Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολλή ασφάλεια

Είναι τόσο «ασφαλής» πλέον η Αλεξανδρούπολη, με την «αναβάθμισή» της στα ενεργειακά και στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που χρειάζεται προστασία! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αμερικανικός στρατός συζητά με Ελληνες αξιωματούχους σχέδιο εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής «ασπίδας» για την πόλη. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, είναι ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων. Το είχαν επισημάνει άλλωστε πρώτοι απ' όλους οι Ρώσοι, ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην ανάπτυξη νέων αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στην Ευρώπη, πόσο μάλλον σε τέτοια νευραλγικά σημεία. Μάλιστα, το σύστημα που ακούγεται ότι θα εγκατασταθεί είναι παρεμφερές με αυτό της Σούδας, επιβεβαιώνοντας τη βαρύτητα που έχει η Σούδα στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και το μέγεθος των κινδύνων που καιροφυλακτούν για τον λαό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα πει τώρα ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που στο ακριτικό λιμάνι, υποδεχόμενος τους Αμερικανούς, κουνούσε το δάχτυλο σε όσους διαμαρτύρονταν, λέγοντας ότι «αυτά που γίνονται τώρα στην Αλεξανδρούπολη ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός» και ότι «είναι αστειότητες τα όσα ακούγονται»...

Τότε...

«Διάλογος με μέλλον», «Ουσιαστική συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες "μεταξύ συμμάχων"», «Θετικά βήματα» κ.ά. Αυτά «έβλεπαν» τα αστικά Μέσα στις 14 Μάρτη, μια μέρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε υπό τις επευφημίες του ευρωατλαντικού παράγοντα. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, μια βδομάδα πριν τη συνάντηση, έκανε τον «λαγό», ζητώντας από την κυβέρνηση επαφές «στο ανώτατο επίπεδο», ενώ στη συνέχεια σχολίαζε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ακόμα νωρίτερα αυτή η συνάντηση, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματά της. Τι έλεγε τότε το ΚΚΕ; «Αν το "κύριο πιάτο" της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, τότε είναι πολύ πιθανό το "επιδόρπιο" να αφορά τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, που προωθούνται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του Κυπριακού, ανεξάρτητα από το πότε και το πώς αυτά θα "σερβιριστούν" (...) Αυτή είναι η μοναδική "χρησιμότητα" της συνάντησης, η οποία όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά στην πορεία του χρόνου θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την όρεξη στις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δήθεν θωρακίζει τη χώρα έναντι του "τουρκικού αναθεωρητισμού"».

... και τώρα

Σε δύο μήνες κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι: Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται και κλιμακώνεται, το ίδιο και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, όπως και τα σχέδια για «Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο», αιχμή στον αμερικανικό σχεδιασμό. «Κατά πόδας» ακολουθεί όμως και η «αναβάθμιση» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, με αμερικανοΝΑΤΟικές πλάτες, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η νέα ένταση στον διαγκωνισμό των δύο αστικών τάξεων, που γεννά μεγάλους κινδύνους. Η διάψευση για μια ακόμα φορά των ευρωατλαντικών παραμυθιών δείχνει τον μόνο δρόμο που έχουν συμφέρον να βαδίσουν οι δύο λαοί: Το δυνάμωμα της κοινής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, με τους ίδιους να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που παράγουν.

Μάχη μηχανισμών

Μετά τον σαματά που έκαναν για τις «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες και τις ποσοστώσεις στη στελέχωση των οργάνων, ώστε πιο αντιπροσωπευτικά τάχα να εκπροσωπούνται οι διάφορες τάσεις και τα δύο φύλα, άρχισε η γκρίνια όσων δεν βγήκαν και τόσο ευνοημένοι απ' αυτές τις διαδικασίες και έμειναν εκτός Κεντρικής Επιτροπής στις πρόσφατες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως η γκρίνια δεν λέει να κοπάσει μετά το συνέδριο, δίνοντας λαβές για ...κακόβουλα σχόλια στον ανταγωνισμό τους με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος. Και τι έκαναν; Διεύρυναν με επιπλέον μέλη την Κεντρική τους Επιτροπή, που καταστατικά προέβλεπε 300 μέλη! Για να βολέψουν δηλαδή κι άλλους και να διατηρήσουν τις ισορροπίες, έκαναν κουρέλι ακόμα κι αυτό το καταστατικό που οι ίδιοι ψήφισαν στο πρόσφατο συνέδριο, δείχνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα των εσωκομματικών τους εκλογών: Μιας μάχης μηχανισμών σε ένα αρχηγοκεντρικό αστικό κόμμα, για το καλύτερο πλασάρισμά τους στα όργανα, στο έδαφος της κοινής προσπάθειας να υπερκεράσουν τη ΝΔ στην κούρσα της κυβερνητικής εναλλαγής και να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κορμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αίτημα αύξηση αποδοχών. Ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, οι αρτεργάτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι υποδεματεργάτες. Στις 11 Ιούνη η κυβέρνηση κηρύσσει την επιστράτευση των απεργών.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1930 Αιματηρές συγκρούσεις γίνονται στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι στέλνει στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιούνται πάνω από 300 συλλήψεις.

1932 Μετά την παραίτηση Βενιζέλου (λόγω της πτώχευσης), σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Η νέα κυβέρνηση κράτησε μόλις 6 μέρες.

1940 Αρχίζει η Μάχη της Δουνκέρκης. Ο βρετανικός στόλος καταφέρνει να εκκενώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό στις ακτές, αφήνοντας όμως πίσω τους σημαντικότατο οπλισμό και άλλο υλικό.

1941 Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού. Δύο λόχοι του ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

1941 Ξεκινά στην κατεχόμενη από τους ναζί βόρεια Γαλλία δεκαπενθήμερη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος στην απεργία.

1942 Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετοβρετανικό σύμφωνο συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1946 Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Παίρνουν μέρος 450 αντιπρόσωποι από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας.

1955 Ο Ν. Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

1965 Αρχίζει στη Λαμία η δίκη στελεχών του ΚΚΕ και της ΕΔΑ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών κ.λπ. στη διάρκεια εκδήλωσης στον Γοργοπόταμο (29/11/1964). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία σκότωσε 13 και τραυμάτισε 45 άτομα. Στις 17/6 καταδικάστηκαν οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Αννα Σολωμού, Κώστας Τασσόπουλος, Φωτεινή Σπυράτου, Δημήτρης Χριστόπουλος κ.ά. σε ποινές φυλάκισης 7 μηνών έως 3 χρόνων.

1966 Η Γουιάνα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org