Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η διαδικασία μέχρι τη μέρα του δημοψηφίσματος

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προχτές τα ξημερώματα, να προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία, κατατέθηκε προχτές τις πρώτες πρωινές ώρες στην προεδρία της Βουλής και μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προτείνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για «κρίσιμο εθνικό θέμα». Οπως αναφέρεται: «Ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο Γιούρογκρουπ 25/06/2015».

Μετά την έγκριση της πρότασης για δημοψήφισμα από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη θετική ψήφο των 151 βουλευτών (κάτι που αναμενόταν να γίνει χτες τα μεσάνυχτα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει διάταγμα και προκηρύσσει δημοψήφισμα.

Το διάταγμα πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέσα σε 10 μέρες, ενώ την επομένη της δημοσίευσής αρχίζει επίσημα η «εκλογική περίοδος», που λήγει με τη μέρα που θα γίνει το δημοψήφισμα. Για την εγκυρότητα αυτού του είδους του δημοψηφίσματος, απαιτείται συμμετοχή του 40% των ψηφοφόρων.

Τα άλλα κόμματα

Από τη σκοπιά της αποτελεσματικότερης υπεράσπισης των συμφερόντων του εγχώριου κεφαλαίου και των στρατηγικών επιλογών του τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα αστικά πολιτικά κόμματα.

***

«Η απόφαση του κ. Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είναι το μεγάλο του λάθος, που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός, ούτε αύριο η ιστορία» είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης, στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Αργότερα, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης είπε: «Καλούμε όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας να συμπαραταχτούν σε ένα μεγάλο αγώνα, που θα θέσει τέρμα στον παράλογο κατήφορο της χώρας. Να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ και μέσα στην Ευρώπη».

***

Να υποταχτεί στην εξουσία των μονοπωλίων κάλεσε το λαό η Χρυσή Αυγή. Μέσα από μια σειρά «αντισυστημικές» κορώνες, ο υπόδικος εισηγητής της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, Ηλ. Κασιδιάρης, είπε στο λαό ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» και ότι «σε βάθος χρόνου» και με «προσπάθεια», κάτι μπορεί να γίνει και γι' αυτόν...

Ζήτησε, μεταξύ άλλων, διαγραφή μόνο του «παράνομου» δημόσιου χρέους - χρεώνοντας το λαό να πληρώσει όλο το υπόλοιπο -, ενός χρέους που δεν είναι δικό του, ενώ αργότερα, ο ίδιος είχε ένα ...χαριτωμένο διάλογο, μες στην αστική αβρότητα, με την πρόεδρο της Βουλής, όπου της εξηγούσε γιατί έχει κάθε δικαίωμα να αποκαλεί τους μετανάστες «λαθρομετανάστες», χωρίς να λάβει ανταπάντηση από τη λαλίστατη Ζωή Κωνσταντοπούλου...

***

Καταφεύγοντας σε εθνικοπατριωτικές κορόνες, για να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο των αντιλαϊκών προτάσεων και των «θεσμών» και της κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μίλησε για «φασισμό» απ' την πλευρά των δανειστών, προσπερνώντας βέβαια τη διακηρυγμένη αφοσίωση της κυβέρνησης στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ισχυρίστηκε ότι οι δανειστές θέλουν να εξευτελίσουν έναν ολόκληρο λαό, ότι οι προτάσεις τους αποτελούν την «ταφόπλακα του έθνους», ότι αξιώνουν να σταματήσουμε να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία... Μέχρι και τον Κολοκοτρώνη και την Επανάσταση επικαλέστηκε, για να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές που σπρώχνουν το λαό να διαλέξει τους όρους σφαγής του απ' τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη...

***

Για «λόμπι της δραχμής» μίλησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ με το δημοψήφισμα, ενώ προέβλεψε πολιτικές εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «φεύγει».

Δράττοντας την ευκαιρία να «ξεπλύνει» τις ευθύνες του κόμματός του για τη χρεοκοπία του λαού, εξαίροντας μάλιστα σαν ...υπεύθυνη τη στάση του, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και προσπαθεί να τις μεταθέσει στις πλάτες του λαού.

Προέτρεψε, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αποδεχτεί την πρόταση για δημοψήφισμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα ανικανοποίητα προτάγματα του κεφαλαίου πίσω απ' τις επιλογές τους

Το μαύρο άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, ξημερώματα Σαββάτου, ανακοινώνοντας την κυβερνητική πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Παρουσιάζοντας την κυβέρνηση σαν θύμα εκβιασμών, ισχυρίστηκε ότι ενώ αυτή προσπαθούσε να υλοποιήσει την «εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη, για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», της ζητήθηκε «να εφαρμόσει τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις»!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό για το οποίο μόχθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν να τερματιστεί η λιτότητα για το εγχώριο κεφάλαιο, με διευθέτηση του χρέους, αναπτυξιακό πακέτο κ.ά. Στόχο που τον επεδίωξε, στο αντιλαϊκό πλαίσιο που ορίζουν οι ευρωενωσιακοί κανόνες, νομιμοποιώντας τα μνημονιακά μέτρα που έλαβαν για λογαριασμό του κεφαλαίου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, των οποίων μάλιστα εξήρε την αποτελεσματικότητα...

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών «τελεσίγραφο», που τάχα «αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης» και υποστήριξε ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση «ν' αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Βεβαίως, προσπέρασε το γεγονός ότι σε ό,τι αφορά το λαό, η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Προφανώς, οι κυβερνητικές ενστάσεις έχουν να κάνουν με την «υπονόμευση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», με το ότι δηλαδή η πρόταση των δανειστών δε διασφαλίζει ικανούς όρους για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο ΔΝΤ, κατηγορώντας το για «εμμονή στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα», προτρέποντας τις «ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημοσίου χρέους».

«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας (...) σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει (...) με εθνική ομοψυχία...» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι... Καλού κακού, πάντως, υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης», όπως είπε, συνεχίζοντας σταθερά τον «καλλωπισμό» του βαθιά αντιλαϊκού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος.

Για εκβιασμούς που ασκούνται και πρέπει να απαντηθούν, έκανε λόγο και ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, Ν. Βούτσης, συγκαλύπτοντας το πραγματικό διακύβευμα της επιλογής για δημοψήφισμα, που άπτεται συμφερόντων της αστικής τάξης, με το λαό χαμένο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Να εξωραΐσει την κυβερνητική επιλογή για δημοψήφισμα επιχείρησε και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, αναπαρήγαγε τα περί εκβιασμών και τελεσιγράφων από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζοντας το δημοψήφισμα ως τη μόνη επιλογή μέσα απ' την οποία ο λαός μπορεί «να πάρει θέση απέναντι στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο Τσίπρας φορτώνει τις ευθύνες του στις πλάτες του λαού»

Οξεία επίθεση έκανε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, για την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα. Οπως είπε: «Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των "θεσμών", ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Οχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!».

Υπερασπιζόμενος την κυρίαρχη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου, τόνισε: «Η ΝΔ προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Οχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της ΕΕ δεν αναιρούν επ' ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. Αφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες». Της δήλωσης είχε προηγηθεί, κατά πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή - Σαμαρά.

Σε αυτή τη βάση, στη συζήτηση χτες στη Βουλή, τα στελέχη της ΝΔ καλούσαν το λαό να πει «ναι στην ΕΕ», κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα» και για προϋπάρχον σχέδιο να οδηγήσει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία εκτός ευρώ και ΕΕ. «"Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα!" Αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Ελληνες πατριώτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βορίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάει «ένα βήμα παραπέρα», να προκαλέσει εκλογές για να δώσει ο λαός την «τελική λύση».

Στο μεταξύ, πληροφορίες έφεραν τον Αντ. Σαμαρά, να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Βάσει όσων προβλέπονται, σε αυτήν την περίπτωση διακόπτεται κάθε άλλη διαδικασία στη Βουλή και ξεκινά τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Οι κοκορομαχίες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του αστικού πολιτικού σκηνικού, τα ψευτοδιλήμματα και οι εκβιασμοί για την τρομοκράτηση του λαού και από τις δύο πλευρές, κυριάρχησαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιούλη.

Παρά τις οξύτατες εκφράσεις που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων και τις επιμέρους διαφορές τους, αυτό που φάνηκε ολοκάθαρα ήταν η κοινή συνισταμένη τους στο «ναι» στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που οδηγεί σε παραπέρα σφαγιασμό του λαού.

Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Δε διαλέγουμε μνημόνιο, λέμε «όχι» στις αντιλαϊκές προτάσεις κυβέρνησης και δανειστών

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή

Αυτό που αισθάνονται ο λαός μας και η νεολαία είναι ότι για μια ακόμα φορά εξαπατήθηκαν.

Βλέπουν να διαψεύδονται οι ελπίδες τους. Βλέπουν ότι και οι σημερινοί συγκυβερνώντες και οι χτεσινοί συγκυβερνώντες του βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, εκφοβιστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε για την κρίση, την κατάντια της χώρας, την ανεργία, τη φτώχεια.

Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, τις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει η χώρα και που κατασπαράζουν χρόνια τώρα, συνεχόμενα, χωρίς σταματημό, πότε με δεξιό πότε με αριστερό κυβερνητικό πρόσημο.

Ο ελληνικός λαός πρέπει πιο αποφασιστικά, απ' ό,τι μέχρι χτες, να βροντοφωνάξει ΟΧΙ άλλη κοροϊδία, ΟΧΙ άλλη αναμονή, συσπείρωση τώρα με το ΚΚΕ.

Το κάλπικο «όχι» της κυβέρνησης σημαίνει «ναι» στο δικό της αντιλαϊκό μνημόνιο

Επιλέγετε την προσφυγή σε δημοψήφισμα με τα διλήμματα της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου, με τα ερωτήματα εκείνα που είτε απαντήσει «ναι» είτε «όχι» ο λαός, θα βγει χαμένος, θα συνεχιστεί η σφαγή του, θα έχει νέες απώλειες στο εισόδημά του.

Επιλέγετε το δημοψήφισμα και για να κάμψετε τις λαϊκές αντιδράσεις, την συνεχώς ογκούμενη αγανάκτηση του ελληνικού λαού, που φτάνει μέχρι την ουσιαστική αμφισβήτηση της ΕΕ, του ΔΝΤ, των κυβερνητικών επιλογών, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και που τις τελευταίες μέρες αρχίζει να δυναμώνει και σε αυτούς που σας ψήφισαν και ευρύτερα μέσα στις λαϊκές δυνάμεις.

Ο λαός πρέπει να πει ένα μεγάλο «όχι» και στις προτάσεις για νέα συμφωνία που προτείνουν οι 3 θεσμοί αλλά και στις προτάσεις για συμφωνία που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το κάλπικο «όχι» που προτείνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με «ναι» στη συμφωνία - λαιμητόμο για το λαό, ισοδυναμεί με «ναι» στο αντιλαϊκό μνημόνιο του Τσίπρα, με «ναι» στο να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, αγροτών και άλλων.

Με το δημοψήφισμα προσπαθούν να «φορτώσουν» στο λαό τις νέες αντιλαϊκές προτάσεις τους και οι εταίροι και οι κυβερνώντες, επειδή, λένε, «δε θέλει ρήξη με την ΕΕ».

Να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση ενάντια στην ΕΕ, σε όλες τις μορφές αστικής διαχείρισης

Εμείς λέμε καθαρά. Το δημοψήφισμα να το δει ο λαός σαν μια ευκαιρία να δυναμώσει η λαϊκή αμφισβήτηση για την ΕΕ. Η ίδια η πείρα οδηγεί εκεί. Αυτή ακριβώς η αμφισβήτηση πρέπει να συναντηθεί με την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης, που προτείνει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα, το βλέπει σαν ευκαιρία να διαδώσουμε τις θέσεις μας παραπέρα μέσα στο λαό και τη νεολαία, να αναδείξουμε την ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση με όλες τις μορφές αστικής διαχείρισης, με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να προβάλουμε πλατιά τις απόψεις μας και τις θέσεις μας για τη διέξοδο από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, από την οικονομική καπιταλιστική κρίση, από τα δεσμά των ΕΕ - ΔΝΤ, σε όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι για τη διάσωση της εξουσίας της αστικής τάξης, του καπιταλιστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, όπως της ΕΕ, αυτό που επιδιώκουν όλα τα άλλα κόμματα μαζί με την κυβέρνηση, παρά τις διαφορές τους.

Το ΚΚΕ δεν φοβάται οποιαδήποτε εκλογική μάχη, αλλά ούτε τροφοδοτεί αυταπάτες για τα αποτελέσματά της προς όφελος των πραγματικών εργατικών - λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. Επιμένουμε ότι όλες οι άλλες προτάσεις που κατατίθενται σήμερα εδώ είναι εναλλακτικές λύσεις σε βάρος του λαού.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ στην εκτίμηση και πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο φιλολαϊκό, αφού εκφράζει συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, ανεξάρτητα από την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην Ευρωζώνη. Ούτε οι εκλογές ούτε οποιοδήποτε δημοψήφισμα ούτε κυβερνητικός ανασχηματισμός από την παρούσα Βουλή μπορεί να εγγυηθούν πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική.

Να πει ο λαός το μεγάλο ΝΑΙ στη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του

Η τοποθέτησή μας για το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αρνητική. Αυτό που εμείς θέτουμε στο λαό και το διατυπώνουμε και ως ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί καθαρά είναι:

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ 3 ΘΕΣΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ».

Απορρίπτουμε όλες τις άλλες. Τόσο του υπουργικού συμβουλίου, που λέει «όχι» μόνο στην πρόταση των εταίρων και προβάλλει τη δική του πρόταση, όσο και την πρόταση άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ουσιαστικά λένε «ναι» και στην πρόταση για συμφωνία των δανειστών και στην πρόταση για συμφωνία της κυβέρνησης.

Ακριβώς γιατί θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα το λαό, είτε έτσι είτε αλλιώς, για να του πετάνε μετά στα μούτρα όλοι τους ότι αυτός αποφάσισε. Ετσι, για να επιβεβαιωθεί ξανά ο ποιητής: Λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.

Καλούμε και από αυτό το βήμα όλους και όλες να αποβάλουν τη μοιρολατρία, το «δεν γίνεται τίποτα», το μικρότερο κακό, που πάντα εξελίσσεται, όπως βλέπουμε, σε μεγαλύτερο κακό.

Να βροντοφωνάξει ο λαός μας: Δεν διαλέγουμε μνημόνιο, λέμε «όχι» και στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης, που συγκλίνουν στη νέα σφαγή του λαού.

Να πει ο λαός το μεγάλο «ναι» στην κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων. Να πει «ναι» στη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, «ναι» στην αποδέσμευση, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στη μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε πρόταση για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος

Το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, κατέθεσε στη Βουλή τη δική του πρόταση για το δημοψήφισμα, με γνώμονα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, την ώρα που οι υπόλοιπες δυνάμεις, σε μια ακόμα αποπροσανατολιστική προσπάθεια, συζητούσαν θέματα αντισυνταγματικότητας του προτεινόμενου δημοψηφίσματος.

«Εμείς θεωρούμε ότι, παρά τα όποια προβλήματα που όντως υπάρχουν, δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» ανέφερε ο Θ. Παφίλης. «Το κυριότερο, πρόσθεσε, είναι η ουσία. Τι κάνει η κυβέρνηση σήμερα με αυτή την πρόταση; Καλεί σε δημοψήφισμα τον ελληνικό λαό ν' απορρίψει την πρόταση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και να υιοθετήσει, να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης».

Οπως σημείωσε, «στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κυβέρνηση καλεί το λαό να επιλέξει ή την πρόταση-καρμανιόλα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ή την πρόταση-λαιμητόμο της ελληνικής κυβέρνησης (...) Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό ν' απορρίψει τέτοια διλήμματα και να στηρίξει την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος».

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αναλυτικά, η πρόταση της ΚΟ του ΚΚΕ προβλέπει συγκεκριμένα ότι:

«Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού, είναι τα παρακάτω:

1) ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης

2) Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων».

Συμπαράταξη με το ΚΚΕ για να ανοίξει ελπιδοφόρα προοπτική

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, προέτρεψε το λαό να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες που προσπαθούν να τον τρομοκρατήσουν, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, για να οργανώσει από καλύτερες θέσεις την πάλη του παντού, χωρίς αυταπάτες και αναμονές, για να αποκρούσει τα χειρότερα, για να μπορέσει να ανακτήσει τις τεράστιες απώλειες που είχε και να ανοίξει ελπιδοφόρα προοπτική.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στη λαϊκή συνείδηση, προχωρώντας σε έναν ωμό εκβιασμό, αξιώνοντας απ' το λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα αποδεχθεί την ακόμη μεγαλύτερη θυσία των αναγκών του στο βωμό της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Οπως τόνισε, «φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις ακόμη πιο καθαρά η συγκρότηση δύο μπλοκ δυνάμεων του νέου διπολισμού. Από τη μία μεριά είναι το φιλοκυβερνητικό μπλοκ δυνάμεων, το οποίο λέει "ναι" στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι το "κοινό μας σπίτι", αλλά θα την αλλάξουμε αυτήν την ΕΕ και θα επιστρέψει στις παραδόσεις της περί ανθρωπισμού, περί αλληλεγγύης, περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλήθεια, πότε ήταν αυτό; Πότε ήταν έτσι η ΕΕ; Οταν διαμέλιζε τη Γιουγκοσλαβία και βομβάρδιζε τους λαούς της ευρύτερης περιοχής; (...) Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ή και παλαιότερα; (...) Πάντοτε αποτελούσε η ΕΕ τη φυλακή των λαών. Από την άλλη μεριά, είναι το μπλοκ των δυνάμεων αυτών - της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού - της πάση θυσία παραμονής στην ΕΕ. Και βεβαίως, στις κρίσιμες στιγμές πέφτουν και οι μάσκες, όπως η μάσκα της ΧΑ, που, ασθμαίνοντας ο ίδιος ο πρόεδρός της, βγήκε και δήλωσε ότι δεν είναι ώρα για ρήξη...».

Αναφερόμενος αναλυτικά στα μέτρα της πρότασης - μνημόνιο της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «όλα αυτά (...) είναι συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα, γιατί έχετε αφήσει τελείως άθικτο το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων (...) Γι' αυτό, αποτελεί πρόκληση να λέτε ότι ενδιαφέρεστε για όλους αυτούς που δεν έχουν φωνή, για όλους αυτούς που ζουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όταν διαπραγματεύεστε για λογαριασμό του κεφαλαίου, όταν αποτελείτε και εσείς κυβέρνηση του κεφαλαίου, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις».

«Και απ' αυτή την άποψη», πρόσθεσε, «αποτελεί πρόκληση να καταφεύγετε σε λεονταρισμούς απέναντι στο λαό. Αυτόν εκβιάζετε. Και τι του λέτε; "'Η θα αποδεχτείς τη δική μας πρόταση για συμφωνία ή θα αποδεχτείς την πρόταση των θεσμικών μας εταίρων". Γιατί, άλλωστε, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει "ναι" στην κυβερνητική πρόταση. Δηλαδή, ή θα δεχτείς την καρμανιόλα ή τη λαιμητόμο».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ και σε συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου δεν έχει κανένα αποτέλεσμα προς όφελος του λαού. Αντίθετα, διαμορφώνει πλαίσια ακόμη πιο εχθρικά για τις ίδιες τις λαϊκές ανάγκες. «Γι' αυτό», υπογράμμισε, «όχι μόνο εσείς και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και συνολικότερα το υπαλληλικό προσωπικό του συστήματος, από αναλυτές, καθηγητάδες, γραφιάδες, έχουν βαλθεί σε ένα κλίμα κατατρομοκράτησης του λαού, αξιοποιώντας έναν πρωτόγνωρο αντικομμουνισμό για να συκοφαντήσουν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή: Την επιλογή της πραγματικής ρήξης, που ορθώνεται ως η μοναδική ελπίδα απέναντι στο λαό, της πραγματικής ρήξης με την ΕΕ και με το κεφάλαιο. Γιατί, βεβαίως, αυτή είναι η πρόταση που απαντά στο σήμερα και στο αύριο του λαού».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το ερώτημα του δημοψηφίσματος «πλάνο, αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο για το λαό». Οπως τόνισε, και η τρομοκρατία και η δημαγωγία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, και ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, σε ένα πράγμα αποβλέπουν αντικειμενικά.

Στο να γίνει αν είναι δυνατόν και 99% άποψη στο λαό το πάση θυσία, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, πάση θυσία στην ΕΕ. «Και δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «ότι σταματάτε να μιλάτε για ΕΕ. Λέτε "ναι" ή όχι στην Ευρώπη. Και μόνο το γεγονός ότι η Ευρώπη ταυτίζεται με την ΕΕ δείχνει όχι μόνο δογματισμό, αλλά μια ολοκληρωτική αντίληψη, εξαιρετικά επικίνδυνη».

Πρόσθεσε ότι το «όχι» του ΚΚΕ «δεν αθροίζεται με τίποτα με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση στο λαό». «Το δικό μας "όχι" είναι και στο μνημόνιο των θεσμών και στο μνημόνιο της κυβέρνησης και είναι "ναι" στην αποδέσμευση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αν αυτό το μήνυμα μπορέσει να το εκφράσει ο λαός στο δημοψήφισμα, θα είναι η καλύτερη πίεση μέσα σε έναν αρνητικό - γι' αυτόν - συσχετισμό δυνάμεων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org