Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την επίσκεψη Ολάντ

Πολύ μελάνι χύθηκε από τα αστικά ΜΜΕ και τα επιτελεία της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα. Κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας τους, ήταν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα προκειμένου να έρθουν επενδύσεις και ότι δεσμεύτηκε ο ίδιος για γαλλικά κεφάλαια που θα διεκδικήσουν μερτικό στο πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου στην Ελλάδα, με συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις, σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Μεγάλη δημοσιότητα πήρε και η προτροπή του Ολάντ στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ, σε συνεργασία και συνεκμετάλλευση με γαλλικά μονοπώλια της Ενέργειας.

Με προκάλυμμα, μάλιστα, την προστασία των (αμφίβολων) ερευνών στο Αιγαίο, οι γαλλικές πολυεθνικές των εξοπλισμών, έκλεισαν συμφωνία για να νοικιάσουν στην Ελλάδα φρεγάτες και εναέρια στρατιωτικά μέσα, σε εποχές που ο λαός στενάζει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οξύνονται και οι πολιτικοί - στρατιωτικοί ανταγωνισμοί για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας. Ολο αυτό το «πακέτο», ο αστικός Τύπος στην Ελλάδα το παρουσίασε σαν βήμα προς την ανάπτυξη, δείχνοντας το πραγματικό περιεχόμενο που έχουν οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ ανισόμετρων καπιταλιστικών οικονομιών και τον ταξικό υπέρ των μονοπωλίων χαρακτήρα της ανάπτυξης στον καπιταλισμό. Η επίσκεψη Ολάντ επιβεβαιώνει ότι οι φίλοι της αντιλαϊκής κυβέρνησης και του κεφαλαίου, δεν μπορεί παρά να είναι εχθροί του λαού.

Ποιος θα κερδίσει από τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όποτε και όσες γίνουν; Τα γαλλικά και ντόπια μονοπώλια, που θα βάλουν στο χέρι υποδομές και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (νερό, ενέργεια, μεταφορές κ.ά.). Προσδοκώντας το μέγιστο κέρδος, θα αυξήσουν τις τιμές και θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, χτυπώντας εκ νέου το λαϊκό εισόδημα. Σ' αυτές τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με μισθούς πείνας και σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που είναι άλλωστε το δέλεαρ για να κάνει επενδύσεις το κεφάλαιο. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση, επαληθεύει ότι η πάμφθηνη εργατική δύναμη και η απαλοιφή κάθε είδους περιορισμού στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, είναι το κύριο μέτρο για την ανταγωνιστικότητα μιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ακόμα πιο πέρα: Το γεγονός ότι τα γαλλικά μονοπώλια προσπαθούν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια στην περιοχή μας, σηματοδοτεί όξυνση των αντιθέσεων, με δεδομένη την παρουσία της «Total» και στα κοιτάσματα της Κύπρου. Η ελληνική αστική τάξη αναζητά ιμπεριαλιστές συμμάχους για να συν-εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Πάνω εκεί βγαίνουν τα μαχαίρια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο εποφθαλμιούν επίσης η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλοι. Η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ότι ο «νέος αέρας» που θα έφερνε ο Γάλλος πρόεδρος στην Ευρώπη, ήταν φρέσκος μόνο για τα γαλλικά μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων εκλέχτηκε για να εκπροσωπεί. Για τον γαλλικό λαό, που στενάζει από τα μέτρα σε βάρος του και τους άλλους λαούς, όπως αυτόν του Μάλι, που δέχεται ιμπεριαλιστική επίθεση από τη Γαλλία, ο «αέρας» τους είναι μπαγιάτικος και δηλητηριώδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ