Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών και συνέντευξη Τύπου

Τον εμπαιγμό των εργατοπατέρων με τα ερωτηματολόγια «μονιμοποίησης» καταγγέλλει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Εξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, θα συγκεντρωθούν σήμερα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα παραχωρήσουν στις 10.30 π.μ. συνέντευξη Τύπου.

«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και τη δουλειά μας. Αγωνιζόμαστε να μην περάσουμε στην ανεργία και την ανέχεια. Αγωνιζόμαστε για να μην αντικατασταθούμε από ιδιωτικά συνεργεία», τονίζουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής στο κάλεσμά τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Οπως υπογραμμίζουν, η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου απειλεί να στείλει τους εργαζόμενους στην ανεργία μετά από χρόνια δουλειάς. «Εχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας στο υπουργείο Οικονομικών για πολλά χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις και μια απίστευτη εργασιακή ομηρία», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τις επόμενες μέρες αντιμετωπίζουν τη λήξη των συμβάσεων και την απόλυση.

Συνεχίζει τον εμπαιγμό ο εργοδοτικός συνδικαλισμός

Στο μεταξύ, την εντεινόμενη κοροϊδία των συμβασιούχων στην καθαριότητα σε μια σειρά χώρους (σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.) από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τάζουν μονιμότητα με δικαστικές και νομικές ενέργειες και αξιώνουν να αναθέσουν εν λευκώ τις διεκδικήσεις τους σε δικηγορικά γραφεία, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στην καταγγελία του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά για δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που σκορπούν ελπίδες διακινώντας ερωτηματολόγια, ζητώντας τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων για αξιοποίηση σε ηλεκτρονικά μητρώα και δικηγόρους, προστίθενται οι καταγγελίες εργαζομένων στον Κερκυραϊκό Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για πολιτικές - συνδικαλιστικές δυνάμεις στον δημόσιο τομέα που διακινούν αντίστοιχα ραβασάκια σε συμβασιούχους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, σε σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) «υπάρχουν φωνές που κατηγορούν όσους συναδέλφους προβληματίζονται για την παραπάνω κατάσταση, όσους ζητούν παραπάνω ενημέρωση, όσους διαφωνούν». Οσο για τα στοιχεία των εργαζομένων που συγκεντρώνονται με πρόσχημα το μάζεμα δικαιολογητικών, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι στην πραγματικότητα αξιοποιούνται «για τη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων», ως μέθοδος για να αυξάνουν τα ...κουκιά που εξασφαλίζουν την εκλογή αυτών των δυνάμεων σε σωματεία, ακόμα και στην ίδια τη ΓΣΕΕ.

«Το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων, από την καθαριότητα, τους τραπεζοκόμους, τους φύλακες έως και την πυροπροστασία, είναι θέμα πολιτικό! Είναι αίτημα προς διεκδίκηση προς όλες τις κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) που κρύβονται πίσω από τους νόμους και το Σύνταγμα που οι ίδιες ψηφίζουν και στηρίζουν», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Καταγγέλλει όσους συνειδητά κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους στήνοντας «παζάρι» πάνω στους καημούς τους και καλεί τους συμβασιούχους σε κάθε χώρο και κλάδο να δυναμώσουν τους αγώνες τους και να ενωθούν «σε ένα ενιαίο διεκδικητικό ποτάμι».

Αρχαιρεσίες στο ΣΕΤΕΠΕ

Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθούν σήμερα 27, αύριο 28 Μάη και 1η Ιούνη στα γραφεία του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν: Την Πέμπτη 27/5 (12 μ. - 8 μ.μ.), την Παρασκευή 28/5 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) και την Τρίτη 1/6 (12 μ. - 6 μ.μ.).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες πρωτοβουλίες από τη νεοσύστατη ομάδα γυναικών «Ειρήνη Γκίνη»

Εξόρμηση στην πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής φοιτήτριες, μέλη της ομάδας γυναικών «Ειρήνη Γκίνη», για την ενημέρωση νέων φοιτητριών για τον χαρακτήρα και τη δραστηριότητα της ομάδας. Απευθύνθηκαν πλατιά στη νεολαία, καλώντας σε συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση της ομάδας γυναικών, την Κυριακή 30 Μάη στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο, όπως και στην επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζει, την Τετάρτη 2 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ με θέμα το φαινόμενο της καταπίεσης των γυναικών και τις αιτίες του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
Αμεση απάντηση στο σχέδιο απολύσεων

Με κινητοποίηση απαίτησαν την απόσυρση του απαράδεκτου όρου, κάτι που έγινε αργά χτες το βράδυ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι της επιχείρησης, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα σχέδιο που οδηγεί στην απόλυση «μόνιμων» εργαζομένων και εμπεριέχεται στο σχέδιο σύμβασης αποκλειστικού δικαιώματος μεταξύ Δημοσίου - ΕΥΔΑΠ.

Σε έναν από τους όρους του σχεδίου, που τελικά αργά χτες το βράδυ όπως έγινε γνωστό αποσύρθηκε κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων, προβλεπόταν η δυνατότητα ανάθεσης «των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος σε τρίτους (κατόπιν της λήξης της Σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης)». Και ότι «το Δημόσιο θα επωμισθεί το κόστος λύσης των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούντο (...) και δεν μπορούν να απορροφηθούν από την ΕΥΔΑΠ ή άλλη θέση του Δημοσίου».

Αυτό καταρχάς σημαίνει ότι η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να απολύσει εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο συγκεκριμένο σύστημα, που απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους, και, δεύτερον, στρώνει το έδαφος για τη γενίκευση αυτής της δυνατότητας στο σύνολο του προσωπικού.

Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που θα ξεκινούσε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, το οποίο μεταξύ των θεμάτων του είχε και τον απαράδεκτο αυτό όρο του σχεδίου. Στην κινητοποίηση τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων ο Μ. Χαράτσης, εκ μέρους της ΕΣΚ, και απευθυνόμενος στη διοίκηση απαίτησε την άμεση απόσυρση του όρου, προειδοποιώντας για κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.

Επίσης, η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προανήγγειλε και επίσημα απολύσεις! Οι απολύσεις που μεθοδεύουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν θα περάσουν! Την ίδια στιγμή, με διάφορα τεχνάσματα καθυστερεί τη συζήτηση για τη ΣΣΕ και με ελιγμούς αποφεύγει να δεσμευτεί σε οτιδήποτε, για να εκβιάσει τη συναίνεση στις αντεργατικές επιδιώξεις της, που αφορούν κυρίως αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού και μείωση του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, με τις "ανατροπές του αιώνα", που τσακίζει τη ζωή όλων των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο». Η ΕΣΚ απαιτεί την απόσυρση του σχεδίου για απολύσεις, άμεση υπογραφή ΣΣΕ με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΕΦΚΑ
Περικοπές στα «τυφλά» σε συντάξεις χηρείας

Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις 5.500 επιζώντων συζύγων (συντάξεις χηρείας), χωρίς διασταυρώσεις και έλεγχο για το αν εμπίπτουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος 4387/2016, επέβαλε ο ΕΦΚΑ με την καταβολή των συντάξεων του Ιούνη, με αποτέλεσμα οι περικοπές να επιβληθούν και σε δικαιούχους που δεν τους αφορούν οι σχετικές διατάξεις.

Μάλιστα, εκ των υστέρων και αφού οι περικοπές επιβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις αβάσιμα, ο ΕΦΚΑ καλεί τους δικαιούχους «να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, «ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης». Υπόσχεται δε ότι «σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα»! «Ζήσε Μάη μου» δηλαδή. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που ήρθε στην εφημερίδα μας από συνταξιούχο του ΝΑΤ η οποία καλείται να βγάλει τον μήνα με 360 ευρώ (από τα 560). Πρόκειται για γυναίκα που δεν εργάζεται και δεν παίρνει άλλη σύνταξη, όμως την «τσάκωσε» το σύστημα του ΕΦΚΑ, αφού εφάρμοσε τη διάταξη αδιακρίτως για όλες τις συντάξεις χηρείας.

Οι διατάξεις με τις οποίες μπήκε «μαχαίρι» αδιακρίτως στις συντάξεις προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, όμως, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το δε ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ). Προσθέτει ότι «εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα».

Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ είναι ότι οι περικοπές επιβλήθηκαν «στον σωρό» και χωρίς έλεγχο, και προκύπτει το ερώτημα: Γιατί στο σχετικό λογισμικό δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων και ελέγχου των δικαιούχων; Και, εν τέλει, γιατί η διοίκηση του ΕΦΚΑ πριν επιβάλει την «τυφλή» περικοπή στους 5.500 δικαιούχους δεν τους καλούσε να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να μην υποστούν χωρίς λόγο τη μείωση της σύνταξής τους;

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό, αποδεικνύεται ο βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας του νόμου 4387/2016 (νόμος του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ), τον οποίο διατήρησε και η σημερινή κυβέρνηση και στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας, μετά την τριετία, οδηγεί σε περικοπή μέχρι και κατά 2/3 του αρχικού ποσού, «τιμωρώντας» όσους δικαιούχους εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από δικό τους δικαίωμα.

Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια περικοπής στις συντάξεις χηρείας καταγγέλλουν Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ζητώντας να καταβληθούν ακέραιες οι συντάξεις και στη συνέχεια να γίνει έλεγχος των στοιχείων.

Τελικά μετά την κατακραυγή των συνταξιούχων, αργά χτες το βράδυ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας του Ιουνίου θα επιστραφούν στους λογαριασμούς τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, όσοι συνταξιούχοι διαπίστωσαν περικοπή στη σύνταξή τους, θα πρέπει να προσκομίσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org