Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συνεχίζουμε! Ολοι αύριο στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ

Σε χτεσινή συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση στην Αθήνα και συζητήθηκε η πορεία του αγώνα

Στις 16 Φλεβάρη, οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν ξανά στο Μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο αποκλεισμού του κόμβου

Eurokinissi

Στις 16 Φλεβάρη, οι αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκαν ξανά στο Μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο αποκλεισμού του κόμβου
Σε συνέλευση, που έγινε χτες το απόγευμα στο Μπλόκο της Νίκαιας, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που για 40 και πλέον μερόνυχτα βρίσκονται εκεί με τα τρακτέρ τους, ενημερώθηκαν, από την αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Αθήνα, για τ' αποτελέσματα της συνάντησης με την κυβέρνηση. Ανάλογες συσκέψεις γίνονται από χτες και στα άλλα μπλόκα, που παλεύουν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο Μπλόκο της Νίκαιας, μετά από συζήτηση που έγινε, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του αγώνα που συνεχίζεται με πολλές και διάφορες μορφές, να οργανωθεί αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου του Κιλελέρ, αύριο Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 12.30 το μεσημέρι. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά η Επιτροπή του Μπλόκου, αναφέρεται:

«Ο φετινός γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας στις επάλξεις του αγώνα. Από το χώρο του Μνημείου του αγωνιζόμενου αγρότη, στέλνουμε μήνυμα συνέχισης της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Ενάντια στα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ που μας καταστρέφουν.

Τιμάμε τον αγώνα και τη θυσία των κολίγων, για να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τη γη που με αίμα πολύ απέκτησαν οι προπαππούδες μας και μας την κληροδότησαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, δεν θα τους επιτρέψουμε να μας την πάρουν. Κολίγοι στα νέα "τσιφλίκια" των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων δε θα γενούμε...

Είμαστε, ήδη, πάνω από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, παλεύοντας για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα εξοντωτικά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των "δανειστών" και των κάθε είδους συνεταίρων της.

Συνεχίζουμε την κοινή πάλη μαζί με τους συμμάχους μας, τους μισθωτούς εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατά του ασφαλιστικού σχεδίου - λαιμητόμου κι όλων των άλλων κυβερνητικών αντιλαϊκών μέτρων και σχεδίων, έχοντας ήδη καταφέρει όλοι μαζί να καθυστερήσουμε την κατάθεση του αντιλαϊκού ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Με την αγωνιστική μας δράση, το σκληρό κι ανυποχώρητο αγώνα μας, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά μας.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:

  • Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δεν θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στηθούν τα μπλόκα, από την κυβέρνηση δε γινόταν κουβέντα για αφορολόγητο όριο).

Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότης", που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

  • Προσπάθεια για να μη γίνουν κατασχέσεις κατοικιών και χωραφιών αγροτών για τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια".
  • Παρέμβαση στη Βουλή, για να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία".

Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα για το κόστος (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ) κι αναφέρθηκε στην "κάρτα του αγρότη". Αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος. Απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους, που βιώνουμε από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, το σύνολο των αιτημάτων επιβίωσής μας. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ - ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».

Χτες βράδυ, τέλος, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων φορέων της περιοχής, επισκέφτηκαν το Μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουν, ακόμα μια φορά, την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

Με ανακοίνωσή του για το εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του δρόμου Κάλαμος - Νας, το Συνδικάτο οικοδόμων Ικαρίας και Φούρνων «εκφράζει την βαθιά οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές των δύο πρόωρα αδικοχαμένων συναδέλφων μας Ηλία Καρούτσου και Ηλία Γενούζου, που δεν γύρισαν από το μεροκάματο στα σπίτια τους».

Αναφέρει ακόμα ότι «οι αδιευκρίνιστες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν στο φως. Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών, όσον αφορά στα μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, όσο και για τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν οι έρευνες». Θυμίζουμε ότι οι δύο εργάτες δούλευαν σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας «Development SA» και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στον ταινιόδρομο που μεταφέρει τις πέτρες στο μηχάνημα του σπαστήρα.

  • Εργαζόμενος στο δημοτικό κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας Βόλου κεραυνοβολήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα όταν προσπάθησε να διορθώσει ηλεκτρική βλάβη. Εμεινε λιπόθυμος στο έδαφος για αρκετά λεπτά της ώρας κι όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, σύρθηκε, για να φτάσει στους συναδέλφους του. Το «ατύχημα» καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για να πάψουν δίκες και διώξεις

Τροπολογία για την παύση των διώξεων και των δικών σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και για αυτές που έχουν ασκηθεί για τις κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους εργαζομένων, θα καταθέσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μάρτη. Χτες, εξάλλου, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών που έχουν τελεστεί έως τώρα».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Να σταματήσουν οι διώξεις που στόχο έχουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης απαίτησαν, με τη χτεσινή τους παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με τον υπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο. «Οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές πραγματοποιήσαμε το 2011 ένα μεγάλο, δίκαιο και συλλογικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της τότε κυβέρνησης για τη λεγόμενη "απελευθέρωση", ενάντια στα σχέδια εισβολής του μεγάλου κεφαλαίου στον κλάδο του ταξί», σημειώνουν οι Επιτροπές στο υπόμνημά τους και καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσουν οι άδικες και απαράδεκτες διώξεις.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ανακοινώσεις. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ τόνισαν πως αναμένουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, παραμένοντας σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Υπενθυμίζουμε πως πέντε χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις του 2011, έχουν μοιραστεί σχεδόν 7.000 κλήσεις σε αυτοαπασχολούμενους στα ταξί, για να παρουσιαστούν σαν κατηγορούμενοι σε δίκες από το Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη. Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν κληθεί σε δύο και τρεις δίκες. Στις υποθέσεις που έχουν μέχρι σήμερα εκδικαστεί, κάποιοι έχουν αθωωθεί, υπάρχουν όμως και καταδικαστικές αποφάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Δράμα.

Οι διώξεις αυτές, όπως καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, βρίσκουν τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές χρεωμένους σε Εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες. Οπως σχολιάζουν, στόχο έχουν να λειτουργήσουν και ως μοχλός πίεσης προκειμένου να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης

Στόχος η καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας εάν η κυβέρνηση φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στην απεργία στις 4 Φλεβάρη
Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στην απεργία στις 4 Φλεβάρη
Με νέες πρωτοβουλίες εμπλουτίζεται καθημερινά το πρόγραμμα δράσης συνδικάτων και φορέων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με 48ωρη απεργία, εάν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα, προγραμματίζονται τα εξής:

  • Σήμερα, Σάββατο

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

  • Τη Δευτέρα 29/2

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου πρώην Εμπορικής (Ευπόλιδος 12, 8ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει πορεία από τα γραφεία του προς το κέντρο της πόλης, στις 7 μ.μ. Επίσης, σχεδιάζει περιοδείες και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και άλλα Ταμεία.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα καλεί σε συζήτηση για την κλιμάκωση του αγώνα.

  • Την Τρίτη 1/3

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.

-- Συλλαλητήριο στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου για το Ασφαλιστικό οργανώνουν σωματεία και φορείς της Μαγνησίας.

  • Την Τετάρτη 2/3

-- Τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

-- Οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων Μηχανικών - Τεχνικών, Δικηγόρων, Υγειονομικών (Γιατροί, Φαρμακοποιοί και Οδοντίατροι) και Οικονομολόγων οργανώνουν κινητοποίηση, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Ενόψει της κινητοποίησης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29/2, στις 12 μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

-- Παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν την Τετάρτη 2/3 Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων καλεί στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ της Νοτιοδυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) καλούν στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα οι αποφάσεις για τις προσφυγές

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για τις προσφυγές που κατέθεσαν χτες δύο σωματεία, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Σώματος του 34ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με την οποία αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποί τους από τις εργασίες, λόγω καταφανέστατων παρατυπιών. Στόχος των προσφυγών (το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε από το δικαστήριο) είναι να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς στο συνέδριο, σε βάρος των ταξικών δυνάμεων, στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν αύριο, μεθαύριο και την Τρίτη. Τα σωματεία που προσέφυγαν είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Φύλαξης (ΠΑΣΕΦ) και η Πανελλήνια Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού.

Συγκεντρώσεις συνταξιούχων σε όλη τη χώρα

Με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις συνεχίζουν οι συνταξιούχοι τη δράση τους, απαιτώντας την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στην Αττική, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 10/3, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις εξής πόλεις: Για την Πελοπόννησο, στον Πύργο, στις 2/3, στις 11 π.μ. Για τη Στερεά - Εύβοια, στη Λαμία, στις 2/3, στις 11 π.μ. Για Ηπειρο - Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στις 2/3 στις 11 π.μ. Για τη Θράκη, στην Κομοτηνή, στις 7/3, στις 11 π.μ. Για τη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 8/3, στις 11 π.μ. Για τη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στις 9/3, στις 11 π.μ. Για την Κρήτη, στο Ηράκλειο, στις 9/3, στις 11 π.μ. Τέλος, κάλεσμα στους συνταξιούχους του Δημοσίου στην Αττική να συμμετέχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 1/3 στις 2 μ.μ., σε συντονισμό με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απευθύνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

Πρωτοβουλία για το Προσφυγικό από Συνδικάτα της Αττικής

Κάλεσμα σε σύσκεψη το Σάββατο, 5 Μάρτη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας) και σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, με πορεία στα γραφεία της ΕΕ απευθύνουν οι διοικήσεις κλαδικών Συνδικάτων από την Αττική σε σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής με θέμα: «Οργάνωση της πάλης ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΑΤΟ, που φέρνουν τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και στους πρόσφυγες».

Το κάλεσμα υπογράφουν τα συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων Αθήνας, Ιδιωτικής Υγείας, Λογιστών Ελεγκτών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών, ΣΕΤΗΠ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών «ΣΕΦΕΡΗΣ» και «ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

-- Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την καθολική υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έκανε την Πέμπτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε υπόμνημα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος όρισε συνάντηση την Τρίτη 1/3, στις 11 π.μ.

-- Κινητοποίηση έξω από την ιδιωτική κλινική «Νέο Αθήναιον» έκανε το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας ενάντια στο καθεστώς της απληρωσιάς. Στους εργαζόμενους της κλινικής οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων έως 18 μηνών. Οι εργαζόμενοι και το κλαδικό σωματείο απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως δεν εμφανίστηκε.

-- Δίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 9/3 (8 π.μ. - 10 π.μ.) για τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» προκηρύσσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η απόφαση για κινητοποίηση πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου, σε συνεδρίαση που συμμετείχαν και εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Ο Σύλλογος καλεί τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για στάση εργασίας, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων.

Καταγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της επιχείρησης «Cyta Hellas» στη Μεταμόρφωση έκανε την Τετάρτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων στο τεχνικό τηλεφωνικό κέντρο, που απολύθηκαν την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, μια μέρα, δηλαδή, μετά την πανελλαδική απεργία. Το Συνδικάτο έχει ήδη προχωρήσει και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε τριμερής συνάντηση για τις 7/3. Η εργοδοσία μεθόδευσε τις απολύσεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις «συστάσεις» και τις «προειδοποιήσεις» στις οποίες κατά διαστήματα προχωρά, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της «Ταξικής Ενότητας Εργαζομένων Cyta Hellas».

Επίσης, την απόλυση της αντιπροέδρου του σωματείου από την επιχείρηση καφεστίασης «Μikel», με στόχο τη συνδικαλιστική δράση της ίδιας και του Σωματείου, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας. Οπως αναφέρει, «από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συνδικαλιστική της ιδιότητα, η εργοδοσία προσπάθησε να της κάνει το βίο αβίωτο, με σκοπό να την αναγκάσει σε παραίτηση (...) Οταν διαπίστωσε πως η συναδέλφισσα δεν υποκύπτει, αποφάσισε να την απολύσει. Το Σωματείο καλεί όλα τα σωματεία του νομού, κάθε εργαζόμενο, να καταδικάσουν την απαράδεκτη και καταχρηστική απόλυση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους».

Στάσεις εργασίας για τη Σύμβαση στη Ζώνη

Πρόγραμμα στάσεων εργασίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν αποφασίσει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Πειραιά και Σαλαμίνας) και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Οι στάσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα (9 π.μ. - 11 π.μ. στο Πέραμα) και συνεχίζονται σε μια σειρά χώρους μέχρι και την Παρασκευή, 4 Μάρτη. Οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας γίνονται με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις δεν έχουν δώσει καμία απάντηση στις προσκλήσεις, για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Κατά τη διάρκειά τους, τα Σωματεία θα καλέσουν σε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για ενημέρωση των εργαζομένων γύρω από τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την πώληση του λιμανιού του Πειραιά. Τα Σωματεία στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, με βάση τα μεροκάματα και τις θεσμικές κατακτήσεις της τελευταίας τους σύμβασης, το 2009 ή το 2010, ανάλογα με την ειδικότητα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org