Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά, με θέμα «Δεν είναι ευκαιρία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή», διοργάνωσαν οι ΟΒ Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού της ΚΝΕ, την περασμένη Πέμπτη, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό. Συμμετείχε η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η οποία στην εισηγητική της ομιλία αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους νέους και στις επιπτώσεις που μπορούν αυτές να επιφέρουν στην ανθρώπινη ζωή.

Στάθηκε κυρίως στη χρήση της κάνναβης και στις ιδιαίτερα βλαβερές της ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχική υγεία. Ανέφερε ότι η πείρα από τη νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης σε άλλες χώρες δείχνει πως έχει αυξηθεί η χρήση των ναρκωτικών και ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίησή τους για «ψυχαγωγική» χρήση.

Επίσης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης και στη διεθνή πείρα που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο ότι αυτοί οι χώροι ουσιαστικά δίνουν το ελεύθερο σε χρήστες να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε έναν συγκεκριμένο χώρο, με ειδικούς που θα προσέχουν απλά να μην πάθουν overdose, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πραγματικότητα.

Σε όλη την ομιλία της, μέσα από διεθνή παραδείγματα, τόνισε πως τα ναρκωτικά μόνο το κεφάλαιο και την κερδοφορία του ωφελούν και σε καμία περίπτωση την εργατική τάξη και τους αγώνες της - αντιθέτως, αμβλύνουν τις άμυνές της και θολώνουν το μυαλό και την κρίση της.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Με μια σειρά δράσεις ενταγμένες στην προεκλογική της δραστηριότητα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας αναδεικνύει τις θέσεις της για το πρόβλημα των ναρκωτικών, καλώντας τη νεολαία να κρίνει και με βάση τη στάση των άλλων κομμάτων πάνω σε αυτό το θέμα. Στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ σημειώνει αναλυτικά:

«Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να αντισταθεί στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος που ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και βάζουν ταφόπλακα στην πρόληψη και την απεξάρτηση. Να καταδικάσει και με την ψήφο της όλους όσοι της ζητάνε να αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως "φυσικό φαινόμενο" και να συμβιβαστεί με τις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, αιτίες βαθιά δεμένες με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει με την ψήφο τους στη Βουλή:

-- Να ιδρυθούν χώροι "υγιούς" χρήσης ναρκωτικών, για να μη χαλάνε οι εξαρτημένοι τη μόστρα των πόλεων. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συναγωνίζονται μεταξύ τους στον κανιβαλισμό, με τη ΝΔ να προτείνει το ίδιο το κράτος να χορηγεί την ηρωίνη μέσα στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης!

-- Να παραδοθούν δομές πρόληψης και απεξάρτησης σε ΜΚΟ και ιδιώτες που θα θησαυρίζουν πατώντας στον πόνο και τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών.

-- Να υπολειτουργούν τα θεραπευτικά προγράμματα με εργαζόμενους ανακυκλώσιμους, για όσο χρόνο ισχύει η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, υπονομεύοντας στην πράξη τη διαδικασία της απεξάρτησης.

Είναι τα ίδια κόμματα που είτε από κυβερνητικές θέσεις είτε ως αντιπολίτευση ενίσχυσαν με τις πολιτικές τους τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, την εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού κέρδους. Ολες, δηλαδή, τις αιτίες που σπρώχνουν τους νέους στη χρήση ουσιών και ταυτόχρονα μειώνουν το κίνητρο των εξαρτημένων για θεραπεία!

Ηξερες ότι...

-- Το 56,4% των χρηστών είναι άνεργοι (ΕΚΠΝΤ, 2018)

-- Το 47,4% δεν έχει ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΕΚΠΝΤ, 2018)

Κάτω από τη μάσκα της "προόδου" ή της "συντήρησης" κρύβεται το ίδιο πρόσωπο: Η πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ναρκωτικά, η χρεοκοπημένη πολιτική της "μείωσης της βλάβης", της διαιώνισης της εξάρτησης μέσω υποκατάστατων. Η υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνονται στους χρήστες, η διάλυση της πρόληψης. Η στέρηση κάθε δυνατότητας να επανεξετάσουν οι εξαρτημένοι τη ζωή τους.

Για τις ανάγκες των μονοπωλίων αντιμετωπίζουν τους χρήστες ως "τελειωμένους", που τους αξίζει μόνο ο "ελεγχόμενος θάνατος" για να μπορεί το τουριστικό κεφάλαιο να επενδύει ανενόχλητο στα κέντρα των πόλεων. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα των shooting rooms ως προς τη μείωση της χρήσης, την ένταξη των χρηστών σε θεραπεία, αλλά και την ίδια τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.

-- Στην ΕΕ αυξάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση ηρωίνης (ΟΗΕ, 2017, EMCDDA 2018).

Εδωσαν τη δυνατότητα σε μια σειρά εταιρείες να παράγουν σκευάσματα κάνναβης χωρίς τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς τη σύνθεσή τους, τις παρενέργειες κ.λπ., αγνοώντας όλους τους επιστημονικούς φορείς που έχουν δηλώσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους, στρώνοντας το έδαφος για την αθώωση ενός ναρκωτικού.

-- Τα προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης που δεν διέπονται από επαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνουν τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η κάνναβη καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη, ενδεχομένως και σε χαμηλότερη τιμή και πιο ισχυρή μορφή (ΟΗΕ, 2018).

Βαφτίζουν τη χρήση «ατομική επιλογή ζωής» και «δικαίωμα»!

Κανείς δεν επέλεξε να ασφυκτιά σε μια κοινωνία που του στερεί τα όνειρα, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή, που παρουσιάζει ως μόνη αλήθεια την εκμετάλλευση, την υποταγή, τον ανταγωνισμό. Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι ανελεύθερη επιλογή, που περνά από συμπληγάδες κοινωνικών και ταξικών αποκλεισμών. Μετατρέπουν το θύμα σε θύτη για να κρύψουν τις ευθύνες τους, για να βγάλουν λάδι το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.

Δικαίωμα της νεολαίας είναι η πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, η δουλειά με δικαιώματα, η δυνατότητα προσωπικού προγραμματισμού, η πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που έχουν γίνει πανάκριβο εμπόρευμα, η ύπαρξη και ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Το να ζούμε μια ζωή που δεν θα παζαρεύουμε τις ανάγκες μας!

Θέλουμε πραγματική ελευθερία! Θέλουμε ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που αγανακτεί από όλα αυτά που μας έχουν στερήσει, να μαυρίσει τις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας και ζητάνε νομιμοποίηση από το λαό για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σε όσους επιδιώκουν να στείλουν στο περιθώριο, να "θολώσουν" τη σκέψη μιας γενιάς που έχει χίλιους λόγους να αγωνιστεί για όσα της κλέβουν!

Η μαχητική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η συνεπής πάλη που διεξάγει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση, πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου και δράσης για τη νεολαία.

Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε αυτούς που τσάκισαν τα όνειρά μας!

Ολοι οι νέοι που προβληματίζονται, πρέπει να κάνουν το βήμα, να μη συμβιβαστούν με άλλη "μια από τα ίδια". Να μην πιάσουν τόπο τα κάλπικα διλήμματα που προσπαθούν να περάσουν.

Δεν έχουμε άλλο χρόνο να τους χαρίσουμε.

Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ!».

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών και σχετικές δράσεις.

-- Ανακοίνωση για το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Πλούσια προεκλογική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

-- Μια εμπειρία από την εφαρμογή της Θεματικής Εβδομάδας σε δύο Γυμνάσια.

«Στα χέρια» των ληξιπρόθεσμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η απεξάρτηση

Στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους

Η κατακρεούργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η παράδοση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης στα χέρια των ληξιπρόθεσμων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβλήθηκαν χτες από την κυβέρνηση - μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών - ως πανάκεια.

Πρόκειται για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της τοξικοεξάρτησης, ο οποίος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που πριονίζουν τα θεμέλια από την πρόληψη μέχρι την επανένταξη, σμπαραλιάζοντας εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με έμφαση στο συνεχές της φροντίδας και στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην επανένταξη».

Δύσκολος και απρόσφορος ο τρόπος ανάπτυξης νέων υπηρεσιών

Η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει και πάλι, αυτήν τη φορά από το ΚΕΘΕΑ.

«Η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είναι ο πλέον δύσκολος και απρόσφορος τρόπος για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (...) Είναι αναντίστοιχα της διάρκειας του αποτελέσματος και δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της υποστήριξης των εξυπηρετούμενων, όπου αυτή είναι απαραίτητη», υπογράμμισε χτες ο Νίκος Κωνσταντάρας, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού έργου του Οργανισμού.

Οπως επισημάνθηκε χτες, ήδη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από το ΚΕΘΕΑ νέες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, με τις οποίες διευρύνεται η πρόσβαση σε βοήθεια για εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο. Τα νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν συνολικά, σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, περίπου 5.500 άτομα. Ωστόσο το διάστημα λειτουργίας τους αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις μια διετία. «Μετά τι;», είναι το αγωνιώδες ερώτημα που έθεσαν οι ιθύνοντες του Κέντρου.

Τον πυρήνα της υποτιθέμενης αντιναρκωτικής πολιτικής εκθείασε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρδαρός, ισχυριζόμενος ότι «η πολιτική "μείωσης της βλάβης", αν και δέχεται κριτική, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας, κρατάει ανθρώπους ζωντανούς». Υπενθυμίζεται ότι η «μείωση της βλάβης» αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, πρόκειται για εργαλείο συρρίκνωσης του κρατικού «κόστους», η επιχειρηματολογία της στηρίζεται στην αντιεπιστημονική άποψη ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη και κατά συνέπεια αυτό που μπορεί να γίνει είναι η διαχείρισή της, περιορίζοντας τις συνέπειές της. Σ' αυτήν την πολιτική εντάσσονται τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης κ.ά.

«Οταν ο στόχος δεν είναι η απεξάρτηση, τότε τέτοιου είδους προγράμματα είναι σισύφειο έργο», είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς.

Ληξιπρόθεσμα προγράμματα και εργασιακές σχέσεις υπονομεύουν την απεξάρτηση

«Ολα αυτά βασίζονται στην ευρύτερη αντίληψη για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης αποτελούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη διαχείριση του προβλήματος. Η πιλοτική εφαρμογή τους βάζει ταφόπλακα στον κόσμο που δίνει τη μάχη της απεξάρτησης, υπονομεύει την πρόληψη, ευνοεί τις πιάτσες.

Προωθείται και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης η ανακύκλωση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων μορφών ελαστικής εργασίας. Με ληξιπρόθεσμες εργασιακές σχέσεις και προγράμματα δεν πρόκειται να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η απεξάρτηση.

Να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όλα τα "στεγνά" προγράμματα, τα Κέντρα Πρόληψης, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Να μπει φρένο στη ναρκω-κουλτούρα, σε ναρκω-φεστιβάλ και μπαζάρ κάνναβης που είναι επικίνδυνες για τη νεολαία.

Να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το πρόβλημα των ναρκωτικών υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αθηναίων.

(Αναλυτικά στοιχεία για τον απολογισμό δράσης του ΚΕΘΕΑ θα δημοσιευθούν στο φύλλο του Σαββατοκύριακου).

  • Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) και το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πετρούπολη καλούν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Πετρούπολις» (25ης Μαρτίου 168). Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία «Rosetta» των Jean - Pierre και Luc Dardenne και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
  • Στις 29 Ιούνη θα ολοκληρωθεί το 14ο Φεστιβάλ του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, με κεντρικό σύνθημα «Ζήσε την πραγματικότητα! Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε! Γίνε νικητής της ζωής!». Στην Κάτω Πλατεία, στις 29 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά χάντμπολ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Και φέτος οι δομές κρατήθηκαν ζωντανές από τους εργαζόμενους

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών θα ακουστούν ξανά κάποια συνηθισμένα λόγια από την πολιτική ηγεσία και όχι μόνο.

Εμείς το μόνο που αξιολογούμε θετικά είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που στηρίζουμε και οι άνθρωποι που συνεχίζουμε να δουλεύουμε στον χώρο των εξαρτήσεων συνολικά.

Γιατί μαζί κρατήσαμε και φέτος ζωντανές τις δομές και, πολύ σημαντικότερο, τις σχέσεις μας, την ανθρωπιά μας.

Παλέψαμε πολύ, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής υποκρισίας, επιστημονικής πενίας των "επιτελείων", μεταμοντέρνας ελαφρότητας και βαθέματος του ελλείμματος δημοκρατίας - κάτω από τα πλεονάσματα αριστερής φρασεολογίας.

Από εκεί και έπειτα ο δρόμος, όπου ήδη πορευόμαστε, θα είναι μακρύς, γεμάτος πρωτόγνωρες καταστάσεις και ερωτήματα που δεν θα απαντιούνται με τις παλιές ευκολίες.

Οσο πιο σύντομα το υποψιαστούμε όλοι και όλες, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μάς βρίσκει μπροστά σε άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για το λαό και τη νεολαία, την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) μεθοδεύει νομοθετικά και ιδεολογικά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την αθώωση της χρήσης.

Αυτή η πολιτική είναι που:

-- Αθωώνει την κάνναβη ως ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η χρήση της, να μειώνεται διαρκώς η ηλικία πρώτης επαφής ειδικά των μαθητών με την κάνναβη, να αυξάνεται η εξάρτηση νέων ανθρώπων από αυτήν και ο Δείκτης Αίτησης Θεραπείας με κύρια ουσία εξάρτησης την κάνναβη στη χώρα μας σήμερα να είναι στο 46%, από 25% που ήταν την προηγούμενη 5ετία.

-- Συνεχίζει να ενισχύει ως κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), τα οποία ήδη σε αρκετές χώρες της ΕΕ είναι η κύρια ουσία εξάρτησης για την οποία οι χρήστες ζητούν θεραπεία και ήδη σε 5 χώρες της ΕΕ οι θάνατοι από υποκατάστατα είναι περισσότεροι από τους θανάτους από ηρωίνη. Τα "πολυδιαφημιζόμενα" προγράμματα υποκατάστασης, που τάχα θα έλυναν το πρόβλημα, ασφαλώς δεν το έλυσαν και πάνω στην αποτυχία τους διαφημίζουν ως λύση τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

-- Με κλιμακούμενο τρόπο προωθεί το συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και μέσα από τους ΧΕΧ, που ουσιαστικά γκετοποιούν τους χρήστες, μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία, ενθαρρύνουν τη χρήση και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή για τη διάδοση των ναρκωτικών. Το επόμενο κυβερνητικό βήμα που ετοιμάζουν είναι "πρόγραμμα ναλοξόνης στο σπίτι", δηλαδή να εκπαιδευτεί ο χρήστης και η οικογένειά του για χρήση στο σπίτι με ειδικές συσκευασίες της ουσίας που θα παρέχει το κράτος.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που θέλει κυρίως τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνικής δράσης, το ΚΚΕ παλεύει:

-- Για να είναι ο άνθρωπος πρωταγωνιστής της κοινωνικής ζωής, με καθαρή συνείδηση.

-- Για να μπορεί να αγωνίζεται και να δημιουργεί με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι να αποσύρεται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί τη δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης, δημόσιου και δωρεάν, ενίσχυση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και των Κέντρων Πρόληψης και προτάσσει διεκδικήσεις για μια αντιναρκωτική πολιτική που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τη μείωση της ζήτησης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Πρωτογενής Πρόληψη.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αγωνιστούν ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στην αθώωση της κάνναβης, στη νομιμοποίηση της χρήσης μέσα από τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία μπροστά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Για το ΚΚΕ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής και με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει διεκδικητικές πρωτοβουλίες μέσα στο εργατικό, το μαζικό και το νεολαιίστικο κίνημα».

Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Στο πρόγραμμα του Διημέρου ξεχωρίζει η πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 13 Ιούλη στο Καρπενήσι. Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η κατασκήνωση του Διημέρου για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο Κεφαλόβρυσου. Στο χώρο της κατασκήνωσης και στις γύρω περιοχές θα απλωθεί ένα πρόγραμμα πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, επισκέψεων και εκδηλώσεων για την Ιστορία της περιοχής και τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης τη δεκαετία του '40.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949) και εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την κατάληψη του Καρπενησίου από τον ΔΣΕ, καθώς και στα τραγούδια του ΔΣΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης. Στο πλαίσιο γνωριμίας με την Ιστορία της περιοχής θα πραγματοποιηθεί επίσης εκδήλωση για τον χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821, με αφορμή τη Μάχη του Κεφαλόβρυσου, που δόθηκε το 1823 στο Καρπενήσι. Επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο των Κορυσχάδων και σε άλλες περιοχές - ορόσημα της δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ενώ καταρτίζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό βέβαια με τα καθιερωμένα παραδοσιακά και λαϊκά γλέντια.

Να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα λειτουργήσει και παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, με δικό της πλούσιο πρόγραμμα.

28ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά για το δίκιο του λαού!

Στις 12 - 14 Ιούλη στο Καρπενήσι. Το Σάββατο 13 Ιούλη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Καρπενήσι, στις 12 - 14 Ιούλη, ταξιδεύει φέτος το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στο κάλεσμά της προς τη νεολαία για το Διήμερο, η ΚΝΕ αναφέρει:

«Νέα, νέε, έλα μαζί μας, με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Συνεχίζουμε... Είμαστε παρόντες και την άλλη μέρα των εκλογών στη μάχη για το δίκιο, για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας... Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που είναι σταθερά δίπλα σου, μπροστά στα δύσκολα. Ελα μαζί μας! Για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Πάρε και εσύ μέρος στη μεγάλη συνάντηση νέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Από τις 12 έως τις 14 Ιούλη στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, στα "λημέρια" του Κατσαντώνη, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθεί το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Στα λημέρια του Βελουχιώτη, του Γιώτη, του Διαμαντή...

  • Στη Ρούμελη...

...που έδρασαν οι πρώτες ανταρτοομάδες την περίοδο της τριπλής ναζιστικής κατοχής (1941-1944).

...του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, στελέχους του ΚΚΕ, Αρη Βελουχιώτη...

...των Αετόπουλων της ΕΠΟΝ, που μικροί στην ηλικία έγραψαν μεγάλες σελίδες ηρωισμού και αγώνα στη δίκαιη υπόθεση για μία καλύτερη ζωή χωρίς ντόπιους και ξένους δυνάστες...


...του ΕΑΜ που έσωσε το λαό και οργάνωσε τη ζωή στις περιοχές που απελευθερώνονταν από την μπότα των ναζί...

  • Στην περιοχή...

...που φιλοξένησε το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της "Κυβέρνησης του Βουνού", όπως έμεινε στην Ιστορία...

...που μετά την αποχώρηση των ναζί και φασιστών κατακτητών ο λαός δεν χάρηκε τη νίκη του και βρέθηκε γρήγορα να πολεμάει ενάντια στην εξουσία των λίγων και στους διεθνείς συμμάχους της, πρώτα τη Μ. Βρετανία και ύστερα τις ΗΠΑ.

-- Σε αυτά εδώ τα μέρη που τα περπάτησαν χιλιάδες μαχητές του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), που έδρασε την περίοδο 1946-1949.

-- Στα βουνά και τις ρεματιές, στα χωριά και τα κρησφύγετα του καπετάνιου Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης) και του καπετάν Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου), διοικητών της 1ης και της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ αντίστοιχα...

-- Στο Καρπενήσι που τον Γενάρη του 1949 γιόρταζε τη λευτεριά του μετά τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ και την κατάληψη της πόλης...

-- Σε αυτά τα μέρη που είναι δεμένα με το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας... Που αναβλύζουν τα ιδανικά και οι αξίες της ταξικής πάλης, η πίστη στο δίκιο του αγώνα, η αποφασιστικότητα για θυσίες στην πάλη για το σοσιαλισμό!


Σε αυτά τα μέρη θα βρεθεί φέτος η ΚΝΕ στο 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο!

Το ΚΚΕ ήταν ο εμπνευστής, ο αιμοδότης και καθοδηγητής του αγώνα ενάντια στην ιταλο-γερμανική και βουλγαρική κατοχή, με τη δημιουργία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

Σε αυτόν τον τόπο θα συναντηθούν φέτος χιλιάδες νέοι αγωνιστές από όλη τη χώρα, για να εμπνευστούν, να πάρουν δύναμη για τους σημερινούς μας αγώνες.

Η μελέτη και η γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν είναι σήμερα απαραίτητο εφόδιο για να εμπνευστούμε, να γίνουμε περισσότεροι όσοι παλεύουμε για τον νέο κόσμο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα σήμερα, τα κόμματα που το στηρίζουν θέλουν τη νεολαία στη μιζέρια, στην υποταγή και τον συμβιβασμό. Να μάθει να ζει με ό,τι ψίχουλο περισσεύει από το φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε μια εποχή που όλο και διευρύνονται οι δυνατότητες να απολαμβάνουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη, τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 2019, το σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις καλούν τη νεολαία και τον εργαζόμενο να ζουν με τα λίγα, για να έχουν τα πολλά οι λίγοι!

Η πείρα από την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος αποδεικνύει ότι σε καμία στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει "εθνική ενότητα", κοινοί στόχοι ανάμεσα στους καταπιεστές και τους καταπιεζόμενους.

Το δίλημμα "σύγκρουση ή υποταγή" είναι πάντα επίκαιρο...

Το ΚΚΕ στην 100χρονη Ιστορία του δεν εγκατέλειψε ποτέ το σκοπό του. Είναι πάντα μπροστά στη μάχη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα.

Ετσι έκανε και τη δεκαετία του 1940, με τόλμη και κόντρα στο ρεύμα. Βρέθηκε μπροστά για το δίκιο του λαού, απορρίπτοντας το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής. Το δίλημμα "σύγκρουση ή υποταγή" είναι πάντα επίκαιρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, νεολαίοι κομμουνιστές, αγωνιστές έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους, πάλεψαν - πολέμησαν και τραγούδησαν "για να 'χουν λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά"!

Ετσι και σήμερα...

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις στη διεκδίκηση, στην πάλη για κάθε πρόβλημα που "καίει" τη νεολαία, τις εργατικές οικογένειες, βάζοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε, δεν υποτάχτηκε στην αστική εξουσία. Αυτό δεν μπορεί να χωνέψει το καπιταλιστικό σύστημα.

Ο,τι πιο σύγχρονο και προοδευτικό, πραγματικά καλό για τη ζωή του λαού και της νεολαίας, κερδήθηκε με αγώνα, αμφισβητώντας το σύστημα - με στόχο την ανατροπή του!

Νέα και νέε

Ελα μαζί μας με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ

Ραντεβού στο Καρπενήσι!

-- Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 13 Ιούλη στην πλατεία του Καρπενησίου, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

-- Σε όλες τις δραστηριότητες του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου που φέτος "κατασκηνώνει" στο πανέμορφο Πάρκο Κεφαλόβρυσου 12-13-14 Ιούλη. Με συζητήσεις και εκδηλώσεις, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, γλέντια και αθλητικές δραστηριότητες».

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Παράλληλα, η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες, αλλά και τους μεγαλύτερους φίλους και φίλες να ενισχύσουν οικονομικά την ΚΝΕ για τη διοργάνωση του Διημέρου.
Μια εμπειρία από τη Θεματική Βδομάδα σε δυο Γυμνάσια της Αθήνας

Στο πλαίσιο της φετινής Θεματικής Βδομάδας, δύο σχολεία κάλεσαν την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) να παρουσιάσει σε παιδιά του Γυμνασίου το ίδιο θέμα που είχε παρουσιάσει και πέρσι, δηλαδή «Ο υποσιτισμός - ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο».

Και στα δύο σχολεία, εκτός από Ελληνες μαθητές υπήρχαν και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ένας αυξημένος αριθμός Ρομά.

Ολη η παρουσίαση στηρίχτηκε σε μια συζήτηση με τα παιδιά, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Αφού φτάσαμε μαζί σ' έναν ορισμό του υποσιτισμού και καταλήξαμε ότι πρόκειται για πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, αναλύσαμε τις κύριες αιτίες που τον προκαλούν, προκειμένου να δούμε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σαν πρώτη αιτία αναφέραμε την υπανάπτυξη, δείχνοντας φωτογραφίες από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Σαλβαδόρ) και συζητώντας αυτά που βλέπαμε. Μιλήσαμε για την αποικιοκρατία, την εκμετάλλευση χωρών από ξένους και ντόπιους και καταλήξαμε ότι σημασία έχει ποια είναι η κυρίαρχη τάξη σε μια χώρα, πράγμα που μας οδήγησε και στον ορισμό της τάξης και στο διαχωρισμό της κοινωνίας σε δύο βασικές τάξεις, την αστική και την εργατική, όπου ανάλογα με το σύστημα που κυριαρχεί, η μια τάξη καταπιέζει και εκμεταλλεύεται την άλλη. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στη συνέχεια για «αναπτυγμένες και υπανάπτυκτες» χώρες, ξεκαθαρίζοντας πως οι τελευταίες δεν είναι οπωσδήποτε φτωχές χώρες. Επίσης, με τη βοήθεια φωτογραφιών, μιλήσαμε και για την παιδική εργασία, για παιδιά χωρίς πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία, χωρίς κοινωνικές παροχές. Ετσι μπορέσαμε να μιλήσουμε για την ανισόμετρη ανάπτυξη, αλλά και πώς πρέπει πάντα να ψάχνουμε να βρούμε, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ποιον εξυπηρετεί αυτή. Και φυσικά για το ρόλο των μεγάλων εταιρειών και των μονοπωλίων.

Σαν δεύτερη αιτία υποσιτισμού αναφέραμε τον πόλεμο, δείχνοντας εικόνες από τη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Λίβανο) και από την Παλαιστίνη. Αφού συμφωνήσαμε γιατί γίνονται οι πόλεμοι και αναφέραμε τους άδικους και δίκαιους πολέμους, δείξαμε εικόνες από πρόσφυγες και μετανάστες, πώς φτάνουν στις χώρες υποδοχής και πώς ζουν κυρίως στη χώρα μας. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για ρατσισμό και ξενοφοβία.

Η συνέχεια ήταν πιο δύσκολη και δεν είχαμε φωτογραφικό υλικό. Συμφωνήσαμε στην αρχή ότι όλη αυτή η κατάσταση σε μια χώρα και σε παγκόσμιο επίπεδο βασίζεται στην αδικία. Είπαμε ότι οι πλούσιες, αναπτυγμένες χώρες σχηματίζουν συνασπισμούς και ως παραδείγματα τα ίδια τα παιδιά ανέφεραν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ και ξεκαθαρίσαμε ότι αυτοί ακριβώς είναι που ευθύνονται για την υπανάπτυξη και τους πολέμους.

Προσπαθήσαμε να καταρρίψουμε ορισμένα λαθεμένα στερεότυπα, όπως ότι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι, αφού ένα παιδί που γεννιέται μέσα σε μια πλαστική βάρκα προσπαθώντας να φτάσει στις ακτές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες να επιζήσει και να αναπτυχθεί όπως ένα μωρό που γεννιέται σε ένα μαιευτήριο, φοράει από την αρχή καθαρά ρούχα και αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεται αμέσως. Επίσης, μιλήσαμε για φιλανθρωπία, για την Εκκλησία και τα ΜΜΕ, που παρόλο που βοηθάνε, δεν λύνουν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Ακόμα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε γιατί το «να ενωθούμε όλοι μαζί» δεν μπορεί να είναι έτσι, αφού υπάρχουν διαφορετικά και αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα στις δύο κύριες τάξεις.

Μαζί με τους μαθητές αναρωτηθήκαμε αν αυτή η άδικη κατάσταση πρέπει να αλλάξει κι αν μπορεί να αλλάξει και πώς, και καταλήξαμε ότι για αυτό χρειάζεται ο κόσμος να καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του, να συνειδητοποιείται, να οργανώνεται και να αγωνίζεται, κι ας μας φαίνονται μερικά πράγματα μακρινά, επειδή αυτήν τη στιγμή μπορεί να μη μας αφορούν άμεσα, επειδή έχουμε οικογένεια, σπίτι και φαγητό, πράγματα που δεν είναι αυτονόητα για όλους, όπως είδαμε.

Οπως είναι φυσικό, άλλα παιδιά έδειχναν μεγαλύτερο κι άλλα μικρότερο ενδιαφέρον, ενώ υπήρχαν και κάποια που δεν συμμετείχαν καθόλου. Παράλληλα, ξεχώριζε κανείς εύκολα τα παιδιά που οι έννοιες αυτές ή κάποιες έννοιες τους ήταν οικείες και ποια παιδιά άκουγαν για όλα αυτά πρώτη φορά.

Προσπαθήσαμε με άλλα λόγια να ενισχύσουμε τον προβληματισμό των μαθητών για αυτά τα ζητήματα, να τους κάνουμε να ενδιαφερθούν για ό,τι γίνεται τριγύρω μας, όσο μακριά κι αν συμβαίνουν όλα αυτά, και να καταλάβουν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα.


Δ. Μ.

Προεκλογική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Ζωντάνια και καθημερινή δραστηριότητα έχουν τα εκλογικά περίπτερα της ΚΝΕ σε κεντρικά σημεία σε γειτονιές της Αττικής και άλλες μεγάλες πόλεις
Ζωντάνια και καθημερινή δραστηριότητα έχουν τα εκλογικά περίπτερα της ΚΝΕ σε κεντρικά σημεία σε γειτονιές της Αττικής και άλλες μεγάλες πόλεις
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ στην Αττική και σε όλη τη χώρα μπροστά στις εκλογές και πολλές από αυτές, αυτήν τη βδομάδα, εντάσσουν στη θεματική τους δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιούνη). Για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στην Αττική

Στον Πειραιά, σε όλα τα νεανικά εκλογικά περίπτερα της ΚΝΕ (στο Πασαλιμάνι, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα και στην πλατεία Ζαρντέν στο Κερατσίνι) σήμερα Τετάρτη θα παιχτούν παιχνίδια quizdom και escape room ενάντια στα ναρκωτικά.

Στο Πασαλιμάνι, την Κυριακή 30/6, στις 21.00, συζήτηση με θέμα «Πολεμάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Θα μιλήσει η Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά.

Στο Κερατσίνι, στο εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Ζαρντέν, σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, συζήτηση για τον αθλητισμό.

Στην Καλλιθέα, την Παρασκευή 28/6, στις 20.00, στο εκλογικό περίπτερο στην πλ. Κύπρου, παιχνίδι quizdom με θέμα τα ναρκωτικά.

Στη Δάφνη, σήμερα Τετάρτη, στις 20.00, στο εκλογικό περίπτερο στο μετρό, παιχνίδι quizdom με θέμα τα ναρκωτικά.

Στη Νέα Σμύρνη, την Παρασκευή 28/6, στις 21.00, hip-hop συναυλία ενάντια στον φασισμό με τους «Rhyme Riot» και «Raibo» στο εκλογικό περίπτερο στην πλ. Ν. Σμύρνης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Βουρνάς, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα.

Στη Γλυφάδα, σήμερα Τετάρτη, στις 20.00, σύσκεψη - συζήτηση με θέμα την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές στο εκλογικό περίπτερο στην πλ. Αγίου Τρύφωνα. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και την Παρασκευή 28/6, στις 20.00, λαϊκό γλέντι στο εκλογικό περίπτερο στην πλ. Αγίου Τρύφωνα.

Στην Αργυρούπολη, την Πέμπτη 27/6, στις 20.00, παιχνίδι quizdom με θέμα τα ναρκωτικά (στο εκλογικό περίπτερο στην πλ. Αγίας Τριάδας).

Σε άλλες πόλεις

Στην Κομοτηνή, σήμερα Τετάρτη, προγραμματίζουν συζήτηση πάνω στην μπροσούρα του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια, στις 20.00, στο εκλογικό στέκι.

Στην Κοζάνη, σήμερα Τετάρτη, στις 19.30, στην κεντρική πλατεία, εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά με escape room, παιχνίδι quizdom και συζήτηση με τον Κώστα Αντάρα, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφιο βουλευτή στο Νομό Κοζάνης.

Στη Ρόδο, στο εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Κύπρου, σήμερα Τετάρτη, συζήτηση για τη θέση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά στις 19.30 και παιχνίδι κουίζ για τα ναρκωτικά. Το Σάββατο 29/6, συζήτηση στις 19.30 για το 28ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και δηλώσεις συμμετοχής.

Στη Σάμο, σήμερα Τετάρτη, στις 18.30, τουρνουά μπάσκετ 3on3, στο Γενικό Λύκειο στο Βαθύ.

Σε Συκιές - Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τουρνουά ποδοσφαίρου σήμερα Τετάρτη, μετά τις 18.00, στα Γήπεδα Στρεμπενιώτη.

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, τουρνουά μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου σήμερα Τετάρτη, μετά τις 18.00, στο ΔΑΚ Πολίχνης.

Στον Πύργο, σήμερα Τετάρτη, αθλητικά τουρνουά, στις 19.30, στα γήπεδα της Αγ. Βαρβάρας (Πύργος), την Παρασκευή 28/6, τουρνουά μπάσκετ στο ΓΕΛ Πελοπίου, στις 19.30, και το Σάββατο 29/6, beach party στην παραλία της Σπιάτζας.

Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 28/6, στις 8.30 μ.μ., στο Παυσίλυπο (αναψυκτήριο), συζήτηση με νέα ζευγάρια. Από τις 8.00 μ.μ., στον χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες με ζωγραφική και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού «Το μυστικό της ΚΝΕ» για μικρούς και μεγαλύτερους φίλους της ΚΝΕ.

Συσκέψεις στην Πάτρα

Από τη σύσκεψη με εργαζόμενους...
Από τη σύσκεψη με εργαζόμενους...
Εκδήλωση - συζήτηση για τις εκλογές της 7ης Ιούλη πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων Πάτρας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Βαγγέλη Καράμπαλη, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο ομιλητής επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία της περιοχής. Αναφερόμενος στην περιβόητη... «βιώσιμη ανάπτυξη», έφερε ως παράδειγμα τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της «Frigoglass», καθώς και τις συνθήκες εργασίας στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Στις δύο βδομάδες που μένουν μέχρι τις εκλογές, τόνισε, πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις, παλεύοντας άνθρωπο τον άνθρωπο, να δώσουμε μήνυμα αντεπίθεσης, με δυνατό ΚΚΕ, που είναι η δύναμη του λαού την επόμενη μέρα. Το μήνυμα που έδωσε ο πατραϊκός λαός μέσα από τις δημοτικές εκλογές, επισήμανε, όπου στήριξε αποφασιστικά την αγωνιστική δημοτική αρχή, πρέπει να το δώσει και τώρα στις βουλευτικές εκλογές, ένα μήνυμα αντεπίθεσης και αγώνα.

Η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σύσκεψη με μαθητές και φοιτητές

«Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε τη δύναμη που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε: Το ΚΚΕ» ήταν επίσης ο τίτλος της σύσκεψης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και Μαθητών Πάτρας, στην πλατεία Πυροσβεστείου.

...και με φοιτητές
...και με φοιτητές
Η ομιλήτρια Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, κάλεσε κάθε φοιτητή και μαθητή που το προηγούμενο διάστημα αγωνίστηκε απέναντι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ, κάθε νέο που δεν συμβιβάζεται με την από κοινού προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να δεσμεύσουν το μέλλον μας στην κακοπληρωμένη δουλειά, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια... να δώσει τη μάχη μαζί μας! Να μη χαθεί ούτε λεπτό μέχρι τις 7 Ιούλη στην προσπάθεια να ενισχυθεί η δύναμη που την επόμενη μέρα θα οργανώσει τον αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή απέναντι στη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τον αγώνα για δικαιώματα στην Παιδεία, στη ζωή, στην εργασία. Κάθε νέος να ψηφίσει αγωνιστικά, ασυμβίβαστα, ανατρεπτικά. Να ψηφίσει ΚΚΕ!

Ακολούθησε γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Διήμερο αντιφασιστικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ στον Βόλο

Διήμερο εκδηλώσεων με σύνθημα «Μη μένεις θεατής! Μπες στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!», οργάνωσαν η ΤΟ Μαγνησίας και η ΤΟ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο του διημέρου πραγματοποιήθηκαν τουρνουά μπάσκετ 3on3 στο «Ασυλο» καθώς και προβολή της ταινίας «La Voz Dormida» στο χώρο της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας για το χαρακτήρα του διημέρου ο Γιάννης Μπράτσος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, σημείωσε: «Οι νέες και οι νέοι της περιοχής στέλνουν μήνυμα μέσα και από αυτό το διήμερο δραστηριοτήτων πως στις γειτονιές μας δεν χωράνε φασίστες και όσοι τους κάνουν πλάτες! Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, οι ναζί μαχαιροβγάλτες είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας (...) Τους έχουμε πάρει χαμπάρι! Πουλάνε "τσαμπουκά" σε φτωχούς και αδύναμους, σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες, αλλά μπροστά στα αφεντικά τους είναι κότες. Ο Βόλος έχει ιστορία! Ξέρει από προσφυγιά και ξεριζωμό. Οι παππούδες μας τσάκισαν τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στην Κατοχή, τους πολιτικούς προγόνους των χρυσαυγιτών. Ο,τι και να κάνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους, όπως έφαγαν τα μούτρα τους στα σχολεία όταν πήγανε να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, έτσι και στις εκλογές μπορούνε να γκρεμιστούνε από τη Βουλή».

Συζήτηση για την Εκπαίδευση στο σοσιαλισμό

Στα εγκαίνια του εκλογικού περιπτέρου της ΚΝΕ στο Πασαλιμάνι

Με μια συζήτηση για τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γενιάς εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή το εκλογικό στέκι νεολαίας της ΚΝΕ στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι. Η συζήτηση είχε θέμα «Η Εκπαίδευση και η επιστήμη όπλο για να καλύπτονται οι ανάγκες μας. Το παράδειγμα των χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» και μίλησε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά. Αναφορά έγινε στο ρόλο της Εκπαίδευσης και της επιστήμης στο καπιταλιστικό σύστημα, όπου παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης αυτό δεν μεταφράζεται σε λιγότερες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πολλοί νέοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση και έθεσαν τους δικούς τους προβληματισμούς για το αβέβαιο μέλλον που τους περιμένει λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της αναρχίας στην παραγωγή. Ιδιαίτερα οι μαθητές που έδωσαν πανελλαδικές ή θα δώσουν τον επόμενο χρόνο και βλέπουν όλη αυτήν την αβεβαιότητα να ακουμπάει τη ζωή τους, έθεσαν πολλά ερωτήματα για το πώς μπορούν να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση ώστε να μη συμβιβαστούν και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Ο ομιλητής ανέδειξε ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα γεννά το υπάρχον σύστημα, ο καπιταλισμός, που λειτουργεί με βάση το κέρδος και ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, τον σοσιαλισμό. Αναφέρθηκαν παραδείγματα για το πώς λειτουργούσε η Εκπαίδευση στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπου παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπήρχαν, είχε εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, κάθε νέος που σπούδαζε ήξερε από το 3ο έτος πού θα δουλέψει και άλλα πολλά επιτεύγματα που είχαν σημειωθεί εκείνη την περίοδο.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά του ΚΚΕ, τονίζοντας στους νέους πόσο σημαντικό είναι να παλεύεις για να διεκδικείς αυτά που σου ανήκουν γιατί τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνες.

Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - συναυλία της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική

Με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στα γρασίδια της Φιλοσοφικής στο ΑΠΘ, με θέμα «Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ».

Η εκδήλωση άνοιξε με συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, νυν βουλευτής, Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και Αναστασία Γεωργιάδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Στη συζήτηση, οι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήματα που συνέλεξαν το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από την επαφή τους με τη νεολαία μπροστά στις εκλογές.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της αποχής, σημειώνοντας πως «είναι μια αδιέξοδη, άσφαιρη επιλογή. Οση απογοήτευση και αν κουβαλάει η νεολαία απέναντι σε κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικές, ακόμα και για πρόσωπα που κορόιδεψαν και τσάκισαν το λαό, τελικά δεν τους ενοχλεί. Θυμίζουμε πως στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή ήταν τεράστια. Μετά από μερικούς μήνες ήρθε το πρώτο μνημόνιο, που καθόλου δεν εμποδίστηκε από το ποσοστό της αποχής. Αλλά και στις προηγούμενες ευρωεκλογές η αποχή, που πάλι ήταν μεγάλη, δεν εμπόδισε καθόλου τη ΝΔ να "προβάρει" πρωθυπουργικά κοστούμια».


Ο Γ. Μαργαρίτης τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο καταγγέλλει τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα μπροστά στις εξελίξεις σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. «Αποκοιμίζει» αυτός ο εφησυχασμός «τη λαϊκή αντίδραση, το λαό και τους εργαζόμενους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή, γιατί αυτοί είναι που θα κληθούν να πολεμήσουν και να θυσιαστούν από το κάδρο των ανταγωνισμών τους. Το ΚΚΕ λέει το εξής πάρα πολύ απλό: Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, να προασπιστούμε την ειρήνη, την ακεραιότητα και αρτιμέλεια της χώρας, χρειάζεται η λαϊκή κινητοποίηση».

Η Αν. Γεωργιάδου κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν «ελεύθερα και ανυπότακτα» το ΚΚΕ, «ώστε την επόμενη μέρα να βγει πιο δυνατός ο λαός, η νεολαία, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας».

Ακολούθησε συναυλία με μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και την Μιρέλα Πάχου, και η βραδιά ολοκληρώθηκε με ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ