Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΑΝΙΑ
Μέτρα καταστολής συμπλήρωμα της αντιλαϊκής επίθεσης

Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, όταν τον Αύγουστο φέτος εξήγγειλε τη «σφαγή» των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας, όταν τον Αύγουστο φέτος εξήγγειλε τη «σφαγή» των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα για την αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών». Με αυτή την κεντρική φράση, η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρέντερικσεν, ανοίγοντας τις εργασίες της δανεζικής Βουλής στις 8 Οκτώβρη, έδωσε το στίγμα της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζεται.

Την ώρα που φουντώνει η καπιταλιστική κρίση, που με το πρόσχημα της πανδημίας καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση της Δανίας βρήκε τον ...εύκολο στόχο: «Να σταματήσει την εγκληματικότητα», που αποδίδει στα μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς, με ρατσιστικές ατάκες όπως «δεν μπορούμε πια να ανεχτούμε ο απλός πολίτης να φοβάται το βράδυ να βρεθεί σ' ένα σταθμό μετρό, μήπως και του επιτεθούνε τα 15-17χρονα μεταναστόπουλα που μαζεύονται εκεί. Η βία θα σταματήσει εδώ και τώρα».

Τα νέα κατασταλτικά μέτρα των Σοσιαλδημοκρατών κυβερνώντων, που θα μπορούσαν να είχαν πάρει και νεοφιλελεύθεροι ή ακροδεξιοί, ανάλαβαν να εξειδικεύσουν 4 υπουργοί (Στέγασης, Δικαιοσύνης, Φορολογίας και Μετανάστευσης), οι οποίοι παρουσίασαν ένα πακέτο με τον παραπλανητικό τίτλο «Ασφάλεια για τον λαό», που δίνει στην αστυνομία εκτεταμένες εξουσίες, ώστε χωρίς την παρέμβαση εισαγγελέα να μπορεί να απαγορεύει συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένους χώρους, να προβαίνει στην εκποίηση τιμαλφών σε πολίτες που χρωστάνε στο Δημόσιο (μέτρο που είχε εφαρμοστεί και το 2015 ενάντια στους πρόσφυγες που κατέφταναν στη Δανία), καθώς και τη διευκόλυνση των εξώσεων για άτομα που έχουν υποπέσει σε κάποια παράβαση.

Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να εκποιήσει τιμαλφή, ρούχα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές κ.λπ., από άτομα που χρωστούν στο Δημόσιο και με την έωλη δικαιολογία ότι «στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκάλεσαν ανασφάλεια στο χώρο που βρίσκονταν». Ακόμα, χωρίς εισαγγελική απόφαση, να απαγορεύσει μέχρι και για 30 μέρες την προσέλευση του οποιουδήποτε σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο.

Ακόμα, με το νέο πακέτο, διευκολύνεται η έξωση ενοικιαστών από τα διαμερίσματά τους σε περίπτωση που υποπίπτουν σε κάποια παράβαση (γεγονός που κάνει τους ιδιοκτήτες μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων να πανηγυρίζουν, αφού με τη νέα νομοθεσία για τους όρους ενοικίασης, ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση αλλαγής του ενοικιαστή μπορεί μέχρι και να τετραπλασιάσει το ύψος του ενοικίου). Και αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που υπάρχει ήδη έλλειψη σπιτιών προσβάσιμων στα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα εισάγονται έννοιες «παραβάσεων βίας στη νυκτερινή ζωή», και εκτός από τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες, θα είναι δυνατό να αποκλείονται μέχρι και για διάστημα δύο χρόνων από την περιοχή στην οποία υπέπεσαν σε παράβαση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπ. Μετανάστευσης, απευθυνόμενος σε μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς, δήλωσε: «Κουράστηκα να ακούω ότι είναι πάντα λάθος της κοινωνίας. Η Δανία είναι μια φανταστική κοινωνία, που δίνει στους νέους όλες τις ευκαιρίες, ακόμα και σε αυτούς που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Αυτοί οι οποίοι προκαλούν ανασφάλεια στην τοπική μας κοινωνία, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να γίνουν μέλη της δανεζικής κοινωνίας. Εάν η απάντηση είναι όχι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους επιβληθούν απαγορεύσεις παραμονής και κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων».

Ο δε υπ. Δικαιοσύνης συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε ακόμη πιο σκληρή τη στάση μας ενάντια στους εγκληματίες που χρωστάνε στο Δημόσιο. Θα δώσουμε το δικαίωμα στην αστυνομία να εκποιεί πολύτιμα αντικείμενα από τον κατηγορούμενο επί τόπου, εάν αυτός έχει χρέη προς το Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τις σκληρότερες συνέπειες για τους εγκληματίες και παράλληλα εξασφαλίζουμε περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία».

«Νόμος και τάξη» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας, που στηρίζεται και από τους οπορτουνιστές της «Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας» (που αποτελεί μέλος του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστερας» - ΚΕΑ), εδώ και καιρό επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης επιβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» συναγωνιζόμενη σε αντιδραστικότητα την προηγούμενη κυβέρνηση των φιλελευθέρων και ακροδεξιών, με συνεχή «βομβαρδισμό» στοιχείων γύρω από την «εγκληματικότητα μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς», που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στα αληθινά στοιχεία.

Οι δεδομένες κοινωνικές ανισότητες που οξύνονται συνεχώς είναι το αποτέλεσμα και του ίδιου του κόμματος της σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής εξουσίας τα περισσότερα χρόνια στη Δανία. Πάντως, είναι γεγονός ότι με το πρόσχημα της πανδημίας του κορονοϊού από τον περασμένο Μάρτη η κυβέρνηση, που δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, έχοντας γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει δυναμώσει τα κατασταλτικά μέτρα αξιοποιώντας ως κράχτες διάφορες ρεμούλες επιτήδειων με τα μέσα προστασίας, αλλά ο κυρίως στόχος είναι να κατασταλούν οι δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα που προκαλούν πρόσθετη ανησυχία και ερωτήματα για τα μέτρα του νέου πακέτου καταστολής που έχουν τη στήριξη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης και των ακροδεξιών, όπως η έννοια - «λάστιχο» της «μη ασφαλούς συμπεριφοράς».

Αναφέρεται ότι «ανασφαλής συμπεριφορά» μπορεί για παράδειγμα να είναι «κάποιος ενοχλητικός θόρυβος, κάποια ενοχλητική κίνηση ή ακόμα το αν η συμπεριφορά κάποιας ομάδας ατόμων θεωρηθεί παρενοχλητική ή απειλητική, δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους ή τους περαστικούς στη συγκεκριμένη περιοχή». Σύμφωνα με τον υπ. Δικαιοσύνης θα έρθει νομοσχέδιο που θα περιγράψει περαιτέρω τα μέτρα, άγνωστο όμως το πότε. Και θα πρέπει να εγκατασταθούν 300 νέες κάμερες παρακολούθησης σε νευραλγικά σημεία.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόταση που λέει ότι η αστυνομία θα είναι σε θέση να διατάξει απαγόρευση παρουσίας ατόμων σε μια συγκεκριμένη περιοχή μέχρι και για 30 μέρες, «όταν προκαλείται ανασφάλεια», κάτι που θα μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, ενώ προφανώς στο στόχαστρο μπαίνουν πρωτίστως και λαϊκές διαμαρτυρίες, με πρόβλεψη και προστίμου ύψους 10.000 κορονών (1.350 ευρώ), και σε περίπτωση «δεύτερης παραβίασης απαγόρευσης» και ποινή φυλάκισης 30 ημερών.

Χαρακτηριστικές είναι και σχετικές αντιδράσεις του Συλλόγου των Αστυνομικών Υπαλλήλων, που επικαλείται μη ενημέρωσή του και αδυναμία ανταπόκρισης στα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται, από την επικίνδυνη έως και ...τραγελαφική εντολή να εκποιούν προσωπικά αντικείμενα «παραβατών» έως τον ορισμό της «ανασφάλειας». Επίσης, θέτουν και το ζήτημα ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τους νέους, γιατί αυτό είναι έργο που πρέπει να ξεκινάει από την πολιτεία, από το εκπαιδευτικό σύστημα, από τις μικρές ηλικίες έως την ενηλικίωση. Αποκαλύπτονται δηλαδή μέσα από το νομοσχέδιο και την όλη συζήτηση οι συνολικότερες στοχεύσεις της αστικής τάξης, της λειτουργίας του αστικού κράτους και των μηχανισμών που προωθούν πάνω απ' όλα την αστική ιδεολογία.

Μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική που πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό

Αυτό που δείχνει η ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής και στη Δανία, που εμφανιζόταν από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για δεκαετίες ως «πρότυπο» και μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες ως «ο τρίτος δρόμος για το σοσιαλισμό», είναι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια στις βασικές του στοχεύσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις και τις αποχρώσεις τους που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση. Κύρια στόχευση είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, που πάντα συνοδεύεται από την ένταση του αυταρχισμού και την καταπάτηση και συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η κάθε αστική κυβέρνηση προσαρμόζει πλήρως τη νομοθεσία στις ανάγκες κάθε φορά του κεφαλαίου, με εφαρμογή σχετικών κατευθύνσεων και αποφάσεων της ΕΕ, «πατώντας» στο πλαίσιο των νομοθετικών δεσμεύσεων που έχουν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη Δανία, όπως και σε άλλες χώρες, ειδικά τώρα με το πρόσχημα της πανδημίας, με τη στήριξη όλου του φάσματος του αστικού πολιτικού συστήματος και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, προωθούνται μέτρα που το κεφάλαιο είχε για χρόνια στα συρτάρια του για την ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της κερδοφορίας του. Την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την τηλεργασία, την επιδότηση της εργοδοσίας για την υποτιθέμενη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων (όπως συμβαίνει στη Δανία και αλλού), το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, παραχωρούνται σταθερά εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στις διωκτικές αρχές, ώστε να είναι έτοιμες να προλάβουν «τα χειρότερα» για την αστική τάξη σε μια επερχόμενη όξυνση της ταξικής πάλης. Η αναγκαία απόκρουση συνολικά της αντιλαϊκής επίθεσης, που εκφράζεται και με τη μορφή της καταστολής, του φακελώματος, της παρακολούθησης και του αυταρχισμού, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα.

Αυτή η πάλη δένεται με τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής, όμως αναγκαία προϋπόθεση για την ικανοποίησή τους είναι η ρήξη και ανατροπή με την εξουσία του κεφαλαίου, όχι με την εναλλαγή διαχειριστή της βαρβαρότητας αλλά με αλλαγή τάξης στο τιμόνι της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εργατική τάξη και τους συμμάχους να κάνουν κουμάντο.


Π. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική συγκέντρωση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα(2010-05-28 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα(2010-02-24 00:00:00.0)
Δρακόντεια μέτρα για τη Σύνοδο(2009-11-25 00:00:00.0)
Το Κουρδικό παραμένει «καυτό»(2006-06-16 00:00:00.0)
Συντριβή αεροσκάφους(1998-10-13 00:00:00.0)
Απαιτεί αποζημιώσεις για ΝΑΤΟικές βάσεις(1997-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ