Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Η διεκδίκηση ΣΣΕ στο επίκεντρο του απολογισμού και του σχεδιασμού της δράσης

Τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα και τους άξονες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η δράση του στο εξής συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 3/11, στην ετήσια Γενική του Συνέλευση.

Τόσο από την εισήγηση του προέδρου του Συνδικάτου, Γιάννη Αναγνώστου, όσο και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μεταφέρθηκε πείρα από τους αγώνες που δόθηκαν σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, αλλά και από τη συμβολή του Συνδικάτου στις δύο απεργιακές μάχες στις 24/9 και στις 2/10. Κόντρα στις προσπάθειες υπονόμευσης των κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση αλλά και τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνελεύσεις σε εργοτάξια με στάσεις εργασίας και μαζική συμμετοχή, το Συνδικάτο συζήτησε με εκατοντάδες εργαζόμενους για την επίθεση της κυβέρνησης στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στις απεργίες τόσο τα μεγάλα εργοτάξια όσο και τα περισσότερα γιαπιά δεν δούλεψαν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ανάπτυξης για όλους», ενώ κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από χαμηλά μεροκάματα και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Οσον αφορά την πολυδιαφημισμένη «επένδυση» στο Ελληνικό, με τις εξαγγελίες για χιλιάδες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι σε όσους τους συμβουλεύουν «δουλέψτε μέχρι βράδυ κι έρχονται καλύτερες μέρες» απαντούν με νέους αγώνες για ΣΣΕ στα εργοτάξια και τον κλάδο, αυξήσεις στους μισθούς, τήρηση των ωραρίων και των μέτρων προστασίας.

Από τον προσανατολισμό του Συνδικάτου, όπως αποτυπώθηκε και στη συνέλευση, δεν λείπει η πάλη για υποδομές και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, αντί για πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις και καζίνο, που αποφέρουν δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και καθιστούν απαγορευτική την πρόσβαση για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου, αντιτάσσουν τις ανάγκες του λαού: Την ανάγκη για κατασκευή νοσοκομείου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο είναι το Ασκληπιείο Βούλας, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών, μητροπολιτικού πάρκου με ανοιχτές και ελεύθερες παραλίες για όλους.

Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου για τη συνέχεια εστιάζει στην ανάπτυξη αγώνων σε μεγάλα εργοτάξια και κατασκευαστικές εταιρείες, στην προετοιμασία για κλαδική απεργία με αιχμή το ζήτημα των ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό και τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Συνδικάτο θα συντονίσει τη δράση του με άλλα σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου, όπως ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, μισθωτούς μηχανικούς.

Απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις στις 30 Νοέμβρη.

Τέλος, η συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα - καταγγελία της κυβέρνησης ΝΔ για την ένταση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στο ΔΣ και στα μέλη του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), για τις απειλές που δέχονται από τραμπούκους της εργοδοσίας, επειδή πρωτοστατούν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ και υπαγωγή στα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ