Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - Αμεση απάντηση των εργαζομένων με απεργία και Γενική Συνέλευση

-- Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών: Τη μάχη ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία και τους ανθρώπους της συνεχίζουν αταλάντευτα οι ταξικές δυνάμεις

-- Γενικές Συνελεύσεις σωματείων: Στο επίκεντρο η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων

  • Λόγω αναπροσαρμογής της ύλης της εφημερίδας, μετά την τραγική εξέλιξη με το νέο θάνατο εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, το προαναγγελθέν θέμα για τις δημόσιες μονάδες Υγείας στα Βόρεια Δωδεκάνησα θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο.
ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ
Νέα επίπεδα νοθείας και εκφυλισμού σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικάτων

Από το συνέδριο της ΠΟΕΜ, το οποίο δεν δίστασαν να διαλύσουν οι εργατοπατέρες όταν είδαν ότι δεν περνούν οι νόθοι...
Από το συνέδριο της ΠΟΕΜ, το οποίο δεν δίστασαν να διαλύσουν οι εργατοπατέρες όταν είδαν ότι δεν περνούν οι νόθοι...
«Τα ρέστα τους» δίνουν η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί της, «κατακτώντας» νέα επίπεδα κατρακύλας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν με κάθε μέσο τις καρέκλες τους για να συνεχίζουν να παίζουν τον άθλιο ρόλο τους υπέρ των αντεργατικών σχεδιασμών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν μαζί τους όλα τα επιτελεία του συστήματος, που δουλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. «Νύχι - κρέας» με τις νοθείες και τον εκφυλισμό που σπέρνουν στα συνδικάτα οι εργατοπατέρες, είναι οι διατάξεις του αντεργατικού «αναπτυξιακού» νόμου της ΝΔ για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, αλλά και η ζέση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον εργατοπατερισμό, όπως έκανε και με το πρόσφατο προκατασκευασμένο «ρεπορτάζ» της «Αυγής», το οποίο - χωρίς να... πολυνοιάζεται για την πραγματικότητα - αναπαρήγαγε αυτούσια και ενισχυμένα όλα τα ψέματα της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου...

Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο, τα ταξικά σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με συνεπή αντιπαράθεση, αποκαλύπτουν τις στοχεύσεις του εργατοπατερισμού, ξεσκεπάζουν τις νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες που επιχειρεί να επιβάλει.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στα συνέδρια μιας σειράς Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων τις τελευταίες μέρες.

Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου

Στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρά τις αποφάσεις του συνεδρίου, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δεν άφησαν, πραξικοπηματικά, να ολοκληρωθούν οι εργασίες του όταν είδαν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, δηλαδή να συμμετάσχουν οι νόθοι αντιπρόσωποι από «σωματεία» - φαντάσματα με καθόλου ή αλλοιωμένα μητρώα, χωρίς καμία δράση.

Η στάση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ, που πρότειναν ξανά και ξανά να αποφασίσει το Σώμα του συνεδρίου γι' αυτές τις περιπτώσεις, ξεμπρόστιασε κυριολεκτικά τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που έδειξαν ότι δεν ήθελαν με τίποτα να αποφασίσουν οι σύνεδροι, παρόλο που στην πλειοψηφία τους ήταν εκλεγμένοι με δικά τους ψηφοδέλτια.

Χαρακτηριστικό είναι, ακόμα, ότι στις όποιες μεθοδεύσεις κατέφυγαν για να δυναμιτίσουν το κλίμα και να στήσουν προβοκάτσια σε βάρος της ΔΑΣ, δεν είχαν τη στήριξη της πλειοψηφίας των συνέδρων, επιβεβαιώνοντας τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι υπάρχουν τίμιοι συνδικαλιστές που απορρίπτουν και δεν στοιχίζονται με αυτήν τη δίχως τέλος κατρακύλα των εν λόγω ηγεσιών.

Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ

Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 1 και 2 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ). Το έκτακτο συνέδριο κηρύχθηκε ως αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων στο στρατόπεδο των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που όμως ταυτίζονται στο βασικό, στη στοίχισή τους με την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του ομίλου, η οποία προϋποθέτει κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Ετσι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η επίθεση, για άλλη μια φορά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν την ενιαία οργάνωση και πάλη των εργαζομένων του κλάδου, μεταξύ άλλων αρνούμενοι και πάλι την ένταξη μιας σειράς σωματείων στην Ομοσπονδία.

Οπως υπογραμμίζει η ΕΣΚ ΟΤΕ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), δεν έγινε καμιά ουσιαστική κουβέντα για τα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) «δεν ήθελαν να γίνει νομιμοποίηση των συνέδρων από το Σώμα, δεν ήθελαν να εξεταστεί το ζήτημα της νοθείας μέσω διπλοψηφιών που κατέθεσε η ΕΣΚ, δεν ήθελαν να γίνουν εκλογές και για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ φοβούμενοι ότι η συμμαχία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (Παναγόπουλου - Κιουτσούκη) θα έχανε μία έδρα, όπως και τελικά έγινε».

«Ωστόσο», τονίζει η ΕΣΚ, «κάτω από τη σθεναρή στάση των ταξικών δυνάμεων οι πρακτικές αυτές δεν πέρασαν. Η νομιμοποίηση των συνέδρων τελικά έγινε από το Σώμα, ενώ μετά την εξέταση των διπλοψηφιών που κατέθεσε η ΕΣΚ ΟΤΕ μειώθηκε το Σώμα κατά έναν σύνεδρο, ο οποίος είχε εκλεγεί εξαιτίας της διεύρυνσης του εκλογικού σώματος λόγω των διπλοψηφιών. Τέλος, για μία ακόμα φορά οι παρατάξεις ΑΚΕ και ΣΥΝ1 (ΠΑΣΚΕ) χρησιμοποίησαν τη μέθοδο με το σπάσιμο των ψηφοδελτίων», κλέβοντας έδρες από άλλες παρατάξεις.

Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σαπίλας είναι τα όσα έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Και εκεί οι σύνεδροι παρακολούθησαν το ίδιο έργο, με τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να τσακώνονται για τα «ασήμαντα» αφού «συμφωνούν στα κύρια».

Επειδή, όπως σημειώνει η ΔΑΣ, «αυτή η στάνη τέτοιο τυρί βγάζει, αρχηγός στις βρωμιές, με χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου σε γυναίκες συνέδρους, ήταν το "πρωτοπαλίκαρο" της αρχισαπίλας του συνδικαλιστικού κινήματος, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, που είναι ταυτόχρονα μέλος Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας του Δημοσίου (...) Αντί να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να είναι εκλεγμένος ταυτόχρονα και σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του ιδιωτικού τομέα, έλεγε με αγοραίο λόγο "τι να κάνουμε... το κορμί μου το θέλουν πολλοί..."»!

Στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας

Στα τέλη Οκτώβρη έγινε ένα ακόμα «συνέδριο» - παρωδία στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας.

Με ευθύνη της ηγεσίας της «Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δεν έγινε κανένας έλεγχος πρακτικών των σωματείων ούτε διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Το συνέδριο έγινε χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιοι είναι αντιπρόσωποι, εκτός από την εν λόγω ηγεσία.

Εφτασαν στο σημείο να μην παρουσιάσουν καν οικονομικό απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, με τον ισχυρισμό ότι... είναι προσωπικά στοιχεία! Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «το Εργατικό Κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα "μαγαζί" που οργανώνει σεμινάρια διαχειριζόμενο πολλές χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, όταν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ζήτησαν εγγράφως τον οικονομικό απολογισμό, ο απερχόμενος πρόεδρος (Γ. Μπαμπάλης) και η γραμματέας του Εργατικού Κέντρου (Τσουμάκου Αφροδίτη) αρνήθηκαν πεισματικά να τον δώσουν, λέγοντας ότι είναι προσωπικά στοιχεία και ότι το Εργατικό Κέντρο δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία! Δεν παρουσιάστηκε επίσης κάποια έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, που σημαίνει πως με ευθύνη και των μελών της δεν έγινε κανένας διαχειριστικός έλεγχος».

Στο φουλ οι μηχανές της νοθείας...

Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δουλεύουν στο φουλ τις μηχανές της νοθείας στο επίπεδο των σωματείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «αρχαιρεσίες» που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Οκτώβρη στο Σωματείο Μετάλλου «Ηφαιστος» στην Αρκαδία. Στις αρχαιρεσίες βρέθηκε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ, και διαπίστωσε ότι διεξάγονταν εκλογές ενώ η θητεία της διοίκησης του συγκεκριμένου σωματείου έχει λήξει από το 2016 και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για διορισμό προσωρινής διοίκησης, επομένως δεν μπορεί να διεξαγάγει εκλογές.

Επιπλέον, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι ο δικηγόρος που διενεργούσε τις αρχαιρεσίες δεν είχε ελέγξει κανένα από τα απαραίτητα έγγραφα που θα έπρεπε να προσκομίσει το σωματείο. «Δεν υπήρχαν πρακτικό εκλογής εφορευτικής, μητρώο μελών και καταστατικό σωματείου. Ψήφιζαν άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με τον κλάδο του Μετάλλου. Πολύ πιθανό κάποιοι να είχαν ψηφίσει και σε άλλα κλαδικά σωματεία για αντιπροσώπους σε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία (...) Ολα τα παραπάνω γίνονται ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Αυτοί που στήριξαν το προηγούμενο διάστημα τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, προσπαθούν με όλα τα μέσα να αλλάξουν τους συσχετισμούς ώστε να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο».

...και η προσπάθεια χτυπήματος της αγωνιστικής δράσης

Οι άνθρωποι της συνδικαλιστικής μαφίας δεν περιορίζονται βέβαια στις νοθείες και τα «μαγειρέματα», επιχειρούν να χτυπήσουν με κάθε τρόπο τους πρωτοπόρους αγωνιστές που στέκονται απέναντι στη μετατροπή των συνδικάτων σε όργανα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων.

Ενα «εξαίρετο» τέτοιο δείγμα αποτελούν οι ενέργειες της ΠΑΣΚίτικης πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, που στηριγμένη σε έναν πέρα για πέρα παράνομο «πειθαρχικό κανονισμό»... διέταξε την «αποβολή» εκλεγμένου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, πρόεδρο Σωματείου, ενώ απείλησε ότι θα αποβάλει και δεύτερο!

Στο στόχαστρο και στις δύο περιπτώσεις μπαίνει η αγωνιστική δράση δύο ταξικών συνδικάτων και των προέδρων τους, απέναντι στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, καθώς και απέναντι στους ανθρώπους τους μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Υπεύθυνη η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση

Δήλωση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος

Σε δήλωσή του από το χώρο του εργοστασίου στη Λάρυμνα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, σημείωσε τα εξής:

«Η κατάσταση είχε προειδοποιήσει καιρό πριν. Τα "ατυχήματα", ακόμη και το θανατηφόρο που έγινε τον Ιούλιο, έδειχναν ότι έχουν ξεπεραστεί κάθε είδους όρια και "κόκκινες γραμμές".

Και απ' αυτήν την άποψη, γνώριζε και αυτή η κυβέρνηση, όπως γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα δεν πάει άλλο.

Επειδή έκανε δήλωση ο κ. Χατζηδάκης και είπε ότι θα διερευνηθούν οι αιτίες του θανατηφόρου "ατυχήματος" και θα αποδοθούν ευθύνες, θέλουμε να πούμε ότι αυτή η δήλωση είναι απαράδεκτη, υποκριτική και επικίνδυνη, γιατί και αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα αποτελέσματα της απαξίωσης του εργοστασίου, για πολλά χρόνια, είναι δραματικά και με τραγικές συνέπειες. Οι εργάτες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, οδηγεί σε τέτοια θανατηφόρα "ατυχήματα"».

Υπενθυμίζοντας πως δεν πρόκειται για το πρώτο «ατύχημα», ο Γ. Μαρίνος τόνισε:

«Είχαμε στις 11 Ιούλη θανατηφόρο "ατύχημα", είχαμε πριν από λίγες μέρες μεγάλο πρόβλημα, έσπασε το συρματόσχοινο και άδειασε ο κάδος με το μετάλλευμα, μπορούσες να είχες νεκρούς και πάνω από έναν. Και σήμερα υπήρχε κίνδυνος το δυστύχημα να είναι μεγαλύτερης έκτασης.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία από καμία κυβέρνηση. Η πολιτική που οδήγησε στην απαξίωση, με στόχο να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, παραγωγής νικελίου, οδηγεί στη σημερινή κατάσταση.

Γι' αυτό θέλουμε να πούμε ότι το ΚΚΕ, επειδή έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές σε αυτό το μέρος όπου θρηνεί όλη η περιοχή, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, την απεργία που έχουν ανακοινώσει, και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ώστε να παρθούν άμεσα, τώρα, τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα τους

Τη θλίψη και την οργή του για τον χαμό ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μεταφέροντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

«Ο συνάδελφος έπεσε θύμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που σχεδιάστηκε και υλοποιείται συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με σχέδιο συνεχίζουν την απαξίωση του εργοστασίου, με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίησή του. Εχουν μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, σε παγίδα θανάτου», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Υπογραμμίζει πως είναι προκλητικές οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «αναζήτηση ευθυνών», τη στιγμή που «λίγες ώρες μόνο πριν από το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας χτυπούσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου».

«Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εργοδοσία της ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας την κρίση, τα ασταμάτητα αντεργατικά - "αναπτυξιακά" μέτρα και νόμους, έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε κάτεργο, ένα τεράστιο εργατικό νεκροθάλαμο», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Προαναγγελθέν έγκλημα ο χαμός ενός ακόμα εργαζόμενου

«Ο θάνατος ενός ακόμη εργάτη στη ΛΑΡΚΟ, που έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών του εργοστασίου, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι μια τραγική εξέλιξη που οφείλεται στην απαξίωση της εταιρείας, στην εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων και παράλληλα την προειδοποιεί «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει τους νεκρούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ ως πρόσχημα για να προωθήσει τα σχέδια της ΕΕ για κλείσιμο της εταιρείας και ξεπούλημα της περιουσίας της σε κομμάτια».

«Το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος των εργατών της ΛΑΡΚΟ μόνο οι ίδιοι μπορούν να το σταματήσουν, με τη συσπείρωση στο Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και με την ταξικά προσανατολισμένη πάλη τους», καταλήγει το Εργατικό Κέντρο.

Σε ετοιμότητα για αγωνιστική απάντηση ώστε να μη μείνει αναπάντητο το έγκλημα της εργοδοσίας καλούν σε κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. «Εχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ, όπως και σε άλλους χώρους το τελευταίο διάστημα, έχει ξεφύγει, τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι κόστος περιττό για την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να μας οδηγούν καθημερινά σαν ζώα στα κρεματόριά τους», τονίζει.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν ακόμα εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας κ.ά.

ΝΕΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
Αμεση απάντηση των εργαζομένων με απεργία μετά το νέο θανατηφόρο «ατύχημα»

Προχωρούν σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους

Η αίθουσα χαλυβουργίας κυκλωμένη με κορδέλα μετά το «ατύχημα»
Η αίθουσα χαλυβουργίας κυκλωμένη με κορδέλα μετά το «ατύχημα»
Ενας ακόμα εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχασε, χτες, τη ζωή του στο μεροκάματο, με το νέο εργατικό δυστύχημα να φέρνει με τραγικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες για την απαξίωση της εταιρείας και τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλεί για τους εργαζόμενους.

Στον χαμό ενός ακόμα συναδέλφου τους οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο 55χρονος Γιώργος Ψαρράς, μόνιμος εργαζόμενος στην επιχείρηση από το 2014 και πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή στην αίθουσα της χαλυβουργίας, κατά τη διάρκεια εργασιών στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σιδηρονικελίου, στο στάδιο δηλαδή που το σιδηρονικέλιο από ρευστή μορφή ρίχνεται σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού και παίρνει την τελική μορφή που πουλάει η ΛΑΡΚΟ.

Η έκρηξη της δεξαμενής σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί και ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή όχι μόνο από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και από κατοίκους της Λάρυμνας, ενώ σκότωσε τον εργαζόμενο ακαριαία. Η κηδεία του 55χρονου εργαζόμενου προγραμματίζεται για σήμερα, Πέμπτη.

Από χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, που θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 αύριο το πρωί. Αύριο θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο Γ. Μαρίνος συζητά με εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου
Ο Γ. Μαρίνος συζητά με εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου
Στην πρώτη γραμμή ώστε να δοθεί με την απεργία άμεση και αποφασιστική απάντηση βρίσκονται οι δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και οι αγωνιστές συνδικαλιστές στο εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση δέσμευση από την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με παράλληλη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου.

Οπως τονίζει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις για να εξυπηρετήσουν τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τα «φιλέτα» της ΛΑΡΚΟ οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση, η οποία «πληρώνεται με τη ζωή των εργατών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το κλαδικό Συνδικάτο είχε κρούσει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου με προχτεσινή του ανακοίνωση, καθώς την περασμένη Δευτέρα μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν έσπασε συρματόσκοινο και έπεσε κάδος που μεταφέρει τόνους μεταλλεύματος...

Στο χώρο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο

Στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε άμεσα χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος.

Συνοδευόμενος από τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος, μέλη των ΚΟ της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής (Λάρυμνα, Μαρτίνο και Αταλάντη) ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, συζήτησε με τους εκπροσώπους του για το δυστύχημα, αλλά και την απαξίωση της επιχείρησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, πλευρά της οποίας αποτελούν και οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Μιλώντας στη συνάντηση με το σωματείο, ο Γ. Μαρίνος τόνισε:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη, την οργή μας για αυτό το θανατηφόρο ατύχημα και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη. Ομως θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την πολύχρονη αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, και των τελευταίων χρόνων, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί συστηματικά απαξίωσαν και απαξιώνουν ένα σημαντικό εργοστάσιο, ένα μεγαθήριο παραγωγής νικελίου. Απαξιώνουν συνειδητά τη ΛΑΡΚΟ για να διαμορφώσουν συνθήκες να κλείσουν, να πωλήσουν το εργοστάσιο.

Η ανάπτυξή τους είναι που σκοτώνει, γιατί η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται στο κέρδος, στο καπιταλιστικό κέρδος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ακούσαμε τη δήλωση του υπουργού, του κ. Χατζηδάκη. Είναι έντονα υποκριτική. Και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί όταν θέτει το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών, προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργάτες.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά όλα τα δεκάδες ατυχήματα που έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια; Κρύβεται η πολιτική που εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που εντατικοποιεί συνεχώς τη δουλειά, που απαξιώνει το εργοστάσιο, που ευθύνεται για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Το ξέρουμε καλά αυτό το εργοστάσιο. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν απαξιώθηκε σκόπιμα. Και θύμα αυτής της ανάπτυξης, αυτής της πολιτικής είναι και ο σημερινός εργάτης, όπως και οι προηγούμενοι. Με αιτία αυτή την πολιτική είχαμε τον θάνατο του εργάτη στις 11 Ιούλη, είχαμε το ατύχημα πριν λίγες μέρες, όταν έσπασε το συρματόσκοινο, έφυγε κάδος με τόνους μετάλλευμα που μπορούσε να έχει θύματα.

Το ίδιο και σήμερα. Γι' αυτό το ΚΚΕ θέλει για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα είναι μαζί με τους εργάτες για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, για να μην περάσουν τα σχέδια για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. Θα είναι μαζί σας για την υπεράσπιση των εργασιακών και των μισθολογικών σας δικαιωμάτων και θα εντείνουμε την προσπάθεια για να ληφθούν, να τηρηθούν, να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργατών.

Συμφωνούμε ότι δεν πάει άλλο και η εργατική τάξη και στην περιοχή έχει μεγάλη πείρα, έχει τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστεί τη ζωή της. Θα στηρίξουμε τους αγώνες που έχετε σχεδιάσει με όλες μας τις δυνάμεις. Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και έξω από τη Βουλή, για να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν πρώτα απ' όλα την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Σας ευχαριστούμε και να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας σε κάθε εξέλιξη και θα δυναμώσουμε την προσπάθεια. Επαναλαμβάνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του νεκρού εργάτη. Δεν είναι μόνο εδώ δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς εργάτες και εργάτριες σε πολλούς χώρους, αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Γιατί είναι αυτό το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων, της ανάπτυξης που στηρίζεται στα καπιταλιστικά κέρδη. Και γι' αυτό θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις την επόμενη περίοδο στο πλευρό σας».

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, με τη σειρά τους, μίλησαν για την απαξίωση του εργοστασίου, τις ελλείψεις προσωπικού και τις συνθήκες εντατικοποίησης, την έλλειψη μέσων προστασίας, τα συχνά εργατικά «ατυχήματα».

Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «εσείς είστε οι παραγωγοί του πλούτου, εσείς δένετε με τη δουλειά σας το ατσάλι», ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες τους με όλες του τις δυνάμεις και θέτει στην πρώτη γραμμή της πάλης, κόντρα στην ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Καταγγελία για απαράδεκτη εισαγγελική απόφαση

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που ακολούθησε στη συνέχεια της χτεσινής μέρας, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει ότι «ο υπηρεσιακός εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Λαμίας, κ. Πέτρου, με υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς καν να περιμένει την Εκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, για το σημερινό θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απήγγειλε κατηγορίες στους ίδιους τους εργαζόμενους»!

Το κλαδικό Συνδικάτο σχολιάζει ότι η εν λόγω απόφαση «έμμεσα βγάζει λάδι αυτούς που με πολιτική απόφαση έχουν στραγγαλίσει τη ΛΑΡΚΟ οικονομικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ένα κρεματόριο».

«Δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι που από τη φύση της εργασίας τους ήταν δίπλα σε σκοτωμένους συναδέλφους, σκοτώνονται και οι ίδιοι», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το οποίο επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι τάχα... «θα διερευνηθούν τα αίτια».

Μόνο στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» και τις τεράστιες ελλείψεις μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καταγγελίες που καταγράφονται συστηματικά στα σχετικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη», ενώ το σοβαρό αυτό θέμα έφερε και με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή.

***

Παρουσιάζουμε σήμερα ενδεικτικά ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές καταγγελίες του Συνδικάτου σε αυτό το διάστημα, όπως καταγράφηκαν στον «Ριζοσπάστη»:

6 Ιούλη 2018: Σε σχετικό ρεπορτάζ, με υπότιτλο «Καθημερινό φαινόμενο η καταπάτηση δικαιωμάτων στη ΛΑΡΚΟ», δημοσιεύεται επιστολή του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας προς το υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο χειρισμό μηχανών «από εργαζόμενους που, με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι κάτοχοι των απαραίτητων αδειών», όπως και στον «κανόνα» να υπάρχουν «εγκαταστάσεις και μηχανήματα χωρίς πιστοποίηση και εργαζόμενοι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό».

7 Αυγούστου 2018: Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει νέα επιστολή του Συνδικάτου προς τα αρμόδια υπουργεία. Καταγγέλλει την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση. Οπως αναφέρει, «τα συσσωρευμένα ρεπό στους εργαζόμενους δεκάδες, οι ώρες υπερωρίας εκατοντάδες και η ΛΑΡΚΟ, επειδή δεν έχει προσωπικό, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων, τους βγάζει από τις προγραμματισμένες βάρδιες, τους αναγκάζει να αλλάζουν τμήμα για να καλύψει τα κενά στα τμήματα που έχει ζημιές. Η δε συμπεριφορά της απέναντι στον Μεταλλευτικό κανονισμό και τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής έχει ξεπεράσει κάθε όριο παραβατικότητας. (...), εργαζόμενοι κουβαλάνε στην πλάτη φορτία, για χιλιόμετρα, καθημερινά, γιατί δεν τους παρέχει αυτοκίνητα και εξοπλισμό κ.ά. Δεν υπάρχει, ή αν υπάρχει είναι κρυμμένο στα συρτάρια της ΛΑΡΚΟ, οργανόγραμμα προσωπικού που να περιέχει ανά τμήμα τον αριθμό εργαζομένων, τις ειδικότητες και την εργασία αυτών».

4 Οκτώβρη 2018: Δημοσιεύεται ανακοίνωση του Συνδικάτου για τον σοβαρό κίνδυνο που διέτρεξαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας νεροποντής. «Λόγω των βροχών έγινε βραχυκύκλωμα τινάζοντας θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων. Σταμάτησαν να λειτουργούν μηχανήματα, μπήκαν νερά σε αίθουσες και κτίρια μουσκεύοντας εξοπλισμούς και προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων». Στο χώρο του παλιού Μηχανουργείου «μια μεγάλη λίμνη λασπόνερα έβαλε σε κίνδυνο εργαζόμενους, σταμάτησε εγκαταστάσεις, έστειλε τόνους λάσπης στη θάλασσα». Το λιμάνι γέμισε λασπόνερα με τους «γερανιστές και συνεργεία να κάνουν "μπάνιο" για να ανέβουν στους γερανούς». Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, «έβλεπες λίγους εργαζόμενους χωρίς εξοπλισμό και κατάλληλα μέσα, βουτηγμένους στη λάσπη να προσπαθούν να κρατήσουν τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία».

11 Οκτώβρη 2018: Δημοσιεύεται ρεπορτάζ για «ατύχημα» στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα 4 εργάτες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. Οπως σημείωνε το Συνδικάτο, «έσκασε» το σιλό διαβροχής της σκόνης των περιστροφικών καμίνων, με αποτέλεσμα το καυτό και ψιλό σαν πούδρα υλικό να χυθεί και η μαύρη σκόνη να σκεπάσει το εργοστάσιο. Με αφορμή το «ατύχημα», το Συνδικάτο κατήγγειλε ότι «η εταιρεία, παρά το αίτημα να υπάρχουν δύο οδηγοί ασθενοφόρων σε κάθε βάρδια, χρησιμοποιεί ως οδηγούς ασθενοφόρων τους φύλακες, οι οποίοι έχουν παράλληλα μια σειρά άλλα καθήκοντα, πρακτική που είχε αποτέλεσμα οι τέσσερις εργαζόμενοι να μεταφερθούν σε δύο δόσεις στο ιατρείο. Αντίστοιχα, ενώ το αίτημα είναι να υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες σε κάθε βάρδια, η εταιρεία τις θεωρεί "υπεράριθμες". Ετσι, τους εργαζόμενους συνόδευσε στο νοσοκομείο προσωπικό που έσπευσε να βοηθήσει χωρίς να είναι σε υπηρεσία την ώρα που έγινε το ατύχημα». Ακόμα υπενθύμισε πως η ΛΑΡΚΟ «χρωστά 500 κουτιά γάλα σε κάθε εργαζόμενο» και όταν οι γιατροί ζήτησαν γάλα για τους τραυματίες, αυτό έπρεπε να το προμηθευτούν από το μπακάλικο.

Οσον αφορά την εγκατάσταση στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως «αν και εφεδρική, ήταν σε λειτουργία για πολλά 24ωρα συνεχόμενα». Υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε τονίσει την επικινδυνότητά της, με αποτέλεσμα την πρόσφατη επισκευή της. Παρ' όλα αυτά, μετά την επισκευή εμφάνισε ξανά πρόβλημα, ενώ οι εργασίες που έγιναν δεν περιλάμβαναν μια σειρά απαραίτητες βελτιώσεις, όπως η τοποθέτηση συστήματος πλήρωσης σιλό (νιβόμετρο), δικλίδας ασφαλείας ώστε να βγαίνει εκτός λειτουργίας σε περίπτωση φρακαρίσματος των φίλτρων...

Την ίδια μέρα δημοσιεύεται ρεπορτάζ για την τρίτη επιστολή του Συνδικάτου μέσα σε λίγους μήνες στο υπουργείο Εργασίας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Προειδοποιούσε για τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σε εγκαταστάσεις που δεν γνωρίζουν, χωρίς να έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να εκπαιδευτούν. «Εργαζόμενοι που δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε ύψος θα ανέβουν, μέρα ή νύχτα, χωρίς να γνωρίζουν τα υποτυπώδη, σε γερανογέφυρες και περιστρεφόμενα ανυψωτικά 25 και 30 μέτρων, δυναμικότητας έως και 100 τόνων», σημείωνε. Συνάδελφοί τους «που δεν έχουν καμιά επαφή μέχρι σήμερα με τα ηλεκτροκάμινα, θα περπατήσουν επάνω από λουτρό μετάλλου 2.000 βαθμών Κελσίου». Εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία επαφή με την εγκατάσταση προπανίου θα κληθούν «σε περίπτωση διαρροής (συχνό φαινόμενο) να κλείσουν τις βαλβίδες ασφαλείας, που δεν γνωρίζουν όμως πού είναι», ενώ σε άλλα πόστα θα δουλεύουν χωρίς να ξέρουν «ποια είναι τα σημεία διαφυγής, οι διακόπτες ασφαλείας, οι παγίδες και η συμπεριφορά της κάθε εγκατάστασης».

18 Οκτώβρη 2018: Ρεπορτάζ για νέο «ατύχημα» μέσα στον ίδιο μήνα. Το Συνδικάτο ανέφερε ότι στις 15/10 «έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στη γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων. Επειδή στη γερανογέφυρα δεν υπάρχουν φρένα ασφαλείας, η εμπειρία του χειριστή και μόνο βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα (άφησε όσο μπορούσε ομαλά το 25τονο καυτό υλικό, κορνάροντας ταυτόχρονα για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν από κάτω)».

9 Νοέμβρη 2018: Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία το Κόμμα απαίτησε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, με αφορμή τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα». Η απάντηση του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, ήταν ότι... δεν υπάρχει πρόβλημα, με το επιχείρημα ότι η ΛΑΡΚΟ από το 2013 έχει όλες τις πιστοποιήσεις ώστε «οι προδιαγραφές του συστήματος διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία» να «είναι κατοχυρωμένες με βάση αυτήν τη διεθνή πρακτική». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η ενοποίηση δύο τμημάτων που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με απόλυτη μέριμνα για τη φύση των δραστηριοτήτων δεν θέτει θέμα ασφάλειας», ενώ επικαλούμενος την αντίστοιχη αντεργατική πρακτική των... «οικονομικών εξορθολογισμών» όλων των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων, πρόσθεσε: «Υποθέτω και τεκμαίρω ότι τέτοιου τύπου εξορθολογισμοί από οικονομική άποψη σε οποιαδήποτε εταιρεία είναι λογικό να υπάρχουν εφόσον ικανοποιούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας».

14 Νοέμβρη 2018: Το Συνδικάτο στέλνει τέταρτη επιστολή, αυτήν τη φορά προς τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνει «πως είναι πολλά τα κρούσματα καρκινοπαθών, εμφραγμάτων και πνευμονικών παθήσεων. Επίσης πολλά είναι τα κρούσματα ορθοπεδικών παθήσεων (...). Γνωρίζουμε επίσης πως είναι πολλά τα παραδείγματα από γνωματεύσεις ιατρών και νοσοκομείων για σοβαρές ασθένειες εργαζομένων και από την πλευρά σας δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα ούτε απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και ούτε απέναντι στις αιτίες που τις γεννούν».

20 Νοέμβρη 2018: Η πραγματικότητα διαψεύδει άμεσα τους παραπάνω ισχυρισμούς του υπουργού. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει ότι εργολαβικός εργάτης ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο...

12 Ιούλη 2019: Στις 11 Ιούλη σημειώνεται ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα». 36χρονος μόνιμος εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε γερανογέφυρα. Οι εργαζόμενοι τις επόμενες δύο μέρες πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία. Στις 20/8 σε νέο ρεπορτάζ ο «Ριζοσπάστης» τονίζει ότι «παραμένουν τα ερωτήματα για το θάνατο του 36χρονου εργάτη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η διεκδίκηση ΣΣΕ στο επίκεντρο του απολογισμού και του σχεδιασμού της δράσης

Τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα και τους άξονες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η δράση του στο εξής συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 3/11, στην ετήσια Γενική του Συνέλευση.

Τόσο από την εισήγηση του προέδρου του Συνδικάτου, Γιάννη Αναγνώστου, όσο και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταφέρθηκε πείρα από τους αγώνες που δόθηκαν σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, αλλά και από τη συμβολή του Συνδικάτου στις δύο απεργιακές μάχες στις 24/9 και στις 2/10. Κόντρα στις προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση αλλά και τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνελεύσεις σε εργοτάξια με στάσεις εργασίας και μαζική συμμετοχή, το Συνδικάτο συζήτησε με εκατοντάδες εργαζόμενους για την επίθεση της κυβέρνησης στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στις απεργίες τόσο τα μεγάλα εργοτάξια όσο και τα περισσότερα γιαπιά δεν δούλεψαν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ανάπτυξης για όλους», ενώ κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από χαμηλά μεροκάματα και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Οσον αφορά την πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στο Ελληνικό, με τις εξαγγελίες για χιλιάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι σε όσους τους συμβουλεύουν «δουλέψτε μέχρι βράδυ κι έρχονται καλύτερες μέρες» απαντούν με νέους αγώνες για ΣΣΕ στα εργοτάξια και τον κλάδο, αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση των ωραρίων και των μέτρων προστασίας.

Από τον προσανατολισμό του Συνδικάτου, όπως αποτυπώθηκε και στη συνέλευση, δεν λείπει η πάλη για υποδομές και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, αντί για πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις και καζίνο, που αποφέρουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου, αντιτάσσουν τις ανάγκες του λαού: Την ανάγκη για κατασκευή νοσοκομείου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο είναι το Ασκληπιείο Βούλας, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, μητροπολιτικού πάρκου με ανοιχτές και ελεύθερες παραλίες για όλους.

Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου για τη συνέχεια εστιάζει στην ανάπτυξη αγώνων σε μεγάλα εργοτάξια και κατασκευαστικές εταιρείες, στην προετοιμασία για κλαδική απεργία με αιχμή το ζήτημα των ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό και τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο θα συντονίσει τη δράση του με άλλα σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου, όπως ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, μισθωτούς μηχανικούς.

Απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις στις 30 Νοέμβρη.

Τέλος, η συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα - καταγγελία της κυβέρνησης ΝΔ για την ένταση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στο ΔΣ και στα μέλη του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), για τις απειλές που δέχονται από τραμπούκους της εργοδοσίας, επειδή πρωτοστατούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ και υπαγωγή στα ΒΑΕ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την ίδια ώρα που οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με νόθες και εκφυλιστικές διαδικασίες κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύσουν και να συκοφαντήσουν τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την ενίσχυσή τους, δίνουν μάχη για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργό συμμετοχή τους στην οργάνωση της πάλης και την αγωνιστική δράση.

Κομβικά ζητήματα, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, η πάλη ενάντια στο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ο αγώνας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα της «ευελιξίας» και του σαρώματος των εργατικών δικαιωμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των Γενικών Συνελεύσεων που πραγματοποίησαν μια σειρά από σωματεία τις προηγούμενες μέρες, βασικές πτυχές των οποίων παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική συνέχεια η μόνη απάντηση στα προβλήματα των εργαζομένων

Η πείρα από την οργάνωση των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίστηκε από πολλούς εργαζόμενους που πήραν τον λόγο, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες το σωματείο έδωσε το δικό του «παρών», σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κόντρα στις προσπάθειες κυβέρνησης, εργοδοσίας αλλά και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου».

Τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, από την ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων και την καθίζηση των μισθών μέχρι την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μεταφέρθηκαν από μια σειρά παρεμβάσεις εργαζομένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο αγωνιστικός βηματισμός να συνεχιστεί.

Στη συνέλευση ξεχώρισε η παρουσία εργαζομένων σε δημοσκοπικές εταιρείες, ορισμένοι από τους οποίους είναι νέα μέλη του Συνδέσμου. Οπως περιέγραψε εργαζόμενη μιλώντας στη συνέλευση, οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στις εταιρείες του χώρου στερούν από το προσωπικό άδειες, επιδόματα, αποζημιώσεις και προστασία από την ανεργία, ενώ τους αναγκάζει να πληρώνουν από την τσέπη και τους πενιχρούς μισθούς τους την Ασφάλισή τους. Αναφερόμενη στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπογράμμισε ότι οι αντεργατικές ανατροπές, που αποτελούν ήδη πραγματικότητα στις δημοσκοπικές, δεν αφήνουν έξω από το στόχαστρό τους τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους.

Ο Σύνδεσμος καλεί σε σύσκεψη για τη συγκρότηση επιτροπής εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων την Κυριακή 10/11, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Να ενισχυθεί το κλαδικό σωματείο σε περισσότερους χώρους δουλειάς

Η ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η ισχυροποίηση του κλαδικού Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, το στήσιμο νέων επιτροπών σε επιχειρήσεις του κλάδου, το δυνάμωμα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θανάσης Φωτόπουλος, αναφέρθηκε εισηγητικά στην κατάσταση που έχει παγιωθεί στα εργοστάσια, με μειώσεις μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων, καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και εργοδοτικούς εκβιασμούς.

Στο παραπάνω φόντο, υπενθύμισε μια σειρά από πλευρές της πλούσιας δράσης που ανέπτυξε το Συνδικάτο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και πρωτοβουλίες με πολιτιστικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Στο έδαφος της δράσης αυτής, έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το Συνδικάτο. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος ξεχωρίζει η κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων, που οργανώνει το Συνδικάτο μαζί με άλλα σωματεία της βιομηχανίας στις 13/11, με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η συνέλευση αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο στις 30/11 για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική συνέλευση και επίδοση του πλαισίου αιτημάτων στην περιφερειακή αρχή

Με μια ιδιαίτερα μαζική Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 30/10, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής έκανε απολογισμό δράσης και συζήτησε για τα επόμενα βήματά του.

Οι θέσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως συζητήθηκαν στη συνέλευση και αποτυπώθηκαν στην απόφασή της, κατατέθηκαν αμέσως μετά στην περιφερειακή αρχή, με πορεία που κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας. Παράλληλα με την επίδοση του πλαισίου αιτημάτων, ο Σύλλογος ζήτησε από τον περιφερειάρχη να καθορίσει συνάντηση στην οποία να δοθούν απαντήσεις και λύσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η σχεδόν καθολική υπερψήφιση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού, όπως και του προγράμματος δράσης του Συλλόγου, έστειλε σαφές μήνυμα πως οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής.

Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν κάθε προσπάθεια χτυπήματος της συλλογικής δράσης και παρέμβασης στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, έδωσαν απάντηση και στα δελτία Τύπου με τα οποία η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να δυσφημίσει τον Σύλλογο, φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις του και η διοίκησή του δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους, ότι δεν ασχολείται με τα πραγματικά τους προβλήματα, αλλά «αναγάγει σε ζητήματα αιχμής "ξένα" για τους εργαζόμενους θέματα».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην υποστελέχωση και τη συνέχιση της απαγόρευσης των προσλήψεων, για υπηρεσίες με οργανωτική συγκρότηση, εξοπλισμό και μέσα», τονίζει η απόφαση της συνέλευσης και ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας αυτός «δεν είναι "μικροκομματικός", είναι αγώνας ζωής».

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, από τον Τ. Ζερβό, πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ενόψει και του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ