Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου «αδειάζει» τα «δυτικά» οπλοστάσια

Η Βρετανία θα στείλει για πρώτη φορά ελικόπτερα, μαζί με αναβαθμισμένους πυραύλους - Νέο πακέτο και από τις ΗΠΑ

Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στο Κίεβο (φωτ. το ελικόπτερο «Sea King»)
Η Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στο Κίεβο (φωτ. το ελικόπτερο «Sea King»)
Η ασταμάτητη ροή δυτικών εξοπλισμών προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχει «αδειάσει» σε «επικίνδυνο» βαθμό τα οπλικά αποθέματα των κρατών του ΝΑΤΟ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σφοδρότητα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον διαρκή κίνδυνο μιας γενικευμένης, άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η μαζική υποστήριξη της Ουκρανίας από μέλη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ «δημιουργεί κινδύνους διεύρυνσης της σύγκρουσης, με εμπλοκή και άλλων κρατών», προειδοποίησε χτες και το «αμυντικό» σύμφωνο της Ρωσίας, ο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους, και η Ρωσία «ξεμένει» από ορισμένους εξοπλισμούς, όπως τα ιρανικά drones με τα οποία φέρεται να χτυπάει μαζικά ουκρανικές υποδομές από τον Σεπτέμβρη, μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας. Οι ίδιες πηγές «καταγγέλλουν» ότι η Μόσχα έχει στραφεί προς το Ιράν για να προμηθευτεί πυραύλους και προς τη Βόρεια Κορέα για πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ και άλλων κρατών «αδειάζουν»

Οι διαπιστώσεις και οι προειδοποιήσεις για τα αποθέματα εξοπλισμών των κρατών του ΝΑΤΟ που «εξαντλούνται» και δύσκολα αναπληρώνονται έχουν πυκνώσει στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάστημα.

Το θέμα άλλωστε έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση, που επεξεργάζονται σχέδια στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας για αναπλήρωση κρίσιμων αποθεμάτων, π.χ. για οπλικά συστήματα που βρίσκονται εκτός γραμμής παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνουν μάλιστα ότι για μια σειρά όπλων η αναπλήρωση θα απαιτήσει χρόνια.

Αρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» επισημαίνει με τη σειρά του ότι τα οπλοστάσια των δυτικών χωρών έχουν εξαντληθεί σε κρίσιμο σημείο λόγω των παραδόσεων στο Κίεβο, ενώ η ικανότητα της πολεμικής βιομηχανίας να τα αναπληρώσει είναι περιορισμένη.

«Για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αντέξουν τα ρωσικά χτυπήματα, η Δύση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του οπλοστασίου της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι παραδόσεις των οποίων αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα 2/3 της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι έχουν σταλεί πάνω από 1 εκατ. βλήματα, δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικά όπλα και φορητά συστήματα αεράμυνας, drones και κατευθυνόμενοι πύραυλοι.

Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι τα αμερικανικά αποθέματα ορισμένων ειδών όπλων είναι «κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για τον στρατιωτικό σχεδιασμό και την εκπαίδευση». Αντίστοιχες επισημάνσεις γίνονται στον αμερικανικό Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να στραφεί προς τη Νότια Κορέα για την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού των 155 mm, προκειμένου να συνεχίσει τις παραδόσεις προς την Ουκρανία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Σεούλ δείχνει απροθυμία να εγκρίνει τη συμφωνία, καθώς αντιτίθεται στις παραδόσεις όπλων στις πλευρές της σύγκρουσης και θέτει ως όρο τα όπλα που θα πουλήσει στις ΗΠΑ να παραμείνουν στις ΗΠΑ (οπότε και πάλι, σε ένα σύστημα «κυκλικής ανταλλαγής», θα μπορούσαν να «αποδεσμεύσουν» ποσότητες αμερικανικών όπλων που θα σταλούν στο Κίεβο).

Οπως υπογραμμίζει η «Le Monde», ένας λόγος που τα δυτικά οπλοστάσια εξαντλούνται γρήγορα και υπάρχει αδυναμία να αναπληρωθούν άμεσα, είναι η διαχρονική επιβράδυνση των στρατιωτικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και οι «επί δεκαετίες ασύμμετρες συγκρούσεις» εναντίον πολύ πιο αδύναμων αντιπάλων, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη, η Συρία.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν να επενδύσουν κυρίως στην τεχνολογική εξέλιξη και σε προηγμένα όπλα, παρά στην ποσότητα. Οπλικά συστήματα που είναι «πιο αποτελεσματικά, αποδείχθηκαν επίσης πολύ πιο ακριβά».

«Οι δυτικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι όγκοι μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια τεχνολογιών. Ωστόσο, αν και τα κατευθυνόμενα όπλα αποδείχθηκαν χρήσιμα στην Ουκρανία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι τα παραδοσιακά όπλα, όπως το πυροβολικό, παραμένουν ζωτικής σημασίας», σημειώνει στη «Le Monde» ερευνητής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών (FRS).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της «Le Monde», οι δυτικές αμυντικές βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν έγκαιρα σημαντικές αμυντικές παραγγελίες ως αποτέλεσμα της επί δεκαετίες μείωσης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Lockheed Martin» και η «Raytheon», δεν είναι σε θέση να παράγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, ενώ έχουν παραδοθεί 8.500 τέτοιοι πύραυλοι στην Ουκρανία τους πρώτους 9 μήνες της σύγκρουσης.

Η Γαλλία «ανησυχεί ιδιαίτερα» καθώς έχει παραδώσει στην Ουκρανία το 1/4 όλων των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Caesar των Ενόπλων Δυνάμεών της. Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας έχει παραγγείλει 18 ακόμη από την εταιρεία NEXTER, αλλά η κατασκευή μόνο μιας τέτοιας μονάδας θα διαρκέσει 18 μήνες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Ελικόπτερα στέλνει για πρώτη φορά η Βρετανία

Πάντως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Το 26ο πακέτο από τα αποθέματα όπλων του αμερικανικού στρατού θα περιλαμβάνει επιπλέον πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας NASAMS, 150 βαριά πολυβόλα με σκόπευτρα θερμικής απεικόνισης για την αντιμετώπιση drones, πρόσθετα πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, 200 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών με καθοδήγηση ακριβείας κ.ά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια 19 δισ. δολαρίων στο Κίεβο.

Η δε Βρετανία στέλνει για πρώτη φορά ελικόπτερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, που βρέθηκε στη Νορβηγία για να συζητήσει με ομολόγους του από «συμμαχικά» κράτη τη στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων.

Το πρώτο ελικόπτερο «Sea King» έχει ήδη φθάσει στην Ουκρανία και θα ακολουθήσουν άλλα δύο. Ο βρετανικός στρατός θα εκπαιδεύσει σε βρετανικό έδαφος 10 ομάδες του ουκρανικού στρατού και μηχανικούς για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα ελικόπτερα. Επίσης, το Λονδίνο πρόκειται να στείλει στο Κίεβο επιπλέον 10.000 τεμάχια πυρομαχικών για το πυροβολικό.

Σύμφωνα εξάλλου με τη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», η Βρετανία στέλνει επίσης στο Κίεβο αναβαθμισμένους αντιαρματικούς πυραύλους «Brimstone 2», με διπλάσιο βεληνεκές από την προηγούμενη εκδοχή που έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 175.000 λίρες.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση για τα ελικόπτερα έρχεται σε μια φάση όπου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία είναι πιθανότατα κοντά στην εξάντληση του αποθέματός της σε drones ιρανικής κατασκευής, και επομένως τα δυτικά κράτη καλούνται να εντείνουν τις αποστολές όπλων.

Η Βρετανία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα στηρίγματα του Κιέβου με τη χορήγηση, μεταξύ άλλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και drones, ενώ το περασμένο Σάββατο επισκέφτηκε το Κίεβο ο πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, όπου ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια ύψους 50 εκατ. στερλινών.

Διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Καθώς αναζωπυρώνονται οι μάχες στη Ζαπορίζια και με φόντο τους δεκάδες βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις και τη γύρω περιοχή του πυρηνικού σταθμού, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι, και ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom συναντήθηκαν χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και συζήτησαν τη δημιουργία μιας «ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας» γύρω του, ώστε να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο τους τελευταίους μήνες, που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και κατέστρεψαν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες τροφοδοτούν το εργοστάσιο που είναι ζωτικής σημασίας για την ψύξη των καυσίμων των 6 αντιδραστήρων.

Τα προτεινόμενα μέτρα για τη δημιουργία μιας «προστατευτικής ζώνης» γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια δεν θα αμφισβητήσουν τον έλεγχο της εγκατάστασης από τις ρωσικές δυνάμεις, επισήμανε πάντως ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μ. Ουλιάνοφ. Οι σχετικές παράμετροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Εξάλλου, είπε πως απαιτείται η εποικοδομητική στάση του Κιέβου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα έχει «απευθείας επαφή» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, μέσα «στις επόμενες ημέρες» για «μη στρατιωτικά πυρηνικά ζητήματα, πρώτα και κύρια για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια».

Νέο μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Νέο μπαράζ από ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα έπληξε και χτες περιοχές της Ουκρανίας και συναγερμός αεροπορικής επιδρομής ήταν σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Κίεβο συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος, ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι διακόπηκε η παροχή νερού σε όλη την πόλη, οι αρχές της οποίας προειδοποίησαν τους περίπου 3 εκατ. κατοίκους για τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, χτυπήθηκαν υποδομές της πόλης.

Μονάδες του πυρηνικού σταθμού Πιβντενουκράινσκ στη νότια Ουκρανία διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω απώλειας ισχύος από το ρωσικό μπαράζ, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων μονάδες του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν επίσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Σ. Χαμάλι.

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα του Κιέβου.

Ευρωκοινοβούλιο: Χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «κράτους - χορηγού της τρομοκρατίας», και καλεί την ΕΕ και τα 27 κράτη - μέλη να αναπτύξουν νομικό πλαίσιο κυρώσεων κατά του ρωσικού καθεστώτος.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διευκολύνει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εκτιμούν αναλυτές.

Η εισήγηση που εγκρίθηκε αναφέρει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα της Μόσχας σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα, το οποίο συνεχίζει στην κατεύθυνση προηγούμενων αντίστοιχων ψηφισμάτων, ανοίγοντας δρόμο σε ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και «αθωώνοντας» τον ρόλο ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης.

Διπλωματικό επεισόδιο για το κασκόλ του Ορμπαν

Η Ουκρανία θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Β. Ορμπαν πήγε σε ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας ένα κασκόλ στο οποίο απεικονιζόταν χάρτης της «Μεγάλης Ουγγαρίας».

Στον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» περιλαμβάνονται εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. Στην ουκρανική περιοχή της Υπερκαυκασίας ζουν κάτοικοι ουγγρικής καταγωγής.

«Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», σχολίασε το Κίεβο.

Το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού».

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», ισχυρίστηκε ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζουν».

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βήματα συντονισμού με το βλέμμα στον ανταγωνισμό και με τις ΗΠΑ

Χωρίς να εξαλείφονται σοβαρές διμερείς αντιθέσεις

Με φόντο τις σημαντικές αντιθέσεις που οι δύο πλευρές διατηρούν σε αρκετούς τομείς εξαιτίας ανταγωνιστικών συμφερόντων των μονοπωλίων τους, Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν χτες μέσω των υπουργών Οικονομικών τους ότι «έχουν έναν ρόλο - κλειδί να παίξουν» στην «κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και τις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, οι δύο πλευρές δήλωσαν «σθεναρά αποφασισμένες να εργαστούν από κοινού για μια κατάλληλη απάντηση στους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως την αναπαρήγαγαν διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Γαλλία και Γερμανία «θα προχωρήσουν σε κοινές αγορές αερίου (...) ώστε να ρίξουν τις τιμές για καταναλωτές και τη βιομηχανία» και δήλωσαν υπέρ «μιας δομικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμα ανακοινώθηκε ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η παραγωγή υδρογόνου, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το Διάστημα και ο εφοδιασμός ακατέργαστων πρώτων υλών.

Ανέφεραν δε ότι με «πανευρωπαϊκή» και όχι απλά γαλλογερμανική δράση, όλη αυτή η προσπάθεια θα καταστήσει «τις εταιρείες μας ικανές να ευημερήσουν μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», αλλά και «θα εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά σε μέτρα των ΗΠΑ για τη στήριξη των μονοπωλίων τους. Δεν παρέλειψαν δε να εκφράσουν προσδοκίες για να ενισχύσει η ΕΕ τη «στρατηγική της κυριαρχία στην Ενέργεια και τη Βιομηχανία».

Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται και επίσκεψη της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, στο Βερολίνο, για να συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ενώ γίνονται προσπάθειες «αναθέρμανσης» του γαλλογερμανικού άξονα, ενδεικτική των «τριβών» που εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα ήταν η αναβολή της τακτικής συνάντησης Υψηλού Επιπέδου που είχαν προγραμματίσει οι δύο χώρες πριν από λίγες βδομάδες, η οποία φέρεται πλέον πιθανό να γίνει στα τέλη Γενάρη, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας των δύο χωρών.

Σχέδιο ΕΕ για 45 δισ. ευρώ σε ημιαγωγούς

Στο μεταξύ, στο φόντο των σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών στις νέες τεχνολογίες, εντός και εκτός του ευρωατλαντικού μπλοκ, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα πρώτο σχέδιο ύψους 45 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στην ήπειρο.

Βασικός στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι η μείωση της εξάρτησης ευρωπαϊκών μονοπωλίων από κατασκευαστές ημιαγωγών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμοι για τομείς μεγάλης σημασίας, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ΑΠΕ, οι επικοινωνίες, η πολεμική βιομηχανία κ.ά.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αντιθέσεις και προκλήσεις από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λευκορωσία

Σύνοδος Κορυφής εν μέσω «πολιορκίας» της Κεντρικής Ασίας

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO

Sputnik

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO
Με έμφαση στην ενίσχυση του συστήματος «συλλογικής ασφάλειας» και με το «βλέμμα» στην Ουκρανία και στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συνεδρίασε χτες στο Γερεβάν το - υπό την ηγεσία της Ρωσίας - «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), παρουσία των ηγετών των μελών του.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, του Κιργιστάν, Σ. Ζαπάροφ, του Τατζικιστάν, Εμ. Ραχμόν και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ.

Νωρίτερα είχαν συνεδριάσει από κοινού οι ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Αμυνας και οι γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των κρατών, καταλήγοντας σε κοινές δηλώσεις μεταξύ άλλων για την «ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας», για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Η Σύνοδος Κορυφής του CSTO έγινε σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ασίας και έχει εντείνει τις προσπάθειες άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κίνας, να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο το Καζακστάν προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις και να επεκτείνει τη συνεργασία με την ΕΕ, ένοπλα επεισόδια ξεσπούν στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν, «τρομοκρατικές ομάδες» ξεπηδούν από το Αφγανιστάν στα σύνορα με το Τατζικιστάν, ενώ η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια για την αδράνεια του CSTO στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος κάλεσε τους «συμμάχους» να αντισταθούν στις προκλήσεις που επιδιώκουν να διαλύσουν τον CSTO. «Το μέλλον των χωρών μας και του οργανισμού μας θα εξαρτηθεί από αυτό», είπε.

Από την πλευρά του ο Καζάκος Πρόεδρος τόνισε ότι η συνάντηση των ηγετών του CSTO πραγματοποιείται εν μέσω «σύνθετων γεωπολιτικών αντιφάσεων και άνευ προηγουμένου προκλήσεων», ωστόσο, είπε, δεν έχει αλλάξει η στάση του Καζακστάν για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Ο Βλ. Πούτιν, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Καζακστάν» τον περασμένο Γενάρη - όταν το CSTO έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις βοηθώντας την κρατική καταστολή των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων - δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας στη «σημαντική απόφαση για εξοπλισμό της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO με σύγχρονα όπλα, στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό».

Δυσαρέσκεια από την Αρμενία για τη στάση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, με τον τελευταίο να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία της «συμμαχίας» να βοηθήσει τις αρμενικές δυνάμεις απέναντι στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανέμενε οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν σε μια σαφή πολιτική αξιολόγηση των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν στα κοινά σύνορα και να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Πασινιάν, παρουσία του Πούτιν, αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητα του CSTO.

«Είναι καταθλιπτικό το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αρμενίας του CSTO δεν απέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν από επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Πασινιάν, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση σχετικά με την απάντηση του CSTO στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας».

«Τα γεγονότα αυτά βλάπτουν σοβαρά την εικόνα του CSTO τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και εκτός των συνόρων της», προειδοποίησε με νόημα ο Πασινιάν, καθώς η αρμένικη κυβέρνηση έχει στραφεί για «διαμεσολάβηση» σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση με συνθήματα ενάντια στο CSTO, με διαδηλωτές να κρατούν αρμένικες και αμερικανικές σημαίες.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, με την αρμένικη κυβέρνηση να ασκεί κριτική στην «αποτελεσματικότητά τους» απέναντι στις αζέρικες επιθέσεις.

Η ένταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται και πυροβολισμοί λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, είχε δηλώσει νωρίτερα ο γγ του CSTO, Στ. Ζας.

Την Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ολοήμερο βομβαρδισμό θέσεων του στρατού του στα σύνορα με την Αρμενία και στο Καραμπάχ, με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας να χαρακτηρίζει τη δήλωση «ψευδή».

Το θέμα του Αφγανιστάν και οι «απειλές» για το Τατζικιστάν συζητήθηκαν επίσης στη σύνοδο του CSTO, με τον Τατζίκο Πρόεδρο να σημειώνει ότι τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν εδραιώνουν τις θέσεις τους μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Οπως τόνισε, «τέτοιες ομάδες» παραμένουν σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Εμπλοκή» στην ηλεκτροδότηση της Μολδαβίας

Απειλές της «Gazprom» για τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση Ουκρανίας και Μολδαβίας προκάλεσε χτες το ρωσικό σφυροκόπημα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ένα 24ωρο μετά την απειλή της «Gazprom» ότι θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, με την επίκληση ότι οι ουκρανικές αρχές παρακρατούν παράνομα φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία.

Οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση του 50% της Μολδαβίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στο Κισινάου.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Α. Σπίνου, απαντώντας στα λεγόμενα της «Gazprom», διέψευσε ότι το Κίεβο παρακρατά φυσικό αέριο: «Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει». Ανέφερε ακόμα ότι οι όγκοι του αερίου στους οποίους αναφέρεται η «Gazprom» και παραμένουν στην Ουκρανία «είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του πληρώνει πάντα γι' αυτές τις ποσότητες «και θα συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτές στο σύνολό τους».

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ΤASS, επικαλούμενο την αρμόδια λειτουργική αρχή «Transneft», μετέδωσε ότι σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία του ουκρανικού τμήματος του πετρελαιαγωγού «Druzhba», ενώ τρεις μέρες πριν είχε σταματήσει και η ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία. Ο Ιγκόρ Ντεμίν, εκπρόσωπος της «Transneft», ανέφερε ότι η μερική ανάσχεση στη ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Επιπλέον, το TASS μετέδωσε ότι συνεχίζονταν κανονικά οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς Τσεχία και Σλοβακία (που διακλαδίζονται ακριβώς μέσα στην Ουκρανία από τον αγωγό που κατευθύνεται νοτιότερα, προς την Ουγγαρία), όπως και η ροή πετρελαίου προς τη Λευκορωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα πρόγραμμα εποπτείας που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πλήρες πρόγραμμα δανειοδότησης, 15 έως 20 δισ. δολαρίων.

Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε Βρετανία και Ευρωζώνη

Στο Λονδίνο, στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της «IHS Markit» Κρις Γουίλιαμσον κατέγραψε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι αυτή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ την περασμένη βδομάδα το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού διαπίστωσε πως η οικονομία εισήλθε σε ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Σχετικά παρόμοια εικόνα παρουσίασαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο χρηματοπιστωτικός οίκος «S&P Global» για την οικονομική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη, καθώς διαπίστωσε ότι αυτή συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, παρότι αμβλύνθηκαν σχετικά οι πιέσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI, που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της «S&P Global», ωστόσο η νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο, απ' ό,τι φαίνεται, αύξησε ανάλογα τις ενδείξεις για διολίσθηση της Ευρωζώνης σε κατάσταση ύφεσης.

Στα παραπάνω προστέθηκε η εκτίμηση από τον Αλβάρο Σάντος Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, ότι είναι πιθανά εκτεταμένα μπλακάουτ στην ΕΕ το 2023 και το 2024, κυρίως δε στην περίπτωση «σκληρού χειμώνα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org