Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Χωρίς μέτρα προστασίας παραμένουν τα νησιά

Με τα νησιά να βράζουν από κρούσματα και να στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές Υγείας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε το πρόβλημα του πού θα πάνε όσοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Το θέμα αυτό απασχόλησε χτες κυβερνητική σύσκεψη, δύο μήνες μετά το άνοιγμα του τουρισμού, μήπως και βρεθούν τέτοια ξενοδοχεία, αφού πλέον οι τουριστικοί προορισμοί μετρούν καθημερινά δεκάδες νέες θετικές διαγνώσεις κορονοϊού.

Κι ενώ τα νησιά «φλέγονται», προστέθηκαν μόλις 17 ξενοδοχεία καραντίνας, από ένα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και νησιά όπως η Σαντορίνη, από δύο σε Αττική και άλλους προορισμούς (όπως η Ρόδος) που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Και μπορεί να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, αντίθετα οι όποιες ρυθμίσεις να περιορίζονται στις ώρες που θα ακούγεται μουσική και που θα λειτουργεί η εστίαση (όπως στη Μύκονο), αλλά την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει πλάτες και πάλι στους μεγαλοξενοδόχους. Ετσι, παίρνοντας «μέτρα» που ευνοούν την ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού στον πληθυσμό, ως «λύση» παρουσιάστηκε η μεταφορά όσων νοσούν με πλοία - που μέχρι τώρα δέχονταν κρούσμα μόνο εν πλω - στην Αττική, ώστε να «ξεπεραστεί» το πρόβλημα της εξεύρεσης δωματίων καραντίνας.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το «μίνι lockdown» της Μυκόνου, που παρουσιάστηκε σαν ...πρότυπο και για άλλους τουριστικούς προορισμούς, θα διαρκέσει το πολύ μέχρι τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο.

Αλλωστε, όπως είπε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζόμενους στο χώρο της ψυχαγωγίας και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Κι αυτό επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα των υγειονομικών «πρωτοκόλλων» - λάστιχο στον Τουρισμό, προκειμένου να στηριχτεί η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, αφού ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας των εργαζομένων ξεκίνησε μέρες μετά το όπως - όπως άνοιγμα του τουρισμού, και αφού πρώτα δόθηκε άπλετος χώρος για τη διασπορά του ιού.

Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν σε όλο της το μεγαλείο την εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, η οποία παραμένει από ανύπαρκτη έως υποτυπώδης. Τα νοσοκομεία στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων κενές. 102 κατοικήσιμα νησιά δεν έχουν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ στα 6 νησιά που υπάρχουν ελάχιστα κρεβάτια, αρκετά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Το ΕΚΑΒ παραμένει με ρημαγμένο στόλο και ελάχιστα πληρώματα, ενώ τα πτητικά και πλωτά μέσα δεν επαρκούν για διακομιδές... Με ευθύνη κι αυτής της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά Covid-19, αλλά ούτε οι χρόνιες ή έκτακτες ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και των τουριστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ