Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η βραδιά έκλεισε σε εστιατόριο κάτω από την Ακρόπολη, όπου σε ζεστό κλίμα συγκεντρώθηκαν μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στελέχη του Κόμματος, υποψήφιοι και φίλοι.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί του χρόνια στους αγώνες και πολλοί ακόμα που έκαναν αυτό το βήμα το τελευταίο διάστημα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συστράτευσης που απευθύνει το Κόμμα, έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ η ΚΕ του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Novotel» για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Η αίθουσα αποδείχτηκε μικρή, η προσέλευση μεγάλη, ενώ πολλοί παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι μέσω οθόνης που είχε στηθεί στον προθάλαμο.

Παρόντες συνδικαλιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη της οργάνωσης της πάλης στους τόπους δουλειάς, εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες, συνταξιούχοι, νέοι και γυναίκες κάθε ηλικίας. Πολλοί από αυτούς, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τις παρεμβάσεις, τα προηγούμενα χρόνια είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές, όμως σε αυτήν τη μάχη κάνουν το μεγάλο βήμα, συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Ολοι τους συμμετείχαν χτες σε αυτό το μεγάλο αντάμωμα, σαν κομμάτι του αγώνα που δίνουν ήδη με αποφασιστικότητα σε εκατοντάδες δήμους και στις Περιφέρειες όλης της χώρας, για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παρόντες οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πάτρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής και Ικαρίας που καταχειροκροτήθηκαν.

Θερμό χειροκρότημα επιφύλαξαν οι παρευρισκόμενοι στους υποψήφιους περιφερειάρχες με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως και στους υποψήφιους δημάρχους σε βασικούς - μεγάλους δήμους που ανακοίνωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απ' το βήμα, στο τέλος της ομιλίας του.

Το δικό τους κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ απηύθυναν στους χαιρετισμούς τους στη χτεσινή εκδήλωση οι Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, Κώστας Παπασωτηρίου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής, Βαγγέλης Κατσακούλης, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πάτρας, Δημήτρης Σπαρτινός, πανεπιστημιακός στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πάτρας, Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη, και Γεωργία Αγιλάρα, πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 400 μέτρα και προπονήτρια στίβου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση, εκδήλωση που πραγματοποιείται δύο μέρες αφότου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κάλεσμά της για τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Το σύνθημά μας «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά» είναι σύνθημα - κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για όλες τις εκλογικές μάχες.

Και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές γίνουν τον Μάη είτε γίνουν τον Οκτώβρη.

Για όλες τις μάχες, που θα τις δώσουμε ενιαία παντού, σε όλη τη χώρα, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στις σχολές, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, στα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, παντού όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται, υποφέρει και στενάζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, τα νέα παιδιά της πατρίδας μας.

Ενιαία παντού, γιατί ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση του λαού και της νεολαίας στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους δήμους και τις Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.


INTIME NEWS

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να χτίσει πραγματικές γέφυρες που ενώνουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι μαζί σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης για τα κέρδη του κεφαλαίου, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ.

Σε όλους όσοι βρεθήκαμε δίπλα δίπλα στους αγώνες για να σωθεί το μεροκάματο, η δουλειά. Που μαζί δυναμώσαμε την αλληλεγγύη για να κρατηθεί όρθια η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σε όλους όσοι τώρα λένε: Φτάνει, ως εδώ.

Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε.

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε. Είναι εδώ και βασιλεύουν στους μισθούς και τις συντάξεις, στα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα, στις κουτσουρεμένες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, στα ανύπαρκτα έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ξέρουν πως τα μνημόνια απλώς άλλαξαν όνομα, τώρα λέγονται «δεσμεύσεις», «μεταρρυθμίσεις»... Και βρίσκονται στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γιατί τα προγράμματά τους είναι οι κατευθύνσεις, οι Οδηγίες της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου.

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας σε όλους όσοι δεν ξέπλυναν στη συνείδησή τους τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, όπως με κάθε ευκαιρία κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους όσοι εξοργίζονται με τα σουλάτσα του Αμερικανού πρέσβη στα υπουργεία, στα δημαρχεία και τις Περιφέρειες.


Ξέρουν πως η «ΝΑΤΟική αμερικανόστροφη αριστερά» δεν είναι αριστερά. Είναι το υπηρετικό αστικό πολιτικό προσωπικό που ανέλαβε να υλοποιήσει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης της χώρας.

Σε όλους τους τίμιους αγωνιστές, ανθρώπους του μόχθου που νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί... Και δεν παραχωρούν τους αγώνες τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους... Την ιστορία τους και την ιστορία αυτού του τόπου... Τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, για να τους λερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους όσοι απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα. Και όλοι τους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν όμως πως η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Μπορεί να δυναμώσει τη διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών. Να αποκαλύψει την εικόνα της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που είναι ίδια με τη μνημονιακή. Να αποκαλύψει την κοροϊδία περί δήθεν προστασίας των αδυνάτων, που επιδιώκει να κουκουλώσει τα μέτρα που προστατεύουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Μπορεί να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο συμβιβασμό με τη φτώχεια... Που ανέχεται τα ψίχουλα, τα ελάχιστα και τα κατώτατα, χωρίς να διεκδικεί τα αυτονόητα, μια ζωή με δικαιώματα.


Μπορεί να δυναμώσει την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, το λαό μας.

Μπορεί να εκφράσει τη γνήσια αμφισβήτηση ενάντια στην ΕΕ, σε αυτή την καπιταλιστική ένωση που γίνεται χειρότερη γιατί χειρότερος γίνεται ο καπιταλισμός. Να στείλει μήνυμα ελπίδας, μέσα και έξω από την ΕΕ, ότι υπάρχει δρόμος για τους λαούς και αυτός είναι ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης για τη δική τους εξουσία.

Μπορεί να χτίσει πραγματικές γέφυρες, τις γέφυρες που ενώνουν τους εργάτες, τους ανέργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία θα την ενώσουμε σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία, απέναντι από τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις τους.

Η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται με τυχοδιωκτικά «προοδευτικά μέτωπα» από αυτούς που της στρώνουν το έδαφος

Τέτοιες «γέφυρες» έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος... Και όχι αυτές που θέλουν να κολλήσουν τα μικρά σπασμένα κομμάτια του αστικού πολιτικού συστήματος σε κάποια μεγαλύτερα... Και όλα μαζί να στήσουν νέες παγίδες στην εργατική τάξη, στο λαό.

Και η παγίδα για το λαό, αν και παλιά και σκουριασμένη, στήνεται με δήθεν νέο όνομα: «Ισχυρό προοδευτικό μέτωπο που θα φράξει το μέτωπο στην ακροδεξιά»!

Ετσι στήνονται οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, με παλιά, σκουριασμένα υλικά. Και η διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση», που στήνεται ανάμεσα στους δύο πόλους του συστήματος, βολεύει και τους δύο.

Και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Κι ας προσπαθεί να πλασάρει ο κ. Μητσοτάκης τα δικά του διλήμματα περί «λαϊκισμού και υπευθυνότητας»!

Βολεύει και τους δύο, για να γράφουν και να πρωταγωνιστούν σε καθημερινά επεισόδια στο σίριαλ της δικομματικής αντιπαράθεσης. Αλλά και γιατί και οι δύο παίζουν παιχνίδια με την ακροδεξιά. Ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού. Η ακροδεξιά, ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με τα δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα οποία στήνονται, τυχοδιωκτικά, προεκλογικά, για να παραπλανήσουν το λαό.

Για να δώσουν άλλοθι στις πομπές των κυβερνώντων, να δώσουν ανάσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Πολύ περισσότερο που με αυτά τα μέτωπα, όπως φαίνεται, επιχειρούν να νεκραναστήσουν το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων Σημίτη - Παπανδρέου. Να βάλουν στην πρίζα το πλυντήριο, για να ξεπλύνουν το παλιό φθαρμένο ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορους τυχοδιώκτες γυρολόγους πολιτικούς.

Αργά το θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας το μέτωπο στην ακροδεξιά. Και το κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν ισχύει στην περίπτωσή του.

Οταν ο ίδιος ξεχείλωνε το «αντιμνημονιακό μέτωπο των αγανακτισμένων» γενικώς, για να τους χωρέσει όλους, μέχρι και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, δεν υπήρχε ο κίνδυνος της ακροδεξιάς, του φασισμού;

Οταν συγκυβερνούσε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και νομιμοποιούσε στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων την ακροδεξιά;

Οταν οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, οι καθοδηγητές των δολοφονιών συμπολιτών μας, περιδιαβαίνουν και προκαλούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι;

Και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κοιμάται σπίτι του, επειδή η δίκη σέρνεται πάνω από τέσσερα χρόνια τώρα, ακριβώς δηλαδή όσα χρόνια κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι γινόταν, αλήθεια, τόσα χρόνια; Η ακροδεξιά είχε πέσει σε λήθαργο και ξύπνησε τώρα ξαφνικά, παραμονές των εκλογών;

Οταν ο Τσίπρας αποθεώνει τον «διαβολικά καλό» ακροδεξιό Τραμπ... Οταν υπογράφει ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες με σπέρματα αλυτρωτισμού και εθνικισμού... Οταν σηκώνει τη σημαία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια... Τι, δηλαδή; Σηκώνει «τείχος στην ακροδεξιά»; `Η της στρώνει το έδαφος να πατήσει και να σηκωθεί;

Οταν παραπλανά για τις δήθεν «αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας» μέσα στην ΕΕ, που αυτή έχει ως αρχή της την περιβόητη θεωρία των «δύο άκρων», την εξίσωση του ναζισμού με τον σοσιαλισμό, τι ακριβώς κάνει;

Πολεμάει δήθεν τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού ή τις εξοπλίζει για να επιτεθούν με μεγαλύτερη λύσσα στο λαό και το κίνημά του;

Πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και την εξουσία του, όχι μόνο δεν φράζουν τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά τη θρέφουν ακόμα περισσότερο... Γιατί θρέφουν το ίδιο το σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει.

Το ίδιο έγινε και στην Ιταλία. Οταν ο Ρέντσι άνοιξε τον δρόμο για να περάσει ο Σαλβίνι. Οπως παλιότερα ο Ντ' Αλέμα άνοιξε τον δρόμο στον Μπερλουσκόνι...

Το ίδιο έγινε και με τις δήθεν «αριστερές» κυβερνήσεις της Ρούσεφ και του Λούλα στη Βραζιλία. Που έστρωσαν το έδαφος να πατήσει ο φασίστας Μπολσονάρο...

Πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και τον φασισμό μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ' την τρίτη θέση. Για να πατώσουν οι υποψήφιοί της σε Περιφέρειες και δήμους. Για να απομονωθούν οι μπράβοι της στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τους τόπους δουλειάς. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα που γεννούν και θρέφουν τον φασισμό.

Να ξαναδώσουμε στην έννοια της προόδου το πραγματικό της περιεχόμενο

Είναι αλήθεια πως στα τέσσερα και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η εξαπάτηση και η παραπλάνηση πέρασαν σε ανώτερο επίπεδο... Η χειραγώγηση του λαού έγινε επιστήμη... Τις αξίες και τα ιδανικά της αντίστασης, του αγώνα, προσπάθησαν να τα χωρέσουν στα μέτρα του βάρβαρου αυτού συστήματος... Και οι λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Μπροστά λοιπόν και στις μάχες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές αλλά και τις βουλευτικές εκλογές, είναι μια ευκαιρία να ξαναβρούν οι έννοιες το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Και η έννοια της προόδου έχει ταλαιπωρηθεί από τη νέα «βάρδια» της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως περίπου έκανε και η κλασική σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ανάλογες ευθύνες έχουν βέβαια και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που ωμά και κυνικά ομολογούν πως πρόοδος είναι ό,τι συμφέρει την ολιγαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Τι είναι λοιπόν σήμερα το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο;

Είναι τα 586 ευρώ μεικτά, με τη βούλα του υπουργείου και μάλιστα μόνο όταν και αν το επιτρέπει η καπιταλιστική οικονομία; 'Η η σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα;

Τι είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να περιμένεις να ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρεις ένα επίδομα με ψίχουλα, να μπαλώσεις καμιά τρύπα;

'Η να απολαμβάνεις σύγχρονα δικαιώματα;

Τι είναι πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να σε στραγγίζουν στους φόρους για να πιαστούν τα πλεονάσματα; 'Η να ξηλωθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που συνεχίζουν να ματώνουν το λαό για τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών;

Τι είναι πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να υπηρετούμε τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ; 'Η να εναντιωθούμε σ' αυτά για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς;

Σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον;

Και μιας και η σημερινή μας εκδήλωση αφορά τους δήμους και τις Περιφέρειες, θέλουμε και σ' αυτό το επίπεδο να ανοίξουμε τη συζήτηση για το ποιο είναι το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο. Αποκαλύπτοντας βέβαια αυτό που θέλουν να κρύψουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις: Οτι η Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση είναι μέρος του κράτους. Και μαζί με μηχανισμούς της ΕΕ δρουν ενιαία και εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κρύψουν με τα περί «αποκέντρωσης και δημοκρατίας», περί «λαϊκής συμμετοχής και ελέγχου από τα κάτω», «στη βάση της εγγύτητας» των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης...

Ετσι προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών, να ενσωματώσουν λαϊκές δυνάμεις.

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες, οι διαφόρων ειδών συμπράξεις τους με επιχειρηματίες, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα διαδημοτικά δίκτυα, εξοπλίστηκαν για να στηρίζουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τους αντιλαϊκούς ευρωενωσιακούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Εχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον «Κλεισθένη 1» του ΣΥΡΙΖΑ, με μια νέα «μεταρρύθμιση».

Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση ούτε έφεραν ούτε ποτέ θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Δεν αναιρούν τις περιφερειακές ανισομετρίες, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.

Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον;

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής μας; 'Η με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Εδώ κρίνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκλεκτοί τους. Ανεξάρτητα αν έχουν το χρίσμα ενός ή παραπάνω κομμάτων. Ανεξάρτητα αν κατεβαίνουν με την προβιά του δήθεν ανεξάρτητου, υπερκομματικού κ.λπ., η οποία τελευταία πολύ φοριέται...

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο να προωθούν και να στηρίζουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων; Αυτή πρέπει να είναι η δουλειά τους;

Να προωθούν μόνο έργα με βασικό κριτήριο πόσο και ποια μεγάλα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν, και όχι - όπως θα έπρεπε - πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες;

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν υλοποιούν έργα υποδομών απαραίτητων για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι' αυτό άλλωστε δεν είναι στις προτεραιότητές τους τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Οπως με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Τη φωτιά στο Μάτι και σε όλη τη χώρα, όπως πρόσφατα στην Κρήτη.

Και η περίπτωση της Κρήτης είναι χαρακτηριστική: Ενα νησί που όλοι αυτοί το χαρακτηρίζουν διεθνή τουριστικό προορισμό, αφού βουλιάζει κάθε χρόνο από τους τουρίστες, φέτος βούλιαξε κυριολεκτικά, κάτω από τις λάσπες, την έλλειψη υποδομών και μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού.

Στα γκρεμισμένα γεφύρια στην Κρήτη, στα καμένα σπίτια στο Μάτι, στους πλημμυρισμένους δρόμους της Μάνδρας, μπορεί να δει κανείς πώς ενοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των δήμων και των Περιφερειών.

Δήμοι και Περιφέρειες έγιναν αρωγοί της αντιλαϊκής πολιτικής και της επικίνδυνης εμπλοκής

Αλήθεια, είναι προοδευτικό και σύγχρονο να λειτουργεί η Τοπική Διοίκηση ως φορομπηχτικός - φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλιστα η ΝΔ, θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε, και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατήργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.

Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες έγιναν αρωγοί:

  • της ανταποδοτικότητας,
  • των ιδιωτικοποιήσεων,
  • της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων,
  • των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων,
  • «των ελάχιστων κοινωνικών παροχών».

Αποτέλεσμα;

-- Η εκτόξευση της απασχολησιμότητας και της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις.

-- Η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού.

-- Η αξιοποίηση του κατ' όνομα μόνο εθελοντισμού.

-- Η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που τις υποκαθιστούν ιδιώτες, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, οι φορείς της περιβόητης «κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

Είναι μήπως προοδευτικό και σύγχρονο να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες των δήμων και των Περιφερειών και μαζί να προχωρά η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας, να πληθαίνουν τα εργατικά «ατυχήματα» στους δήμους;

Θυμίζουμε πως οι δήμοι και οι Περιφέρειες κατέχουν μια τραγική πρωτιά.

Αυτή των εργατικών «ατυχημάτων». Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εικοσαετία στους χώρους δουλειάς.

Ενώ την τελευταία πενταετία στους ΟΤΑ οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν τους 45.

Οι εργαζόμενοι πλήρωναν και με τη ζωή τους τις άθλιες συνθήκες δουλειάς στους δήμους. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν «προστάτεψε τους αδύνατους» και «κράτησε την κοινωνία όρθια».

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο να μεταφέρονται στην Τοπική Διοίκηση οι κρατικές αρμοδιότητες στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας;

Για να διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας τους και να ενισχύεται η εμπορευματοποίησή τους;

Να παραχωρείται και με ευθύνη αυτών των τοπικών κρατικών οργάνων η δημόσια γη, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και υποδομές, στους μεγαλοεπιχειρηματίες;

Και όχι - όπως θα έπρεπε - να προστατεύονται, για να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη τους ο λαός και η νεολαία;

Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πρόοδος για το λαό η εμπλοκή του στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Σχεδιασμούς που υπηρετεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αρωγή και της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

Σ' αυτούς βέβαια τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, ενεργό ρόλο παίζουν και δήμαρχοι - περιφερειάρχες που ανήκουν στα αστικά κόμματα.

Δήμαρχοι - μαριονέτες, που βάζουν πλάτη για να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία πολέμου, ακόμα και βάσεις φιλοξενίας πυρηνικών όπλων.

Γι' αυτό και πρέπει να απομονωθούν, να βρουν απέναντί τους τη λαϊκή δράση.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Ακόμα και μόνο με αυτό το κριτήριο, της ευθύνης που έχουν τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοί τους σε δήμους και Περιφέρειες, για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, ο λαός μας και ειδικότερα η νέα γενιά πρέπει να τους απορρίψει. Να στηρίξει μαχητικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Γιατί οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα να δυναμώσει η δράση ενάντια στις επεμβάσεις, στους πολέμους, να μη χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αποκαλύπτουν στο λαό και τη νεολαία ότι οι ξένες βάσεις δεν προστατεύουν τη χώρα και τα σύνορα. Λειτουργούν μόνο ως ορμητήρια πολεμικής εμπλοκής.

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσπαθούν να αχρηστεύουν όλες τις παγίδες που στήνουν τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών με την «επέκταση» των αμερικανικών, των ΝΑΤΟικών, των ευρωενωσιακών επενδύσεων σε κάθε τόπο.

Επενδύσεων που μυρίζουν μόνο μπαρούτι και αίμα.

Το κύμα των προσφύγων που κατακλύζει και εγκλωβίζεται στη χώρα μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην περιοχή είναι βαθιά εχθρικοί για τους λαούς.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να κλείσει η βάση της Σούδας, τη λειτουργία της οποίας όπου βρεθεί και όπου σταθεί διαφημίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

Για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Να δυναμώσει η πάλη για να αποκρουστούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για αλλαγές συνόρων και επαναχάραξή τους με των λαών το αίμα.

Να αποκρουστεί η ενίσχυση των αλυτρωτισμών και του εθνικισμού, ως αποτέλεσμα αυτών των σχεδίων.

Για να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, του εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.

Να κλείσουν αμέσως όλα τα hot spots, με βάση τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και να αντιμετωπιστούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

Να δυναμώσουν η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του κεφαλαίου που βρωμίζουν τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.

Στον ίδιο δρόμο ή στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά; `Η θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι: Αντεπίθεση!

Αντεπίθεση απαντούν και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Οι οποίοι είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των επιστημόνων, των αγροτών και επαγγελματιών, των γυναικών, της νεολαίας.

Αντεπίθεση είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου που επεξεργάζονται οι ενώσεις του όπως η ΕΕ, υλοποιούν τα κόμματά του και εξειδικεύουν οι εκλεκτοί τους στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Γι' αυτό και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διεκδικούν:

-- Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

-- Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

-- Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

-- Την προστασία των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.

-- Την κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.

-- Το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.

-- Τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.

-- Την προστασία του περιβάλλοντος: Της ατμόσφαιρας, του νερού, του πράσινου, των ελεύθερων χώρων. Την ασφαλή διευθέτηση των ρεμάτων. Την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.

-- Τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά.

Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν... Ενώ αντίθετα αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς.

Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για να επιβάλει έναν άλλο, φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του.

Κι αυτό είναι δυνατό να γίνει με άλλον προσανατολισμό.

Με προσανατολισμό και σχέδιο αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής μας και της χώρας μας. Με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Με προϋπόθεση ο λαός να έχει πραγματικά την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι σε Πάτρα, Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, οι εκατοντάδες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το 5χρονο που πέρασε, έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Με πλήθος αγωνιστικών κινητοποιήσεων πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους όπου άσκησαν διοίκηση, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τους τις λαϊκές ανάγκες:

-- Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.

-- Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία. Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.

-- Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών.

-- Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στη φτώχεια.

-- Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.

-- Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου - αθλητισμού - αναψυχής.

-- Διεκδίκησαν γενικότερα έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.

-- Διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στηρίζοντας την πρόληψη, τα προγράμματα θεραπείας.

-- Διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού.

Ξαναβρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα

Αντεπίθεση απαντούν και ένας προς έναν όλοι όσοι αποφασίζουν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν πως εμείς είμαστε αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού.

Στις επάλξεις του αγώνα για τα δίκια του λαού μάς άφησαν πριν από χρόνια και εκεί μας ξαναβρίσκουν.

Για να βαδίσουμε ξανά μαζί, όχι μόνο μπροστά στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές.

Είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους, που συμπορεύονται όμως με το ΚΚΕ στον αγώνα, στο κίνημα και τις εκλογές.

Μαζί θα βρεθούμε και στους αγώνες για να εμποδίσουμε, να κερδίσουμε, να ανοίξουμε επιτέλους το δικό μας δρόμο, το δρόμο της ικανοποίησης των αναγκών του λαού.

Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, τα διάφορα κόμματα - μπαλαντέρ σε αυτόν τον κάλπικο διπολισμό επικεντρώνουν στο ποια κυβέρνηση από το γνωστό αντιλαϊκό δίπολο θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Εμείς αντιστρέφουμε το ερώτημα. Και απαντάμε:

Οση σημασία έχει ποια κυβέρνηση και τι είδους κυβέρνηση θα είναι την άλλη μέρα, ακόμα ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει και το «ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» θα υπάρχει την επόμενη μέρα.

Για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, όταν δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας πραγματικής φιλολαϊκής διακυβέρνησης, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.

Γιατί εάν η επόμενη κυβέρνηση είναι μια από τα ίδια...

Είτε με αυτοδυναμία κάποιων εκ των δύο...

Είτε με κυβερνητικές πλειοψηφίες - συγκολλήσεις σκορποχωρίων, σαν αυτές που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα...

Πρέπει να τους απαντήσουμε καθαρά ότι σας μάθαμε όλους σας, «και από την καλή και από την ανάποδη».

Ξέρουμε καλά πλέον ποιοι είστε και τι θα κάνετε.

Θα διατηρήσετε τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Θα διατηρήσετε τους μνημονιακούς νόμους.

Θα εφαρμόσετε όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.

Θα μειώσετε το αφορολόγητο.

Θα αυξήσετε τους πλειστηριασμούς.

Γιατί, για σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, οι δεσμεύσεις σας απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι δεδομένες.

Στέκεστε κλαρίνο μπροστά τους. Και γι' αυτό, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες διαχωριστικές γραμμές προσπαθείτε να στήσετε, ξεθωριάζουν εντελώς.

Για εμάς, όμως, αδιαπραγμάτευτες, δεδομένες είναι μόνον οι ανάγκες του λαού μας και η ανάγκη αυτές να ικανοποιηθούν και τίποτε άλλο.

Γι' αυτό σας απαντάμε.

Ισχυρό ΚΚΕ για να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν αυτή ονομάζεται.

Χρειάζεται ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό στη Βουλή και στο λαό.

Απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο...

θα γίνει πιο δυνατό το όχι του λαού στην ΕΕ του κεφαλαίου...

θα είναι μήνυμα στους άλλους λαούς και τους συντρόφους μας από άλλες χώρες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Απέναντι στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης με περισσότερους εκλεγμένους δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»...

...που δε θα είναι οι υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας - κάτι το οποίο αποδείξαμε όπου βρεθήκαμε στις διοικήσεις των δήμων...

θα καταφέρουμε να δώσουμε ανάσες ανακούφισης σε όσους υποφέρουν.

Ισχυρή φωνή του λαού παντού ή υποταγή στο σημερινό μίζερο, βάρβαρο κι αδιέξοδο δρόμο.

Αυτό είναι το δικό μας δίλημμα, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού:

Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Αβραμόπουλος.

Στη Θεσσαλία ο περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο περιφερειακός σύμβουλος, βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στη Στερεά ο γεωπόνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπασδέκης.

Στην Κρήτη ο κοινωνιολόγος, βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ηπειρο ο νοσηλευτής Γιώργος Πρέντζας.

Στην Πελοπόννησο ο περιφερειακός σύμβουλος, εφοριακός Νίκος Γόντικας.

Στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης.

Στη Δυτ. Μακεδονία ο Γραμματέας Περιοχής Θανάσης Χαστάς.

Στα Ιόνια Νησιά, η τραπεζοϋπάλληλος Αλεξάνδρα Μπαλού.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο βουλευτής του ΚΚΕ, σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

Στο Νότιο Αιγαίο, ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Επίσης:

Σε βασικές μεγάλες πόλεις της χώρας με υποψήφιους δημάρχους:

Για το δήμο Αθήνας: Τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό.

Στο δήμο Πειραιά: Την Διαμάντω Μανωλάκου, γεωπόνο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη: Τον ευρωβουλευτή, τραπεζικό υπάλληλο Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Για το δήμο Πάτρας: Τον δήμαρχο, γιατρό, Κώστα Πελετίδη.

Για τη Λάρισα: Τον δημοτικό σύμβουλο, γυμναστή Πέτρο Κρίκη.

Για το Ηράκλειο Κρήτης: Τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Για το δήμο Ιωαννίνων: Τη δικηγόρο Ολυ Τσουμάνη.

Και βεβαίως τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους μας:

Στην Καισαριανή τον Ηλία Σταμέλο.

Στο Χαϊδάρι τον Μιχάλη Σελέκο.

Στην Πετρούπολη τον Βαγγέλη Σίμο.

Και στην Ικαρία ξανά στο δήμο με υποψήφιο τον Νίκο Λαρδά.

Σήμερα, δίνουμε επίσης στη δημοσιότητα τους υποψήφιους δημάρχους σε ακόμα 261 δήμους όλης της χώρας.

Σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, δυναμώνουμε τη δύναμη που θα γυρίσει ατόφια ξανά σε αυτούς που θα μας τη δώσουν.

Δηλαδή, στον ελληνικό λαό, στην αδάμαστη νεολαία μας, στο παρόν και το μέλλον μας.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες.

Σημαντικές παρουσίες που δίνουν το στίγμα της πλατιάς συμπόρευσης

Η παρουσία τους στην εκδήλωση αναδεικνύει την ανάγκη πλατιάς συστράτευσης με το ΚΚΕ και τη δυνατότητα σήμερα να συναντηθούν με το Κόμμα νέοι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο του, αλλά και πολλοί που στο παρελθόν συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, όμως για διάφορους λόγους επέλεξαν άλλους δρόμους. Ο λόγος για δεκάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και με την παρουσία τους ή ακόμα και με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια δίνουν το στίγμα της πλατιάς συσπείρωσης που καταφέρνει το ΚΚΕ ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Παράλληλα, πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν εκπροσωπώντας τους χώρους του Πολιτισμού, των επιστημών, των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Ανάμεσά τους:

Οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Αντώνης Ξένος, Δημήτρης Τζουμάκης, που είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και η επίσης υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας Τζένη Κόλλια. Επίσης, ο μουσικοσυνθέτης Στάθης Δρογώσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης, ο τραγουδιστής Δημήτρης Κανέλλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Νίκαια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η μέτζο σοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου, ο τενόρος Σταμάτης Μπερής, η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, ο καθηγητής του ΕΜΠ Βαγγέλης Χριστοφόρου.

Ακόμα, από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων οι: Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Απόστρατων των ΕΔ, Μιχάλης Σοφικίδης, ταξίαρχος ε.α., Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι: Αντώνης Δαβανέλος, συνταξιούχος συνδικαλιστής της «Ολυμπιακής» και πρώην μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Βίβιαν Σαμούρη, δημοτική σύμβουλος Πάτρας με την παράταξη «Ολοι μαζί για την Πάτρα» και τώρα υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Φραγκίσκος Κουτελιέρης, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αττικής, Αννα Βασιλάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής που εξελέγη με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι ανεξάρτητη, Χρήστος Κασίμης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ και τώρα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Τσοπανίδης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας, Γιάννης Βάγγος, αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Γιάννης Μηλιός, Αριάδνη Αλαβάνου, Χάρης Παπαμάργαρης κ.ά.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι θα συνταχθούν αυτήν τη φορά με την πραγματική αριστερά

Αγαπητοί φίλες και φίλοι γεια σας,

Πάνε κοντά 50 χρόνια από τότε που πρωτοανταμώσαμε στον αγώνα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, που μαθητής τότε τάχθηκα με την πλευρά του εργαζόμενου λαού μας, των εκμεταλλευόμενων ενάντια στους εκμεταλλευτές. Ηταν τότε που πρωτοσυνάντησα και κάποιους από τους παρόντες στην πάλη για το Δίκιο και τη Λευτεριά. Μαζί με εκατοντάδες στην αρχή, χιλιάδες αργότερα, προσθέσαμε ωραίες σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας του κομμουνιστικού μας κινήματος. Δεν υπάρχει το παραμικρό που να με κάνει να μετανιώσω γι' αυτή την περίοδο της ζωής μου, τα καλύτερά μου χρόνια.

Είμαι περήφανος γι' αυτά που παλέψαμε, γι' αυτά που χτίσαμε. Δεν είμαι βέβαια το ίδιο περήφανος για αυτά που ακολούθησαν. Με πικράνατε και σας πίκρανα. Και πικραμένοι σκορπίσαμε. Γεμίσαμε αβεβαιότητες. Πολλοί από εμάς αφήσαμε το κοινό μας χαράκωμα και ανοίξαμε ατομικά ή και ομαδικά ορύγματα. Μπήκαμε μέσα, ο καθένας με τα όνειρα και τους εφιάλτες του. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ή ακόμα και συμμερίζομαι πολλές από τις αβεβαιότητες και τις αναζητήσεις πολλών από τους παλιούς μου συντρόφους. Βέβαια, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτούς που μετανιωμένοι ανέλαβαν με το αζημίωτο εργολαβίες εκτέλεσης έργων εξωραϊσμού του εκμεταλλευτικού καθεστώτος και της «Pax Americana». Που μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού, έπαψαν να θεωρούν ρεαλιστικό το στόχο της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτούς που συνδιαλεγόμενοι και πολύ περισσότερο συναλλασσόμενοι με το καθεστώς χάνουν ακόμη και την αξιοπρέπειά τους.

Δεν μπορώ όμως να βγάλω από την καρδιά μου αυτούς που με ανιδιοτέλεια συνέχισαν, που άντεξαν, που τιμούν την Ιστορία μας και αμετανόητοι, ο καθένας με τον τρόπο του, παραμένουν σταθερά στην από δω όχθη, του εργαζόμενου λαού μας. Που δεν αναμορφώθηκαν στο καθημερινό αναμορφωτήριο, και εξακολουθούν να οραματίζονται και άλλοι να παλεύουν για τον τελικό θρίαμβο των ιδεών μας. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια από τότε.

30 ολόκληρα χρόνια. Και όπως λέει ο στίχος, «ο χρόνος ο αλήτης αγάπες και ανθρώπους σκορπά». Πιστεύω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα, οι αμετανόητοι να ξεπεράσουμε τα χρόνια της πίκρας και της απογοήτευσης. Το αδιέξοδο. Να πορευτούμε ξανά μαζί. Να προσθέσουμε νέες ωραίες σελίδες στην Ιστορία μας συστρατευόμενοι με την Νέα ελπιδοφόρα γενιά των κομμουνιστών, για το δίκιο του εργαζόμενου λαού μας.

Γι' αυτό είμαι εδώ. Παρών στο ενωτικό κάλεσμα του ΚΚΕ. Το ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνει. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με ισχυρή την ελπίδα ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε αμετανόητοι μεν, γηράσκοντας διδασκόμενοι δε.

Οι εργαζόμενοι θα συνταχθούν αυτήν τη φορά με την πραγματική αριστερά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μπορεί να ανοίξει δρόμους και να ανατρέψει δεδομένα

Απευθύνω κι εγώ με τη σειρά μου έναν ζεστό, συντροφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό από το Βόρειο Αιγαίο του Αη Στράτη και της Ικαριάς,

από το Βόρειο Αιγαίο των λαϊκών αγώνων, της λαϊκής δημιουργίας και του πολιτισμού,

από το Βόρειο Αιγαίο του Ρίτσου, του Ελύτη και του Αγγουλέ,

από το Βόρειο Αιγαίο της προσφυγιάς και του μόχθου,

από το Βόρειο Αιγαίο της πίστης στον άνθρωπο και στη δύναμή του να αλλάξει τα πράγματα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Πολλές φορές με σχετική ευκολία, δικαιολογημένα σε κάποιες περιπτώσεις, μιλάμε για την ιστορικότητα των στιγμών.

Οι επικείμενες εκλογές για την «ξεδοντιασμένη» αυτοδιοίκηση το Μάιο θα μου επιτρέψετε να πω ότι γίνονται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας συγκυρία, γι' αυτό και μιλώ για ιστορικότητα.

Δεν βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά μπροστά σε μια εκλογική μάχη.

Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται, αναδεικνύουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη, η οποία είναι πολυεπίπεδη, βαθιά και - επιτρέψτε μου να πω - καθολική.

Από τη μία έχουμε ένα οπλοστάσιο δεκάδων μνημονιακών νόμων που είναι σε ισχύ και διαμορφώνουν ένα αντιδραστικό καθεστώς, κι ας λένε οι κυβερνώντες ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ένα καθεστώς που επιβάλλεται από ένα πολιτικό σύστημα σαπισμένο και απονομιμοποιημένο, που αναδίνει σήψη, συναλλαγή και διαφθορά, ενώ από την άλλη έχουμε τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου από παλιούς και νέους ιμπεριαλιστές.

Ειδικά στην ευρύτερη γειτονιά μας, το κυριολεκτικά πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρες χώρες, περιοχές και λαούς, και οι καμπάνες ηχούν και για τη χώρα μας και το λαό μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, που πολύ σύντομα επιχείρησα να περιγράψω, έχουμε σε λιγότερο από τρεις μήνες τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετά τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» σήμερα, εκτιμώ ότι ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι ή παραπλανημένοι έχουν πειστεί για την τύχη που επιφυλάσσουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις για τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Τους θέλουν μακρύ χέρι των εθελόδουλων κυβερνήσεων και των Βρυξελλών.

Πλέον, οι γραφειοκράτες της ΕΕ έχουν πετύχει την απευθείας σύνδεση των Βρυξελλών με τις Περιφέρειες.

Το παραμύθι της περιβόητης «Ευρώπης των Περιφερειών» σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα πού στόχευε. Και οι περιφερειάρχες που ελέγχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνουν που οι Περιφέρειές τους έχουν γραφεία στις Βρυξέλλες, διαγωνιζόμενοι για το ποιος είναι ο καλύτερος υλοποιητής των εξίσου περιβόητων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μέσα από τα οποία ανατινάσσεται ο πρωτογενής τομέας, αποψιλώνεται η περιφέρεια από υποδομές και ανθρώπους.

Μιλώντας στις 9 του Γενάρη στην Ικαρία, στην πρώτη μου δημόσια τοποθέτηση με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είπα κάτι που θα επαναλάβω και σήμερα:

Θύμισα τα λόγια του Γιώργη Σιάντου προς το Εθνικό Συμβούλιο (τη Βουλή της Εθνικής Αντίστασης) κατά τη διάρκεια των εργασιών του στις 20 Μαΐου 1944 στις Κορυσχάδες. «Η Αυτοδιοίκηση», είχε πει, «είναι ένα μεγάλο καρφί στην Αντίδραση. Γιατί; Γιατί καταλαβαίνει πως αυτή είναι το φυτώριο της Λαϊκής Δημοκρατίας, είναι θεμέλιο και ανάπτυξη της Λαϊκής Κυριαρχίας, είναι με λίγα λόγια αυτό που δεν την συμφέρει, αυτό που χτυπάει τα προνόμιά της...».

Κι αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το Βόρειο Αιγαίο, στο οποίο θα είμαι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, θέλω να σημειώσω ότι μιλάμε για μια Περιφέρεια που βιώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όσα περιέγραψα και επιπλέον αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.

Το Βόρειο Αιγαίο είναι μια Περιφέρεια στην οποία συγκεντρώνεται ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα λαϊκά συμφέροντα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η κρισιμότητα των καιρών απαιτεί συμπόρευση και συνεργασία, στη βάση όμως δοκιμασμένων ιδεολογικοπολιτικών αρχών.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ειδικά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να ανοίξει δρόμους και να ανατρέψει δεδομένα.

Και επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί να εισπράττουμε από παντού θετικά μηνύματα, αλλά δεν χωράει εφησυχασμός και επανάπαυση.

Το πολιτικό σύστημα διαθέτει όπλα και μέσα για να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει και πάλι το λαό.

Γειτονιά τη γειτονιά, καφενείο το καφενείο, χωριό το χωριό, να μιλήσουμε στον κόσμο ανοιχτά και αναλυτικά, με εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις προτάσεις μας, να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη της ενεργοποίησης, της συμμετοχής και της δράσης.

Η εκλογή και πάλι κομουνιστή δημάρχου στην Ικαρία, στην Πάτρα, στην Καισαριανή και αλλού, η όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δεν θα είναι απλά μια εκλογική επιτυχία του Κόμματος. Θα είναι κατάκτηση του ίδιου του λαού.

Εύχομαι λοιπόν καλό αγώνα στην προσπάθειά μας, κι ας μεταφέρουμε παντού τους στίχους του Χιώτη Φώτη Αγγουλέ:

Τίποτα - Τίποτα καλό σε σας δεν έχουν δώσει

όσοι σοφοί κι αν πέρασαν και παντογνώστες και μεγάλοι.

Ποιον περιμένετε ναρθεί; Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;

Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας

με το μυαλό σας, με την πράξη,

αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,

ποτέ της δεν θ' αλλάξει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ
Είναι η ώρα όλοι οι έντιμοι αριστεροί να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να κάνω μια σύντομη παρέμβαση στην εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από τον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα. Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλοι λαϊκοί αγώνες και ταυτόχρονα θα διεξαχθούν 4 αποφασιστικές εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές και περιφερειακές, ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές).

Σ' αυτήν τη σημαντική για μένα μέρα, θέλω να επισημάνω πως όταν το 1991 αποχώρησα από το ΚΚΕ, διαφωνούσα σε θέματα τακτικής και στην τότε τοποθέτησή του για την αντεπαναστατική ανατροπή στις σοσιαλιστικές χώρες. Είχα όμως διατυπώσει τη συμφωνία μου με την κομμουνιστική ιδεολογία, τη διδασκαλία των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, τον προλεταριακό διεθνισμό και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, απαλλαγμένο από λαθεμένες ερμηνείες που οδηγούν σε στρεβλώσεις.

Θα σας φανεί παράξενο ότι σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής μου στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΛΑΕ, επέμενα και υποστήριζα τις παραπάνω αρχές. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι είχα αυταπάτες, εφόσον συνέχιζα να είμαι μέλος τους.

Στο διάστημα των 27 χρόνων που πέρασαν από την αποχώρησή μου από το ΚΚΕ, μελετούσα τις θέσεις του και συζητούσα με δεκάδες συντρόφους στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, είχα την τύχη να ανταλλάσσω τις σκέψεις μου με αγαπητούς συντρόφους, στελέχη του ΚΚΕ, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των απόψεών μου και στη σημερινή μου στάση.

Εχω καταλήξει λοιπόν ότι είναι η ώρα που όλοι οι έντιμοι αριστεροί άνθρωποι οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος την «κατάθλιψη της ήττας» και την αποστράτευση, να δούμε κατάματα πως η επιμονή σε αδιέξοδες επιλογές οδηγεί στη συνέχεια του λάθους, και να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Η εκλογική στήριξη του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες είναι το πιο εύστοχο βόλι, για να αρχίσει να ανατρέπεται ο αρνητικός ταξικός συσχετισμός.

Για τους παραπάνω λόγους, παρά κάποιες διαφωνίες μου σε θέσεις του ΚΚΕ για θέματα τακτικής και ορισμένα θεωρητικά ζητήματα και συμφωνώντας με την ιδεολογία και τη στρατηγική του, θεωρώ ότι αυτό το Κόμμα είναι η πιο συνεπής, καλά οργανωμένη και ελπιδοφόρα δύναμη της ελληνικής κοινωνίας και γι' αυτό στηρίζω τις επιλογές του σε όλες τις εκλογές.

Φυσικά, στηρίζω τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Κώστα Πελετίδη στο δήμο της Πάτρας και τον Νίκο Καραθανασόπουλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΗΣ
Σήμερα που οι μάσκες έπεσαν, δεν υπάρχει άλλοθι

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, ξεκινά και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σήμερα βρεθήκαμε εδώ για να δώσουμε το μήνυμα ότι με μια πλατιά συμπαράταξη θα πρέπει οι δήμοι και οι Περιφέρειες να περάσουν στις φιλολαϊκές δυνάμεις. Να πάψουν να είναι μετερίζι των συστημικών κομμάτων και μέσο εξυπηρέτησης κομματικών και όχι μόνο συμφερόντων. Να γίνουν μετερίζι του λαού και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα όσο ποτέ η κοινωνία, ο λαός έχουν ανάγκη από τη συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που, βάζοντας κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες, συμπαρατάσσονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές. Θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι ο λαός θα ξεφύγει από την τοπικιστική και φιλική ψήφο και θα δώσει πολιτική ψήφο στις δυνάμεις εκείνες που στάθηκαν δίπλα του στις δύσκολες ώρες στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Εχω τονίσει και άλλη φορά ότι τώρα πια δεν επιτρέπεται ο πολιτικός εγωισμός του καθενός μας να μπει υπεράνω των λαϊκών συμφερόντων και να διευκολύνει την παραμονή των αντιλαϊκών κομμάτων στους δήμους και τις Περιφέρειες. Σήμερα που οι μάσκες έπεσαν, δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για να δοθεί ούτε μια ψήφος στα κόμματα που φορούν τη λεοντή του αριστερού, αλλά εφαρμόζουν την πιο ανελέητη δεξιά πολιτική. Πρέπει επίσης να περάσει το μήνυμα ότι η μη συμμετοχή στο όνομα της όποιας διαφωνίας αποτελεί σιωπηρή ανοχή και άρα συνενοχή.

Ξεκινάμε δυνατά, γνωρίζοντας ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ξεκινάμε δυνατά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου να βάλουμε όσο το δυνατό περισσότερα κόκκινα σημάδια πάνω στον μετεκλογικό χάρτη της πατρίδας μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Καθήκον και όσων προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις να δυναμώσει η αντίσταση

Φίλες και φίλοι,

Κάθε εργαζόμενος αλλά και κάθε έντιμος πατριώτης, που έχει ηθικές πολιτικές βάσεις, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει την 100χρονη προσφορά του ΚΚΕ στο λαό μας, τη συνεπή αγωνιστική του δράση για την υπεράσπιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, το πολιτικό ήθος των μελών του.

Σήμερα, που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και τα κόμματα που το στηρίζουν, έφτασε λοιπόν η ώρα να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ.

Να συμπορευτούμε τόσο μέσα στους καθημερινούς αγώνες για τη διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων μας, όσο και σε όλες τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ανθρώπων του λαού, αυτών που παράγουν τον πλούτο και προασπίζονται τον τόπο μας.

Γιατί παλεύει για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, για μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων μας.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στη συνέπεια και στον αγώνα.

Ιδιαίτερα για εμάς που προερχόμαστε από τα Σώματα Ασφαλείας και γνωρίζουμε

πως το ΚΚΕ είναι πάντα συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά μας.

πως στην ηρωική περίοδο της Αντίστασης δεκάδες χιλιάδες ένστολοι βρέθηκαν κάτω από τις σημαίες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και πάλεψαν μαζί με το λαό ενάντια στους ναζί φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

πως το ΚΚΕ ποτέ δεν μας ταύτισε με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που υπηρετούμε

είναι η ώρα να ξεπεραστούν τα αντικομμουνιστικά στερεότυπα που καλλιεργούνται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε καθημερινά:

Οτι οι αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων επιβάλλονται στο λαό μας με την ενίσχυση της καταστολής.

Οτι ο χώρος μας δηλητηριάζεται από το φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Οτι η πατρίδα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Οτι η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εγκυμονεί διαρκείς κινδύνους για το λαό μας.

Δεν αρκούν οι προβληματισμοί και οι ομφαλοσκοπήσεις.

Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε και εμείς να δυναμώσει η αντίσταση σ' όλα αυτά.

Είναι καθήκον έναντι στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας, στις γενιές που μέλλονται να έρθουν.

Η κατάσταση, όσο και αν επιχειρούν να τη θολώσουν με τα αντιλαϊκά δίπολα, είναι ξεκάθαρη.

Από τη μια είναι οι δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από την άλλη όσοι υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, τα δικά μας συμφέροντα.

Σας καλώ, λοιπόν, να στηρίξετε το ΚΚΕ και να ψηφίσετε τους συνδυασμούς του σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Καλούς αγώνες.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Να ρίξουμε νέες γέφυρες στο λαό που είδε ποιος είπε την αλήθεια

Θέλω να χαιρετίσω και εγώ με τη σειρά μου τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, τον υποψήφιό μας περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Πρωτούλη, τους υποψήφιους δημάρχους, όλους τους υποψήφιους συναγωνιστές της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που βρίσκονται στις επάλξεις αυτής της προσπάθειας, και να πω ότι βρίσκομαι εδώ, πρώτη φορά ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, και είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και συνάμα η ευθύνη και δηλώνω έτοιμος για αυτές τις εκλογικές μάχες που έρχονται.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη, γιατί μετά τους ταξικούς αγώνες που δώσαμε με σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, όσοι εργαζόμενοι πορευτήκαμε με το ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, ήρθε η ώρα των εκλογικών αναμετρήσεων στους δήμους και τις Περιφέρειες, ήρθε η στιγμή που όλοι πρέπει να μπούμε στον αγώνα για τις τοπικές κοινωνίες, η στιγμή που πρέπει να συνδεθούν οι εργαζόμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί μέσα από αυτήν την όσμωση και την κοινωνική συμμαχία μπορούν να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για τον λαό και για ένα καλύτερο αύριο.

Είμαι εδώ για να δηλώσω τη συμπόρευσή μου με το Κομμουνιστικό Κόμμα, δίνοντας όλες μου τις δυνάμεις ώστε από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις να ισχυροποιηθούν τα ψηφοδέλτιά μας και να βγουν την επόμενη μέρα ακόμα πιο δυνατά. Από αυτές τις αναμετρήσεις, που θα καθορίσουν εν πολλοίς αρκετά δεδομένα για το μέλλον. Είμαι εδώ για να δηλώσω τη συμπόρευσή μου με το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αγωνιστεί αύριο και θα παλέψει με τον λαό για τον λαό, για τις ανάγκες του.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ φυσικά στο γεγονός ότι πολύς κόσμος μας αγαπάει, αλλά δεν μας ψηφίζει ακόμα ή και μας ψήφιζε παλαιότερα, καθώς κι εγώ κάποτε ήμουν σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, πρέπει και επιβάλλεται να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα. Πρέπει τώρα να απευθύνουμε και πάλι διάπλατο κάλεσμα και είμαι αισιόδοξος ότι πλέον έχουν διαλυθεί όλα τα σύννεφα, καθώς τα ψέματα της πλαστής δήθεν αριστεράς και οι αυταπάτες αποκαλύφθηκαν, έχουν διαλυθεί τα σύννεφα και πρέπει να ρίξουμε τώρα νέες γέφυρες. Ο κόσμος είδε ποιον δικαίωσε η ιστορία, ποιος είπε την αλήθεια στο λαό το προηγούμενο διάστημα, ποιος είπε το πραγματικό όχι και ποιος αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.

Πρέπει να πω ξανά μια συγγνώμη σε κάποιους ανθρώπους και παρόντες και απόντες για τις επιλογές που έκανα στο παρελθόν και να τονίσω ότι μετανιώνω που άργησα τόσο καιρό να βρεθώ δίπλα στο πραγματικό κίνημα και τους ανθρώπους του, που άργησα να επιστρέψω στις ρίζες που ήδη είχα κληρονομήσει. Οι ανοιχτές αγκαλιές, οι καθαρές ματιές και η συντροφικότητα όμως με αποζημιώνουν κάθε μέρα και είμαι ευγνώμων γι' αυτό.

Σεμνά και ταπεινά και με αισιοδοξία, λοιπόν, με ό,τι δυνάμεις έχω και μου αναλογούν, δηλώνω τη συστράτευσή μου με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα ψηφοδέλτια που στηρίζει και από την πλευρά μου συμμετέχω στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Κατηφέ, για να φέρουμε όλοι μαζί τη μεγάλη ανατροπή στη «μάχη της Κοκκινιάς».

Καλή επιτυχία σε όλους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εν ενεργεία, απόστρατοι και φαντάροι κάνουμε βήμα μπροστά με το ΚΚΕ

Καλησπέρα σας, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Το ξέρετε όλοι! Οπου βρεθούμε, καλοπροαίρετοι άνθρωποι μας λένε: «Καλά τα λέτε» και «είστε σταθεροί»! Ετσι λένε και έτσι είναι!

Το Κόμμα μας δεν ξεγελά το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις ή σκορπώντας ψευδαισθήσεις. Δε βάζει νερό στο κρασί του για να κερδίσει μερικές ψήφους παραπάνω! Αν το κάνει θα είναι ζημιά για το λαό.

Οδηγός του είναι πάντα το συμφέρον του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου, του ανέργου, του συνταξιούχου, όχι του μεγαλοεπιχειρηματία ή του εφοπλιστή. Μέση λύση δεν υπάρχει! `Η με το κεφάλαιο ή με τον εργάτη!

Και επειδή αυτός που έχει την τιμή να σας απευθύνει το λόγο είναι ένας απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, που ξανάρχισε πρόσφατα πάλι, με άλλη ιδιότητα, τις «περιπολίες» στο Νότιο Αιγαίο, με τις γνωστές αμφισβητήσεις συνόρων, θα σας μεταφέρει λίγα ενδεικτικά και από τη νέα του εμπειρία:

Μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ παντού μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική του «κόστους-οφέλους», που ξεκινά από την ΕΕ, περνά από την κεντρική κυβέρνηση και μέσα από Περιφέρειες και δήμους μετατρέπει τη Μάνδρα και την πατρίδα μου τα Χανιά σε «γης Μαδιάμ», την Κάλυμνο σε Βενετία, το Μάτι της Αττικής σε κόλαση φωτιάς, ενώ η Κως παραμένει πληγωμένη απ' το σεισμό.

Είναι η ίδια πολιτική, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, που στο κέντρο της προσοχής της έχει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και συγχρόνως διατηρεί ξεκομμένα τα νησιά μεταξύ τους και απ' την ηπειρωτική χώρα. Ετσι, λοιπόν, για παράδειγμα, ο Τηνιακός αναγκάζεται, για μισής ώρας δουλειά στη γειτονική πρωτεύουσα τη Σύρο, να πρέπει να διανυκτερεύσει εκεί και να επιστρέψει την επομένη.

Μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ παντού μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική που ανέχεται εργαζόμενοι στη ναυαρχίδα του τουρισμού, τη Σαντορίνη, να κοιμούνται στην παραλία ή σε αυτοκίνητα. Ετσι μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική που έχει καταντήσει τους συναδέλφους μου του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής να στηρίζουν τις ελπίδες τους σε κάποια δωρεά, όπως το ίδιο ελπίζουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών και όχι μόνο.

Μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ παντού μπορεί να καταδικαστεί η πολιτική, που δεν καλύπτει τις ανάγκες για την Υγεία και την Παιδεία του λαού και στα νησιά! Η πολιτική που κόβει το ηλεκτρικό σε λαϊκά νοικοκυριά!

Τελικά ο απόστρατος, να μην πολυλογεί, καταλήγει στο συμπέρασμα: Δεν είναι μόνο τα σύνορα στο Αιγαίο που αμφισβητούνται από μια υποτίθεται συμμαχική στο ΝΑΤΟ χώρα! Είναι και ο λαός των νησιών εγκαταλειμμένος στην κυριολεξία από κυβέρνηση, Περιφέρειες και δήμους!

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα πρέπει να ψηφιστεί παντού το ΚΚΕ και απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συναδέλφους μου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας:

  • Γιατί είναι ένα κόμμα που εκφράζει το λαϊκό πατριωτισμό και στην εκατόχρονη ζωή του έχει αγωνιστεί με συνέπεια γι' αυτό τον τόπο και το λαό του, απέναντι σε κατακτητές και δικτατορίες.
  • Γιατί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι κομμουνιστές «στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα» και παλεύει για την ευημερία του λαού, για να είναι νοικοκύρης στον τόπο του.
  • Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί εν ενεργεία, απόστρατοι και φαντάροι κάνουμε βήμα μπροστά με το ΚΚΕ. Κρατάμε και με αυτόν τον τρόπο αλώβητα τα ιδανικά και τις αξίες, που πηγάζουν από την Ιστορία του λαού.

Πέρα και πάνω από όλα, πρέπει να ψηφιστεί παντού το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί όπως έλεγε και ο αείμνηστος αγωνιστής κομμουνιστής αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Κακαράς, το χρωστάμε στα παιδιά μας, στα δικά τους παιδιά, στο μέλλον όλων των παιδιών της πατρίδας μας και στη συνείδησή μας.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΓΙΛΑΡΑ
Κανένας νέος να μη μείνει στην «εξέδρα»

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να απευθυνθώ κυρίως στη νεολαία που βρίσκεται σήμερα εδώ.

Προβληματιζόμαστε σήμερα όλοι οι νέοι άνθρωποι για το αύριο, αγωνιούμε για τα αδιέξοδα που συναντάμε στη ζωή μας. Τα καθιερωμένα πλαίσια που μας βάζουν το σύστημα και το σχολείο. Είναι η λογική της ατομικής λύσης και της μοιρολατρίας. Ακούμε συχνά: «Κοίτα να τα καταφέρεις εσύ κι άσε τους άλλους», «η δική σου επιτυχία εξαρτάται και από την αποτυχία του συμμαθητή σου», κοινώς «ο θάνατός σου η ζωή μου». Και όλα αυτά τα ονομάζουν ρεαλισμό.

Εμείς όμως ξέρουμε καλά πως εμείς που έχουμε κοινό συμφέρον, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και εθνικότητα, αν δεν ενώσουμε τις γροθιές μας απέναντι στα εγκλήματα ενός συστήματος που πνίγει τις φωνές μας, θάβει τα όνειρά μας και ξεπουλά τις ελπίδες μας, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Η δύναμή μας βρίσκεται στο εμείς και όχι στο εγώ.

Εμείς πρέπει να χτίζουμε το μέλλον μας με τη δίψα για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση και διασκέδαση, κόντρα στις ναρκωμένες συνειδήσεις που δημιουργεί η ναρκωκουλτούρα.

Ρεαλισμός για εμάς είναι συλλογικά να αποφασίσουμε ότι θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα το δικό μας και των γονιών μας να ζήσουμε με ψηλά το κεφάλι, με καλυμμένες όλες τις βασικές μας ανάγκες.

Οφείλουμε στα όνειρά μας να μη συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, από το σχολείο μέχρι και τη γειτονιά και τον σύλλογο, όπου η δυνατότητα ενός νέου να αθληθεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη του.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν τη λογική της μετατροπής της ανάγκης του νέου ανθρώπου στην άθληση σε ακριβοπληρωμένο και απρόσιτο εμπόρευμα.

Ας αναλογιστούμε πόσα παιδιά φτωχών οικογενειών μπορούν πραγματικά να έχουν πρόσβαση στον Αθλητισμό. Παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον κλασικό Αθλητισμό, έχοντας μεγάλες δυνατότητες και πραγματικό ταλέντο, να μην μπορούν να συνεχίσουν γιατί πρέπει να πληρώνουν τα ακριβά δίδακτρα στους συλλόγους ή γιατί η βιοπάλη είναι γι' αυτά μονόδρομος εφόσον οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ούτε στα βασικά. Πώς αυτές οι οικογένειες θα ανταπεξέλθουν στην ένδυση, στην υπόδυση, στις αυξημένες διατροφικές ανάγκες αλλά και στην ιατρική κάλυψη ενός παιδιού που ασχολείται με τον Αθλητισμό;

Η πολιτεία όχι μόνο δεν διευκολύνει τα παιδιά αυτά να μπουν και να παραμείνουν στο στίβο του Αθλητισμού, αλλά απεναντίας με τη βάρβαρη πολιτική της τα στέλνει στο στίβο της δουλειάς από μικρή ηλικία, της στέρησης βασικών δικαιωμάτων τους.

Καλώ λοιπόν και απ' αυτό το βήμα κάθε νέο άνθρωπο που μας ακούει.

Να συμπορευτεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την παράταξη των κομμουνιστών και να διεκδικήσει το δικαίωμά μας στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, μέσα στο σχολείο, στο σωματείο και τη γειτονιά.

Να μη μείνει στην εξέδρα, θεατής ενός Αθλητισμού βουτηγμένου στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη σαπίλα.

Να αγωνιστεί μέσα στο σχολείο για την πραγματοποίηση των σχολικών πρωταθλημάτων. Να γραφτεί σε σωματεία και συλλόγους και να παλέψει για επαρκή χρηματοδότηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος.

Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι συνδρομές και τα εισιτήρια για τα Δημοτικά Γυμναστήρια. Να διεκδικήσουμε τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την άθληση, της υλικοτεχνικής υποδομής, σύγχρονων και ασφαλών γηπέδων και σταδίων, χώρων άθλησης, επαρκούς επιστημονικής υποστήριξης και απαραίτητου προσωπικού (γιατρούς, γυμναστές κ.λπ.).

Αξίζει να παλέψουμε μαζί, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, να κοιτάξουμε μπροστά, έξω από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές του Μάη 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αγίας Παρασκευής Γκιζιώτης Αντρέας, 61, Εκπαιδευτικός

Αμαρουσίου Φωτόπουλος Θανάσης, 52, Λιθογράφος

Βριλησσίων Βήττος Βασίλης, 62, Συνταξιούχος Υπάλληλος ΕΛΤΑ

Ηρακλείου Ζαχάρος Γιώργος, 64, Αυτοαπασχολούμενος τεντοποιός

Κηφισιάς Μήλας Αντώνης, 31, Νοσηλευτής

Λυκόβρυσης - Πεύκης Κυριακίδης Αρης, 35, Βιοτέχνης

Μεταμόρφωσης Μακρίδης Παναγιώτης, 51, Αυτοαπασχολούμενος γυψαδόρος

Νέας Ιωνίας Κατιμερτζόγλου Κώστας, 57, Δάσκαλος

Παπάγου - Χολαργού Ρεκλείτης Αντώνης, 37, Οικονομολόγος

Πεντέλης Κωνσταντάς Σπύρος, 46, Υπάλληλος Δήμου Αμαρουσίου

Φιλοθέης - Ψυχικού Καβαλάρης Γιάννης, 50, Φαρμακοποιός

Χαλανδρίου Καρατζά Λούλα, 65, Δημοσιογράφος

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αγίας Βαρβάρας Καρανάσιου Ελένη, 39, Εργαζόμενη στις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ)

Αγίων Αναργύρων - Καματερού Σκολαρίκος Θοδωρής, 41, Οικονομολόγος

Αιγάλεω Δάγκα Βιβή, 37, Κοινωνική λειτουργός

Ιλίου Σταματόπουλος Νίκος, 35, Πτυχιούχος Πληροφορικής

Περιστερίου Σιδέρης Γιώργος, 36, Γιατρός ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Πετρούπολης Σίμος Βαγγέλης, 33, Δήμαρχος

Χαϊδαρίου Σελέκος Μιχάλης, 59, Δήμαρχος

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθηναίων Σοφιανός Νίκος, 53, Δημ. Σύμβουλος Αθήνας, Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Βύρωνος Γείτονας Βαγγέλης, 32, Γυμναστής

Γαλατσίου Χαραλαμπίδης Γρηγόρης, 57, Εκτελωνιστής

Δάφνης - Υμηττού Κηπουρού - Τόλια Ναυσικά, 61, Συνταξιούχος

Ζωγράφου Καραβίδας Αντρέας, 42, Φυσιοθεραπευτής

Ηλιουπόλεως Τσατσούλη Τασία, 57, Βρεφονηπιοκόμος

Καισαριανής Σταμέλος Ηλίας, 61, Δήμαρχος

Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος Σερετάκης Νίκος, 50, Πτυχιούχος Γεωπόνος

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αγίου Δημητρίου Δήμου Γιώτα, 36, Ιδιωτική υπάλληλος, βιολόγος

Αλίμου Καμαρινού Κυριακή, 54, Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Γλυφάδας Στεφανίδης Αλέξης, 32, Πτυχιούχος Ψυχολογίας

Ελληνικού - Αργυρούπολης Ιωαννίδης Γιώργος, 55, Οικοδόμος

Καλλιθέας Βακαλόπουλος Γιάννης, 52, Μισθωτός λογιστής

Μοσχάτου - Ταύρου Δολιανίδη Χριστίνα, 24, Εμποροϋπάλληλος

Νέας Σμύρνης Κιουλάνης Γιάννης, 59, Αυτοαπασχολούμενος γιατρός

Παλαιού Φαλήρου Γαρδίκης Νίκος, 43, Εργαζόμενος στη Μαρίνα Φλοίσβου

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Ασπροπύργου Τσοκάνης Αλέξης, 43, Αυτοαπασχολούμενος λογιστής

Ελευσίνας Κώνστας Κωνσταντίνος, 30, Μισθωτός Μηχανικός

Μάνδρας - Ειδυλλίας Θεοδώρου Χαράλαμπος, 57, Καθηγητής ξένων γλωσσών

Μεγάρων Χοροζάνης Αντώνης, 66, Συνταξιούχος μεταλλεργάτης

Φυλής Ζαπάντης Νίκος, 56, Δάσκαλος

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Αχαρνών Τοπαλλιανίδης Βασίλης, 56, Γιατρός

Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Πασακυριάκος Κώστας, 47, Δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»

Διονύσου Παντελόγλου Τεύκρος, 37, Αυτοαπασχολούμενος γεωπόνος

Κρωπίας Ρεμπάπης Βαγγέλης, 34, Γεωλόγος

Λαυρεωτικής Παμφίλης Αποστόλης, 67, Επαγγελματίας

Μαραθώνος Στεφανίδης Νίκος, 63, Αυτοαπασχολούμενος Αργυροχρυσοχόος

Μαρκοπούλου - Μεσογαίας Συλλελόγλου Αντρέας, 58, Οικονομολόγος

Παιανίας Φιλιούσης Κωνσταντίνος, 68, Συνταξιούχος της ΕΡΤ

Παλλήνης Πασχαλίδου Θοδώρα, 35, Κοινωνιολόγος

Ραφήνας - Πικερμίου Τσαλαπατάνης Χρήστος, 56, Αυτοαπασχολούμενος

Σαρωνικού Γαλανοπούλου Τάνια, 56, Ιδιωτική εκπαιδευτικός

Σπάτων - Αρτέμιδος Δάρδαλης Νίκος, 40, Εκπαιδευτικός

Ωρωπού Χασιώτης Μιχάλης, 37, Μισθωτός λογιστής

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κερατσινίου - Δραπετσώνας Καλαμαράς Γιώργος, 35, Πολιτικός Μηχανικός Τεχνικής Εκπαίδευσης

Κορυδαλλού Παπουτσιδάκη Ελευθερία, 47, Οδοντίατρος

Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη Κατηφές Παναγιώτης, 43, Κοινωνιολόγος

Πειραιώς Μανωλάκου Διαμάντω, 59, Γεωπόνος, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Πειραιά

Περάματος Βατίστας Βασίλης, 42, Δάσκαλος

ΝΗΣΩΝ

Αίγινας Ηλίας Παναγιώτης, 60, ΔΕΠ Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής

Σαλαμίνας Παπαελευθερίου Μαρία, 52, Αυτοαπασχολούμενη μεσίτρια

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκης Ζαριανόπουλος Σωτήρης, 57, Τραπεζικός υπάλληλος, ευρωβουλευτής

Αμπελοκήπων - Μενεμένης Νοτάκης Γιάννης, 59, Εκπαιδευτικός

Καλαμαριάς Αντωνάκης Βικέντιος, 52, Γεωπόνος

Κορδελιού - Ευόσμου Κοκκονάς Θανάσης, 45, Ιδιωτικός υπάλληλος

Νεάπολης - Συκεών Βέλλης Χαράλαμπος, 67, Συνταξιούχος

Παύλου Μελά Παλάντζας Μάριος, 26, Μηχανικός

Βόλβης Πολυζωίδου Βάσω, 62, Ιδιωτική Εκπαιδευτικός

Δέλτα Χατζηκυριάκου Λίνα, 36, Δικηγόρος

Θερμαϊκού Μόραλη Κωνσταντίνα, 53, Εκπαιδευτικός

Θέρμης Καρκατζούνης Φάνης, 40, Εκπαιδευτικός

Λαγκαδά Γεωργουδάκης Φίλιππος, 61, Συνταξιούχος

Πυλαίας - Χορτιάτη Μάαιτα Οδυσσέας, 40, Διδάκτωρ Φυσικής

Χαλκηδόνας Μαρκίδης Παναγιώτης, 63, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Ωραιοκάστρου Θέμελης Αγγελος, 67, Εφοριακός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Βέροιας Μελιόπουλος Γιώργος, 47, Πυροσβέστης

Νάουσας Τσουκαλάς Θωμάς, 56, Χειρούργος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αλεξάνδρειας Ιακωβίδης Ηλίας, 34, Εργάτης Χημικής Βιομηχανίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ

Σερρών Φαρμάκης Παύλος, 37, Κρεοπώλης

Αμφίπολης Αντσιου - Σιρλάντζη Αννα, 53, Νοσηλεύτρια

Βισαλτίας Λάγιος Γεράσιμος (Μάκης), 41, Εκπαιδευτικός

Εμμανουήλ Παπά Μανδάνας Αργύρης, 65, Αυτοαπασχολούμενος

Ηράκλειας Χατζίδου Δέσποινα, 61, Ανεργη

Νέας Ζίχνης Στεφανόπουλος Γιάννης, 63, Υπάλληλος ΔΕΠΑ

Σιντικής Ιωαννίδου Μαρία, 31, Ιδιωτική εκπαιδευτικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κατερίνης Τσουπέης Νίκος, 48, Πολιτικός μηχανικός

Δίον - Ολύμπου Κουρίτα Κατερίνα, 45, Εκπαιδευτικός

Πύδνας - Κολινδρού Γιαγκόπουλος Θανάσης, 65, Συνταξιούχος ΕΒΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

Κιλκίς Φαχουρίδης Ιωάννης, 57, Αρχιτέκτονας - Μηχανικός

Παιονίας Βασιλακάκης Τάσος, 42, Πολιτικός Μηχανικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

Πέλλας Παπαδοπούλου Ολυμπία, 53, Συνταξιούχος

Εδεσσας Τσιτσάγκας Χαράλαμπος, 51, Αυτοαπασχολούμενος Λογιστής

Αλμωπίας Δρόσογλου Σταύρος, 64, Συνταξιούχος ΟΤΑ Πρόεδρος Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Σκύδρας Σουμελίδης Γιάννης, 51, Αγρότης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πολυγύρου Χριστιανού Αγγελική, 60, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Κασσάνδρας Ποτίογλου Πρόδρομος (Μάκης), 59, Αγρότης - Μελισσοκόμος

Νέας Προποντίδας Κολογκούνης Παναγιώτης, 25, Αγρότης

Σιθωνίας Παντελής Λάζαρος, 30, Αυτοαπασχολούμενος

Αριστοτέλη Παρθενιάδης Κυριάκος, 26, Μεταπτυχιακός φοιτητής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ

Αλεξανδρούπολης Δευτεραίος Σάββας, 58, Πανεπιστημιακός γιατρός

Ορεστιάδας Ζαλουφλής Κώστας, 34, Αυτοαπασχολούμενος λογιστής

Σουφλίου Μηδάλκος Παναγιώτης (Τάκης), 62, Καθηγητής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κομοτηνής Λεβέντης Γιάννης, 40, Εφοριακός

Ιάσμου Σπορίκης Παναγιώτης, 59, Οδοντίατρος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθης Βογιατζής Κώστας, 44, Εργάτης στη Βιομηχανία

Αβδήρων Μαχαιρίδου Βούλα, 41, Δημόσια υπάλληλος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Καβάλας Ποτόλιας Χρήστος, 65, Συνταξιούχος Καθηγητής

Θάσου Χρυσάφης Νίκος, 51, Αγρότης

Παγγαίου Διαμαντόπουλος Μιχάλης, 37, Αυτοαπασχολούμενος Μηχανικός

Νέστου Πηλίτση Χάρις, 65, Συνταξιούχος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ

Δράμας Μήτρου Γιώργος, 44, Αυτοαπασχολούμενος γεωπόνος

Δοξάτου Αμανατίδης Μάριος, 29, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Προσοτσάνης Αετοπούλου Κατερίνα, 59, Γιατρός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Κοζάνης Στολτίδης Νώντας, 44, Οικονομολόγος

Εορδαίας Χόλμπα-Τζιφρή Αντωνία, 65, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Βοΐου Καραμπατζιάς Μιχάλης, 55, Γουνοποιός

Σερβίων Γεωργακόπουλος Νίκος, 53, Εργαζόμενος ΔΕΗ

Βελβεντού Γκαμπράνη - Σιώμου Ειρήνη, 51, Αυτοαπασχολούμενη αρτοποιός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Φλώρινας Ναλπαντίδου Ευθυμία (Μιμίκα), 56, Δασκάλα

Αμύνταιου Ελευθεριάδης Κυριάκος, 31, Αρχιτέκτονας

Πρεσπών Ιωαννόπουλος Γιώργος, 34, Διδακτορικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Καστοριάς Τίγκας Γιώργος, 35, Δάσκαλος

Ορεστίδος Γραμμένου Αννέτα, 32, Φυσικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Γρεβενών Ντάγκα - Μπαρμπαγιάννη Παναγιώτα, 51, Δασκάλα

Δεσκάτης Γαλάνης Δημήτρης, 62, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ

Αρταίων Καλλώνης Στράτος, 37, Λογιστής

Κεντρικών Τζουμέρκων Λύκος Χρήστος, 65, Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος

Νικολάου Σκουφά Σαπρίκης Ηλίας, 57, Ιδιωτικός υπάλληλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ηγουμενίτσας Δήμας Θεόδωρος (Δώρης), 68, Συνταξιούχος έμπορος

Σουλίου Κούτσης Ηλίας, 39, Εκπαιδευτικός

Φιλιατών Ρέγκας Λαέρτης, 47, Φυσιοθεραπευτής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωαννιτών Τσουμάνη Ολυ, 42, Δικηγόρος

Βορείων Τζουμέρκων Λεοντάρης Λεωνίδας, 35, Αρχιτέκτονας

Δωδώνης Τόκας Αναστάσιος (Τάσος), 54, Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής

Ζίτσας Λωρίδας Γιώργος, 31, Ειδικευόμενος γιατρός

Κόνιτσας Σδούκος Δημήτρης (Τάκης), 55, Κτηνοτρόφος

Πωγωνίου Καραγιάννης Πάνος, 29, Δικηγόρος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Πρέβεζας Αμάραντος Σταύρος, 58, Φαρμακοποιός

Ζηρού Γείτονας Μενέλαος, 60, Εκπαιδευτικός

Πάργας Δέσκας Πέτρος, 52, Εκπαιδευτικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζακύνθου Κόκλας Φώτης, 30, Λογιστής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Κέρκυρας Κουλούρης Γιώργος, 62, Συνταξιούχος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Κεφαλονιάς Μαντζουράτος Δημήτρης, 60, Γυμναστής

Ιθάκης Μαυροκέφαλος Νώντας, 58, Καθηγητής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδας Βεροιώτης Βαγγέλης, 33, Ιδιωτικός υπάλληλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αγρινίου Παπανικολάου Τίμος, 58, Εφοριακός

Ακτίου - Βόνιτσας Μωραΐτης Νώντας, 30, Συμβασιούχος Δήμου Λευκάδας

Αμφιλοχίας Μάλλιος Ηλίας, 63, Συνταξιούχος

Θέρμου Μπουγάς Χαρίλαος, 54, Συνταξιούχος

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Γερολυμάτος Θύμιος, 56, Ιδιωτικός υπάλληλος

Ναυπακτίας Μπούρη Ντίνα, 57, Συνταξιούχος

Ξηρομέρου Κομπλίτσης Δημήτρης, 60, Συνταξιούχος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

Αιγιαλείας Κουρή Αγγελική, 57, Λογίστρια

Δυτικής Αχαΐας Θανόπουλος Αλέκος, 60, Αγρότης

Ερυμάνθου Σκιαδάς Τάκης, 60, Συνταξιούχος

Καλαβρύτων Ανδριόπουλος Σταμάτης, 59, Συνταξιούχος (εργαζόμενος «Coca-Cola»)

Πατρέων Πελετίδης Κώστας, 65, Δήμαρχος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ

Πύργου Γιάνναρος Χρήστος, 39, Αυτοαπασχολούμενος Μηχανολόγος - Μηχανικός

Ανδραβίδας - Κυλλήνης Μοσχονάς Γιώργος, 45, Δάσκαλος

Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Γκότσης Νίκος, 28, Ιδιωτικός υπάλληλος

Αρχαίας Ολυμπίας Τζαβάρας Γιώργος, 35, Αυτοαπασχολούμενος Μηχανολόγος - Μηχανικός

Ζαχάρως Γιαννόπουλος Χρήστος, 57, Αγρότης

Ηλιδας Κολόσακας Αγγελος, 60, Συνταξιούχος δάσκαλος

Πηνειού Τσαουσάκης Αλέξης, 38, Αυτοαπασχολούμενος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολης Γούργαρης Βαγγέλης, 69, Συνταξιούχος ΔΕΗ

Βόρειας Κυνουρίας Tετώρος Βασίλης, 53, Αγρότης

Γορτυνίας Φράγκος Γιάννης, 65, Συνταξιούχος

Μεγαλόπολης Κατσιρούμπας Γιώργος, 59, Συνταξιούχος ΟΤΑ

Νότιας Κυνουρίας Χείλαρης Νίκος, 65, Μαρμαροτεχνίτης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σπάρτης Βουνάσης Αλέκος, 64, Γιατρός διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης

Ανατολικής Μάνης Αναστασάκος Δημήτρης, 38, Αυτοαπασχολούμενος ξυλουργός

Ευρώτα Κοιλάκος Γιώργος, 53, Αυτοαπασχολούμενος αρτοποιός

Μονεμβασίας Αναγνωστοπούλου Ελένη, 59, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κορινθίων Τζέκου Παρασκευή (Βιβή), 39, Μηχανικός Η/Υ

Βέλου - Βόχας Τσουτσάνης Δημήτρης, 59, Αρχιτέκτων μηχανικός

Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων Ασημακόπουλος Χρήστος, 67, Συνταξιούχος έμπορος

Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Παναγιωτόπουλος Νίκος, 58, Συμβασιούχος ΟΤΑ

Σικυωνίων Νανόπουλος Βασίλης, 69, Συνταξιούχος ΙΚΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Καλαμάτας Οικονομάκος Δημήτρης, 38, Αυτoαπασχολούμενος

Δυτικής Μάνης Ταβουλαρέας Πέτρος, 57, Ηλεκτρολόγος

Μεσσήνης Θεοδωρακόπουλος Χρήστος, 51, Αγρότης

Οιχαλίας Ρεϊτζόπουλος Κώστας, 32, Κοινωνιολόγος

Πύλου - Νέστορος Αποστολοπούλου Σοφία, 64, Συνταξιούχος γιατρός

Τριφυλίας Κουκούμης Σαράντος, 67, Συνταξιούχος δάσκαλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ναυπλιέων Γκόνης Κώστας, 64, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός

Αργους - Μυκηνών Θεοδοσίου Γιώργος, 45, Αγρότης

Ερμιονίδας Πετρίδης Βασίλειος, 69, Συνταξιούχος οδηγός τρόλεϊ

Επιδαύρου Μπουρδάκος Ναπολέων, 32, Μηχανικός Η/Υ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισας Κρίκης Πέτρος, 39, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αυτοαπασχολούμενος

Αγιάς Κασίδας Γιάννης, 58, Πτυχιούχος δασολόγος

Ελασσόνας Αβρανάς Δημήτρης, 37, Οδοντίατρος, ελεύθερος επαγγελματίας

Κιλελέρ Σταμουλάκης Βασίλης, 60, Συνταξιούχος έμπορος

Τεμπών Κωστή Μαρία, 60, Συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος

Τυρνάβου Χατζηκράχτης Στέλιος, 60, Ελεύθερος επαγγελματίας, εκπαιδευτικός

Φαρσάλων Αναγνώστου Αποστόλης, 56, Οικοδόμος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Καρδίτσας Κρανιάς Βασίλης, 62, Συνταξιούχος ΟΤΕ

Λίμνης Πλαστήρα Ελευθερίου Βασίλης, 36, Τοπογράφος μηχανικός

Μουζακίου Γιώτης Λάμπρος, 61, Ψυκτικός

Παλαμά Πολυγένης Αρης, 38, Αγρότης

Σοφάδων Στουρνάρας Ηλίας, 33, Τοπογράφος μηχανικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τρικκαίων Καΐκης Γιώργος, 56, Γυμναστής

Καλαμπάκας Χαντζάρας Γιώργος, 61, Αυτοαπασχολούμενος

Πύλης Καλύβας Βάιος, 45, Αυτοαπασχολούμενος

Φαρκαδώνας Στεργίου Ευαγγελία, 48, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλου Ριζόπουλος Αποστόλης, 55, Δάσκαλος

Αλμυρού Τσόγκας Σάββας, 61, Αυτοαπασχολούμενος Λογιστής

Ζαγοράς - Μουρεσίου Τσαπράζης Βασίλης, 38, Πολιτικός μηχανικός

Νοτίου Πηλίου Κωνσταντινάκης Γιάννης, 52, Αυτοαπασχολούμενος

Ρήγα Φεραίου Παπαϊωάννου Αποστόλης, 62, Συνταξιούχος καθηγητής

Σκιάθου Καρπέτας Βάιος, 31, Τραπεζοϋπάλληλος

Σκοπέλου Αναγνώστου Γιώργος, 40, Επαγγελματίας Τουρισμού - Εστίασης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκιδέων Τζαβάρας Γιάννης, 42, Εργαζόμενος «Ζούρα»

Διρφύων - Μεσσαπίων Πύθουλα Γεωργία, 32, Φιλόλογος

Ερέτριας Καραμπέτσου Ασημίνα, 32, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Ιστιαίας - Αιδηψού Καμαράτος Θανάσης, 50, Οικοδόμος

Καρύστου Παρασκευάς Δημήτρης, 31, Εκπαιδευτικός

Κύμης - Αλιβερίου Κέκκης Κώστας, 44, Πυροσβέστης

Μαντουδίου - Λίμνης & Αγ. Αννας Λιαγκάκης Στάθης, 55, Αγρότης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λαμιέων Δελιχάς Γιώργος, 40, Δημοσιογράφος

Αμφίκλειας - Ελάτειας Τσουλφάς Δημήτρης, 29, Βιομηχανικός εργάτης

Δομοκού Νιάνιος Χρήστος, 60, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Λοκρών Καρατράντος Θωμάς, 49, Εργαζόμενος ΕΖΑ

Μακρακώμης Ράμμος Παναγιώτης, 52, Δημοσιογράφος

Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιόπουλος Γιάννης, 68, Συνταξιούχος οικοδόμος

Στυλίδας Καρκάνη Ευαγγελία, 49, Νοσηλεύτρια ΚΥ Στυλίδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Λεβαδέων Κοτσικώνας Νώντας, 51, Δικηγόρος

Θηβαίων Τουλουμάκος Αντώνης, 34, Δικηγόρος

Αλιάρτου Μπούτσικος Γιώργος, 51, Πολιτικός μηχανικός ΟΤΑ

Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας Ζάκας Λουκάς, 67, Συνταξιούχος

Ορχομενού Σκόπας Γιώργος, 49, Εργαζόμενος ΔΕΗ

Τανάγρας Γιαλούρης Μιχάλης, 57, Λογιστής αυτοαπασχολούμενος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δελφών Λεοντίου Στάθης, 43, Υπάλληλος Περιφέρειας Στερεάς

Δωρίδος Λάιος Γιάννης, 64, Συνταξιούχος ΛΑΡΚΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Καρπενησίου Γκορόγιας Δημήτρης, 66, Συνταξιούχος ΟΤΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχανών - Αστερουσίων Καρκαβάτσος Μανώλης, 61, Αγρότης

Βιάννου Μωυσάκης Κώστας, 64, Δικαστικός υπάλληλος

Γόρτυνας Μανιαδάκης Μιχάλης, 64, Αυτοαπασχολούμενος

Ηρακλείου Βρύσαλης Δημήτρης, 52, Νοσηλευτής Πρ. Σωμ. Εργ. ΠΑΓΝΗ

Μαλεβιζίου Χουστουλάκης Μιχάλης, 67, Συνταξιούχος οικοδόμος

Μινώα - Πεδιάδας Προυκάκης Κώστας, 70, Συνταξιούχος γεωπόνος

Φαιστού Ζαχαριουδάκης Ιωάννης, 32, Κοινωνικός λειτουργός

Χερσονήσου Παρθενιώτης Γιώργος, 41, Λογιστής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

Χανίων Βουρλάκης Νίκος, 55, Εμπορος

Αποκορώνου Μελησσάκης Νικήτας, 55, Απόστρατος Πυροσβέστης

Κισσάμου Φραγκιουδάκης Γιώργος, 58, Συνταξιούχος νοσηλευτής

Πλατανιά Ανθούσης Δημήτρης, 32, Γυμναστής

Καντάνου - Σελίνου Γεωργιλάκης Γιώργος, 62, Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ρεθύμνου Μανουσογιάννης Μανούσος, 61, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Αγ. Βασιλείου Χαριτάκης Θανάσης, 59, Συνταξιούχος λογιστής

Ανωγίων Σταυρακάκης Στέλιος, 69, Κτηνοτρόφος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αγίου Νικολάου Φιλιππάκης Γιώργος, 32, Δασολόγος

Ιεράπετρας Κοτσιφάκη Μαρία, 63, Συνταξιούχος εφοριακός

Σητείας Σιμεωνίδης Συμεών (Σίμος), 35, Αυτοαπασχολούμενος λογιστής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ικαρίας Λαρδάς Νίκος, 48, Σερβιτόρος Αντιδήμαρχος

Λέσβου Τσιριγώτη Νίκη, 31, Δικηγόρος

Χίου Σκούφαλος Μάρκος, 57, Δάσκαλος

Σάμου Τζίχας Κώστας, 65, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Φούρνων Κυπραίου Ευαγγελία, 33, Τεχνολόγος Αλιείας - Ερευνήτρια

Λήμνου Μαδητινός Κώστας, 59, Εκπαιδευτικός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ρόδου Πότσος Καλετός (Τάκης), 42, Ιδιωτικός υπάλληλος

Κω Μακρή Κυριακή (Κική), 45, Ξενοδοχοϋπάλληλος

Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Κορρές Γιάννης, 52, Αγρότης

Καλυμνίων Χούλης Σακελάρης (Σάκης), 35, Οικοδόμος

Σερίφου Χρυσολωράς Θεόδωρος, 68, Συνταξιούχος ΟΑΕΕ

Θήρας Αργυρού Μαρία, 60, Συνταξιούχος Τραπεζοϋπάλληλος

Σύρου - Ερμούπολης Καΐλης Νίκος, 34, Δασοπόνος

Πάρου Ροκονίδας Κώστας, 60, Εκπαιδευτικός

Τήνου Μαραβέλια Αννα, 30, Δικηγόρος

Πάτμου Βέργος Παναγιώτης, 61, Υποθηκοφύλακας
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org