Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Στα χέρια» των ληξιπρόθεσμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων η απεξάρτηση

Στο «κόκκινο» η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους

Η κατακρεούργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η παράδοση της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης στα χέρια των ληξιπρόθεσμων χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβλήθηκαν χτες από την κυβέρνηση - μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών - ως πανάκεια.

Πρόκειται για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της τοξικοεξάρτησης, ο οποίος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που πριονίζουν τα θεμέλια από την πρόληψη μέχρι την επανένταξη, σμπαραλιάζοντας εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι «συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με έμφαση στο συνεχές της φροντίδας και στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην επανένταξη».

Δύσκολος και απρόσφορος ο τρόπος ανάπτυξης νέων υπηρεσιών

Η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει και πάλι, αυτήν τη φορά από το ΚΕΘΕΑ.

«Η μόνη αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών αφορά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είναι ο πλέον δύσκολος και απρόσφορος τρόπος για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (...) Είναι αναντίστοιχα της διάρκειας του αποτελέσματος και δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια της υποστήριξης των εξυπηρετούμενων, όπου αυτή είναι απαραίτητη», υπογράμμισε χτες ο Νίκος Κωνσταντάρας, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού έργου του Οργανισμού.

Οπως επισημάνθηκε χτες, ήδη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από το ΚΕΘΕΑ νέες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, με τις οποίες διευρύνεται η πρόσβαση σε βοήθεια για εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο. Τα νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν συνολικά, σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, περίπου 5.500 άτομα. Ωστόσο το διάστημα λειτουργίας τους αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις μόλις μια διετία. «Μετά τι;», είναι το αγωνιώδες ερώτημα που έθεσαν οι ιθύνοντες του Κέντρου.

Τον πυρήνα της υποτιθέμενης αντιναρκωτικής πολιτικής εκθείασε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Στ. Βαρδαρός, ισχυριζόμενος ότι «η πολιτική "μείωσης της βλάβης", αν και δέχεται κριτική, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία της δημόσιας υγείας, κρατάει ανθρώπους ζωντανούς». Υπενθυμίζεται ότι η «μείωση της βλάβης» αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ, πρόκειται για εργαλείο συρρίκνωσης του κρατικού «κόστους», η επιχειρηματολογία της στηρίζεται στην αντιεπιστημονική άποψη ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη και κατά συνέπεια αυτό που μπορεί να γίνει είναι η διαχείρισή της, περιορίζοντας τις συνέπειές της. Σ' αυτήν την πολιτική εντάσσονται τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης κ.ά.

«Οταν ο στόχος δεν είναι η απεξάρτηση, τότε τέτοιου είδους προγράμματα είναι σισύφειο έργο», είπε χαρακτηριστικά ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς.

Ληξιπρόθεσμα προγράμματα και εργασιακές σχέσεις υπονομεύουν την απεξάρτηση

«Ολα αυτά βασίζονται στην ευρύτερη αντίληψη για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης αποτελούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη διαχείριση του προβλήματος. Η πιλοτική εφαρμογή τους βάζει ταφόπλακα στον κόσμο που δίνει τη μάχη της απεξάρτησης, υπονομεύει την πρόληψη, ευνοεί τις πιάτσες.

Προωθείται και στο χώρο της τοξικοεξάρτησης η ανακύκλωση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων μορφών ελαστικής εργασίας. Με ληξιπρόθεσμες εργασιακές σχέσεις και προγράμματα δεν πρόκειται να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η απεξάρτηση.

Να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, όλα τα "στεγνά" προγράμματα, τα Κέντρα Πρόληψης, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Να μπει φρένο στη ναρκω-κουλτούρα, σε ναρκω-φεστιβάλ και μπαζάρ κάνναβης που είναι επικίνδυνες για τη νεολαία.

Να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το πρόβλημα των ναρκωτικών υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αθηναίων.

(Αναλυτικά στοιχεία για τον απολογισμό δράσης του ΚΕΘΕΑ θα δημοσιευθούν στο φύλλο του Σαββατοκύριακου).

  • Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) και το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πετρούπολη καλούν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Πετρούπολις» (25ης Μαρτίου 168). Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία «Rosetta» των Jean - Pierre και Luc Dardenne και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
  • Στις 29 Ιούνη θα ολοκληρωθεί το 14ο Φεστιβάλ του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, με κεντρικό σύνθημα «Ζήσε την πραγματικότητα! Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε! Γίνε νικητής της ζωής!». Στην Κάτω Πλατεία, στις 29 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά χάντμπολ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Πρόληψης και Απεξάρτησης(2023-12-28 00:00:00.0)
Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση των δομών στο προσκήνιο(2022-02-18 00:00:00.0)
Εμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη(2020-01-14 00:00:00.0)
Η ...παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ(2013-12-28 00:00:00.0)
Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης(2011-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ