια είναι δύο: η πώληση ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δικτύου του και το σύστημα ασφαλείας C4I. Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έχουν βρει "περίεργα εμβάσματα" σε σχέση με το δεύτερο, δεν ασχολήθηκαν όμως εντατικά με τις προμήθειες ψηφιακών παροχών - αν και ανακάλυψαν κάποιες ενδείξεις - γιατί ακόμα και σε περίπτωση που υπήρχαν αδικήματα έχουν παραγραφεί» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ