Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη: Εντείνουν τη δράση τους και το πλατύ άνοιγμα τα σωματεία
  • Στη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ ρίχνονται η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα στον κλάδο του Φαρμάκου
  • Εργαζόμενοι «e-food»: Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους παλεύουν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους
  • Απεργίες και στάσεις εργασίας εναντίον των απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις
  • Μετανάστες εργάτες γης: Μεγάλη συγκέντρωση ετοιμάζεται στη Μανωλάδα Ηλείας
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη

Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες και το μαζικό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς

Συγκέντρωση σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα
Συγκέντρωση σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα
«Η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18 και 19 Ιούνη αφορά όλη την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της»: Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν κάθε μέρα, με δεκάδες περιοδείες και συγκεντρώσεις, με συσκέψεις και εξορμήσεις, συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα, μπροστά στον μεγάλο αγωνιστικό σταθμό της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ». Οι προετοιμασίες εντείνονται και με στόχο να φτάσει όσο πιο πλατιά το κάλεσμα της συμμετοχής, έχουν ξεκινήσει συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις πολλών σωματείων όπου ορίζονται οι αντιπρόσωποι, ενώ μπαίνει και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, για να διαδοθεί παντού το περιεχόμενο της σύσκεψης, για την αναζωογόνηση και την αντεπίθεση των συνδικάτων, για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη, ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Μια δραστηριότητα δεμένη με τη δράση που αναπτύσσουν τα συνδικάτα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την προστασία τους από την ακρίβεια και τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς κ.ο.κ.

Συζητώντας την πείρα από μεγάλους αγώνες

Στο πλαίσιο αυτό, στα Γιάννενα, το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποιεί σήμερα Γενική Συνέλευση, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα συζητηθεί η κατοχύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς αλλά και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων για την οργάνωση της πάλης στον κλάδο. Στη συνέλευση θα παρευρεθεί ο Γιάννης Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομών, ενώ αναμένεται να καταληχθεί και η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του συνδικάτου στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Από τις περιοδείες σε εργοτάξια στα Γιάννενα
Από τις περιοδείες σε εργοτάξια στα Γιάννενα
Μπροστά στη συνέλευση πραγματοποιήθηκαν περιοδείες και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και στη συμβατική οικοδομή, ενώ πάρθηκαν πρόσθετα μέτρα για τηλεφωνική επικοινωνία με εκατοντάδες μέλη του μητρώου του συνδικάτου. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοτάξιο της «TEDRA» στα Καρδαμίτσια και περιοδεία στο εργοτάξιο της Λεωφόρου Νιάρχου.

Σε συγκέντρωση εργατών στην «TEDRA» μίλησε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου, όπου ανάμεσα στα άλλα επεσήμανε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ μετά από 13 χρόνια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων σκληρών αγώνων με τη συμμετοχή των οικοδόμων σε κλαδικές και πανελλαδικές απεργίες, με στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια και πολύμορφες άλλες δράσεις. Επεσήμανε ότι αυτή η στοχευμένη δουλειά είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις από 18% μέχρι 38% για όλους τους εργάτες στις κατασκευές, ενώ παράλληλα κατοχυρώνονται οι τριετίες και το επίδομα γάμου. «Μπορεί αυτή η σύμβαση που υπογράψαμε να είναι σημαντική, αλλά δεν μας λύνει τα προβλήματα με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια και τα καύσιμα, γι' αυτό παλεύουμε για όλα αυτά τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να αναφερθεί στην ανάγκη έντασης του αγώνα για να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας από την ακρίβεια και να αποδοθούν τα «υπέρ αγνώστων ένσημα» σε όλους τους εργάτες των κατασκευών.


Ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επισήμανε ότι η υπογραφή της ΣΣΕ στις κατασκευές δεν απλώνει μόνο δίχτυ προστασίας για τους εργάτες του κλάδου, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και φωτεινό παράδειγμα για τις γυναίκες και τα παιδιά του οικοδόμου που εργάζονται σε άλλους κλάδους και μπορούν να αντλήσουν πολύτιμη πείρα, πως με τον ανυποχώρητο μαζικό αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα, μπορούν να αποσπάσουν και αυτοί ΣΣΕ με συγκροτημένα δικαιώματα. «Μία φέτα ψωμί κερδίσαμε, μία φέτα ψωμί θα πάρουμε όλοι», επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να αναδείξει ότι στις μέρες μας μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις κόντρα στις αυταπάτες της ατομικής λύσης.

Και όπως αναδείχθηκε στις περιοδείες, ακριβώς αυτή τη σοβαρή πείρα επιδιώκει το Συνδικάτο να μεταφέρει στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ συντονίζοντας τη δράση του με εκατοντάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στη Λάρισα, τις προηγούμενες μέρες, συνεδρίασαν και πήραν απόφαση για συμμετοχή στη Σύσκεψη το Εργατικό Κέντρο, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Φαρμάκου, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν δεκάδες ακόμα σωματεία. Ταυτόχρονα προγραμματίζονται εξορμήσεις σε φαρμακαποθήκες, εργοστάσια τροφίμων, μετάλλου και στο εργοτάξιο «Αρμός».

Στην Καρδίτσα, απόφαση έχουν πάρει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 29 Μάη, ενώ και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας πήρε απόφαση για πρώτη φορά να συμμετάσχει. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός της, Εκτορας Γάζος, δηλώνει πως «η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας πρωτοστατήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια στην ανάδειξη των ζητημάτων για την υγεία του λαού. Εν μέσω πανδημίας οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουμε βγάλει πλούσια συμπεράσματα για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες και αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Ηρθαμε σε επαφή και κοινό συντονισμό με σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Γνωρίσαμε την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων μπροστά στον κίνδυνο απόλυσης συμβασιούχων, ενάντια στις απαράδεκτες αναστολές εργασίας, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις μας για προσλήψεις και καταδικάζοντας τις πειθαρχικές και άλλες διώξεις. Δώσαμε αγώνες από κοινού με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, για τη μόρφωση των παιδιών μας, για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Με βάση όλα αυτά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μας συζητήσαμε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πανελλαδική του Σύσκεψη. Αποφασίσαμε για πρώτη φορά να συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία του ΔΣ μας στη σύσκεψη και να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους μας, ενισχύοντας τους αγώνες μας για τη συνέχεια».

Πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και περιοδειών

Σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες - εξορμήσεις:

Σήμερα Πέμπτη: Στο Μετρό Αθήνας, στο δημαρχείο Γαλατσίου, στη «PDS Solutions» στην Ομόνοια, στο εργοστάσιο «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, στην Τράπεζα Πειραιώς (Μιχαλακοπούλου), στη Γραμμή 3 του Μετρό (Πειραιά), στο κτίριο του ΟΤΕ στην Αθηνάς, στα κεντρικά της Γενικής Ταχυδρομικής (Αγιος Ιωάννης Ρέντη). Στα καράβια «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «ΕΛΥΡΟΣ» και «ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ». Στα ξενοδοχεία «Regency» (Κέρκυρα), «Aeolos» (Κέρκυρα), «Marbella» (Κέρκυρα), «Alexandros» (Κέρκυρα), «Angsana» (Κέρκυρα). Στο εργοστάσιο «Μεξυλ» (Θεσσαλονίκη). Την ίδια μέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη «First data».

Αύριο Παρασκευή 27 Μάη στο Τεχνικό Τμήμα του ΟΤΕ στον Πειραιά, στην Alpha Bank στο «Παπαστράτειο» (Πειραιάς), στην Τράπεζα Πειραιώς στον Χολαργό, στη Γραμμή 4 του Μετρό (Αθήνας), στην Τράπεζα Πειραιώς (Χολαργό), στα καράβια «ΠΡΕΒΕΛΗ» και «BLUE STAR II». Στα ξενοδοχεία «Delphinia», «Miramare», «Mythos», «Sandy Beach», «Sandy Villas», σε επισιτιστικά καταστήματα του Κέντρου της Πάτρας.

Το Σάββατο 28 Μάη στο βιομηχανικό πλυντήριο ΛΕΜΗ (Αθήνα) και στα ξενοδοχεία του κέντρου της Πάτρας.

Τη Δευτέρα 30 Μάη, στην Πάτρα, περιοδεία στα ξενοδοχεία σε Ρίο, Αραχωβίτικα και Ροδινή.

Την Τρίτη 31 Μάη στα κεντρικά της εταιρείας ACS (Π. Ράλλη), στο ΚΔΔ Ρούφ ΕΛΤΑ Courier, στο ΚΔΑ Κρυονερίου ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier, στα κεντρικά της «Speedex» στην Κηφισιά, στα επισιτιστικά καταστήματα στα Πελεκανέικα Πάτρας. Επίσης θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «MELLON».

Την Τετάρτη 1 Ιούνη στην Alpha Bank στη Λ. Συγγρού, στην Τράπεζα Πειραιώς (Πανεπιστημίου), στη «Speedex Courier» Βοτανικού, στα επισιτιστικά καταστήματα στα Βραχνέικα Πάτρας.

Την Πέμπτη 2 Ιούνη, στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Συγγρού 87), στα ΕΛΤΑ Courier Πειραιά, στα ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο, στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας.

Την Παρασκευή 3 Ιούνη, στο ΚΔΑ Λένορμαν ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier.

Πρώτες αρχαιρεσίες για το Σωματείο στην Αττική

Στις πρώτες του αρχαιρεσίες προχωρά αύριο και μεθαύριο το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Συνεχίζουν τον αγώνα με «όπλο» τα επιχειρησιακά τους σωματεία

Νέα βήματα για την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση κόντρα στην εργοδοτική επιθετικότητα

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη στην Αθήνα
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη στην Αθήνα
Τον περασμένο Σεπτέμβρη γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της χώρας με τις ογκώδεις και μαχητικές μοτοπορείες τους. Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έδωσαν απάντηση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και έβαλαν «φρένο» στην εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου Χατζηδάκη για την απασχόληση των διανομέων ως «freelancer». Με την ενότητά τους ανάγκασαν την εταιρεία να πάρει πίσω τα αρχικά σχέδια για μετατροπή των εργαζομένων σε «ανεξάρτητους συνεργάτες», απειλώντας τους με απόλυση, αλλά και να προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσους δούλευαν ως «ενοικιαζόμενοι», με δουλεμπορικές συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας. Με τους αγώνες και όσα κατάφεραν ενέπνευσαν συνολικά την εργατική τάξη, έδωσαν κουράγιο, έδειξαν ότι μονόδρομος είναι η οργανωμένη συλλογική πάλη, μέσα από τα σωματεία.

Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-food» έστειλαν μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης και έγιναν παράλληλα αποδέκτες ενός μεγάλου κύματος αλληλεγγύης. Σήμερα, συνεχίζουν να παλεύουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στον αγώνα τους έχουν πλέον ένα σημαντικό «όπλο»: Τα επιχειρησιακά σωματεία που δημιούργησαν τους τελευταίους μήνες. Ηδη έχουν συσταθεί σωματεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χανιά, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται η προσπάθεια και σε άλλες πόλεις.

Σε επιφυλακή απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, η επίθεση της εργοδοσίας δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται με μια σειρά τρόπους. Η εταιρεία μπορεί να υποχρεώθηκε να υποχωρήσει όσον αφορά τη μετατροπή διανομέων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασία σε «συνεργάτες», αλλά δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να προωθήσει το συγκεκριμένο μοντέλο απασχόλησης. Εξάλλου, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη προβλέπει τη δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών», στην ουσία απαλλάσσοντας την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα και επιδόματα, ψαλιδίζοντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προσλαμβάνει πλέον διανομείς μόνο ως «freelancer» και όχι ως μισθωτούς.

Ανοιχτό παραμένει επίσης για τους διανομείς το μέτωπο διεκδίκησης μέτρων προστασίας, κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και εξοπλισμού, ένταξης στα ΒΑΕ. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η αποζημίωση για τα καύσιμα που καταναλώνουν οι διανομείς. Το Σωματείο απαιτεί η αποζημίωση να υπολογίζεται με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουν οι ντελιβεράδες και τα λίτρα βενζίνης που καταναλώνουν, ενώ η εταιρεία υπολογίζει τις αποστάσεις όχι με βάση το πραγματικό δρομολόγιο αλλά σε ...ευθεία γραμμή από το σημείο εκκίνησης του διανομέα μέχρι το σημείο παράδοσης! «Υπολογίζουν τις αποστάσεις σε ευθεία γραμμή, λες και κάνουμε δρομολόγιο με αεροπλάνο», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα είναι να αποζημιώνονται με μικρότερα ποσά από αυτά που δαπανούν, ενώ η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα κάνει το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Τελευταίο κρούσμα εργοδοτικής επιθετικότητας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, ιδιαίτερα των μισθωτών με 4ωρη απασχόληση. Η εταιρεία διαφήμιζε τη δυνατότητα που έχουν οι διανομείς να επιλέγουν τις ώρες κατά τις οποίες θα εργαστούν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους διανομείς, να φτιάξει τον απαραίτητο στόλο και να ανταγωνίζεται τις άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τώρα, όμως, καλεί τους 4ωρους διανομείς να δουλέψουν με πρόγραμμα που διαμορφώνει με βάση τις δικές της ανάγκες. Η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται και σε άλλες εργασίες. Με τον τρόπο αυτό, ωθούνται είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «freelancer», με το μοντέλο δηλαδή που θέλει να επεκτείνει η εταιρεία. Τα σωματεία απαιτούν να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρείας, να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να δοθεί το δικαίωμα σε όσους δουλεύουν με 4ωρη απασχόληση να τροποποιήσουν τη σύμβαση τους σε πλήρους απασχόλησης.

Συνεχίζουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό με νέα ώθηση

«Στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη αποτυπώθηκε η δύναμη που έχουμε», σχολιάζει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μέλος της απερχόμενης Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» Αττικής. Οπως εξηγεί, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα και να δυναμώσουν την οργάνωσή τους.

«Αν και υπό ίδρυση, το Σωματείο μας έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε Γενικές Συνελεύσεις. Μπροστά σε κάθε εξέλιξη, σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε, προχωρούσαμε σε συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα βήματά μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, έχουμε ήδη κάνει μια σειρά κινητοποιήσεις. Βρεθήκαμε στον δρόμο για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας μας, με αφορμή θανατηφόρα "ατυχήματα" συναδέλφων μας, διεκδικώντας Μέσα Ατομικής Προστασίας, κατάλληλο εξοπλισμό, ένταξη στα ΒΑΕ», σημειώνει.

«Τον βηματισμό αυτό το Σωματείο μας θέλει να τον συνεχίσει με νέα ώθηση μετά τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες», υπογραμμίζει. Σχολιάζει πως το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει δεκάδες εργαζόμενοι να πάρουν μέρος και ως υποψήφιοι για τη διοίκηση στις προσεχείς εκλογές είναι ιδιαίτερα θετικό. «Η μαζική συμμετοχή των διανομέων, αλλά και των συναδέλφων μας στα γραφεία, στις εκλογές, θα στείλει ένα μήνυμα στην εργοδοσία. Θα επιβεβαιώσει πως συνεχίζουμε την αγωνιστική μας πορεία, με οδηγό τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αποφάσεις που παίρνουμε όλοι μαζί», καταλήγει.

Στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία για την ίδρυση του Σωματείου ξεκίνησε πολύ σύντομα μετά τις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη. «Δεν επαναπαυτήκαμε μετά την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Με τη βοήθεια του κλαδικού Συνδικάτου στήσαμε το Σωματείο. Κάναμε Γενική Συνέλευση, ορίστηκε Προσωρινή Διοίκηση, διαμορφώσαμε τα πρώτα αιτήματα, προχωρήσαμε σε εκλογές», τονίζει ο πρόεδρός του, Ηλίας Νεοχωρίτης. Οπως εξηγεί, τα μερικές δεκάδες ιδρυτικά μέλη έχουν σήμερα πολλαπλασιαστεί, ενώ η προσπάθεια να γίνεται όλο και πιο μαζικό το Σωματείο είναι συνεχής.

Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του, το Σωματείο έχει οργανώσει παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους διανομείς, ενώ έχει πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για θέματα όπως η Υγεία και η ακρίβεια. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν είναι οι παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες πέτυχε τη διαγραφή των προστίμων που είχαν καταλογιστεί σε διανομείς για δήθεν αδήλωτα τεστ κορονοϊού. «Καταλογίστηκαν πρόστιμα σε εργαζόμενους ακόμα και για διάστημα κατά το οποίο ήταν σε άδεια», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.

«Η ίδια η εταιρεία δεν μας αφήνει να μείνουμε αδρανείς», τονίζει ο Ηλ. Νεοχωρίτης αναφερόμενος στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σχετικά με το ωράριο. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Ηδη μπροστά στην εξέλιξη αυτή έχουμε κάνει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία καλέσαμε ιδιαίτερα τους 4ωρους συναδέλφους να πάρουν μέρος. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα σωματεία στη χώρα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και το σύνολο των διεκδικήσεών μας», υπογραμμίζει.

Στα Χανιά, η προσπάθεια για τη δημιουργία Σωματείου ξεκίνησε επίσης στον απόηχο των κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη και πήρε σάρκα και οστά στις αρχές του έτους. «Υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν συνάδελφοι που είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο, οι αρχαιρεσίες έγιναν με ικανοποιητική συμμετοχή, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις συνθήκες και στους όρους δουλειάς επιβάλλουν να συνεχίσουμε την προσπάθεια περισσότεροι συνάδελφοι να προσεγγίσουν το σωματείο», αναφέρει ο Γιάννης Κουβεδάκης, πρόεδρος του Σωματείου στα Χανιά. Τους προηγούμενους μήνες οργανώθηκαν παρεμβάσεις ώστε να σταματά η διανομή όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς η δουλειά σε συνθήκες μεγάλης κακοκαιρίας, έντονης βροχόπτωσης, ακόμα και χαλαζόπτωσης, είναι πρόβλημα που βασανίζει τους διανομείς. Τώρα το ζήτημα που απασχολεί είναι οι αλλαγές που επιβάλλει η εργοδοσία στο ωράριο. Η τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έγινε με επίκεντρο το ζήτημα αυτό την περασμένη Δευτέρα. «Ξεπερνώντας τις δυσκολίες που δημιουργούν τα ωράρια, κάναμε συνέλευση με καλή συμμετοχή, στις 11 το βράδυ. Συζητήσαμε και εκτιμήσαμε ότι αυτό που κάνει η εταιρεία σήμερα με τους 4ωρους θα αγγίξει στη συνέχεια και τους υπόλοιπους», σχολιάζει ο πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Εχουμε στόχο τον καλύτερο συντονισμό με τα άλλα σωματεία. Εξάλλου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, το ίδιο και τα αιτήματά μας. Και τώρα είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» έδωσαν χτες απάντηση στην εντατικοποίηση. Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση, που οι ίδιοι είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση, απαίτησαν άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, να σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία», να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να πούμε: Φτάνει πια», τόνισε ο Κώστας Παστός, γραμματέας του Συνδικάτου. Σχολιάζοντας τα παράπονα των ξενοδόχων πως δεν βρίσκουν προσωπικό, ξεκαθάρισε: «Θέλουμε δουλειά αλλά θέλουμε και δικαιώματα. Θέλουμε να έχουμε δουλειά αλλά να έχουμε και ζωή».

Καμαριέρες, εργαζόμενοι στην κουζίνα και το σέρβις, προσωπικό από όλα τα πόστα του ξενοδοχείου, διεκδικούν να μπει φρένο στο «ξεζούμισμα» που βιώνουν. Η υποστελέχωση και η αυξημένη πληρότητα τους αναγκάζουν να βγάζουν διπλή και τριπλή δουλειά σε κάθε βάρδια, τους στερούν τα ρεπό που δικαιούνται. Στα πηγαδάκια, οι εργαζόμενοι μετρούν άλλος επτά, άλλος οχτώ συνεχόμενες μέρες δουλειάς. «Το προσωπικό δεν φτάνει, δεν μπορούμε να πάρουμε τα ρεπό μας», εξηγούν και με αγανάκτηση σχολιάζουν πως πάνω από 30 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν πρόσφατα στην ανεργία. «Δεν είναι δυνατόν ένας λαντζέρης να βγάζει πάνω από 200 πρωινά», τονίζουν, ούτε «μια καμαριέρα να καθαρίζει 25 δωμάτια».

Η αγανάκτησή τους εντείνεται από το γεγονός ότι η εργοδοσία διατηρεί ακόμα σε ισχύ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μειώνοντας το ωράριο και τις αποδοχές του ήδη λιγοστού προσωπικού. «Τι χρειάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο η πληρότητα αγγίζει το 100%;», αναρωτιούνται.

Την ίδια στιγμή που τους βγαίνει το λάδι στη δουλειά, οι μισθοί τους δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Μάλιστα, εργαζόμενοι σε μια σειρά ειδικότητες δεν αμείβονται με την κλαδική Σύμβαση αλλά με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά μία πενιχρή «οικειοθελή παροχή» της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα δουν καμία βελτίωση στις αποδοχές τους, καθώς τα ψίχουλα της αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση, όπως ενημερώθηκαν από την εργοδοσία, θα συμψηφιστούν με το ποσό της «οικειοθελούς παροχής».

Μηνύματα αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους έστειλαν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Intercontinental», «Marriott», «Zafolia», «Stanley», «Novotel», «Lycabetus» και στην επισιτιστική επιχείρηση «Select SP» στο αεροδρόμιο Αττικής.

Την εντατικοποίηση που επικρατεί σε όλα τα πόστα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Γ. Χότζογλου.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν συνταξιούχοι, αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, που διεξάγεται σε αίθουσα του ξενοδοχείου, με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να διαβάζουν και το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Συνέδριο για τη στήριξη του αγώνα τους, το οποίο οι άλλες δυνάμεις δεν έκαναν δεκτό.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εργαζομένων έθεσε τα αιτήματά τους στην εργοδοσία, η οποία δεσμεύτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις μέχρι την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει νέα συνέλευση την επόμενη βδομάδα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τη στάση της εργοδοσίας και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Μπροστά στη μάχη για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, για το μεγάλο μέτωπο πάλης

Τον αγώνα των εργαζομένων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η Ομοσπονδία απευθύνει καθημερινά στους εργαζόμενους κάλεσμα αγώνα μέσα από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, κόντρα στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων και στην εργοδοσία, που έχουν αφήσει τον κλάδο χωρίς Σύμβαση τα τελευταία 12 χρόνια. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

***

-- Τους τελευταίους μήνες η Ομοσπονδία έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη σημαντική αυτή διεκδίκηση;

-- Το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μένει ανεκπλήρωτο, με ευθύνη των εργοδοτών, από το 2010. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον κλάδο δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση για 12 χρόνια, η φαρμακοβιομηχανία μετρά αυξημένα κέρδη, αναπτύσσεται με επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνει χρηματοδότηση από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες ενισχύσεις. Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία δίνουμε τη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σήμερα που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους, που ο μισθός εξανεμίζεται από τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα βασικά για τη ζωή αγαθά, είναι η ώρα να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση, ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει και δεν θα τους αφήσουμε να ξεμπερδέψουν με την υπόθεση της κλαδικής μας Σύμβασης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αμέσως μετά το πρόσφατο Συνέδριό της κατέθεσε Σχέδιο Σύμβασης στους εργοδοτικούς φορείς, με τους οποίους έχει ήδη γίνει μια διαδικτυακή συνάντηση. Ξέρουμε καλά πως η επιτυχία του αγώνα μας εξαρτάται από τη συμμετοχή των εργαζομένων, από τη συσπείρωση στα Συνδικάτα, από την πίεση που θα ασκήσουμε στην εργοδοσία. Ετσι, το βάρος πέφτει στη συζήτηση και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς. Η μέρα της συνάντησης με την εργοδοσία έγινε αφορμή για να οργανωθούν παρεμβάσεις σε εργοστάσια και αποθήκες. Στη συνέχεια, διαδηλώσαμε το αίτημά μας για Συλλογική Σύμβαση με τη συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

-- Πώς συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια;

-- Τις μέρες αυτές οργανώνουμε περιοδείες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας και τη συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου η Ομοσπονδία μας θα δώσει το «παρών». Στις περιοδείες αυτές συζητάμε καθημερινά με τους εργαζόμενους για την κατάσταση στον κλάδο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για το ζήτημα της Σύμβασης. Ανταλλάσσουμε μαζί τους σκέψεις με βάση τα παραδείγματα άλλων κλάδων και χώρων δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αντίστοιχες μάχες. Τους καλούμε να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας μαζί με κάθε κλάδο που αγωνίζεται, αλλά και να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα τη δική μας κινητοποίηση στο Φάρμακο.

Στο ίδιο μέτωπο, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, στην Αττική έχει ήδη γίνει σύσκεψη, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Φαρμάκου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων. Στους χώρους δουλειάς, μια σειρά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων. Στη «L' Oreal» το Σωματείο διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους και κατοχύρωση των ίδιων δικαιωμάτων, όσον αφορά τον μισθό και τον αριθμό των μεροκάματων, για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν μέσω εργολάβων.

-- Ποια στάση κρατά η εργοδοσία απέναντι στο αίτημα για υπογραφή Σύμβασης;

-- Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε, οι εργοδότες έχουν αναγκαστεί να αναγνωρίσουν την ανάγκη να υπάρξει Σύμβαση στον κλάδο και να δεσμευτούν ότι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση γι' αυτή. Ωστόσο, η προθεσμία μέσα στην οποία υποτίθεται ότι θα γινόταν αυτό έχει παρέλθει, ενώ στα ερωτήματα που συνεχώς θέτει η Ομοσπονδία απαντούν με δικαιολογίες και προφάσεις. Επικαλούνται ως εμπόδια την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών. Παραπονιούνται για τα rebate και τα clawback, δεν τους ικανοποιούν οι «εκπτώσεις» που έχουν ήδη εξασφαλίσει, καθώς ήδη απαλλάσσονται από μέρος του ποσού που υποχρεούνται να καταβάλλουν σε έναν συμψηφισμό με τα επενδυτικά τους σχέδια.

Παρά την γκρίνια των βιομηχάνων, τα στοιχεία που οι ίδιοι δίνουν μας κάνουν να μη συμμεριζόμαστε τον «πόνο» τους. Ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού κινείται εδώ και κάποια χρόνια σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκου άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019, ενώ αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών. Η ανάπτυξη του κλάδου αποτυπώνεται και από το γεγονός πως η απασχόληση στον στενό πυρήνα της παραγωγής φαρμάκου διαμορφώθηκε στα 23,3 χιλιάδες άτομα το 2020, αυξημένη κατά 9,8% σε σχέση με το 2019. Χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου είναι οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Στον χώρο του χονδρεμπορίου Φαρμάκου, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχη ανοδική πορεία καταγράφεται στον χώρο του Καλλυντικού, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 20% στο πρώτο 11μηνο του 2021. Τα φαρμακεία, μεταξύ αυτών και όσα λειτουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα, συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της πανδημίας, αυξάνοντας τις πωλήσεις και τον τζίρο τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Ομοσπονδία έχει καταγράψει στην τελευταία της ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο. Με βάση την εικόνα αυτή, δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις οικονομολόγου για να διαπιστώσει πως ο κλάδος του Φαρμάκου - Καλλυντικού βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις. Και δεν μπορεί να μη δει κανείς ότι την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, για τους εργαζόμενους αυξάνεται το άγχος για τους υπέρογκους λογαριασμούς, για το νοίκι του σπιτιού, για το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης.

-- Πώς αντανακλάται η διογκούμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων στους όρους δουλειάς και στους μισθούς των εργαζομένων;

-- Οι εργαζόμενοι έχουν αναμφίβολα το δικό τους «μερίδιο» στο «success story» των φαρμακευτικών εταιρειών. Το «μερίδιο» αυτό αφορά την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, των όρων και των συνθηκών εργασίας. Η εντατικοποίηση έχει αυξηθεί, οι μισθοί και τα μεροκάματα συμπιέζονται, οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται. Η εργολαβική εργασία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους και χώρους δουλειάς, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα κάτω από την οποία δουλεύουν οι συνάδελφοί μας. Οι επιχειρήσεις βάλλουν ενάντια στο ωράριο, επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με το πενθήμερο, προσπαθούν να επιβάλουν κυλιόμενο ωράριο. Είναι ενδεικτικές οι εργοδοτικές αντιδράσεις στο ζήτημα της κατοχύρωσης του 5ήμερου και του 8ωρου, καθώς οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα προκειμένου να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν οι παλιότεροι και ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος.

Γι' αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η μάχη που όλοι πρέπει να δώσουμε για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Μιας Σύμβασης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας, αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες δουλειάς, μισθούς και μεροκάματα με αυξήσεις, που θα κατοχυρώνει σε όλο τον κλάδο το 5ήμερο και το 8ωρο. Μιας Σύμβασης που θα μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει με πείσμα και επιμονή τον αγώνα που φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποτάσσεται στην επιχειρηματολογία και στους διάφορους ισχυρισμούς εργοδοσίας - κυβερνήσεων - συνδικαλισμού της ενσωμάτωσης. Αντλούμε δύναμη από τη διαχρονική μαχητική πείρα της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους και μπουν συλλογικά, αποφασιστικά, μαχητικά στον αγώνα, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πιο μεγάλα εμπόδια, να κάμψουν και τον πιο ισχυρό αντίπαλο, να αποκτήσουν αγωνιστική πείρα - παρακαταθήκη για τη συνέχεια και για τις μελλοντικές, ακόμα πιο απαιτητικές μάχες.

Δυναμώνουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σήμερα η κινητοποίηση στον ΣΕΒ από Ομοσπονδίες και Σωματεία στα Τρόφιμα - Ποτά, στο Φάρμακο και τον Τύπο - Χαρτί

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ, με προσυγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, οργανώνουν σήμερα οι Ομοσπονδίες, μαζί με σωματεία από τους κλάδους Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και Τύπου - Χάρτου, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους κλάδους αυτούς οι εργοδότες δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση εδώ και 13 χρόνια!

-- Κινητοποίηση σήμερα, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, οργανώνουν από κοινού σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Ακόμα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, στην οποία θα συζητηθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει ετοιμάσει. Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote E-value» θα προχωρήσει επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Κεραμεικού τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ., και σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του ομίλου «Σπανόπουλου», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης. Η εργοδοσία αρνείται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε πρόταση που έχει κατατεθεί, ενώ προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους αλλάζοντας τον τρόπο πληρωμής σε ορισμένους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί στο ελάχιστο διεκδικήσεις τους. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος διεκδικούν την υπογραφή νέας αύξησης πάνω στη σύμβαση που είχε υπογραφεί τον Οκτώβρη με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ).

-- Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, στη Μεταμόρφωση, την Παρασκευή 27 Μάη, στη 1 μ.μ., οργανώνουν τα σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Την κινητοποίηση διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων EMFI, το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods ΑΕΤ», το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, το Σωματείο Εργαζομένων «Elbisco», το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Foods» Ευβοίας.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Κινητοποίηση ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς διοργανώνει το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στάση εργασίας στις ΜΚΟ

Στάση εργασίας (10 π.μ. έως 1 μ.μ.) αύριο Παρασκευή για τους εργαζόμενους στις ΜΚΟ έχει κηρύξει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και τους καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης στις 11 π.μ., διεκδικώντας μεταξύ άλλων άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας από τράπεζα

Συγκέντρωση χτες και νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα από σωματεία και φορείς της περιοχής

Eurokinissi

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στη λαϊκή οικογένεια στις Συκιές Θεσσαλονίκης που της άρπαξε το σπίτι η τράπεζα και απειλείται με έξωση, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα Σωματεία και φορείς της περιοχής, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Προγραμματίζουν μάλιστα νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 10 το πρωί στο κεντρικό κατάστημα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη.

Εκατοντάδες εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές με τη μαζική τους παρουσία δήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν κάθε απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την πρώτη και μοναδική κατοικία ζευγαριού με 4 παιδιά.

Ο 54χρονος ιδιοκτήτης Γιώργος Ν. έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ, για να πληρώσει προγενέστερα μικρότερα δάνεια που είχε εξασφαλίσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης γυναίκας του (αναπηρία 75%). Από το 2014, αδυνατούσε να πληρώσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το 2018 έκλεισε το εργαστήριο επισκευής οπτικών που διατηρούσε και έμεινε άνεργος. Η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό του σπιτιού και τώρα η πολυμελής οικογένεια κινδυνεύει να την πετάξουν από το σπίτι.

Με σύνθημα «ασπίδα μας η αλληλεγγύη - όπλο μας ο αγώνας για να μην βρεθεί κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το πανό της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έδινε το στίγμα.

Εκπρόσωποι σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων πήραν τον λόγο και δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, να περιφρουρήσουν την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Την αλληλεγγύη εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των ταξικών σωματείων μετέφερε ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε περίτρανα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, ταξικά. Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας. Δυναμώνουμε τη μάχη με τα Σωματεία, τους Συλλόγους στις γειτονιές. Δεν θα αφήσουμε μέρα και ώρα να πάει χαμένη. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό και καμία έξωση εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων χαιρέτισε η Μαρία Σαίτη, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Εικαστικού της ΣΚΤ του ΑΠΘ, η οποία είπε πως η αντιλαϊκή πολιτική «που βάζει εμπόδια στη φοιτητική μέριμνα, δίδακτρα στα προπτυχιακά, τώρα στερεί και βγάζει από το σπίτι της μια φοιτήτρια και την οικογένειά της. Δεν θα αφήσουμε κανέναν φοιτητή, κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας να μείνει χωρίς σπίτι, έξω από τις σπουδές και τη ζωή».

«Στην αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να απαντήσουμε χτυπώντας την καρδιά του προβλήματος, την αιτία που δεν είναι άλλη από τα κέρδη των λίγων», είπε ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης Συκεών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους των Συκεών και της Νεάπολης, η οποία μετέφερε το κάλεσμα ξεσηκωμού στις γειτονιές, καταλήγοντας έξω από το κατάστημα της Eurobank στη Νεάπολη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PRAKTIKER» ΠΑΤΡΑΣ
Αποφασισμένοι να μην περάσει η νέα απόλυση

Καλούν σε συμπαράσταση τον λαό της πόλης στην 24ωρη απεργία του Σαββάτου

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να περάσουν, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker» Πάτρας, που το Σάββατο 28 Μάη προχωρούν σε 24ωρη απεργία απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση συναδέλφου τους (φτάνοντας τις 4 από τον Δεκέμβρη), που εργαζόταν στον χώρο για 27 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι επικαλούμενη άθλιες δικαιολογίες η εργοδοσία προσπαθεί επί της ουσίας να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν κατοχυρώσει εργαζόμενοι με δεκαετίες δουλειάς στον χώρο, προκειμένου εκμεταλλευόμενη και το νομικό οπλοστάσιο που της έχουν προσφέρει οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, με πρόσφατο και τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα της ΝΔ, να προσλάβει νέους, με ελαστικές σχέσεις και ελάχιστα δικαιώματα.

«Η συμπεριφορά της με τις συνεχείς επιπλήξεις για αστείους λόγους δείχνει ότι θέλει να μας εξοστρακίσει», σημείωσε ο γραμματέας του παραρτήματος Πάτρας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Ελλάς», Επαμεινώνδας Ζήβας, επισημαίνοντας:

«Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απόλυση, αλλά και για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι αξιοπρέπεια, να μπορούν να ζούνε τις οικογένειές τους. Σήμερα είναι ένας συνάδελφός μας στον χώρο, αύριο εγώ ή κάποιος άλλος, γι' αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κοινή μας πάλη».

Μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της «Praktiker» να απαλλαγεί από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και με πολλά χρόνια στο κατάστημα εργαζόμενους, αναφέροντας: «Προσπαθούν να οδηγήσουν κόσμο σε φυγή. Θέλουν να διαφοροποιήσουν το προσωπικό για να πετύχουν τον σκοπό τους». Καλεί μάλιστα σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στον χώρο, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει αυτή, από το κλαδικό Συνδικάτο Εμπορίου Υπηρεσιών Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα και οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»

Με στάσεις εργασίας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαλαματίνα» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Απαιτούν από την εργοδοσία να πάρει πίσω τις 5 απολύσεις νέων εργαζομένων που ανακοίνωσε και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους.

Μετά την καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Δευτέρας, χτες το πρωί οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης «Μαλαματίνα». Με μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει την αντεργατική πρακτική των νέων ιδιοκτητών της επιχείρησης που προχώρησε στις απολύσεις και δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας την απόφαση του Σωματείου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την επιστροφή τους στην εργασία.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται και εργατικά σωματεία από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Με τα συνδικάτα στον αγώνα για τα δικαιώματά τους

Το Σάββατο 4 Ιούνη η συγκέντρωση που οργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Μανωλάδα
Με κεντρικό σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους - με τους αγώνες μας θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας», τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης πραγματοποιούν το Σάββατο 4 Ιούνη στις 7 μ.μ. μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση - μεταφρασμένη στα Αγγλικά και στις γλώσσες των μεταναστών εργατών - αναφέρονται στον παλικαρίσιο αγώνα που έχουν ξεκινήσει από κοινού τους τελευταίους μήνες για τη ζωή και την υγεία τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Κατορθώσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικά μας δίκαια αιτήματα, τις διεκδικήσεις μας για να ζούμε καλύτερα και όχι σαν σκλάβοι όπως θέλουν οι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν και να γεμίζουν οι τσέπες τους ζεστό χρήμα.

Με τους αγώνες μας έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εμβολιαστούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να βγουν σε όλους μας ΑΜΚΑ και να έχουμε σταθερή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα θέσαμε στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς το ζήτημα της άθλιας διαβίωσής μας. Δεν μπορεί εμείς οι χιλιάδες που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ στις απέραντες εκτάσεις της Δυτικής Αχαΐας, της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής να ζούμε σαν σκλάβοι, μέσα σε νάιλον και χωρίς πόσιμο νερό, τουαλέτες κ.λπ.».

Ηρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Ηρθε η ώρα να γίνει ένα βήμα παραπάνω στους ελπιδοφόρους μέχρι τώρα αγώνες, παίρνοντας δύναμη και από τη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζουν τα σωματεία και προσθέτουν:

«Μόνο ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών έχει σήμερα αποτελέσματα! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!

Συνεχίζουμε όπως ξεκινήσαμε, ενωμένοι και μαζί με τα συνδικάτα που στέκονται πραγματικά δίπλα μας. Στέλνουμε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, στα υπουργεία και στα αφεντικά μας».

Στέκονται επίσης στην πάλη που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, τονίζοντας:

«Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν και κάθε φορά που διαμαρτυρόμαστε σε κάποιο υπουργείο, στην 6η ΥΠΕ, στην ίδια την κυβέρνηση, απλά να μας γεμίζουν ψεύτικες υποσχέσεις.

Ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας, και αυτό μόνο μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες μας.

Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής μας δεν λένε τίποτα.

Για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά μας πάλι κουβέντα δεν λένε».

Φτάνει πια!

Υπογραμμίζουν ότι «η παραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά αν εμείς δεν μπούμε στο χωράφι», καθώς και ότι όλοι μαζί μπορούν να τα καταφέρουν, αφού είναι οι πολλοί και έχουν τη δύναμη. Απαιτούν:

- Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.

- Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό.

- Εξασφάλιση αριθμού ασφάλισης σε όλους τους μετανάστες. Με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

- Να δοθεί λύση τώρα για τη διαμονή τους, με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ