Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φωτιά στα μπατζάκια τους» η πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση»

Η πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» της Αλεξανδρούπολης και του Εβρου γενικότερα στον ευρωατλαντικό καταμερισμό φαίνεται ότι έχει βάλει «φωτιά στα μπατζάκια» της κυβέρνησης, που αλλιώς τα παρουσιάζει στον λαό, με τα παραμύθια περί «ασφάλειας και σταθερότητας», και άλλα τρέχει να μαζέψει από πίσω.

Διόλου τυχαία, από κύκλους του ΓΕΕΘΑ έγινε χθες το απόγευμα γνωστό ότι με αφορμή τις πυρκαγιές υπάρχει «τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων», με τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να μεταβαίνει το βράδυ στον Εβρο, ενώ ταυτόχρονα «έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή».

Επιπλέον, «αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή, με τη συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Εβρο. Επίσης, έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά».

Από σήμερα το πρωί, μάλιστα, προγραμματίζεται 2 λόχοι της Ε' Μοίρας Καταδρομών να αναλάβουν «αποστολή επιτήρησης» με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των νομών Εβρου και Ροδόπης.

Τέλος, το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του νομού Εβρου, μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και «όλες τις απαραίτητες πληροφορίες» στα αρμόδια στελέχη. «Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας», τονίζουν.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
«Φευγάτε να σωθείτε»

Σε ρυθμούς «φευγάτε να σωθείτε» συνεχίζεται το κυβερνητικό σχέδιο «αντιμετώπισης» των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικά, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, κάνοντας απολογισμό των εξελίξεων, έλεγε ότι στην πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας το 112 ενημέρωσε «κατοίκους και παραθεριστές να απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή και να εκκενώσουν προς Θίσβη». Επιβεβαίωσε δε τον θάνατο ενός ηλικιωμένου άνδρα, 80 ετών, επιμένοντας να λέει ότι «για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μία ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112».

Τα ίδια και για την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε ότι «δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε 13 οικισμούς που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, από το 112», ενώ βάζοντας τον λαό συνυπεύθυνο σε ό,τι συμβαίνει, είπε ότι «η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει, ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς».

Ξανά «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες

Στην αύξηση της παρουσίας και των περιπολιών των Ενόπλων Δυνάμεων (όπου θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση από την αστυνομία) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι τις 8 π.μ. αύριο Τετάρτη, αλλά και στην «αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και, συνακόλουθα, απώλειας ζωής», κατέληξε μεταξύ άλλων η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στην ίδια ρότα, δηλαδή, τη στιγμή που δεν έγινε καμία κίνηση ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, η οποία, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες πυρκαγιές.

Επιπλέον, γίνεται «στάχτη» για άλλη μια φορά το αφήγημα της κυβέρνησης περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού που διαφήμιζε ο υπουργός Β. Κικίλιας από τις αρχές του Ιούλη, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει χθες ότι «οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες», όταν ήταν ήδη γνωστό εδώ και μέρες ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν δύσκολες.

Στη διυπουργική σύσκεψη, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Επικρατείας, Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και οι διοικητές της ΕΥΠ και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, «αν κριθεί απαραίτητο θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις». Σημειωτέον, ήδη αναμένονται ενισχύσεις από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ενεργοποιήθηκε ξανά, με τη Ρουμανία και την Κύπρο να έχουν ανταποκριθεί.

Ανεξέλεγκτα και τα πύρινα μέτωπα σε Ροδόπη και Καβάλα

Καβάλα

Eurokinissi

Καβάλα
Σε απόγνωση, αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, χωρίς ουσιαστική πυροσβεστική προστασία, βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι των οικισμών του δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη. Το βράδυ η φωτιά είχε περάσει τον Πολύανθο και κατευθυνόταν προς τον Ιασμο.

Η Ροδόπη βρέθηκε στο επίκεντρο πυρκαγιών από την Κυριακή, με τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Διαλαμπή, του δήμου Ιάσμου, και η οποία ελέγχθηκε το ίδιο βράδυ.

Χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ανω Δροσίνη, μεταξύ Γρατινής και Αρδειας, και στη συνέχεια στον δήμο Ιάσμου, η οποία ξεκίνησε έξω από τον οικισμό Μίσχο και άρχισε να επεκτείνεται ταχύτατα στους άλλους οικισμούς. Δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Μίσχο, Μέγα Πιστό, Σώστη, Πολύανθο και Ληνό. Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια σε Ληνό, Σώστη και Πολύανθο.

Η μάχη με τις φλόγες δινόταν από τους κατοίκους μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν διαθέσιμες, ενώ, όπως καταγγέλθηκε, έγιναν ελάχιστες ρίψεις από δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, μετά από πολύωρη καθυστέρηση.

Η φωτιά καίει τμήμα του τεράστιου δάσους 55.000 στρεμμάτων, με πεύκα, δρύες και οξιές. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι ενώ υπάρχει μια αντιπυρική ζώνη πάνω από τα χωριά τους, έκτασης 12 χιλιομέτρων από το Μίσχο μέχρι τον Πολύανθο, δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις να μπουν κατά μήκος της αντιπυρικής και να παλέψουν με τη φωτιά.

Κλιμάκιο της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ στην περιοχή
Κλιμάκιο της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ στην περιοχή
Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και κάλεσε την Περιφέρεια να διαθέσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Παρέμβαση στον δήμαρχο Ιάσμου έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παναγιώτης Σπορίκης, ώστε να εξασφαλιστεί η διαμονή όλων των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους.

Η ΤΕ Ροδόπης ζητά να εξασφαλιστεί διαμονή, ακόμα και με επίταξη δωματίων σε ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, και επίσης τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κατοίκους των οικισμών που έχουν πληγεί από τη φωτιά.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Διαλεκτό του δήμου Νέστου στην Καβάλα. Νωρίς εκκενώθηκε το χωριό Διαλεκτό και δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Νέο και Παλιό Ξεριά, Γέροντα, όπου κατευθυνόταν ταχύτατα η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν και οι κάτοικοι στους οικισμούς Αβραμηλιά και Λιθοχώρι.

Ελάχιστες ήταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν, αρχικά μόλις 12 άντρες και 6 οχήματα. 2 πυροσβέστες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους εγκλωβίστηκε μέσα στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δύο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ροδόπη
Ροδόπη
Η φωτιά έκαιγε ακριβώς δίπλα στην Εγνατία Οδό δασικές και αγροτικές εκτάσεις, με καλλιέργειες αμπελιών, ελιές, σιτηρών κ.λπ., και οι κάτοικοι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους συγκεντρώνονταν στις διασταυρώσεις των κάθετων δρόμων με την παλιά Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Επίσης, η δημοτική σύμβουλος Νέστου και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Χάρις Πηλίτση.

Παρέμβαση του ΚΚΕ για την έλλειψη πτητικών μέσων

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την έλλειψη πτητικών μέσων στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Καβάλα και Ροδόπη, σημειώνοντας ότι «σε συνδυασμό με τις αναντίστοιχες των αναγκών επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, είναι αυτοί οι παράγοντες που αυτήν την ώρα καθιστούν άνιση τη μάχη με τις φλόγες».

Καλεί την κυβέρνηση άμεσα να διαθέσει τα απαραίτητα πτητικά μέσα, πριν πέσει το φως της μέρας και αφεθούν οι πυρκαγιές στην τύχη τους. «Είναι η ώρα του μέγιστου δυνατού συντονισμού όλων των υπευθύνων, υπουργείων, Περιφέρειας και δήμων», καταλήγει.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε πύρινο κλοιό η Αλεξανδρούπολη για τρίτη μέρα

Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ένας άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης | Εννιά πυροσβέστες με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο | Από την πρώτη στιγμή στη μάχη κάτοικοι και μαζί τους στελέχη και μέλη του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τις τελευταίες μέρες με τη μεγαλύτερη εστία αυτή στην Αλεξανδρούπολη του Εβρου, που χτες μαινόταν ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, σπίτια, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές υποδομές, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, αλλά και για την ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων, υποδομών και προσωπικού.

Χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Δαδιάς και στα Λάβαρα στον Εβρο.

Το μεσημέρι εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στο Διαλεκτό στα όρια Καβάλας - Ξάνθης, στη Ροδόπη στην περιοχή Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο του δήμο Ιάσμου, όπου επίσης εκκενώθηκαν οικισμοί και κάηκαν σπίτια.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα, μπροστά στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, μαζί με τους κατοίκους, που δίνουν τη μάχη για να σώσουν τις περιουσίες και τον τόπο τους, απαιτώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα μέτρα που χρειάζονται για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.


Eurokinissi

Στον Εβρο η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Μελία Πυλαίας Φερών, του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες φωτιάς. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τρία παρέμεναν χτες τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, σε Νίψα, Δωρικό και Μοναστηράκι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το μεσημέρι εκδηλώθηκαν δύο νέα μέτωπα σε Λάβαρα, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού, και στη Δαδιά που πέρσι είχαν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους, κυρίως πεύκης. Η φωτιά εξελισσόταν στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς που γλίτωσε από την περσινή λαίλαπα και μέχρι το βράδυ εκτεινόταν σε μήκος 5 χιλιομέτρων.

Αργά το απόγευμα εντοπίστηκε απανθρακωμένος άνδρας στην περιοχή της Λευκίμμης, από όπου πέρασε η φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για μετανάστη που κινούνταν στην περιοχή, μαζί με δεκάδες άλλους.

Αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η προληπτική εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στα δυτικά.

Από τη μάχη με τις φλόγες εννιά πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, εγκαύματα και τραυματισμούς, ανάμεσά τους ένας εθελοντής και επίσης ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Εβρου.

Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να συνδράμουν παρέχοντας βοήθεια σε άτομα με κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Δόθηκε εντολή για εκκένωση 13 οικισμών και απομάκρυνση των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό, Ανθεια, Αμφιτρίτη, Μαΐστρο, Μοναστηράκι, Δορίσκο και Αβαντα. Επίσης εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη. Οσοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Πολυκοινωνικό του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Εξαιτίας των καπνών και της στάχτης οι κάτοικοι της πόλης της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας να κρατήσουν κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Μαζί με τα χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμός, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ υπάρχουν απώλειες και σε ζωικό κεφάλαιο.

Το απόγευμα οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙΠΕ σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να μπαίνουν στα χωριά.

Αργά το βράδυ η φωτιά έζωνε τον οικισμό του Αβαντα με αναζωπυρώσεις και οι κάτοικοι μόνοι τους, μαζί με στελέχη του ΚΚΕ, προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές και καλούσαν σε βοήθεια πυροσβεστικές δυνάμεις. Αργά το βράδυ, υπήρχαν πληροφορίες για εκκένωση στρατοπέδου (αποθήκη υλικού πολέμου) στην ευρύτερη περιοχή του Αβαντα, καθώς και του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Στη μάχη το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή

Στη μάχη της οργάνωσης της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι των χωριών προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους, τα αγροτικά τους μηχανήματα, και μαζί τους στελέχη και μέλη του ΚΚΕ συνέβαλαν στις προσπάθειες.

Με μηχανήματα και τρακτέρ συνέβαλαν στο άνοιγμα των δρόμων, ώστε να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα πιο κοντά στο μέτωπο της φωτιάς οδηγώντας τους χειριστές μηχανημάτων στα κατάλληλα σημεία καθώς και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν έρθει από άλλες περιοχές και δεν γνώριζαν την τοποθεσία.

Από το χωριό Λουτρό, και στη συνέχεια από το χωριό Αγνάντια, σε κάθε χωριό, όπου βρέθηκε το κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του και υποψήφιο περιφερειάρχη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έγκαιρα επισημάνθηκαν η επικινδυνότητα της κατάστασης και η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, έκανε ήδη από το Σάββατο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να διατεθούν επιπλέον δυνάμεις προκειμένου να ελεγχθεί η φωτιά και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό της περιοχής.

Οργή των κατοίκων για την απουσία μέτρων πρόληψης και μέσων πυρόσβεσης

Στο βασικό μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο βρέθηκε χτες, Δευτέρα, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ, Γιώργο Πυργελή, Γραμματέα της ΤΕ Εβρου του, Σιδέρη Μιχαηλίδη, περιφερειακό σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Δραμανίδου, δημοτική σύμβουλο Αλεξανδρούπολης και Γιάννη Δελή, βουλευτή.

Οι κάτοικοι των χωριών κατήγγειλαν έλλειψη συντονισμού αλλά ότι και τις τρεις μέρες ήταν ελάχιστα τα πτητικά μέσα (έβλεπαν να πετάνε δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα). Υπήρχαν διάφορα σημεία όπου δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και οι κάτοικοι προσπαθούν να δώσουν μόνοι τους τη μάχη για να προστατεύσουν το βιος τους, με λάστιχα και ό,τι άλλα μέσα είχαν.

Αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν κοντά στα σημεία της φωτιάς, γεγονός που ανάγκαζε τα πυροσβεστικά οχήματα να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους και να χάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της φωτιάς είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια ούτε και οι γεωτρήσεις ώστε να τροφοδοτούν με νερό.

Οι ίδιοι συγκέντρωναν τρόφιμα και νερά για να τα προσφέρουν στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, καλύπτοντας έτσι το κενό του κρατικού μηχανισμού που δεν φροντίζει και δεν παρέχει καμία μέριμνα.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε στις ηρωικές και τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών που μέσα σε δύσκολες συνθήκες δίνουν τη μάχη και σημείωσε: «Είναι χρέος και ευθύνη της κυβέρνησης να σβήσει αυτή η φωτιά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του κράτους είναι τεράστιες όχι μονάχα για την απουσία οποιασδήποτε πρόληψης γύρω από την πυροπροστασία, όχι μονάχα για την υποστελέχωση μιας κρίσιμης υπηρεσίας όπως η Πυροσβεστική και σε υποδομές και σε μέσα και δυστυχώς και σε ανθρώπινο δυναμικό. Είναι καταφανέστατη ακόμα και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες. Ομως η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα μαθήματά της από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο στην περιοχή της Δαδιάς.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται, βρέθηκαν και θα βρίσκονται δίπλα στα μέτωπα, μπροστά στη μάχη για την κατάσβεση αυτής της φωτιάς, μαζί με τους κατοίκους, σώζοντας κυριολεκτικά σπίτια και περιουσίες ανθρώπων και διεκδικώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και όλων των μέσων που απαιτούνται ώστε να σβήσει άμεσα η φωτιά. Διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους, παρά το ότι μια σειρά από οικισμούς εκκενώνονται, παραμένουν στα εργοστάσια και συνεχίζουν να δουλεύουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και βεβαίως διεκδικώντας να γίνουν οι αναγκαίες καταγραφές και να δοθούν οι αποζημιώσεις για όσους έχασαν τις περιουσίες τους. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και μέσα και έξω από τη Βουλή γύρω από αυτά τα αιτήματα του λαού της περιοχής».

Στον βωμό του κέρδους δεν έχει αξία η ζωή των εργαζομένων

Και ενώ τα πύρινα μέτωπα έζωναν τη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης, οι επιχειρήσεις συνέχιζαν κανονικά τη λειτουργία τους. Και την Κυριακή και χτες, Δευτέρα, χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από τα εργατικά σωματεία και στελέχη του ΚΚΕ, να επισημανθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων, για να σταματήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πτηνοτροφικής μονάδας «Ζούρα», κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη, όπου την Κυριακή, οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά μέσα, ενώ η φωτιά έφτασε στα 100 μέτρα από τις εγκαταστάσεις της και πυκνοί καπνοί είχαν πνίξει την ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην ηγεσία του υπ. Εργασίας απαιτώντας να απομακρυνθούν άμεσα και με ασφάλεια οι εργαζόμενοι.

Μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ σταμάτησε τελικά η λειτουργία του εργοστασίου και απομακρύνθηκαν από αυτό οι εργαζόμενοι.

Χτες, Δευτέρα, και πάλι οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν στην αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη ΒΙΠΕ.

Πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση των σωματείων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας ενώ παρέμβαση έκανε και ο Διονύσης Κλάδης. Λίγη ώρα αργότερα σχόλασαν οι εργαζόμενοι.

Και στη Ροδόπη, χτες, ενώ η φωτιά μαινόταν σε οικισμούς του δήμου Ιάσμου, κατασκευαστική εταιρεία έστειλε τους εργάτες να απομακρύνουν χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα. Παρέμβαση για την άμεση απομάκρυνση των εργαζομένων, με ασφάλεια, έκανε η Εμπρού Γιουσούφ, μέλος της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.

Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας και Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, με κοινή ανακοίνωσή τους, ήδη από την Κυριακή, απαιτούν να παρθούν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό έκτακτα μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων χωρίς καθυστέρηση.

Ζητούν:

- Να μη λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, τα εργοτάξια και οι άλλοι χώροι δουλειάς που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αλεξανδρούπολης μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας.

- Να υπάρξει απαγόρευση εργασίας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους εργαζόμενους.

- Να καταβληθούν κανονικά οι μισθοί των εργαζομένων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στη δουλειά τους.

  • Εξάλλου, από φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Κυριακής, πιθανόν από καντήλι που έκαιγε, σε σπίτι στον οικισμό του Απαλού Αλεξανδρούπολης, μια ηλικιωμένη γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιπυρικής προστασίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και τρεις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και το νέο μέτωπο σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βοιωτία, με τον άδικο θάνατο ενός ακόμα συνανθρώπου μας, επιβεβαιώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, για να μην καταστραφεί άλλος δασικός πλούτος και περιουσίες.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του αδικοχαμένου κτηνοτρόφου στον Πρόδρομο Βοιωτίας».

Πυρκαγιά και στην Κύθνο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα και στην Κύθνο, καίγοντας έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στη θέση Παραλία του Σκύλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα του 112 που καλούσε όσους βρίσκονταν στον όρμο Σκύλο να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα. Ιδιωτικά σκάφη προχώρησαν σε απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την περιοχή Σκύλος της Κύνθου, ενώ το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα ένα πλωτό σκάφος του, καθώς επίσης ιδιωτικά και αλιευτικά σκάφη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή

Πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στη Ζάκυνθο. Η φωτιά, όπως ανέφεραν και μαρτυρίες κατοίκων, ξεκίνησε από δύο σημεία μεταξύ Βαρρών, Ακρωτηρίου και Τσιλιβί και επεκτάθηκε λόγω των ανέμων. Στις περιοχές αυτές, που είναι κατοικημένες και στις οποίες διαμένουν και χιλιάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες, οι φλόγες έφτασαν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια.

Η φωτιά έκαιγε ελιές, με κίνδυνο να επεκταθεί στο πευκοδάσος της Μπόχαλης και, αν ξέφευγε, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Στάλθηκε μάλιστα μήνυμα ετοιμότητας εκκένωσης των κατοίκων και μέσω του 112, σε Τσιλιβί και Μπόχαλη.

Τη μάχη με τις φλόγες, που τέθηκαν υπό έλεγχο αργά το βράδυ, έδωσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες και 10 οχήματα, εθελοντές και κάτοικοι. Από Κυλλήνη μετέβησαν στο νησί 16 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 4 οχήματα, ενώ μέχρι να βραδιάσει επιχείρησαν και εναέρια μέσα.

Επιτόπου βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Νταβλούρο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, και στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή «Συσπείρωση» Γιώργος Κωνσταντίνου, ο περιφερειακός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Διονύσης Κεφαλληνός και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φώτης Κόκλας και Κώστας Πλατυπόδης.

Οι ζωές του λαού δεν είναι κόστος, τονίζει σε σχόλιό της για τη φωτιά η «Λαϊκή Συσπείρωση» και απαιτεί από κάθε αρμόδιο φορέα όλα τα αναγκαία μέτρα, έστω και τώρα, για την πρόληψη και την προστασία από τις πυρκαγιές, καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισής τους.

ΕΥΒΟΙΑ
Συνέχιζε να καίει αγροτικές και δασικές εκτάσεις - Καταγγελίες για ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης

Μηνύματα από το 112, χωρίς κανένα σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης των εργοστασίων της περιοχής

ΨΑΧΝΑ
ΨΑΧΝΑ
Ανεξέλεγκτη μαινόταν από χτες το μεσημέρι η φωτιά στην Εύβοια, η οποία ξεκινώντας από δύο μέτωπα έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις και απειλώντας εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές, ενώ ακόμα μια φορά έντονη ήταν η έλλειψη τόσο μέτρων πρόληψης όσο και πυροσβεστικών μέσων.

Η κατάσταση παρέμενε εκρηκτική μέχρι το βράδυ, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, που βρέθηκε στις περιοχές που πλήττονται, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, να καλεί εκ νέου σε ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Η πυρκαγιά στα Ψαχνά - Βατώντα επεκτείνεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα μέσα που έχουν διατεθεί είναι ανεπαρκέστατα και υπάρχουν μεγάλες ευθύνες. Τώρα, έστω κι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να αποστείλουν περισσότερες δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή Προφήτης Ηλίας Ψαχνών καίγοντας χορτολιβαδική έκταση και παράλληλα φωτιά ξεκίνησε και στη βόρεια Αρτάκη. Οι φωτιές πολύ σύντομα πήραν μεγάλη διάσταση. Με τα γνωστά μηνύματα από το 112, το μεσημέρι κλήθηκαν όσοι βρίσκονταν στη βόρεια Αρτάκη να απομακρυνθούν προς την Αρτάκη και όσοι βρίσκονταν στα νότια Ψαχνά να απομακρυνθούν προς τα Ψαχνά.

Η φωτιά συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση στα Ψαχνά Ευβοίας και έφτασε στο χωριό Βατώντα, συνεχίζοντας να κάνει κάρβουνο στο πέρασμά της αγροτικές καλλιέργειες και πευκοδάσος.

Από το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς μια ολόκληρη περιοχή, το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη, καλύφθηκαν με καπνούς.

Κι ενώ τα μηνύματα του 112 συνέχιζαν να «ηχούν» στην Εύβοια, καλώντας όσους βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αλλά και τους κατοίκους του Βατώντα να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο ασφαλούς μετακίνησης των εργαζομένων από τα εργοστάσια της περιοχής.

Το έργο της πυρόσβεσης γινόταν με τραγικά ελάχιστες δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, παρότι η φωτιά είχε φτάσει γύρω από βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή από την πρώτη στιγμή βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο. Επίσης, βρίσκονται ο Γιάννης Μαντής, αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, υποψήφιος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Στέρεας - Εύβοιας, η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας, η Γρανέτα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης παραβρίσκεται αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα.

Από πολύ νωρίς, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υποψήφιος περιφερειάρχης, με παρέμβασή του στην περιφερειακή αρχή, απαίτησε την ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τόσο σε επίγεια όσο και σε εναέρια μέσα καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία του λαού και της περιουσίας του.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Ανεξέλεγκτο μέτωπο δίπλα σε κατοικημένες περιοχές
  • Νεκρός ένας βοσκός που έτρεξε να σώσει τα ζώα του
  • Τεράστιες ελλείψεις σε εναέρια μέσα

ΑΝΤΙΚΥΡΑ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ
Με πύρινα μέτωπα να καίνε ανεξέλεγκτα έπεσε χτες η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς ένα μέτωπο συνέχιζε να καίει στον Πρόδρομο και ένα ακόμα κινούνταν ανεξέλεγκτο προς την παραλία Σαράντη, καίγοντας ελαιώνες, δασική έκταση, σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα, ζωοτροφές.

Παράλληλα, ένα ξεχωριστό μέτωπο που ξεκίνησε από την περιοχή Αντίκυρα το βράδυ κινούνταν προς τον οικισμό Ταρσός Βοιωτίας, που βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», καίγοντας ανεξέλεγκτα προς τα ανατολικά. Το βράδυ, νέα μηνύματα εκκενώσεων εστάλησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αντίκυρας, καλώντας τους κατοίκους του οικισμού Καρυώτι αλλά και του Ταρσού να κατευθυνθούν προς τις περιοχές Κυριάκι και Ασπρα Σπίτια καθώς η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν από κατοίκους της περιοχής, για τεράστιες ελλείψεις σε εναέρια μέσα, ενώ έντονη ήταν και η έλλειψη σκαπτικών μηχανημάτων που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν κοντά στα μέτωπα, να σκάψουν αντιπυρικές ζώνες.

Από την πυρκαγιά, νεκρός βρέθηκε ένας βοσκός στον Πρόδρομο Βοιωτίας, ο οποίος έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα του.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε έξω από το χωριό Πρόδρομος και οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή την έσπρωξαν προς την παραλία Σαράντη. Οι φλόγες έκαψαν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους και σταμάτησαν στη θάλασσα. Κάτοικοι και παραθεριστές έδωσαν μάχη να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, ενώ αντίστοιχη μάχη δίνουν και οι κάτοικοι στο χωριό Πρόδρομος.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Γ. Μαρίνο και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Γ. Μαρίνο και Κ. Παπασταύρου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε στην περιοχή
Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ προκάλεσε και μεγάλες ζημιές σε ένα κάμπινγκ, σε σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, οι φλόγες έφτασαν κοντά σε υποσταθμό της ΕΥΔΑΠ έξω από τον Πρόδρομο, με τις εγκαταστάσεις να εκκενώνονται προληπτικά.

Παράλληλα, έγινε επιχείρηση απομάκρυνσης ατόμων από την παραλία Σαράντη, με περίπου 60 κατοίκους και επισκέπτες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να εγκαταλείπουν την παραλία με τη βοήθεια δύο αλιευτικών σκαφών.

Στην περιοχή από νωρίς βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Αντώνη Τουλουμάκο, υποψήφιο δήμαρχο Θήβας και μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους διαρκώς ζητούσαν την ενίσχυση όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην περιοχή βρέθηκε και ο «Ριζοσπάστης», με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων αλλά και επίγειων δυνάμεων.

Η μεγάλη πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, με τους καπνούς να έχουν πνίξει την ευρύτερη περιοχή, είναι ορατή και από την Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών στο ύψος του Ξυλόκαστρου.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή του Προδρόμου, η οποία έχει καεί αρκετές φορές και στο παρελθόν.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ