Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ: «Ελλείμματα» στις πλάτες των λαών τα γεμάτα ταμεία του κεφαλαίου
  • ΔΑΝΙΑ: Μέτρα καταστολής, συμπλήρωμα της αντιλαϊκής επίθεσης
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΕΜΒΟΛΙΑ: Οξύνεται ο ανταγωνισμός κρατών και ομίλων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Ελλείμματα» στις πλάτες των λαών τα γεμάτα ταμεία του κεφαλαίου

Eκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2020

INTIME NEWS

Τη νέα φουρνιά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομίες της Ευρωζώνης, συνολικά στην ΕΕ, αποτυπώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τα διαδοχικά κρατικά πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το β' τρίμηνο του 2020, τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών σε επίπεδο Ευρωζώνης απογειώθηκαν στο 11,6% του ΑΕΠ της περιοχής, γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη ζώνη του ευρώ.

Στον «επόμενο τόνο», τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης όπως και της αναμενόμενης ανάκαμψης θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, κάτι για το οποίο προϊδεάζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές οι οποίες θα επιτρέψουν να επιτευχθούν συνετές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές θέσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το έλλειμμα στην Ισπανία έφτασε στο 24,6% του ΑΕΠ, στη Γαλλία στο 12,3%, στην Ελλάδα στο 12,1%, στην Ιταλία στο 10,3%, ενώ στη Γερμανία στο 7,6% και συνολικά στην ΕΕ στο 11,4% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το μπαράζ νέων εκδόσεων χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE και κυρίως τις χρηματοδοτικές ανάγκες του «Ταμείου Ανάκαμψης», μέσω των οποίων θα διοχετευθεί ο πακτωλός των ενισχύσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και «ορόσημα», ένα νέο κύμα σαρωτικών αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων.

Μπαράζ αναδιαρθρώσεων

Από την πλευρά του το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε χτες, βλέπει την πτώση του ΑΕΠ φέτος στο 8% και ανάκαμψη στην περιοχή του 4% - 4,5% το 2021, εφόσον δεν σημειωθεί ισχυρή επιδείνωση της πανδημίας.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «η ύφεση βαθαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και ο χρόνος λήξης του υγειονομικού προβλήματος παραμένει ασαφής, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλείεται και μία αντιστροφή των προσδοκιών και διεθνής χρηματιστηριακή κρίση. Ως εκ τούτου, οικονομίες όπως η δική μας θα πρέπει να προετοιμαστούν έγκαιρα και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά το επόμενο έτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη σκοπιά του εγχώριου κεφαλαίου το ΙΟΒΕ θέτει μεταξύ άλλων τις παρακάτω προτεραιότητες:

-- Προγραμματισμό για το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης». Πρόκειται για τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ προς το εγχώριο κεφάλαιο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα κεφάλαια αυτά «δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν για να ενδυναμωθεί το σημερινό παραγωγικό υπόδειγμα της οικονομίας, αλλά αντίθετα θα πρέπει να έχουν ρόλο υποστήριξης για τις απαραίτητες υποδομές και δομικές αλλαγές, που θα εκφράσουν ένα νέο υπόδειγμα μιας περισσότερο ανοιχτής οικονομίας, με ισχυρότερο ρόλο για τις επενδύσεις και εξαγωγές».

Πρόκειται για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και, όπως επισημαίνουν, «οι διαθέσιμοι πόροι είναι πολύ σημαντικοί, αλλά από μόνοι τους δεν καλύπτουν το μεγάλο επενδυτικό κενό στη χώρα, ούτε θα διορθώσουν χρόνιες θεσμικές αδυναμίες. Η ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια και η απομάκρυνση από νέες περιπέτειες συνδέονται μονοσήμαντα με την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της εργασίας», δείχνοντας έτσι προς τη «μοναδική διέξοδο» για το κεφάλαιο: Την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

-- Παράλληλα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι κατευθύνσεις του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης» αναμένεται να συνάδουν με το «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027, με το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ενισχύσεις στους ομίλους και μέσω του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού) και με τις επιμέρους τομεακές στρατηγικές, όπως για την Ενέργεια και το κλίμα, την κυκλική οικονομία, τις μεταφορές, την αγροτική πολιτική. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «σημαντική συμβολή στις προτεραιότητες του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης θα έχει το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, το οποίο επεξεργάζεται ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης θα προβλέπει μεταξύ άλλων μπαράζ από νέα «κίνητρα» για επενδύσεις και εξαγωγές, μεταξύ τους την αύξηση των αποσβέσεων (οδηγεί σε ταχύτερες και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους επιχειρηματικούς ομίλους) και την «απομείωση του πολύ υψηλού ασφαλιστικού βάρους που επωμίζονται οι επιχειρήσεις», στην κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος Ασφάλισης που αξιώνει το κεφάλαιο.

-- «Ολοκληρωμένες» ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικό βάρος δίνεται στη λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών, με την εισροή νέων κεφαλαίων, την ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από στρατηγικούς επενδυτές.

Εμφαση δίνεται στην ταχύτητα των ιδιωτικοποιήσεων και - όπως λένε - αν οι αποκρατικοποιήσεις είχαν υλοποιηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα προηγούμενα έτη, θα βρίσκονταν τώρα σε εξέλιξη περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές και μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες συνήθως αφορούν αυτές. Οσο για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, το ΙΟΒΕ βλέπει σημαντικές νέες επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν εντάξει στα χαρτοφυλάκιά τους το Ελληνικό, τον ΟΛΠ, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Βέβαια, από αυτές έχουν να επωφεληθούν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Ο ρόλος τους εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικός για το επίπεδο της επενδυτικής δραστηριότητας κυρίως το τρέχον έτος. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα αποτυπωθούν στις Κατασκευές», καταλήγει το ΙΟΒΕ, δείχνοντας στην κατεύθυνση άμεσης εκχώρησης νευραλγικών υποδομών στους επενδυτές.


Α. Σ.

ΔΑΝΙΑ
Μέτρα καταστολής συμπλήρωμα της αντιλαϊκής επίθεσης

Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, όταν τον Αύγουστο φέτος εξήγγειλε τη «σφαγή» των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, όταν τον Αύγουστο φέτος εξήγγειλε τη «σφαγή» των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών». Με αυτή την κεντρική φράση, η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρέντερικσεν, ανοίγοντας τις εργασίες της δανεζικής Βουλής στις 8 Οκτώβρη, έδωσε το στίγμα της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζεται.

Την ώρα που φουντώνει η καπιταλιστική κρίση, που με το πρόσχημα της πανδημίας καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση της Δανίας βρήκε τον ...εύκολο στόχο: «Να σταματήσει την εγκληματικότητα», που αποδίδει στα μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς, με ρατσιστικές ατάκες όπως «δεν μπορούμε πια να ανεχτούμε ο απλός πολίτης να φοβάται το βράδυ να βρεθεί σ' ένα σταθμό μετρό, μήπως και του επιτεθούνε τα 15-17χρονα μεταναστόπουλα που μαζεύονται εκεί. Η βία θα σταματήσει εδώ και τώρα».

Τα νέα κατασταλτικά μέτρα των Σοσιαλδημοκρατών κυβερνώντων, που θα μπορούσαν να είχαν πάρει και νεοφιλελεύθεροι ή ακροδεξιοί, ανάλαβαν να εξειδικεύσουν 4 υπουργοί (Στέγασης, Δικαιοσύνης, Φορολογίας και Μετανάστευσης), οι οποίοι παρουσίασαν ένα πακέτο με τον παραπλανητικό τίτλο «Ασφάλεια για τον λαό», που δίνει στην αστυνομία εκτεταμένες εξουσίες, ώστε χωρίς την παρέμβαση εισαγγελέα να μπορεί να απαγορεύει συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένους χώρους, να προβαίνει στην εκποίηση τιμαλφών σε πολίτες που χρωστάνε στο Δημόσιο (μέτρο που είχε εφαρμοστεί και το 2015 ενάντια στους πρόσφυγες που κατέφταναν στη Δανία), καθώς και τη διευκόλυνση των εξώσεων για άτομα που έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση.

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να εκποιήσει τιμαλφή, ρούχα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ., από άτομα που χρωστούν στο Δημόσιο και με την έωλη δικαιολογία ότι «στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκάλεσαν ανασφάλεια στο χώρο που βρίσκονταν». Ακόμα, χωρίς εισαγγελική απόφαση, να απαγορεύσει μέχρι και για 30 μέρες την προσέλευση του οποιουδήποτε σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο.

Ακόμα, με το νέο πακέτο, διευκολύνεται η έξωση ενοικιαστών από τα διαμερίσματά τους σε περίπτωση που υποπίπτουν σε κάποια παράβαση (γεγονός που κάνει τους ιδιοκτήτες μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων να πανηγυρίζουν, αφού με τη νέα νομοθεσία για τους όρους ενοικίασης, ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση αλλαγής του ενοικιαστή μπορεί μέχρι και να τετραπλασιάσει το ύψος του ενοικίου). Και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που υπάρχει ήδη έλλειψη σπιτιών προσβάσιμων στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα εισάγονται έννοιες «παραβάσεων βίας στη νυκτερινή ζωή», και εκτός από τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες, θα είναι δυνατό να αποκλείονται μέχρι και για διάστημα δύο χρόνων από την περιοχή στην οποία υπέπεσαν σε παράβαση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπ. Μετανάστευσης, απευθυνόμενος σε μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς, δήλωσε: «Κουράστηκα να ακούω ότι είναι πάντα λάθος της κοινωνίας. Η Δανία είναι μια φανταστική κοινωνία, που δίνει στους νέους όλες τις ευκαιρίες, ακόμα και σε αυτούς που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Αυτοί οι οποίοι προκαλούν ανασφάλεια στην τοπική μας κοινωνία, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να γίνουν μέλη της δανεζικής κοινωνίας. Εάν η απάντηση είναι όχι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους επιβληθούν απαγορεύσεις παραμονής και κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων».

Ο δε υπ. Δικαιοσύνης συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ακόμη πιο σκληρή τη στάση μας ενάντια στους εγκληματίες που χρωστάνε στο Δημόσιο. Θα δώσουμε το δικαίωμα στην αστυνομία να εκποιεί πολύτιμα αντικείμενα από τον κατηγορούμενο επί τόπου, εάν αυτός έχει χρέη προς το Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τις σκληρότερες συνέπειες για τους εγκληματίες και παράλληλα εξασφαλίζουμε περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία».

«Νόμος και τάξη» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας, που στηρίζεται και από τους οπορτουνιστές της «Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας» (που αποτελεί μέλος του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερας» - ΚΕΑ), εδώ και καιρό επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης επιβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» συναγωνιζόμενη σε αντιδραστικότητα την προηγούμενη κυβέρνηση των φιλελευθέρων και ακροδεξιών, με συνεχή «βομβαρδισμό» στοιχείων γύρω από την «εγκληματικότητα μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς», που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στα αληθινά στοιχεία.

Οι δεδομένες κοινωνικές ανισότητες που οξύνονται συνεχώς είναι το αποτέλεσμα και του ίδιου του κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής εξουσίας τα περισσότερα χρόνια στη Δανία. Πάντως, είναι γεγονός ότι με το πρόσχημα της πανδημίας του κορονοϊού από τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση, που δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, έχοντας γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει δυναμώσει τα κατασταλτικά μέτρα αξιοποιώντας ως κράχτες διάφορες ρεμούλες επιτήδειων με τα μέσα προστασίας, αλλά ο κυρίως στόχος είναι να κατασταλούν οι δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα που προκαλούν πρόσθετη ανησυχία και ερωτήματα για τα μέτρα του νέου πακέτου καταστολής που έχουν τη στήριξη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και των ακροδεξιών, όπως η έννοια - «λάστιχο» της «μη ασφαλούς συμπεριφοράς».

Αναφέρεται ότι «ανασφαλής συμπεριφορά» μπορεί για παράδειγμα να είναι «κάποιος ενοχλητικός θόρυβος, κάποια ενοχλητική κίνηση ή ακόμα το αν η συμπεριφορά κάποιας ομάδας ατόμων θεωρηθεί παρενοχλητική ή απειλητική, δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους ή τους περαστικούς στη συγκεκριμένη περιοχή». Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης θα έρθει νομοσχέδιο που θα περιγράψει περαιτέρω τα μέτρα, άγνωστο όμως το πότε. Και θα πρέπει να εγκατασταθούν 300 νέες κάμερες παρακολούθησης σε νευραλγικά σημεία.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόταση που λέει ότι η αστυνομία θα είναι σε θέση να διατάξει απαγόρευση παρουσίας ατόμων σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέχρι και για 30 μέρες, «όταν προκαλείται ανασφάλεια», κάτι που θα μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, ενώ προφανώς στο στόχαστρο μπαίνουν πρωτίστως και λαϊκές διαμαρτυρίες, με πρόβλεψη και προστίμου ύψους 10.000 κορονών (1.350 ευρώ), και σε περίπτωση «δεύτερης παραβίασης απαγόρευσης» και ποινή φυλάκισης 30 ημερών.

Χαρακτηριστικές είναι και σχετικές αντιδράσεις του Συλλόγου των Αστυνομικών Υπαλλήλων, που επικαλείται μη ενημέρωσή του και αδυναμία ανταπόκρισης στα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται, από την επικίνδυνη έως και ...τραγελαφική εντολή να εκποιούν προσωπικά αντικείμενα «παραβατών» έως τον ορισμό της «ανασφάλειας». Επίσης, θέτουν και το ζήτημα ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τους νέους, γιατί αυτό είναι έργο που πρέπει να ξεκινάει από την πολιτεία, από το εκπαιδευτικό σύστημα, από τις μικρές ηλικίες έως την ενηλικίωση. Αποκαλύπτονται δηλαδή μέσα από το νομοσχέδιο και την όλη συζήτηση οι συνολικότερες στοχεύσεις της αστικής τάξης, της λειτουργίας του αστικού κράτους και των μηχανισμών που προωθούν πάνω απ' όλα την αστική ιδεολογία.

Μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική που πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό

Αυτό που δείχνει η ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής και στη Δανία, που εμφανιζόταν από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για δεκαετίες ως «πρότυπο» και μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες ως «ο τρίτος δρόμος για το σοσιαλισμό», είναι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια στις βασικές του στοχεύσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις και τις αποχρώσεις τους που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση. Κύρια στόχευση είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, που πάντα συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού και την καταπάτηση και συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η κάθε αστική κυβέρνηση προσαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία στις ανάγκες κάθε φορά του κεφαλαίου, με εφαρμογή σχετικών κατευθύνσεων και αποφάσεων της ΕΕ, «πατώντας» στο πλαίσιο των νομοθετικών δεσμεύσεων που έχουν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη Δανία, όπως και σε άλλες χώρες, ειδικά τώρα με το πρόσχημα της πανδημίας, με τη στήριξη όλου του φάσματος του αστικού πολιτικού συστήματος και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, προωθούνται μέτρα που το κεφάλαιο είχε για χρόνια στα συρτάρια του για την ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της κερδοφορίας του. Την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την τηλεργασία, την επιδότηση της εργοδοσίας για την υποτιθέμενη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων (όπως συμβαίνει στη Δανία και αλλού), το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, παραχωρούνται σταθερά εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στις διωκτικές αρχές, ώστε να είναι έτοιμες να προλάβουν «τα χειρότερα» για την αστική τάξη σε μια επερχόμενη όξυνση της ταξικής πάλης. Η αναγκαία απόκρουση συνολικά της αντιλαϊκής επίθεσης, που εκφράζεται και με τη μορφή της καταστολής, του φακελώματος, της παρακολούθησης και του αυταρχισμού, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα.

Αυτή η πάλη δένεται με τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής, όμως αναγκαία προϋπόθεση για την ικανοποίησή τους είναι η ρήξη και ανατροπή με την εξουσία του κεφαλαίου, όχι με την εναλλαγή διαχειριστή της βαρβαρότητας αλλά με αλλαγή τάξης στο τιμόνι της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εργατική τάξη και τους συμμάχους να κάνουν κουμάντο.


Π. Α.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΕΜΒΟΛΙΑ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός κρατών και ομίλων

Ρωσία και Κίνα αναζητούν γεωπολιτικό και οικονομικό προβάδισμα

Ο «αγώνας δρόμου» για τον έλεγχο της αγοράς εμβολίων για τον κορονοϊό είναι σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στα μονοπώλια που ανταγωνίζονται
Ο «αγώνας δρόμου» για τον έλεγχο της αγοράς εμβολίων για τον κορονοϊό είναι σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στα μονοπώλια που ανταγωνίζονται
Καλπάζει η πανδημία σε όλο τον κόσμο, κάνοντας φανερό πως η διαχείρισή της με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αδύνατον να προστατεύσει ουσιαστικά και άνευ όρων τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στη «μάχη» για την ανακάλυψη ενός εμβολίου ή θεραπειών κατά της Covid-19, αποβλέποντας στο οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα που συνεπάγονται.

Η παγκόσμια κούρσα για την αδειοδότηση και παρασκευή πιθανών εμβολίων εξελίσσεται ραγδαία τον τελευταίο μήνα και δεν αποκλείεται εμβόλια να κυκλοφορήσουν ακόμη και τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη σε ευρεία κλίμακα σε ορισμένες χώρες.

Η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων είναι το νέο στοίχημα κρατών και ομίλων, καθώς όλα τα κράτη έχουν περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής. Ορισμένα εμβόλια έχουν αρχίσει ήδη να παράγονται μαζικά και επίσης κλείνονται συμφωνίες για παραγωγή τους σε άλλα κράτη.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί στην Κίνα

Από τα δέκα εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3 των μαζικών κλινικών δοκιμών, τα τέσσερα προέρχονται από την Κίνα (της φαρμακευτικής εταιρείας «Sinovac», δύο της «Sinopharm», της «CanSino Biologics») και ορισμένα έχουν λάβει έγκριση επείγουσας χρήσης.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί στην Κίνα και το εξωτερικό προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Υπολογίζεται πως εκατοντάδες χιλιάδες - ίσως και 1 εκατ. σύμφωνα με ΜΜΕ - στρατιωτικοί, συνοριοφύλακες, υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε κρίσιμους κλάδους και μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά. έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μόνο με τα δυο εμβόλια που αναπτύσσει η «Sinopharm», τα οποία έχουν λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τον Ιούλη, έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 350.000 άνθρωποι. Επίσης, πάνω από 152.000 άνθρωποι στη Γουχάν και το Πεκίνο έκαναν ηλεκτρονική κράτηση για να εμβολιαστούν, ανάμεσά τους πολλοί Κινέζοι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και πρόκειται να αναχωρήσουν μεταξύ Νοέμβρη - Γενάρη.

Περίπου 60.000 εθελοντές σε διάφορες χώρες έχουν λάβει ένα από τα πειραματικά κινεζικά εμβόλια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Η Κίνα προβλέπει έως τα τέλη του έτους να παραγάγει 610 εκατ. δόσεις εμβολίων και η ετήσια παραγωγή από το 2021 αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 1 δισ.

Το εμβόλιο στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα»

Μια ακόμη κίνηση στη γεωπολιτική ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» έκανε η Κίνα, ανακοινώνοντας ότι εντάσσεται στην COVAX, την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με στόχο την παροχή μελλοντικών εμβολίων σε άλλες χώρες ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των «φτωχότερων» κρατών. Εδώ να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετέχουν, γεγονός που θα αξιοποιηθεί από την Κίνα για να αυξήσει το «κύρος» της στον κόσμο. Η ΕΕ έχει εκφράσει μια «χλιαρή» στήριξη στην COVAX, ενώ παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει πως με δικές της διμερείς συμφωνίες με φαρμακευτικούς ομίλους θα εξασφαλίσει ένα πιθανό εμβόλιο για τα κράτη - μέλη.

Καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ιαπωνία και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν για τις ίδιες τουλάχιστον 3,7 δισ. δόσεις εμβολίων που αναπτύσσονται σε χώρες και από φαρμακευτικούς ομίλους της Δύσης, πολλές χώρες αναμένεται να αποκλειστούν και θα αργήσουν πολύ να προμηθευτούν ένα εμβόλιο. Αυτό το «κενό» προσπαθούν να καλύψουν Ρωσία και Κίνα, συνάπτοντας συμφωνίες με κράτη κυρίως της Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Ασίας - Ειρηνικού, συμφωνίες με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Χώρες που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές των κινεζικών εμβολίων διεξάγουν κλινικές δοκιμές - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Περού, του Μαρόκου, της Τουρκίας, του Μπαγκλαντές, της Βραζιλίας και της Ινδονησίας - θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους πρώτους αποδέκτες.

Ενδεικτική είναι και η συμφωνία Κίνας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (στενός και παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ) για προμήθεια των εμβολίων της «Sinopharm», τα οποία ήδη δοκιμάζονται εκεί. Επίσης, υπάρχει συμφωνία για προμήθεια εμβολίων στην Αργεντινή και αλλού.

Η «Sinovac», που θα εκδώσει τα αποτελέσματα της φάσης 3 τον Νοέμβρη, έχει συμφωνήσει να παραδώσει 60 εκατ. δόσεις στην περιφέρεια Σάο Πάολο της Βραζιλίας και 40 εκατ. δόσεις στην Ινδονησία έως τον Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τη Βραζιλία, ο αντιδραστικός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο θέλει να μπλοκάρει τις συμφωνίες για το κινεζικό εμβόλιο.

Το «Sputnik V» προωθείται στις παγκόσμιες αγορές

Το ρωσικό «Sputnik V» «προωθείται ενεργά στις παγκόσμιες αγορές στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλα κράτη, και είναι περιζήτητο», δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε συνομιλίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στη Σαουδική Αραβία. Η Βενεζουέλα, όπου δοκιμάζεται το εμβόλιο από τις αρχές Οκτώβρη, σκοπεύει να συμμετέχει και στην παραγωγή του. Στις δοκιμές συμμετέχουν ακόμη εθελοντές σε Λευκορωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Ρωσία έχει συμφωνήσει με βιομηχανίες στην Ινδία για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων και γίνεται λόγος για συνολικές παραγγελίες 1,2 δισ. δόσεων σε δεκάδες χώρες.

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε συμφωνία με την Αργεντινή και με το Περού που θα ακολουθήσουν τις συμφωνίες που έχουμε ήδη κάνει με το Μεξικό και τη Βραζιλία και μια σειρά άλλες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η διάθεση του εμβολίου στη Λατινική Αμερική ενδέχεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, ένα δεύτερο υποψήφιο ρωσικό εμβόλιο, το «EpiVacKorona», εγκρίθηκε την προηγούμενη βδομάδα, και αν περάσει επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές φάσης 3, προγραμματίζεται να βγει στην αγορά τον Γενάρη του 2021. Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το «EpiVacKorona», και «θα έχουμε άποψη για το εμβόλιο, μόνο όταν δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3». Παράλληλα, «πλησιάζει και η έγκριση του τρίτου ρωσικού εμβολίου που ανέπτυξε το επιστημονικό Κέντρο Τσουμακόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών», δήλωσε ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ελπίζουμε ότι τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, εκατομμύρια εμβόλια θα διατίθενται κάθε μήνα προς χρήση του πληθυσμού. Μέσα σε 10-12 μήνες θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε ανοσία σε περίπου 70% του πληθυσμού», σημειώνει το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Ν. Γκαμαλέι». Τον Νοέμβρη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 του «Sputnik V» από τον εμβολιασμό 5.000 - 10.000 εθελοντών.

Ξεκίνησε την παραγωγή και η «Pfizer»

Την παραγωγή του εμβολίου της με στόχο 100 εκατ. διαθέσιμες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου έχει ξεκινήσει η φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» στο Βέλγιο, ενώ για το 2021 σχεδιάζει την παρασκευή 1,3 δισ. δόσεων (κάθε ασθενής θα χρειαστεί δύο δόσεις). Η «Pfizer» αναπτύσσει εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική «BioNTech» και επί του παρόντος διεξάγονται κλινικές δοκιμές φάσης 3 σε 44.000 ανθρώπους, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του.

Επίσης, η «Pfizer» έχει καταθέσει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αν τα αποτελέσματα σε πάνω από τους μισούς εθελοντές είναι θετικά, τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ - υγειονομικοί, ηλικιωμένοι κ.ά. - θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από την επίσημη έγκριση στα τέλη Νοέμβρη.

Εξάλλου, στις αρχές του μήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει μπει σε διαδικασία έγκρισης στην Ευρώπη.

Κέρδη με «ουρά» για την «AstraZeneca»

Οπως βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Financial Times», η «AstraZeneca» θα μπορούσε να αρχίσει να πουλάει σε όποια τιμή θέλει ένα πιθανό εμβόλιό της για την Covid-19 από τον Ιούλη του 2021.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός, ο οποίος καρπώνεται έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια από τις κυβερνήσεις για προπαραγγελίες, ακόμη κι αν το εμβόλιο αποδειχθεί αναποτελεσματικό, έχει «δεσμευτεί» ότι θα πουλάει το εμβόλιο σε τιμή ...«κόστους» όσο διαρκεί η πανδημία. Η «AstraZeneca» έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες για την προμήθεια και την παρασκευή περισσότερων από 3 δισ. δόσεων παγκοσμίως, αλλά οι πληροφορίες που υπήρχαν για τους όρους ήταν ελάχιστες.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επικαλείται ένα «μνημόνιο κατανόησης» της «AstraZeneca» με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Βραζιλίας «Fiocruz», που δείχνει ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποφασίσει από μόνη της πότε θεωρεί ότι έχει λήξει η πανδημία.

Την Τετάρτη, μάλιστα, έγινε γνωστή η περίπτωση του θανάτου Βραζιλιάνου 28χρονου γιατρού εθελοντή, που συμμετείχε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της «AstraZeneca». Φαίνεται ότι ήταν στην ομάδα που τον Ιούλη είχε πάρει το εικονικό φάρμακο (placebo, όπως προβλέπεται στη διαδικασία), νόσησε τον Σεπτέμβρη και πέθανε στις 15 Οκτώβρη.

Ανακοινώθηκε πάντως ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν. Νωρίτερα η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι «δεν θα επωφεληθεί» από το εμβόλιο «κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «περίοδος της πανδημίας» θα μπορούσε να παραταθεί και μετά την 1η Ιούλη 2021, μόνο όμως εφόσον η «AstraZeneca», «ενεργώντας καλόπιστα, θεωρεί ότι η πανδημία του SARS-CoV-2 δεν έχει τελειώσει»...

Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη βγάλει κέρδη με ουρά, ενώ επιβάλλουν όρους όπως να προστατεύονται από τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης από ασθενείς, και δεν προχωρούν στην παρασκευή ενός εμβολίου αν δεν έχουν εξασφαλισμένα κέρδη.

Επιχειρηματική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κλείσει η «AstraZeneca» και για μια υποψήφια θεραπεία κατά της Covid-19.

Η αμερικανική κυβέρνηση επένδυσε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην ανάπτυξη και τη διανομή 100.000 δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 - και ενδεχομένως 1 εκατ. δόσεις το 2021 - μιας θεραπείας και πρόληψης με συνδυασμό αντισωμάτων.


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ