Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμφωνούν στο ψαχνό

«Οι θέσεις μας είναι ένα σκληρό πλαίσιο μέτρων. Θα πίστευε κανείς ότι δεν διαφέρει από ένα σχέδιο δανειστών. Πιστεύουμε ως ευρωπαϊστές ότι πρέπει να κάνουμε κινήσεις». Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης, κι αφού το λέει ο υπουργός Οικονομικών, γιατί να το αμφισβητήσουμε; Ακριβώς έτσι είναι. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάλλιστα θα μπορούσε να είχαν κατατεθεί από τους ίδιους τους δανειστές. Ευρωπαϊστές αμφότεροι νοιάζονται για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου κι αυτό καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι όποιες προτάσεις τους. Επιμέρους θέσεις τους, που εκφράζουν ανταγωνιστικές μερίδες του κεφαλαίου, δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο κύριο, κι αυτό παραμένει ένα: Πώς θα εξασφαλίζεται όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη. Αυτό είναι το ψαχνό κι αυτό προσπαθεί να παρουσιάσει σαν ψάρι η κυβέρνηση.

Οταν οι χρυσαυγίτες θαυμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Χτες, Σάββατο, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματα από τα πρακτικά μιας συζήτησης στη Βουλή ανάμεσα στο φασιστοειδές Μ. Αρβανίτη, βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και τον υπουργό Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτση. Η συζήτηση αφορά Ερώτηση του πρώτου, με την οποία ζητά να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις στον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη, επειδή έδωσε την αυτονόητη εντολή στις υπηρεσίες του δήμου του, ώστε να μη διευκολύνεται η δράση της Χρυσής Αυγής. Αφού, λοιπόν, ο υπουργός της «Αριστεράς» είπε ότι διαφωνεί με την ενέργεια του δημάρχου Πάτρας, στη συνέχεια ακολούθησε μία εντυπωσιακή παρέμβαση - εγκώμιο του χρυσαυγίτη βουλευτή προς τον υπουργό.

«Κύριε υπουργέ, σας έχω θαυμάσει σε ανύποπτο χρόνο για δύο λόγους: Πρώτον, για την ευθύτητά σας. Κι αυτό δεν είναι ένα ρητορικό σχήμα δικό μου ή ένας χαρακτηρισμός προς επιδαψίλευσιν κάποιων επαίνων. Σας θυμούμαι ακόμη από του βήματος της Βουλής να κατηγορείτε τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με εύσχημο αλλά ευθύ τρόπο, γιατί διώκει τη Χρυσή Αυγή και ότι πάει να μας εξαφανίσει. Το ενθυμούμαι πολύ καλά. Αυτό ήταν και είναι προς τιμήν σας».

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν τους έπιασε ο πόνος

«Στη μέγκενη των Βρυξελλών η χώρα», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος αστικής εφημερίδας την Παρασκευή. Μπα, τώρα αντιλήφθηκαν τα αστικά επιτελεία τι πρεσβεύουν οι Βρυξέλλες; Ο λαός μας τουλάχιστον 35 χρόνια βρίσκεται στη μέγκενη της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου, ασφυκτιά και ματώνει για λογαριασμό της. Τώρα τα αστικά ΜΜΕ «είδαν το φως το αληθινό»; Δεν είδαν τι σήμαινε για τα λαϊκά συμφέροντα η ένταξη στην ΕΟΚ το 1981; Δεν κατάλαβαν τι δρομολογούνταν με το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τα υπόλοιπα Σύμφωνα που ακολούθησαν; Οχι, δεν καθυστέρησαν να κατανοήσουν την πραγματικότητα οι αστοί και οι προπαγανδιστές τους. Γνωρίζουν πολύ καλά τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Εκτός αυτού, η όψιμη αναγνώριση εκ μέρους τους, και πάλι επιχειρεί να θολώσει τα πράγματα, αφού η ντόπια αστική τάξη καθόλου δεν υποφέρει από τις Βρυξέλλες, καθώς οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις της όλα αυτά τα χρόνια την εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο. Ομως, υπάρχει και η διαπάλη της ελληνικής αστικής τάξης με τους ανταγωνιστές της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, αυτή προκαλεί την γκρίνια και την κριτική της απέναντι στην ΕΕ. Σε αυτή την κριτική θέλουν να στρατεύσουν και το λαό. Οι δυνάμεις αυτές ακόμα και όταν σηκώνουν την «αντι-ΕΕ» ρητορική, καθόλου δεν τους ενδιαφέρουν τα λαϊκά συμφέροντα. Τους δικούς τους στόχους πάλι υπηρετούν.

Ετσι σκίζονται τα μνημόνια

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην πληρωμή νοσηλίων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται σε προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου. «Τα ποσά αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, που αποτελούν ίδια έσοδα των νοσοκομείων, θα διατεθούν πρωτίστως για την πληρωμή του επικουρικού προσωπικού (ιατρικού - νοσηλευτικού)».

Από «ίδια έσοδα», λοιπόν, η πληρωμή του επικουρικού προσωπικού, όπως απαιτεί ακριβώς η λογική της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων. Μια λογική που έρχεται να «κουμπώσει» στην αντιλαϊκή πολιτική, που στέγνωσε τα δημόσια νοσοκομεία από κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες. Ούτε κι αυτόν το ...μνημονιακό προϋπολογισμό που προβλέπει 1,39 δισ. ευρώ για το 2015 δεν τηρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αντί να έχει ενισχύσει τα νοσοκομεία με τα μισά απ' αυτά, η κρατική επιχορήγηση που έχει φτάσει στα δημόσια νοσοκομεία είναι λίγο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, τα 131 νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν με την επιχορήγηση ενός μήνα!

Ετσι, ακριβώς, σκίζονται τα μνημόνια!!!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1912 Γεννιέται η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και συνεργάτιδα του Βρετανού επιστήμονα Αλέξανδρου Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1914 Δολοφονείται στο Σαράγεβο ο Αυστριακός δούκας Φραγκίσκος - Φερδινάνδος, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για την έκρηξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

1917 Η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα πια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τασσόμενη με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1918 Δημοσιεύεται το Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού για την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων των βασικών κλάδων της βιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

1919 Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία οι νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τους όρους τους επί των ηττημένων Κεντρικών Δυνάμεων. Οι όροι της Συνθήκης, η νομή του κόσμου και ο μεταπολεμικός συσχετισμός που διαμόρφωσε, αποτέλεσαν βασική αιτία του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε 2 δεκαετίες αργότερα (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1927 Ψηφίζεται στη Βρετανία ο αντεργατικός Νόμος «για τις συγκρούσεις στη βιομηχανία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ο οποίος περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύξουν μια απεργία, προέβλεπε δε σοβαρές κυρώσεις για όσες απεργίες κρίνονταν παράνομες.

1940 Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον στρατηγό Ντε Γκολ ως αρχηγό του κινήματος «Ελεύθερη Γαλλία».

1945 Στην Πολωνία σχηματίζεται Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας από το Πολωνικό Εργατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επικεφαλής της τέθηκε ο Εντβαρντ Οσόμπσκα - Μοράβσκι (του Σοσιαλιστικού Κόμματος).

1948 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αποβάλλεται από το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), το οποίο κατήγγειλε τον Τίτο για πέρασμα στον αστικό εθνικισμό. Η ρήξη του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας με την Κομινφόρμ είχε ξεκινήσει από την ηγεμονική θέση (και τις εδαφικές βλέψεις) που επιδίωκε η Γιουγκοσλαβία από τα άλλα βαλκανικά κράτη στο πλαίσιο μιας μελλοντικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Στη ρίζα του προβλήματος ωστόσο βρισκόταν η διαπάλη στο ίδιο το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας γύρω από θέματα συνεργασίας με τμήματα της αστικής τάξης, το χαρακτήρα του ΚΚ, τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, κ.ά.

1975 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης.

1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1979 Η Σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη, η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 1979 ανέρχεται σε 50%. Τα μονοπώλια του πετρελαίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διεθνή πετρελαϊκή κρίση του 1979.

1985 Πεθαίνει ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ