Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κινητοποιήσεις αύριο σε Καρδίτσα και Πάτρα

Κινητοποίηση για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διοργανώνει αύριο Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του, σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, παρά τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, «η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να αδιαφορούν, δεν απάντησαν καν στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 86 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Πάτρας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και ζητούσαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική! Τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού μας δουλεύουν στο "κόκκινο", με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας, με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ, προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί».

Στην Καρδίτσα

Απαιτώντας να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αλλά και διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας οργανώνουν κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Alpha Bank). Την κινητοποίηση στηρίζει με απόφασή του και το Νομαρχιακό Τμήμα Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ.

Μαζική κινητοποίηση από σωματεία και φορείς και στη Θεσσαλονίκη

Τα συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία» και «Πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας, δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας» κυριάρχησαν χτες στη μαζική πορεία εργατικών συνδικάτων, συνταξιουχικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης που προηγήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου, η Νεκταρία Παπαδούλη, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αποσιωπά τις ευθύνες της για τον συνεχιζόμενο συγχρωτισμό και την απουσία ουσιαστικών μέτρων σε κρίσιμους χώρους, όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τη γνωστή τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ.

«Την ώρα μάλιστα που καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία για το πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται η παραλλαγή "Δέλτα", τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχουν μειωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν κυκλοφορούν οχήματα διότι δεν έχουν κλιματισμό», συνέχισε.

Πρόσθεσε πως σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, η κυβέρνηση συνεχίζει με τα ίδια «πρωτόκολλα» - λάστιχο στον Τουρισμό για την εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.


MotionTeam

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να μην αφήσουν χρόνο να πάει χαμένος και να θέσουν τις προϋποθέσεις για επιτυχημένο και μαζικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ανέδειξε την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και στις άλλες δημόσιες δομές Υγείας, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προκλητικά ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο (...) Για άλλη μια φορά ψεύδονται ανερυθρίαστα. Η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει».

Οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, σημείωσε, που δεν φτάνει να καλύψει όχι μόνο τα τεράστια κενά που προϋπήρχαν, αλλά ούτε τα κενά των υγειονομικών που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ τα κενά στα νοσοκομεία της πόλης προσεγγίζουν το 30% των θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς.

«Αυτά τα κενά δεν αποτελούν απλά νούμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλά ελλείψεις που αφορούν το σήμερα και δημιουργήθηκαν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πραγματοποιήθηκε επίσης παρέμβαση έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, όπου ο Αστέρης Παναγιώτου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, εκφώνησε ψήφισμα συμπαράστασης των σωματείων στον λαό της Κούβας και καταδίκης του ιμπεριαλιστικού σχεδίου και του δολοφονικού εμπάργκο των ΗΠΑ.

  • Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Νάουσα, από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με ομιλήτρια την Στέλλα Ιακωβίδου, μέλος του ΔΣ του ΕΚΝ.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Απαιτούν μέτρα για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων», απαιτώντας άμεσα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Διεκδικούν να εξασφαλιστούν άμεσα κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία!»

Απαίτηση για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, σχολεία και πανεπιστήμια

Με μια μαζική και δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας χτες το απόγευμα, δεκάδες συνδικάτα της Αττικής απαίτησαν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία», οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Χαρακτήρισαν «πρόκληση» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δήθεν έχουμε περισσότερα νοσοκομεία απ' ό,τι χρειαζόμαστε, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας «χτυπάει κόκκινο», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, στις Τηλεπικοινωνίες, στον Πολιτισμό, εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τα πανό των σωματείων τους, ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς, κατήγγειλαν την προσπάθειά της να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τη διασπορά του ιού στους ίδιους τους εργαζόμενους, να τους ενοχοποιήσει με το απαράδεκτο σύνθημα της «ατομικής ευθύνης».


Ταυτόχρονα προειδοποίησαν πως δεν θα επιτρέψουν καμία περιστολή δικαιωμάτων με πρόσχημα την πανδημία και κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική πολιτική στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο, να απειλεί με μηνύσεις και απολύσεις, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί με την πολιτική της τον ανορθολογισμό. Κόντρα σε όλα αυτά απαίτησαν δημόσιο πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και πιέσεις για συγκάλυψη στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού περιέγραψε στην ομιλία της η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης και ταμίας του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής. Οπως κατήγγειλε, «πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες συναδέλφων από επιχειρήσεις εστίασης και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Αττική, για απανωτά κρούσματα COVID σε πελάτες και εργαζόμενους. Είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις που η εργοδοσία απαιτεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με δική τους ευθύνη και προσωπικό τους κόστος, να πραγματοποιούν διαγνωστικούς αυτοελέγχους».

«Η πολυδιαφημισμένη "επανεκκίνηση" του Τουρισμού», υπογράμμισε, «έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών - τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Προβάλλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα "All you need is GREECE" και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο. Την ίδια ώρα όμως αποδεκατίζουν πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι ένας προορισμός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής. Είναι πολλά τα παραδείγματα μεγάλων τουριστικών προορισμών, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη αλλά και την Αττική, όπου οι τραγικές ελλείψεις και η υποστελέχωση των νοσοκομείων εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον τώρα σε περίοδο πανδημίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης, με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται ή και να τριπλασιάζεται».

Κυβέρνηση και εργοδοσία το ρίχνουν ξανά στην «ατομική ευθύνη»

«Ολο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με τα άλλα ταξικά σωματεία, με εργαζόμενους από κάθε χώρο δουλειάς, δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», για να διασφαλιστεί η επίσπευση του εμβολιασμού, ανέφερε στην ομιλία του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής.

Ομως, «αντί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει αυτά τα δίκαια αιτήματα του ταξικού κινήματος, να ενισχύσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη, να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, έρχεται πάλι σήμερα με την απαράδεκτη λογική της ατομικής ευθύνης (...) κλείνει το μάτι στην εργοδοσία ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμα και στην τρομοκρατία και στις απειλές, ακόμα και σε απολύσεις εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

«Και στον δικό μας κλάδο», πρόσθεσε, «έρχονται μηνύματα για προσπάθεια της εργοδοσίας να μετακυλήσει τις δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, οι εργοδότες θησαύρισαν αξιοποιώντας την ανάγκη του λαού μας για προστασία από την πανδημία, ενώ όλοι εμείς οι εργαζόμενοι εργαστήκαμε σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης για να μπορεί ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος να έχει πρόσβαση σε ατομικά μέσα προστασίας και άλλα απαραίτητα φάρμακα. Και στον δικό μας κλάδο είχαμε πολλά κρούσματα, παρά το ότι υπάρχει έτσι και αλλιώς αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της παραγωγής φαρμάκου».

Αναφέρθηκε ακόμα στις συνέπειες που έχει στους λαούς ο οξυμένος ανταγωνισμός επιχειρηματικών ομίλων και κρατών γύρω από τα εμβόλια.

Απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ και τις νέες αντιλαϊκές εξαγγελίες

Ο Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», μιλώντας στη συγκέντρωση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, όπως αποκαλούν τον "Ευαγγελισμό", κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλήρωμα και ενώ το 4ο κύμα είναι προ των πυλών. Μέχρι τον Απρίλη θα λήξουν οι συμβάσεις πάνω από 1.000 επικουρικών και λοιπών συμβασιούχων συναδέλφων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και καθαριστών, ενώ η τεχνική υπηρεσία είναι υπό διάλυση. Το νοσοκομείο είναι χωρίς υδραυλικό και με έναν μόνο ηλεκτρολόγο στις περισσότερες βάρδιες. Σχεδόν κάθε βδομάδα συμβαίνει ένα blackout, λόγω και των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων και έως τώρα σαν από θαύμα δεν κινδύνεψε σοβαρά κάποιος ασθενής, κάτω βέβαια από την έγκαιρη παρέμβαση του προσωπικού που έτρεχαν να συνδέσουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ στις γεννήτριες».

Κι όλα αυτά, ενώ το ήδη υπάρχον και εξαντλημένο προσωπικό συνεχίζει να δίνει τη μάχη σε τρία μέτωπα: Πανδημία, χρόνιες παθήσεις, εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 572 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας είναι ενδεικτική τού πώς βλέπει η κυβέρνηση την ενίσχυση του ΕΣΥ», υπογράμμισε. «Μέχρι τον Απρίλη αναμένεται να απολυθούν 16.000 πανελλαδικά συμβασιούχοι υγειονομικοί συνάδελφοι και μαζί τους απολύεται από το ΕΣΥ και η εμπειρία 17 μηνών στη διαχείριση μιας πανδημίας. Οι εξαγγελίες για συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων με μόνο και αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, η λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτοτελών "επικερδών" επιχειρήσεων και η σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα συνθέτουν την εικόνα του νέου ΕΣΥ που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι με διάφορους τρόπους «πληθαίνουν τα περιστατικά τρομοκράτησης των αγωνιστών υγειονομικών που με τον αγώνα τους αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου και των διοικήσεων των νοσοκομείων κατά τη διαχείριση της πανδημίας».

Ανέδειξε εξάλλου την προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να τσουβαλιάσει κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση για την Υγεία με το κίνημα των «αρνητών» της πανδημίας και των εμβολίων, όταν στην πραγματικότητα η ίδια η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας είναι η βάση όπου υπονομεύεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τροφοδοτείται ο ανορθολογισμός.

  • Στο τέλος της κινητοποίησης, εκ μέρους Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Χωρίς μέτρα προστασίας παραμένουν τα νησιά

Με τα νησιά να βράζουν από κρούσματα και να στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές Υγείας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε το πρόβλημα του πού θα πάνε όσοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες κυβερνητική σύσκεψη, δύο μήνες μετά το άνοιγμα του τουρισμού, μήπως και βρεθούν τέτοια ξενοδοχεία, αφού πλέον οι τουριστικοί προορισμοί μετρούν καθημερινά δεκάδες νέες θετικές διαγνώσεις κορονοϊού.

Κι ενώ τα νησιά «φλέγονται», προστέθηκαν μόλις 17 ξενοδοχεία καραντίνας, από ένα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και νησιά όπως η Σαντορίνη, από δύο σε Αττική και άλλους προορισμούς (όπως η Ρόδος) που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Και μπορεί να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, αντίθετα οι όποιες ρυθμίσεις να περιορίζονται στις ώρες που θα ακούγεται μουσική και που θα λειτουργεί η εστίαση (όπως στη Μύκονο), αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει πλάτες και πάλι στους μεγαλοξενοδόχους. Ετσι, παίρνοντας «μέτρα» που ευνοούν την ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού στον πληθυσμό, ως «λύση» παρουσιάστηκε η μεταφορά όσων νοσούν με πλοία - που μέχρι τώρα δέχονταν κρούσμα μόνο εν πλω - στην Αττική, ώστε να «ξεπεραστεί» το πρόβλημα της εξεύρεσης δωματίων καραντίνας.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το «μίνι lockdown» της Μυκόνου, που παρουσιάστηκε σαν ...πρότυπο και για άλλους τουριστικούς προορισμούς, θα διαρκέσει το πολύ μέχρι τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο.

Αλλωστε, όπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζόμενους στο χώρο της ψυχαγωγίας και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Κι αυτό επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των υγειονομικών «πρωτοκόλλων» - λάστιχο στον Τουρισμό, προκειμένου να στηριχτεί η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, αφού ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας των εργαζομένων ξεκίνησε μέρες μετά το όπως - όπως άνοιγμα του τουρισμού, και αφού πρώτα δόθηκε άπλετος χώρος για τη διασπορά του ιού.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν σε όλο της το μεγαλείο την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, η οποία παραμένει από ανύπαρκτη έως υποτυπώδης. Τα νοσοκομεία στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων κενές. 102 κατοικήσιμα νησιά δεν έχουν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στα 6 νησιά που υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια, αρκετά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Το ΕΚΑΒ παραμένει με ρημαγμένο στόλο και ελάχιστα πληρώματα, ενώ τα πτητικά και πλωτά μέσα δεν επαρκούν για διακομιδές... Με ευθύνη κι αυτής της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά Covid-19, αλλά ούτε οι χρόνιες ή έκτακτες ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό το Νοσοκομείο Δράμας

Αναδεικνύονται οι συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις, που καλύπτονται με μπαλώματα

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΓΝ Δράμας
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στο ΓΝ Δράμας
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι προσπαθούν να καλύψουν με αυταπάρνηση τις τεράστιες ελλείψεις, ενώ οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και της επιχειρηματικής δράσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, για τα προβλήματα στη λειτουργία της οποίας το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων. Οι 4 γιατροί της κλινικής, που έχει δυναμικότητα 52 κλινών, δεν παίρνουν τις άδειές τους ούτε τα ρεπό τους από το 2019, κατάσταση στην οποία η σημερινή κυβέρνηση απαντά με τη μεταφορά 7 γιατρών από το «Ιπποκράτειο» ΓΝ, διάρκειας ενός μήνα, κάτι που δεν δίνει λύση στο σημαντικό πρόβλημα, ενώ εξουθενώνει και τους μεταφερόμενους γιατρούς.

Επιπλέον ελλείψεις εντοπίζονται στους αναισθησιολόγους. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 3, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναμονή διορισμού. Το αποτέλεσμα θα είναι οι 2 γιατροί που απομένουν να εφημερεύουν από 15 μέρες τον μήνα ο καθένας!

Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται στην Ουρολογική κλινική, στην οποία από τους 2 ουρολόγους γιατρούς που υπηρετούν ο ένας πρόκειται να βγει στη σύνταξη.

Στην κλινική αισθητήριων οργάνων, η οποία προέκυψε έπειτα από τη συγχώνευση ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής, υπηρετούν 2 γιατροί ΩΡΛ εκ των οποίων ο ένας πρόκειται να παραιτηθεί. Επίσης υπηρετούν 1 επικουρικός ΩΡΛ και 2 οφθαλμίατροι. Το γεγονός της μείωσης των γιατρών, σε συνδυασμό με το ότι δεν πραγματοποιούνται οφθαλμολογικά χειρουργεία, καθώς δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη οφθαλμίατρου χειρουργού, οδηγεί τους ασθενείς στο Νοσοκομείο Καβάλας. Μάλιστα το γεγονός αυτό συνδέεται και με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ για κλείσιμο κλινικών όπου δεν υπάρχει 75% πληρότητα.

Η κατάσταση δεν διαφέρει στο νοσηλευτικό προσωπικό. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 30 νοσηλευτές, ενώ μέχρι τις αρχές του 2021 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άλλοι τόσοι, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Τεχνικής Υπηρεσίας, στην οποία αυτήν τη στιγμή έχει απομείνει μόλις το 1/3 του προσωπικού, ενώ από αυτό θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα οι μισοί.

Οι βουλευτές του Κόμματος απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα για την πλήρη στελέχωση του ΓΝ Δράμας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Απαιτούν επίσης τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους συμβασιούχους εργαζόμενους, και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια και στη συνεχιζόμενη απληρωσιά.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού

Να μεταθέσει στους ίδιους τους εργαζόμενους κάθε ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας επιχείρησε η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, με την έκτακτη σύσκεψη φορέων που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσσαλίας,«κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας μιλούν τώρα μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, όπως προηγουμένως μιλούσαν μόνο για τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από τον λαό. Κρύβουν όμως το γεγονός ότι συνειδητά δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά μόνο με κάποιους προσωρινά εργαζόμενους και με αναζήτηση κάποιων δωρεών σε εξοπλισμό. Δεν είδαμε καμία εναντίωση του περιφερειάρχη στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το "νέο ΕΣΥ" που - εν μέσω πανδημίας - μιλάει για κλείσιμο κοντινών νοσοκομείων, δείχνοντας καθαρά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και όχι των δικαιωμάτων του λαού. Κρύβουν επιμελώς ότι και οι δύο αρνήθηκαν να υιοθετήσουν την ανάγκη επίταξης των ιδιωτικών μονάδων Υγείας με το προσωπικό τους, δίχως αποζημίωση, αντίθετα τις ενίσχυσαν πλουσιοπάροχα μέσα στην πανδημία, ότι δεν πήραν και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα ΜΜΜ, των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ότι δεν οργάνωσαν την ουσιαστική επιστημονική ενημέρωση του λαού για τα οφέλη του εμβολιασμού».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας χωρίς αποζημίωση, μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, στους στρατευμένους, στους φοιτητές, στους μαθητές.

  • Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης υπέβαλε στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόταση για θέμα ημερήσιας διάταξης, με συζήτηση και λήψη απόφασης, με τίτλο «Η διαχείριση της πανδημίας, η λήψη αναγκαίων μέτρων με ευθύνη της κυβέρνησης και η πορεία των εμβολιασμών». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να προγραμματιστεί η συζήτηση το συντομότερο και οπωσδήποτε πριν τις 15 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση παραμένει τραγική, με αποψιλωμένα τα νοσοκομεία του νησιού και συνολικά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο».
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο

Η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. κινητοποίηση στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου. Την κινητοποίηση στηρίζουν με ανακοινώσεις τους η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και τα συνταξιουχικά σωματεία του νομού.

Στην ανακοίνωσή τους οι υγειονομικοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Μιλάνε για θωρακισμένο ΕΣΥ την ώρα που δεν έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές προσλήψεις, οδηγώντας στις συνέπειες που όλοι ζήσαμε: Σύστημα Υγείας μίας νόσου, εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, εξουθενωμένο προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση όπου βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας. Το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατέκτησε την επιβίωσή του πολλές φορές, μέσω των αγώνων των εργαζομένων του και της ενεργού στήριξης του λαϊκού κινήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή χαρακτήρα, υποβάθμιση ή κατάργηση νοσοκομείων στο πλαίσιο τυχόν αναδιαρθρώσεων και σχεδιασμών για το αποκαλούμενο "νέο ΕΣΥ", το οποίο προάγει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Πραγματική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου, ώστε να προσφέρει υψηλού επιστημονικού και ποιοτικού επιπέδου, δωρεάν περίθαλψη σε όλους. Αμεση αναβάθμιση των κτιριακών, ξενοδοχειακών και τεχνολογικών υποδομών του. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σύγχρονο Οργανισμό για το Γενικό Νοσοκομείο, με πλήρη στελέχωση και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
3.565 νέα κρούσματα, 9 ακόμα θάνατοι

Τριπλασιάστηκε σε 20 μέρες ο μέσος όρων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη τη χώρα αποτυπώνεται και στα χτεσινά στοιχεία για την εξέλιξή της.

Καταγράφηκαν 3.565 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.607 εντοπίζονται στην Αττική, 254 στη Θεσσαλονίκη, 153 στο Ηράκλειο, ενώ διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε 36 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων 94 στο Ρέθυμνο, 81 στην Κορινθία, 77 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 463.473.

Αλλοι 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.867 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 121 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία χτες ήταν 136, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου τριπλασιάστηκε σε 20 μέρες, φτάνοντας στους 121 ασθενείς (από 41 εισαγωγές την 1η Ιούλη).

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ (Αλεξανδρούπολη +255%, Αττική +219%, Θεσσαλονίκη +260%, Χανιά +176%, Αγιος Νικόλαος +110%, Ιωάννινα +48%, Λάρισα +34%, Ρέθυμνο +24%, Πάτρα +35%, Ξάνθη «πολύ χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο φορτίο»).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αλλαγή του συστήματος εξετάσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στις 4 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Για το θέμα διακινείται πλατιά κείμενο υπογραφών, το οποίο διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ και θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει με απόφασή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά.

Σήμερα επίσης η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης οργανώνει στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16), όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.

Η δε Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί αύριο Πέμπτη σε Γενική Συνέλευση στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.

Υπενθυμίζεται ότι με αιφνιδιαστική ΚΥΑ των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η κυβέρνηση ΝΔ βάζει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας το σύστημα των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Μεταξύ άλλων προωθούνται η κατηγοριοποίηση των νέων γιατρών μέσω της καθιέρωσης βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μόνο 4 φορές το χρόνο κ.ά.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να αποσυρθεί το σχέδιο για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας και να μη μειωθεί ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Να καλύπτονται τα έξοδα συμμετοχής στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Να καταργηθεί η τιμωρητική διάταξη που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ. Να καθοριστεί ενιαία εξεταστική ύλη και να μην ακυρωθεί η εξεταστική του Αυγούστου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ