Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προτείνει μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Προσπαθεί ο Γ. Σταθάκης, ως υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις». Προσπαθεί αλλά παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες δεν μπορεί στο διά ταύτα να κρύψει τη σύμπλευση του κόμματός του στην πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, καταγγέλει ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις και παρακάμπτει «τις ανάγκες του συνόλου του ιδιωτικού τομέα της χώρας»!

Και δηλώνει: «Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη δημιουργία ενός καθολικού θεσμικού πλαισίου γύρω από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τον εξορθολογισμό, και όχι την παράκαμψη, των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου και τη δημιουργία κριτηρίων που θα συναρτούν τη στήριξη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας».

Ναι λοιπόν σε μέτρα ενισχυτικά της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που επιχειρείται να καλυφθεί με περικοκλάδες περί ποιοτικών θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος, άνευ ουσίας και αντικρίσματος. Ο Γ. Σταθάκης όπως και συνολικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά ότι οι επενδύσεις σήμερα στο βαθμό που γίνουν απαιτούν την ενίσχυση του κράτους, οικονομική και θεσμική, φτηνή εργατική δύναμη, σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, και άρση κάθε εμποδίου είτε αυτό λέγεται περιβάλλον, είτε όπως αλλιώς.

«Τα μυαλά στα κάγκελα»

«Να απαλλαγούμε από την κομματική χούντα, και όταν λέω κομματική χούντα εννοώ όλους, και ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ». «Εχει δίκιο ο Κασιδιάρης που βαράει τα χαστούκια...». «Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Είναι μια σέχτα ιεχωβάδων».

Ποιος τα είπε; Μα, ο Τζίμης Πανούσης, που έχει καταντήσει το πιο «αντισυστημικό» διαχρονικό ανέκδοτο. Και είναι λογικό να τα λέει και να αναπαράγει στην ουσία επιχειρηματολογία Χρυσής Αυγής, «αγανακτισμένων» και αστικών επιτελείων. Είπε κι άλλα παρόμοια και μάλιστα έβαλε στο ίδιο τσουβάλι ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή: «Κάνουν την ίδια δουλειά, από τη μια η Χρυσή Αυγή είναι οι νταβατζήδες του μεταναστευτικού και το ΚΚΕ είναι οι νταβατζήδες του εργατικού», πιπιλίζοντας την καραμέλα που πασάρει το αστικό πολιτικό σύστημα περί «δύο άκρων» για να χτυπήσει το λαό και τους αγώνες του.

Το τι σχέση έχει ο συγκεκριμένος με το λαό και τους αγώνες του, το περιέγραψε μόνος του στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης στο REAL FM. «Πότε, αύριο έχει απεργία; Α, έγινε χτες! Είναι απεργίες τώρα αυτές;» Και τα μυαλά στα κάγκελα...

Αλλεργία ακόμα και στη λέξη «μετανάστης»!

Ούτε τις λέξεις «πρόσφυγες» και «μετανάστες» σε τίτλο δραστηριότητας σε σχολείο δεν μπορούν να δουν οι Χρυσαυγίτες. Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (συγκεκριμένα ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος) με τίτλο «Περίεργο πολιτιστικό πρόγραμμα σε δημοτικό σχολείο»! Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας. Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Ως πρόσφυγες μπροστά στη μετανάστευση».

Στην Ερώτηση η Χρυσή Αυγή αναρωτιέται «ποια η σκοπιμότητα του προγράμματος αυτού με το συγκεκριμένο τίτλο», «πού αποσκοπεί και για ποιον λόγο επιλέγεται αυτό να γίνει εν ώρα μαθήματος», «ποιος είχε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος», «αν η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γνώριζε το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Μάλιστα, ρωτά και «τι προτίθεται να πράξει ο υπουργός προκειμένου να αποδοθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες»!

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Κεντρικού Τομέα Αθήνας καταγγέλλει «τη νέα πρόκληση των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας» και απαιτεί: «Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καμία απειλή και δίωξη δεν θα περάσει»!

Δούλεψαν για να βρεθούν οι εργάτες απροετοίμαστοι

Την ανοιχτή τους συστράτευση με τα εργοδοτικά συμφέροντα επιβεβαίωσαν οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα και από τη στάση τους στην πρόσφατη 24ωρη απεργία. Μερικά μόνο παραδείγματα: Στην ΙΟΝ, η διοίκηση του σωματείου (ΔΑΚΕ) αποφάσισε ότι δε θα γίνει απεργία στο εργοστάσιο, το ίδιο και στα «Τσιμέντα Ηρακλής» (ΠΑΣΚΕ). Στη «Δωδώνη», ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ έκαναν στάση εργασίας. Το ίδιο και στην πρώην ΠΕΣΙΝΕ, με απόφαση ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (που μάλιστα αρχικά πρότειναν «απεργία διαρκείας»). Στην ΕΛΣΑ η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να... απεργήσει μόνο η διοίκηση του σωματείου.

Βεβαίως, η στάση τους δεν αποτελεί έκπληξη. Γιατί πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης καλλιεργούσαν στην εργατική τάξη επανάπαυση και την αυταπάτη ότι τα κέρδη των μονοπωλίων θα της λύσουν τα προβλήματα, ενώ αυτά ετοίμαζαν το νέο γύρο της κρίσης, πιο βαθιάς για το κεφάλαιο και άρα πιο οδυνηρής για το λαό. Επλεκαν το εγκώμιο της «ανταγωνιστικότητας» και φούσκωναν από περηφάνια για την εκτίναξη του ΑΕΠ που μπούκωνε πλούτη τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεπιχειρηματιών και έτρεφε την επιθετικότητά τους. Ετρεχαν σε παζάρια με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις των πλουτοκρατών, προσαρμόζοντας τις απαιτήσεις των εργατών όχι στον τεράστιο πλούτο που παράγουν και τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά στις απαιτήσεις της «επιχειρηματικότητας» και της «εθνικής προόδου».

Σκορπούσαν σχεδιασμένα το συντεχνιασμό και τη διάσπαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, αποκλείοντας από τα σωματεία τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, στρέφοντας τους αγώνες ενάντια σε «κακούς» ή «ανίκανους» εργοδότες, μακριά από την αληθινή αιτία για τα λαϊκά προβλήματα - την κυριαρχία των μονοπωλίων. Κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές για «επαναστατική γυμναστική» και υπερβολές, επειδή οργάνωναν ταξικά προσανατολισμένους αγώνες, αναδείκνυαν το αντεργατικό περιεχόμενο της «ανάπτυξης», προειδοποιούσαν για τη θύελλα που δε θ' αργούσε.

Είναι αλήθεια: Αυτές οι δυνάμεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δούλεψαν σκληρά και ολόπλευρα για να μάθουν οι εργάτες να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά των πολυεθνικών, να μην μπορέσουν να δουν τη λαίλαπα που έρχεται. Να μένουν απροετοίμαστοι και ανοργάνωτοι απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Να σκύβουν το κεφάλι και να βλέπουν τους εκμεταλλευτές τους ως «εταίρους» και όχι ως αυτό που αληθινά είναι: Αντίπαλοί τους.

Η εργατική τάξη χρειάζεται να αναλογιστεί: Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν δε βρίσκονταν αυτές οι δυνάμεις στην ηγεσία του εργατικού κινήματος. Δε θα είχε χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος. Αν ήταν πιο δυνατές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δουλεύουν με γνώμονα τα ταξικά συμφέροντα των εργατών, το κίνημα θα μπορούσε να αποκρούσει από καλύτερη θέση τη σημερινή επίθεση. Να γιατί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης αποτελεί επείγον ζήτημα για την εργατική τάξη. Για να μπορέσει να ορθώσει το ανάστημά της σε όσους την παρασέρνουν στον γκρεμό. Να οργανώσει τους σκληρούς αγώνες που σήμερα απαιτεί η υπεράσπιση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας από την πείνα και τη φτώχεια. Να μάθει να ξεχωρίζει εχθρούς και φίλους, να αντιμετωπίσει την απογοήτευση και την ηττοπάθεια, να ανακαλύψει την ακατάλυτη δύναμη της ταξικής οργάνωσης και πάλης και να περάσει στην αντεπίθεση.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Οι επιλεκτικές «ευαισθησίες» της ΔΑΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη Συνέλευση της Ολομέλειας των προέδρων της ΔΟΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δήλωσε ότι... δε διαφωνεί να βγουν ψηφίσματα αλληλεγγύης και για τους ναυτεργάτες και για τους αγρότες, αρκεί να βγει ψήφισμα και για τους απολυμένους του «Ριζοσπάστη». Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από εκπροσώπους της συγκεκριμένης παράταξης, απ' το ν' αναπαράγει τη λογική του κόμματος που εκπροσωπεί. Η ΔΑΚΕ, που δεν έχει να επιδείξει ...περγαμηνές στην αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων, τώρα ...ευαισθητοποιήθηκε.

Απάντηση έδωσε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας: «Την ώρα που συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια, απεργίες βγαίνουν παράνομες, η κυβέρνηση προσπαθεί και διά νόμου να τις απαγορέψει, οι συνάδελφοί μας δε βγάζουν το μήνα και ζουν τη φτώχεια στο πετσί τους, η εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στρέφει τα πυρά της ενάντια στο ταξικό κίνημα, το οποίο είναι το μόνο που στις σημερινές συνθήκες δίνει ελπίδα και προοπτική στους αγώνες.

Στρέφει τα πυρά της ενάντια στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τη μόνη εφημερίδα που προβάλλει τους αγώνες του ταξικού κινήματος. Ταυτίζει, δηλαδή, τις αστικές εφημερίδες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια στον κλάδο των ΜΜΕ, όπου ο εργασιακός μεσαίωνας ζει και βασιλεύει και τα οποία σχεδιασμένα χτυπάνε τους αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, σχεδιασμένα αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και προπαγανδίζουν τα αστικά ιδεολογήματα, με μία κομματική εφημερίδα που προσπαθεί να αφυπνίσει, να οργανώσει και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι «κούφιες» φράσεις της εργατικής αριστοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οποιος θέλει να «δουλέψει» το λαό, να κρύψει τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα αλλά χωρίς να φανεί ότι το υποστηρίζει, καταφεύγει σε «κούφιες» φράσεις, που δε σημαίνουν τίποτα. Ετσι και ο Στάθης Ανέστης, αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ, μιλώντας προχτές στην «απεργιακή» συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αφού διαπίστωσε για χιλιοστή φορά τα προβλήματα των εργαζομένων (λες και δεν τα ξέρουν) κατακεραύνωσε τους υπαίτιους.

Να ποιοι φταίνε για το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Φταίνε «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές», «ο θατσερισμός» που «παίρνει την εκδίκησή του από τις κοινωνίες και τους εργαζόμενους για όσα είχαν κατακτήσει με αγώνες, κόπο, ιδρώτα και αίμα την τελευταία 50ετία». Φταίνε «οι τιμωρητικές και νεοφιλελεύθερες εμμονές των Ευρωπαίων ισχυρών» που είναι «άδικες».

Σε απλά ελληνικά, κατά το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ υπάρχουν κάποιοι πολύ κακοί ισχυροί άνθρωποι στην Ευρώπη που είναι «νεοφιλελεύθεροι». Ξαφνικά ξύπνησαν ένα πρωί γεμάτοι με ένα ανεξήγητο μίσος για τους εργαζόμενους και αποφάσισαν να τους «τιμωρήσουν» και να τους «εκδικηθούν». Το μίσος και το πάθος για εκδίκηση τούς έχουν γίνει σε τέτοιο βαθμό «εμμονή» που «αδιαφορούν αν έτσι διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».

Με αυτές τις μπουρδολογίες οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στηρίζουν στην πράξη -όσο και αν διακηρύττουν το αντίθετο στα λόγια- τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές. Η στήριξη που προσφέρουν είναι να καλλιεργούν την αυταπάτη ότι αν «έρθουν στα πράγματα» καλοί και ικανοί άνθρωποι με ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα όλα θα γίνουν καλύτερα. Η βαρβαρότητα που ακούει στο όνομα καπιταλισμός, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα γίνει πιο ανθρώπινη, βρε αδερφέ!...

Το αγαθό της Υγείας ...

Οτι «η Υγεία αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό» σπεύδει να σημειώσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητά «να συμπεριληφθούν στη νέα δράση ενίσχυσης ΕΣΠΑ 2013 οι ιατρικές ειδικότητες και υπηρεσίες». Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι επειδή οι ιατρικές ειδικότητες «χρήζουν εξοπλισμού» να συμπεριληφθούν «στη δράση ενίσχυσης, διότι η επιδότηση αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού, θα συμβάλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης του Δημοσίας Υγείας»... Δεν παραλείπει, μάλιστα, να συμπληρώσει πως οι κανονισμοί της ΕΕ σημειώνουν ότι η επάνδρωση ενός ιατρείου προϋποθέτει την αγορά ποιοτικού ιατρικού εξοπλισμού.

Η σπουδή του ΙΣΑ να παραπονεθεί για τον αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ούτε ανεξήγητη είναι, ούτε απρόσμενη. Δίοδο και μέσα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο αναζητά η ηγεσία του ΙΣΑ, σίγουρα χωρίς να εκφράζει τα συμφέροντα των αυτοαπασχολουμένων γιατρών που βλέπουν την καθημερινή τους επιβίωση να απειλείται από τους ομίλους Υγείας που γιγαντώνονται στον κλάδο. Μάλιστα, ομολογεί κυνικά πως η κατάρρευση της δημόσιας Υγείας ανοίγει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία...

... δε διασφαλίζεται με ιδιωτικές επενδύσεις

Ομως, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το αγαθό της Υγείας - χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «σημαντικότερο» - για να ζητά λεφτά που θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δράση στον κλάδο, η οποία είναι ταυτόσημη με τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων λαϊκών στρωμάτων. Ο εφοδιασμός όλων των υγειονομικών μονάδων με το σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό στον οποίο αναφέρεται ο ΙΣΑ, σταθερά και ανεμπόδιστα, με την επαρκή συντήρηση και τη διαρκή ανανέωση που επιτρέπει η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζει και ο ΙΣΑ. Αντίθετα. Εμποδίζεται και υπονομεύεται από αυτήν. Συνθλίβεται στις Συμπληγάδες του ανταγωνισμού και του κέρδους. Αυτό είναι που καθορίζει πότε και αν θα έχουν ή δε θα ξεμένουν τα νοσοκομεία και τα ιατρεία όχι μόνο από σύγχρονα μηχανήματα, αλλά και από φάρμακα, από αναλώσιμα υλικά, όπως επιδέσμους, σύριγγες, ή βαμβάκι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την επίσκεψη Ολάντ

Πολύ μελάνι χύθηκε από τα αστικά ΜΜΕ και τα επιτελεία της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα. Κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας τους, ήταν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα προκειμένου να έρθουν επενδύσεις και ότι δεσμεύτηκε ο ίδιος για γαλλικά κεφάλαια που θα διεκδικήσουν μερτικό στο πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου στην Ελλάδα, με συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις, σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Μεγάλη δημοσιότητα πήρε και η προτροπή του Ολάντ στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ, σε συνεργασία και συνεκμετάλλευση με γαλλικά μονοπώλια της Ενέργειας.

Με προκάλυμμα, μάλιστα, την προστασία των (αμφίβολων) ερευνών στο Αιγαίο, οι γαλλικές πολυεθνικές των εξοπλισμών, έκλεισαν συμφωνία για να νοικιάσουν στην Ελλάδα φρεγάτες και εναέρια στρατιωτικά μέσα, σε εποχές που ο λαός στενάζει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οξύνονται και οι πολιτικοί - στρατιωτικοί ανταγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας. Ολο αυτό το «πακέτο», ο αστικός Τύπος στην Ελλάδα το παρουσίασε σαν βήμα προς την ανάπτυξη, δείχνοντας το πραγματικό περιεχόμενο που έχουν οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ ανισόμετρων καπιταλιστικών οικονομιών και τον ταξικό υπέρ των μονοπωλίων χαρακτήρα της ανάπτυξης στον καπιταλισμό. Η επίσκεψη Ολάντ επιβεβαιώνει ότι οι φίλοι της αντιλαϊκής κυβέρνησης και του κεφαλαίου, δεν μπορεί παρά να είναι εχθροί του λαού.

Ποιος θα κερδίσει από τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όποτε και όσες γίνουν; Τα γαλλικά και ντόπια μονοπώλια, που θα βάλουν στο χέρι υποδομές και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (νερό, ενέργεια, μεταφορές κ.ά.). Προσδοκώντας το μέγιστο κέρδος, θα αυξήσουν τις τιμές και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, χτυπώντας εκ νέου το λαϊκό εισόδημα. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με μισθούς πείνας και σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που είναι άλλωστε το δέλεαρ για να κάνει επενδύσεις το κεφάλαιο. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση, επαληθεύει ότι η πάμφθηνη εργατική δύναμη και η απαλοιφή κάθε είδους περιορισμού στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, είναι το κύριο μέτρο για την ανταγωνιστικότητα μιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ακόμα πιο πέρα: Το γεγονός ότι τα γαλλικά μονοπώλια προσπαθούν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια στην περιοχή μας, σηματοδοτεί όξυνση των αντιθέσεων, με δεδομένη την παρουσία της «Total» και στα κοιτάσματα της Κύπρου. Η ελληνική αστική τάξη αναζητά ιμπεριαλιστές συμμάχους για να συν-εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Πάνω εκεί βγαίνουν τα μαχαίρια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο εποφθαλμιούν επίσης η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλοι. Η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι ο «νέος αέρας» που θα έφερνε ο Γάλλος πρόεδρος στην Ευρώπη, ήταν φρέσκος μόνο για τα γαλλικά μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων εκλέχτηκε για να εκπροσωπεί. Για τον γαλλικό λαό, που στενάζει από τα μέτρα σε βάρος του και τους άλλους λαούς, όπως αυτόν του Μάλι, που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση από τη Γαλλία, ο «αέρας» τους είναι μπαγιάτικος και δηλητηριώδης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org