Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ
Κάλεσμα σε οργανωμένη πάλη, κόντρα στο φόβο και τη μοιρολατρία

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής το βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη, επισκέφτηκε τα εργοτάξια από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία

Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΚΚΕ για ξεσηκωμό με αιχμή το Ασφαλιστικό μοιράστηκε σε εκατοντάδες οικοδόμους
Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΚΚΕ για ξεσηκωμό με αιχμή το Ασφαλιστικό μοιράστηκε σε εκατοντάδες οικοδόμους
Περιοδεία σε εργοτάξια της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία οργάνωσε την περασμένη Τρίτη η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Μωραΐτη. Ανάλογη περιοδεία είχε γίνει και στις αρχές του Μάρτη από τις ΤΕ Αρτας και Ιωαννίνων, σε εργοτάξια της Ιόνιας σε περιοχές αυτών των δυο νομών.

Οι περιοδείες γίνονται στο πλαίσιο εξόρμησης του Κόμματος, με στόχο να συζητηθεί με τους εργαζόμενους η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και οι θέσεις του για τον κλάδο των Κατασκευών.

Παράλληλα, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Φορολογικό και να συμμετέχουν καθολικά στη 48ωρη απεργία που έχει ήδη κηρυχτεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Η αγορά διαμορφώνει τα μεροκάματα

Το συνολικό έργο της Ιόνιας Οδού, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, μήκους 186 χιλιομέτρων, το έχει αναλάβει η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ένα μεγάλο μέρος των εργασιών γίνεται από υπεργολάβους. Η περιοδεία στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε από το εργοτάξιο του Εύηνου. Σε αυτό απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι. Ακολούθησαν το εργοτάξιο Ρίζα, όπου κατασκευάζονται σήραγγες περίπου τριών χιλιομέτρων, και ορισμένα ακόμα εργοτάξια κατά μήκος της κατασκευής έως και την Αμφιλοχία.

Στο εργοτάξιο στην περιοχή Ρίζα
Στο εργοτάξιο στην περιοχή Ρίζα
Παντού, με όποιον εργάτη κι αν μιλούσες, άκουγες για τα πολύ χαμηλά μεροκάματα. Για δουλειές εκτεθειμένες στη σκόνη, στο πολύ κρύο και τη ζέστη, μέσα σε σήραγγες, σε συνθήκες με μεγάλη υγρασία, σε εργασίες με υλικά που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία και με βαριά αντικείμενα.

Το μεροκάματο φτάνει - δε φτάνει τα 40 ευρώ καθαρά, όταν το 2009 έφτανε και τα 75 ευρώ. Οπως ειπώθηκε στη διάρκεια της περιοδείας, «υπάρχει μεγάλη ανεργία και γι' αυτό τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά. Η αγορά ρυθμίζει το μεροκάματο» (και όχι βέβαια οι ανάγκες των εργατών, συμπληρώνουμε εμείς). Αλλωστε, οι ίδιοι που εργάζονται σήμερα, σε λίγους μήνες θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ανεργία, όταν τα έργα ολοκληρωθούν ή διακοπούν.

Υπεργολαβίες - χρυσάφι

Ομως υπάρχουν και χειρότερα: Τα 40 ευρώ είναι για τους «τυχερούς» που έχουν προσληφθεί απευθείας από τη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ. Διασχίζοντας το έργο, διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των εργατών που απασχολούνται μέσω υπεργολάβων είναι πολύ μεγάλος. Σε δύο από τα εργοτάξια που επισκέφτηκε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, ήταν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων ή θα φτάσει εκεί, «τώρα που ο καιρός θα ανοίξει». Στις υπεργολαβίες απασχολούνται οικοδόμοι, όπως σιδεράδες και καλουπατζήδες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλά με οικοδόμους εργάτες σε ένα από τα εργοτάξια
Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλά με οικοδόμους εργάτες σε ένα από τα εργοτάξια
Στην ερώτηση «γιατί τόσες υπεργολαβίες;», η απάντηση ήταν σαφής: «Γιατί οι εργολάβοι ρίχνουν τις τιμές για να πάρουν τη δουλειά» και αυτό σημαίνει ότι τσακίζουν τους εργάτες. Μεροκάματα στα 35 ευρώ και λιγότερα, ενώ για ένσημα ούτε τα μισά!

Ακούς τη φράση «ούτε πέντε στα δέκα» και σημαίνει ότι υπεργολάβοι για κάθε δέκα μέρες εργασίας δεν κολλάνε ούτε πέντε ένσημα, ενώ θα έπρεπε να κολλάνε δέκα. Βάζουν τόσα όσα, για να έχουν οι εργάτες που απασχολούν στοιχειώδη Ασφάλιση. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έχει επανειλημμένως καταγγείλει την κατάσταση αυτή στο ΙΚΑ, όμως ποτέ δεν έγιναν ουσιαστικοί έλεγχοι.

Στα μεροκάματα πείνας και στην ανασφάλιστη εργασία αθροίζονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Πιο «τυχεροί» είναι οι εργάτες που ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους είναι κοντά στο έργο. Κι αυτοί, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μετακίνησης από και προς το εργοτάξιο που δουλεύουν.

Αλλά υπάρχουν και εργάτες που «μετανάστευσαν» για να πιάσουν δουλειά. «Το ενοίκιο είναι 150 το μήνα. Μένουμε τέσσερις - πέντε μαζί για να βγάλουμε το ενοίκιο και να μας μείνουν και χρήματα να ζήσουμε και να στείλουμε στις οικογένειές μας» μας είπε ένας νέος σε ηλικία εργάτης, που μαζί με άλλους άφησαν τις οικογένειές τους, φεύγοντας από νομό της Θεσσαλίας, για να μείνουν στην Αιτωλοακαρνανία, αναζητώντας μεροκάματο στα έργα της Ιόνιας Οδού.

Να σπάσει ο φόβος


Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Νίκος Μωραΐτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία. Να οργανώσουν οι οικοδόμοι του έργου τον αγώνα τους, να παλέψουν για μεροκάματα, ένσημα και μέτρα για ασφαλή δουλειά στα εργοτάξια.

Να προβληματιστούν για την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ, κρίνοντας με την ίδια τους την πείρα την πολιτική όλων των άλλων κομμάτων που υπερασπίζονται την καπιταλιστική ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι αυτός είναι ο δρόμος για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αυξηθούν μισθοί και μεροκάματα.

«Να σπάσει ο φόβος, σηκώστε το κεφάλι ψηλά, μην περιμένετε από άλλους να σας σώσουν. Συσπειρωθείτε στα σωματεία, οργανωθείτε και δώστε τη μάχη για τα δικαιώματά σας. Πάρτε μέρος στην απεργία που έρχεται», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Βασικό θέμα του σημερινού τετρασέλιδου «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», είναι η αναλυτική παρουσίαση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ζητώντας μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Τα υπόλοιπα θέματα του τετρασέλιδου είναι:

-- Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις προετοιμασίες και το πρόγραμμα της μεγάλης πορείας κατά της ανεργίας, που διοργανώνει ο Δήμος Πάτρας. Χάρτης με τους σταθμούς και τις εκδηλώσεις κατά μήκος της πορείας. Η δράση των Συνδικάτων της Αττικής για τη στήριξη της πρωτοβουλίας και την υποδοχή της πορείας στην Αθήνα.

-- Αποστολή του «Ριζοσπάστη» στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού, στο τμήμα από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία.

Λόγω πληθώρας της ύλης, το θέμα για τα εργατικά «ατυχήματα» στη ΔΕΗ ΑΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Καθημερινές αναχωρήσεις με πούλμαν από Αθήνα

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής που στηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας, δρομολογούν πούλμαν για τη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας. Από τη Δευτέρα 4 Απρίλη, τα πούλμαν θα αναχωρούν καθημερινά από την πλατεία Καραϊσκάκη για τα εξής σημεία:

 • Δευτέρα 4/4, αναχώρηση για Αίγιο, 6 π.μ.
 • Τρίτη 5/4, για Ακράτα, 6.30 π.μ.
 • Τετάρτη 6/4, για Ξυλόκαστρο, 6.30 π.μ.
 • Πέμπτη 7/4, για Κόρινθο, 7.30 π.μ.
 • Παρασκευή 8/4, για Αγίους Θεοδώρους, 7.30 π.μ.
 • Σάββατο 9/4, για Μέγαρα, 7.45 π.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στα συνδικάτα και στους φορείς. Επίσης, στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος (τηλ. 210.5225.234, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στην Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος (τηλ. 210.5221.137, φαξ 210.5238.163 email:poeygtpn@gmail.com).

Στη μάχη και οι Λαϊκές Επιτροπές

Τη συμμετοχή τους στην πορεία οργανώνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας ετοιμάζεται την Τρίτη 5 Απρίλη να συμμετέχει στην πορεία από την Ακράτα μέχρι το Ξυλόκαστρο, διανύοντας μια απόσταση περίπου 30 χλμ. (πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6986093194 και 6955851733). Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω ετοιμάζεται να υποδεχτεί την πορεία στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι (Ιερά Οδός και Καραϊσκάκη) και να συνεχίσει μαζί της μέχρι να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο Σύνταγμα.

Πρόγραμμα εξορμήσεων έχει αποφασίσει η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας για όλη την επόμενη βδομάδα: Την Κυριακή στο Σελεπίτσαρι. Τη Δευτέρα 4/4 στον ΟΑΕΔ, με τραπεζάκι για συλλογή υπογραφών στο διεκδικητικό πλαίσιο των ανέργων. Την Τρίτη 5/4, σε υπηρεσίες του Δήμου (γκαράζ, καροτσάκια, πράσινο). Την Τετάρτη 6/4, στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο Κερατσινίου, στις 11 π.μ. στις καφετέριες στην οδό Π. Φύσσα (Τσαλδάρη), στις 6 μ.μ. στο ΙΕΚ Κερατσινίου και στις 7 μ.μ. στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Την Πέμπτη 7/4 καλεί σε πλατιά σύσκεψη μαζί με την Επιτροπή Ανέργων.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Περάματος (ΚΕΦΟ), με τραπεζάκι για συλλογή υπογραφών στο διεκδικητικό πλαίσιο των ανέργων. Τέλος, κάλεσμα στους ανέργους της περιοχής να πάρουν μέρος στην πορεία απηύθυναν, την περασμένη Τρίτη, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου και η Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, με εξόρμηση στον ΟΑΕΔ Νοτίου Τομέα στον Αλιμο.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμμετέχουν στην πορεία και προετοιμάζουν την υποδοχή της

Μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα τερματίσει η πορεία κατά της ανεργίας, έχοντας διανύσει 217 χιλιόμετρα από την Πάτρα

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για μέτρα προστασίας των ανέργων
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Οικοδόμων για μέτρα προστασίας των ανέργων
Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Ανέργων, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, απευθύνονται σε εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, μαζικούς φορείς, οργανώσεις γυναικών και νεολαίας και τους καλούν σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας από την Πάτρα έως την Αθήνα.

Τους καλούν να στηρίξουν την πρωτοβουλία με κάθε τρόπο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία της, για να αναδειχτούν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και το αίτημα για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Αλλωστε, το πλαίσιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή για το περιεχόμενο της μεγάλης πορείας ενσωματώνει τον πυρήνα των διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη στήριξη των ανέργων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα από την περιοχή της Αττικής, εκτός από τη συμμετοχή τους σε διάφορα τμήματα της πορείας, προετοιμάζονται εντατικά και για την υποδοχή της στο Σύνταγμα, την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., με στόχο αυτή η εκδήλωση να έχει το χαρακτήρα ενός μεγάλου συλλαλητηρίου για την ανεργία, αλλά και για όλα τα μέτρα που τσακίζουν το λαό, ενόψει και της 48ωρης απεργίας για το Ασφαλιστικό, όταν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.


Σε συνεδριάσεις των διοικήσεων, τα Σωματεία συζητούν το δικό τους πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη της πορείας, παίρνουν πρωτοβουλίες για την προπαγάνδισή της στους χώρους δουλειάς και σε συνοικίες της Αθήνας. Ταυτόχρονα, αποφασίζουν και υλοποιούν ένα παράλληλο πρόγραμμα κινητοποιήσεων με αιχμή την ανεργία και τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας.

Εξορμήσεις σε χώρους πάνω στη διαδρομή της πορείας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα συναντηθεί με την πορεία τις δύο τελευταίες μέρες: Το Σάββατο 9 Απρίλη, ξεκινώντας από τα Μέγαρα, και την Κυριακή 10 Απρίλη με αφετηρία την Ελευσίνα και τελικό προορισμό το Σύνταγμα. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να επικοινωνήσουν με το Συνδικάτο και τα Παραρτήματά του καθώς και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η μεταφορά τους.

Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την Πέμπτη 7 Απρίλη, με συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη συνέχεια μέχρι το υπουργείο Εργασίας. Το πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής αιτήματα: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση. Επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως χρόνος Ασφάλισης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας χαιρετίζει και στηρίζει, επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μέλη του οποίου θα πορευτούν με τους συναδέλφους εργαζόμενους και ανέργους την τελευταία μέρα, από την Ελευσίνα μέχρι το Σύνταγμα.

Τη βδομάδα που θα διαρκεί η πορεία, το Συνδικάτο σχεδιάζει πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για την κινητοποίηση και τα αιτήματά της. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στους χώρους εργασίας, εργοστάσια και ναυπηγεία, που βρίσκονται στο δρόμο τον οποίο θα διανύσει η πορεία, μπαίνοντας στην Αττική και πλησιάζοντας στον τερματισμό της, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία.

Τέλος, το Συνδικάτο Μετάλλου θα πάρει μέρος και στην κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων (7 μ.μ., πλατεία Κάνιγγος).

Παράλληλο πρόγραμμα δράσης

«Η πάλη ενάντια στην ανεργία δεν είναι μόνο υπόθεση των ανέργων, αφορά το σύνολο των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μαζί με την Επιτροπή Ανέργων που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιό του καλούν τους εμποροϋπαλλήλους, τους απολυμένους από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τον «Μαρινόπουλο», τη «Διακίνηση», τα «LIDL», τους απλήρωτους εργαζόμενους από τον «Κωνσταντακάτο» να συμμετάσχουν στην πορεία, περπατώντας την Τετάρτη 6 Απρίλη από το Ξυλόκαστρο έως την Κόρινθο (συμμετοχές δηλώνονται στα τηλέφωνα 210.3232.463, 6972.771.261 και 6936.467.504).

Στο πλαίσιο της πάλης για την ανακούφιση των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, ο Σύλλογος και η Επιτροπή Ανέργων οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 11 π.μ. και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας. Για το θέμα αυτό, η Επιτροπή Ανέργων προχωρά σε σύσκεψη την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Να πάρει μέρος στην τελευταία μέρα της πορείας προετοιμάζεται το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Παράλληλα, οργανώνει σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα των ανέργων και τα αιτήματα για την προστασία τους, την Τετάρτη 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ, ενώ την Παρασκευή 8 Απρίλη, στις 12 μ., μαζί με άλλα συνδικάτα της Βιομηχανίας, θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Στο τμήμα Μέγαρα - Ελευσίνα θα συμμετάσχει στην πορεία και η ΠΕΜΕΝ.

Κάλεσμα στα σωματεία, στους ανέργους και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πορεία απευθύνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καλεί ιδιαίτερα τα σωματεία του κλάδου να συμβάλουν στην επιτυχία της κινητοποίησης συγκεντρώνοντας απαραίτητα είδη, όπως νερό, χυμούς και τρόφιμα, αλλά και χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες της πορείας.

Ξεκινάει την Κυριακή η μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας

Το Σάββατο η εναρκτήρια εκδήλωση στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου της Πάτρας. Ολοκληρώνοντας τις προετοιμασίες και με στόχο την επιτυχία της, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, θα περιοδεύσει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα Πάτρας, ενώ από το πρωί μέλη της δημοτικής αρχής θα περιοδεύσουν στα Ζαρουχλέικα, στην Τράπεζα Τροφίμων, στα ΚΔΑΠ Νοτίου Διαμερίσματος και Βραχνεΐκων και σε παιδικούς σταθμούς.

Χτες έγινε στην Κόρινθο σύσκεψη σωματείων με τη συμμετοχή του δήμαρχου Πατρέων, για να συζητηθούν πρακτικά ζητήματα στην οργάνωση τη πορείας, την οποία στηρίζουν όλοι οι δήμοι κατά μήκος της διαδρομής που θα διανύσει μέχρι την Αθήνα.

Νέα μηνύματα στήριξης

Στο Δήμο της Πάτρας εξακολουθούν να καταφτάνουν από σωματεία και φορείς δηλώσεις στήριξης και συμμετοχής στη μεγάλη πορεία αγώνα. Οι τελευταίες είναι από: Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας, ΑΟ ΣΕΙΡΙΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, Σύλλογο Μαζικού Αθλητισμού «Η ΖΕΥΞΗ», ΑΣ Κίνηση Πατρών, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Ιωνες», Σύλλογο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Νομού Αχαΐας, Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Σύλλογο Υπαλλήλων ΠΕ Αχαΐας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.

Επίσης, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι: Φυσικού, Μαθηματικού, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Γεωπονικής, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Νομικής, Οικονομικού Νομικής, Πολιτικού Νομικής, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας.

217 χιλιόμετρα σε οκτώ μέρες

Η διαδρομή της πορείας Πάτρα - Αθήνα, που θα γίνει από την Παλαιά Εθνική Οδό, έχει απόσταση σχεδόν 217 χιλιόμετρα και θα διαρκέσει 8 μέρες. Τα τμήματά της είναι Πάτρα - Αίγιο (39 χιλιόμετρα), Αίγιο - Ακράτα (28 χιλιόμετρα), Ακράτα - Ξυλόκαστρο (32,7 χιλιόμετρα), Ξυλόκαστρο - Κόρινθος (33,8 χιλιόμετρα), Κόρινθος - Αγ. Θεόδωροι (19,8 χιλιόμετρα), Αγ. Θεόδωροι - Μέγαρα (22,8 χιλιόμετρα), Μέγαρα - Ελευσίνα (20,5 χιλιόμετρα) και Ελευσίνα - Σύνταγμα (20,6 χιλιόμετρα).

Οσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή τους στην πορεία, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2613.610.334 ή στο email: poreiaanergia@gmail.com. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες θα συμπληρώνουν ειδική αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνουν ποια ή ποιες μέρες θέλουν να συμμετάσχουν, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση (φαγητό, διαμονή κ.λπ.).

Η συμμετοχή μπορεί να είναι για 1 ώρα, 1 μέρα ή 1 βδομάδα. Κατά τη διάρκεια της πορείας θα παρέχονται φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν χρειαστεί. Η διανυκτέρευση θα γίνεται σε δημοτικά αθλητικά κέντρα, με ντουζιέρες, νιπτήρες, θέρμανση.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Υπνόσακος (sleeping bag). Αθλητικά παπούτσια. 3 - 4 ζευγάρια κάλτσες βαμβακερές (ημερησίως). Μπλούζες βαμβακερές. Πετσέτες.

Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν βαν του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών. Κάθε μέρα το πρωί, τις μέρες που διεξάγεται η διαδήλωση, θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να συμμετάσχει, να μεταφερθεί με λεωφορείο στο σημείο που βρίσκεται η διαδήλωση. Κάθε βράδυ θα ξεκινούν λεωφορεία από το χώρο διαμονής για την Πάτρα, για όποιον θέλει να επιστρέψει.

Τα άρθρα της πρότασης νόμου
 • Με το άρθρο 1 ορίζεται:

1. Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.

2. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Θεωρούμε ότι ως πρώτο βήμα ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με βάση τα παραπάνω, το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.

 • Με το άρθρο 2 ορίζεται ότι επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ετσι δίνεται η δυνατότητα να δικαιούται επίδομα ανεργίας και κάθε νέος και νέα που αναζητεί εργασία και δεν βρίσκει σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.
 • Με το άρθρο 3 ορίζεται ότι το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, σαν συντάξιμος χρόνος.
 • Με το άρθρο 4 ορίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Με το άρθρο 5 ορίζεται:

1. Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.

2. Κατά το διάστημα της ανεργίας, απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

3. Καθιερώνεται για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

4. Οι άνεργοι απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.

5. Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

6. Παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

7. Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.

 • Με το άρθρο 6 ορίζεται ότι καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία, επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.
 • Με το άρθρο 7 ορίζεται ότι κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
 • Με το άρθρο 8 ορίζεται ότι απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και επίσης ότι ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται.
 • Με το άρθρο 9 καθορίζεται η έννοια του ανέργου για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας πρότασης νόμου, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
 • Με το άρθρο 10 ορίζεται ότι:

1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.

2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 8 και 11 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της πιο πάνω παραγράφου.

 • Με το άρθρο 11 προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους άμεσα, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
 • Με το άρθρο 12 προβλέπεται ότι καταργείται κάθε διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της παρούσας πρότασης.
 • Με το άρθρο 13 καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος των διατάξεων της πρότασης νόμου.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόταση νόμου για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Κατατέθηκε χτες και, μεταξύ άλλων, προβλέπει επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ρυθμίσεις για οφειλές στις τράπεζες, επιδότηση ενοικίου και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Η οικονομική κάλυψη των μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο κεφάλαιο
Πρόταση νόμου, με τίτλο «Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων», κατέθεσε χτες (30/3/2016) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η κατάθεση της πρότασης αποτελεί συμβολή στην πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, που πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της κρίσης, σε αντιπαράθεση με τα ψίχουλα και τα προγράμματα υπέρ της εργοδοσίας, με τα οποία όλες οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ζήτημα της ανεργίας.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις νόμου πέντε φορές στο παρελθόν (14/6/2006, 9/10/2008, 26/10/2010, 19/12/2011 και 20/3/2014), οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς καν να συζητηθούν στην Ολομέλεια, με την επίκληση σχετικού άρθρου του Συντάγματος και της ερμηνείας του από όλα τα αστικά κόμματα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής και επί των άρθρων της πρότασης νόμου.

Η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής

Στην Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής αναφέρεται: «Το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 24,6% και ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 1.180.516 . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία το Γενάρη του 2016 παρουσίασε αύξηση, ενώ η τακτική επιδότηση των ανέργων συνολικά αγγίζει μόλις το 8%.

Το πρόβλημα, βέβαια, της ανεργίας που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες δεν είναι πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο.

Σήμερα δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Χιλιάδες εργαζόμενοι συνθλίβονται στην πρέσα της ανεργίας, της ανασφάλειας. Για όσους εργάζονται, το φάντασμα της ανεργίας αποτελεί καθημερινό άγχος. Χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς η καθυστέρησή τους αγγίζει κατά μέσο όρο περίπου τους 6 έως 12 μήνες.

Η ανεργία αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.

Τα τρίωρα, τα τετράωρα και συνολικά οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις πολλαπλασιάζονται, η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχεί. Οι συμβάσεις μιας μέρας, οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις που κυριαρχούν σε πολλούς κλάδους, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν τα κόμματα του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι άνεργοι και οι μισοάνεργοι, που εργάζονται με τις παραπάνω εργασιακές σχέσεις, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιοριστούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλιστεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία, ωστόσο, είναι αβέβαιη και επί πλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η εκτόξευση της ανεργίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που τη διαιωνίζουν και την ανακυκλώνουν, ούτε με τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που στηρίζει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γιατί οι πολιτικές αυτές αξιοποιούν την ανεργία, για να στηρίξουν μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιβραβεύουν με ζεστό χρήμα τους εργοδότες που διατήρησαν το εργατικό δυναμικό που απασχολούσαν την προηγούμενη περίοδο, αποτελούν πρόκληση για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν επιδοτούνται από τον Οργανισμό, που βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανέχεια.

Αντίστοιχα, τα διάφορα νεανικά "προγράμματα απασχόλησης" που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία και βαθιά εκμετάλλευση. Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο θεσμός της μαθητείας, καθώς, αντί να προσφέρει εξειδίκευση και γνώση του αντικειμένου που μαθαίνει ένας νέος άνθρωπος, αποτελεί το έδαφος για παραπέρα εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία.

Η ανεργία αυξάνεται όχι μόνον από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων. Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων.

Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το καθολικό αίτημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ