Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απεργούν ενάντια στις συνθήκες γαλέρας, παλεύουν για τις ανάγκες τους

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία του κλάδου την Πέμπτη 20 Ιούλη προετοιμάζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο εκτός από τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε να φτάσει μέχρι τη μέρα της κινητοποίησης με πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων:

Ετσι, τη Δευτέρα 10 Ιούλη, στις 10 π.μ., καλεί σε μαζική παρέμβαση στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας. Την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 5 μ.μ., οργανώνει εξόρμηση και πικετοφορία στο ιστορικό κέντρο, η οποία θα καταλήξει σε κοινή συγκέντρωση με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, σε μια κίνηση υποστήριξης του αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Την Πέμπτη 13 Ιούλη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μπροστά στο υπουργείο Τουρισμού. Την Παρασκευή 14 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» συνεργεία. Την Κυριακή 16 Ιούλη, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο θα προχωρήσει σε εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.

Αντίστοιχο πρόγραμμα βάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μπροστά στην απεργία στις 20 Ιούλη και την απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).

Αποφάσεις και Συνελεύσεις

Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, ενώ αποφάσεις να προκηρύξουν απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν λάβει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου και Ιωαννίνων.

Επίσης, για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνονται οι εξής Γενικές Συνελεύσεις:

-- Σήμερα Πέμπτη, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

-- Σήμερα Πέμπτη, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Τη Δευτέρα 10 Ιούλη, από την Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Την Τετάρτη 12 Ιούλη, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, στις 11 π.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών (πλατεία Ελευθερίας).

Σημαντικές απεργιακές μάχες σε Εμπόριο και Επισιτισμό - Τουρισμό

Σημαντικές απεργιακές μάχες δίνουν τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό - Τουρισμό, απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, προτάσσοντας την πάλη για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Οι εμποροϋπάλληλοι, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, απεργούν την Κυριακή 16 Ιούλη, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, κόντρα στην απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την κατάργησή της.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού δίνουν απεργιακή απάντηση την Πέμπτη 20 Ιούλη, ενάντια στις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν, την εντατικοποίηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα.

Οι κινητοποιήσεις μπορούν και πρέπει να συναντήσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων και των σωματείων κάθε κλάδου, να γίνουν αφορμή για να ξεδιπλωθεί η συζήτηση σε κάθε κλάδο γύρω από τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Απεργιακές κινητοποιήσεις: Σημαντικές απεργιακές μάχες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό - Τουρισμό
  • Επισιτισμός - Τουρισμός: Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο
  • Αντιιμπεριαλιστικά - Αντιπολεμικά Διήμερα στο Αιγαίο: Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα μαζί με φορείς των νησιών
  • Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Χαρατσώνονται βαριά για να παίρνουν ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις
Απεργία και στη Ναυπηγοεπισκευή στις 13 Ιούλη

Σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευή κατέληξε η ανοιχτή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε χτες στο Πέραμα, έξω από το Παράρτημα του Συνδικάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Εισηγητικά έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στη μέχρι σήμερα πορεία του αγώνα, στις εργοδοτικές αξιώσεις για αναίρεση βασικών θεσμικών κατακτήσεων, καθώς και στην αποφασιστικότητα του Συνδικάτου και των εργατών για υπογραφή ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τις εργατικές κατακτήσεις. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε: Πραγματοποίηση σύσκεψης με Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς, σήμερα Πέμπτη στο Πέραμα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών. 24ωρη απεργία την Πέμπτη 13 Ιούλη και συγκέντρωση μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στον Πειραιά, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κοραή, όπου θα γίνει συναυλία.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καλεί τους εργοδότες μέχρι τις 15 Ιούλη να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους με διάφορες μορφές πάλης μέσα στον Αύγουστο, προκηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με ανοιχτή ημερομηνία.

Πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στο Εμπόριο δίνουν ταξικά συνδικάτα και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στην Αττική, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16/7, στις 12 μ., στο Μοναστηράκι. «Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία υπογραμμίζεται: «Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε εμάς τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου. Είναι μέρα ξεκούρασης που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης. Η αργία της Κυριακής κερδήθηκε με αγώνες, γι' αυτό και αποτελεί ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και δεν θα την χαρίσουμε στις πολυεθνικές, αντίθετα παλεύουμε ενάντια στους νόμους και τις κυβερνήσεις που επιβουλεύονται την πλήρη κατάργησή της».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στα τουριστικά έσοδα, εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι υπογραμμίζουν πως τα έσοδα αυτά γεμίζουν τα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων και αφήνουν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους με άδεια τσέπη. Οπως εξηγούν, το «παραμύθι» είναι γνωστό και από τον κλάδο του Τουρισμού: Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ», την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο.

Και καταλήγουν: «Φτάνει πια! Αρκετές θυσίες έχουμε υποστεί! Η δουλειά τις Κυριακές είναι για εμάς η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης που γεννά η εκμετάλλευσή μας μέσα στους χώρους δουλειάς».

Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα ταξικά σωματεία του κλάδου παίρνουν μέτρα για την οργάνωση της κινητοποίησης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα γίνει στο εμπορικό κέντρο «Οne salonica» και αύριο στις 10 π.μ. στο εμπορικό κέντρο «COSMOS». Επίσης, την Κυριακή 9/7, στις 6.30 μ.μ., προγραμματίζει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης, ενώ την Τρίτη 11/7 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9/7, στις 19.30, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο (Φωκαίας 26), ενώ απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωσή της στις 16 Ιούλη στις 10.30 π.μ. στα δικαστήρια. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει το γεγονός πως αμέσως μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου και της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε την επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στο νησί κατά δύο ώρες, μεθόδευση που μπήκε στον «πάγο» μετά την παρέμβασή της.

Δουλεύουν καθημερινά από τις 11 Ιούνη μέχρι σήμερα!

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συνεχίζοντας χτες τις παρεμβάσεις του με αφορμή μια σειρά καταγγελίες που δέχεται από εργαζόμενους για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, βρέθηκε στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In» στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, επτά μέρες τη βδομάδα, από την Κυριακή 11/6 μέχρι σήμερα, με τους εργαζόμενους να κοντεύουν να συμπληρώσουν ένα μήνα δουλειάς χωρίς ρεπό!

Και αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν περιμένουν την Υπουργική Απόφαση, αλλά προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ακόμα και σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές που προβλέπει ο νέος νόμος.

Υπενθυμίζεται πως παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα έγινε προχτές από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στήριγμα των επιχειρηματικών ομίλων στην ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους

Από την παρέμβαση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στη «φιέστα» των εργοδοτικών συνδικαλιστών για τον Τουρισμό τον περασμένο Απρίλη
Από την παρέμβαση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στη «φιέστα» των εργοδοτικών συνδικαλιστών για τον Τουρισμό τον περασμένο Απρίλη
Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό δεν έχουν απέναντί τους μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τους μεγαλοξενοδόχους και τις ενώσεις τους... Δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τις συνέπειες της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, που με τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους διαχρονικά θωρακίζουν συνολικά το κεφάλαιο, όπως και ειδικότερα τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, κάνοντας όλο και πιο φτηνή την εργατική δύναμη, διασφαλίζοντας το πλαίσιο για την επιβολή πλήρους «ευελιξίας» και δουλειάς - «λάστιχο» στα ξενοδοχεία και τις αλυσίδες του Επισιτισμού...

Μαζί με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στήριγμά τους στην επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου στέκονται οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε πρόκειται για τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), είτε σε τοπικό επίπεδο.

Η ίδια η στάση τους απέναντι στην επικείμενη απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον υπονομευτικό ρόλο τους απέναντι στους αγώνες και τις ανάγκες των εργαζομένων: Παρότι οι δυνάμεις τους στη διοίκηση της Ομοσπονδίας αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας - υπό την πίεση των σωματείων που είχαν ήδη πάρει απόφαση με το πλαίσιο και το περιεχόμενο που έβαζε το ΠΑΜΕ - στη συνέχεια, στα κλαδικά σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει μέχρι σήμερα συνεδριάσει για να αποφασίσει και να οργανώσει τη συμμετοχή του στην απεργία, καμία ανακοίνωση δεν έχει γραφτεί που να ενημερώνει και να καλεί τους εργαζόμενους να απεργήσουν...

Υπογράφουν το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων στο όνομα του «κοινού οφέλους»

Για... «Τουρισμό την εποχή της κρίσης» (!) μιλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας (φωτ. από το συνέδριο το Φλεβάρη του 2016), την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» τους πάνω στις πλάτες των εργαζομένων...
Για... «Τουρισμό την εποχή της κρίσης» (!) μιλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας (φωτ. από το συνέδριο το Φλεβάρη του 2016), την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» τους πάνω στις πλάτες των εργαζομένων...
Στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, εδώ και 30 χρόνια πλειοψηφούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που από τη δεκαετία ακόμα του '90, με «ευαγγέλιο» τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο» για την Απασχόληση, στήριξαν τις στρατηγικές επιλογές των κομμάτων τους, έγιναν θερμοί θιασώτες όλων των αντεργατικών πολιτικών και των νομοθετημάτων που τις υλοποίησαν, αλλάζοντας δραστικά τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, αλλά και τα στελέχη τους σε τοπικό επίπεδο, αναπαρήγαγαν και αναπαράγουν όλα τα επιχειρήματα των μεγαλοξενοδόχων για το δήθεν «κοινό όφελος» εργαζομένων και επιχειρηματιών από την «ανάπτυξη του Τουρισμού», «τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος», στην οποία βέβαια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη, θυσιάζοντας τα δικαιώματά τους. Η γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» ήταν η πυξίδα δράσης της πλειοψηφίας.

Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η πλειοψηφία να υπογράφει συμβάσεις με «αυξήσεις» κάτω και από τον πληθωρισμό στα μεγάλα ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό και στα ζαχαρώδη, ή τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) η αύξηση να είναι 92 λεπτά τη μέρα. Προτάσσοντας ακριβώς αυτήν την αντίληψη, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση - και παρότι το κεφάλαιο στον συγκεκριμένο κλάδο πανηγυρίζει για τα «ρεκόρ» στον τζίρο του, στις αφίξεις κ.λπ. - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπέγραψε κλαδική σύμβαση με μείωση των μισθών κατά 15% το 2012, μια σύμβαση που ανανεώνεται από τότε, ενώ το 2013 δεν δίστασε να βάλει την υπογραφή της και στην κατάργηση του 8ώρου, με την επιβολή δεκάωρης δουλειάς με απλήρωτες τις υπερωρίες, μέσω της περίφημης «διευθέτησης του χρόνου εργασίας».

Αυτή τη σύμβαση κάνουν σημαία σήμερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, εμφανιζόμενοι και ως «καλοί εργοδότες», με τον γενικό διευθυντή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ν. Ζωητό, σε πρόσφατο σεμινάριο της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα, να διαφημίζει πως «στον τουριστικό τομέα υπάρχει μια από τις ελάχιστες, ακόμη, σε ισχύ κλαδικές συμβάσεις, η οποία προβλέπει κατώτατο μισθό 761 ευρώ και συμβολική αύξηση 1% από την 1η Απριλίου 2017»!

Αλλά βέβαια η γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» δεν διασφαλίζει την εφαρμογή ούτε καν αυτής της σύμβασης, με τους μεγαλοεργοδότες με το ένα χέρι να υπογράφουν τη ΣΣΕ και με το άλλο να την «γράφουν» στα παλιά τους τα παπούτσια, επιβάλλοντας μαζικά επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις στο ύψος των 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους νέους, δηλαδή με βάση τα ψίχουλα της ΕΓΣΣΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω απ' αυτή.

Αγωνία για το «τουριστικό προϊόν» και την «διεθνή ανταγωνιστικότητα»

Οχι τυχαία λοιπόν, σε αυτή την αντεργατική επέλαση των εργοδοτών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας όχι μόνο δεν οργάνωσε κανέναν αγώνα, αλλά στο τελευταίο συνέδριό της (Φλεβάρης 2016) αυτό που βρήκε να διαπιστώσει ήταν πως... «η εργοδοτική πλευρά, παγιδευμένη στην αντιαναπτυξιακή λογική της συρρίκνωσης των αποδοχών (...), ανατροφοδοτεί το σπιράλ της ύφεσης». «Παγιδευμένοι» λοιπόν οι καημένοι οι εργοδότες, δεν ξέρουν πώς να στηρίξουν την ανάπτυξη! Από «λάθος» λεηλατούν τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων και... θα τους παραδώσει μαθήματα η διοίκηση της Ομοσπονδίας για το πώς βγαίνουν τα καπιταλιστικά κέρδη!

Βγαλμένη από τα σεμινάρια του ΣΕΤΕ, της ένωσης των εργοδοτών, είναι η γραμμή που αναπαράγει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός γενικά για τον Τουρισμό, οι ανησυχίες τους για το «προϊόν» που πουλάνε τα αφεντικά του κλάδου, τσακίζοντας τους εργάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και εδώ αποτελεί η εισήγηση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας:«Ο Τουρισμός είναι σήμερα ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να καταστεί όχημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση (...) Για να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του Τουρισμού και η χώρα να ενισχύσει το διεθνές ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, το υπουργείο Τουρισμού οφείλει άμεσα να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να βελτιώσει το πλαίσιο για την κατάταξη των τουριστικών επιχειρήσεων με αναβάθμιση των υποχρεωτικών προδιαγραφών, ποσοτικών και ποιοτικών, και να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα βελτίωσης του παραγόμενου τουριστικού προϊόντος...».

Οι ανάγκες του «τουριστικού προϊόντος» βέβαια και η «ενίσχυση του διεθνούς ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» είναι ακριβώς αυτά που ρίχνουν τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου στα Τάρταρα.

Τη στρατηγική αυτή, που τσακίζει τους εργαζόμενους για τα «πλεονεκτήματα» του κεφαλαίου στον Τουρισμό, φροντίζει να αναπαράγει και πιο «κεντρικά» ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός: Π.χ. τον περασμένο Απρίλη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με τη στήριξη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού, όπου πλειοψηφούν οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις, διοργάνωσαν σχετική ημερίδα με θέμα «Τουρισμός, Διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Η σκοπιμότητα και τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας αποτυπώθηκαν σε δελτίο Τύπου του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειωνόταν πως η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στον «κοινωνικό διάλογο που οφείλουν οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς να διεξάγουν συστηματικά προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και της παραγωγικής διαδικασίας». Με φρασεολογία βγαλμένη από κείμενα του ΣΕΤΕ, το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ αναλύει μια σειρά πλευρές του στόχου του κεφαλαίου να γίνει ο Τουρισμός «πόλος διακλαδικού μετασχηματισμού και ανάπτυξης της οικονομίας». Την ίδια ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν συνθήκες γαλέρας για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου, το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ διαπιστώνει... «σημαντικό έλλειμμα όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εργατικού δυναμικού»!

Τέτοιες ημερίδες οργανώνονται σε έναν νομό όπου στις αρχές του χρόνου οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση η οποία προβλέπει μειώσεις που φτάνουν το 20%, για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία «Neptuno Beach» και «Village Resort» της εταιρείας «ZEUS HOTELS ΑΕ». Και δεν ήταν οι μόνες. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, απαράδεκτο ήταν τόσο το περιεχόμενο της σύμβασης, όσο και η τακτική της πλειοψηφίας του σωματείου, που δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για τους απαράδεκτους όρους στους οποίους συμφώνησε, και φυσικά δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να παλέψουν για σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Νοθείες, εκλογές «εν κρυπτώ» και ανοιχτές παρεμβάσεις της εργοδοσίας

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και τα κατά τόπους στηρίγματά της επιχειρούν να βάζουν συστηματικά εμπόδια στους αγώνες των εργαζομένων για υπογραφή τοπικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες θα ανατρέπουν το άθλιο καθεστώς που έχουν επιβάλει οι μεγαλοξενοδόχοι, θα αποκαθιστούν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και θα βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων.

Γι' αυτό ακριβώς οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πολεμούν λυσσαλέα τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που παλεύουν αταλάντευτα για τα εργατικά συμφέροντα, ενάντια στη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού». Καθόλου τυχαία, οι παρατάξεις αυτών των δυνάμεων, στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώθηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να διατηρούν τους συσχετισμούς σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Διακρίνονται μάλιστα και για την... εφευρετικότητά τους στον τρόπο που διαμορφώνουν τους πλαστούς συσχετισμούς. Εχουν μείνει στην Ιστορία οι 12 πεθαμένοι που ψήφισαν στα Κρέστενα Ηλείας, οι 700 ζαχαροπλάστες στην Καβάλα που προσήλθαν με... αλφαβητική σειρά (!) στην κάλπη, οι αρχαιρεσίες που γίνονται σε μια σειρά περιοχές χωρίς κανένας να γνωρίζει πού, πότε και πώς...

Αλλά και όταν οι ψηφίσαντες είναι πραγματικοί, οι παρεμβάσεις της εργοδοσίας για να διατηρηθούν οι συσχετισμοί υπέρ της φτάνουν μέχρι την παρουσία διευθυντών προσωπικού δίπλα στο παραβάν της κάλπης... Και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, στελέχη επιχειρήσεων αναλαμβάνουν δράση, όπως τελευταία σε ξενοδοχείο της «Grecotel» στο Ρέθυμνο, όπου έκαναν «σεμινάρια» στους εργαζόμενους υπέρ των ψηφοδελτίων που βολεύουν την εργοδοσία.

Οι «εν κρυπτώ» αρχαιρεσίες από τους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις, που καταλήγουν σε «σωματεία - σφραγίδες», είναι πάγια τακτική τους, ενώ όταν πιάνονται «στα πράσα» διαμαρτύρονται. Ετσι, η ΠΑΣΚΕ Καβάλας, που ως πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο οργάνωσε με ανάλογο τρόπο τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Επισιτισμού, διαμαρτύρεται γιατί παρά τις προφυλάξεις της οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έμαθαν για τις εκλογές και ζήτησαν να πάρουν μέρος, πράγμα το οποίο τους αρνήθηκε. «Στο μέλλον ελπίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας θα επιληφθεί ώστε να μην γνωρίζουν (σ.σ. οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ) πότε και πού θα γίνονται εκλογικές διαδικασίες», αναφέρει η ΠΑΣΚΕ Καβάλας σε ανακοίνωσή της!

Και όταν τα βρίσκουν σκούρα από τη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, δεν έχουν πρόβλημα να καταφύγουν και σε πιο «αποτελεσματικά μέσα», όπως στη Ρόδο, όπου η εργοδοτική πλειοψηφία του εκεί σωματείου δεν δίστασε να «τιμωρήσει» με εξάμηνη διαγραφή από τα μητρώα του τρεις εργαζόμενους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή αντιπαρατίθενται στις επιλογές της, αποκαλύπτουν το ρόλο της ως στηρίγματος των εργοδοτών και διεκδικούν μέσα από τα επιχειρησιακά τους σωματεία Συλλογικές Συμβάσεις. Μετά από αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα στα οποία κατέφυγαν οι εργαζόμενοι, το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή ανέστειλε την ισχύ της κατάπτυστης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ίδιοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν με δηλώσεις τους σε τοπικά ΜΜΕ τη φετινή σεζόν ως «μία από τις καλύτερες για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους»... Μπροστά στην απεργία του κλάδου, για την οποία ασφαλώς δεν έχουν συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, φτιάχνουν κλίμα κόντρα στη συμμετοχή των εργαζομένων.

Ο κατάλογος των πεπραγμένων τους δεν έχει τέλος. Εργατοπατέρες, σε συνεργασία με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες επισιτιστικών αλυσίδων, βάζουν εμπόδια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να μπουν σε χώρους δουλειάς και να μιλήσουν με τους εργαζόμενους... Εργοδοτικές - κυβερνητικές διοικήσεις πότε αρνούνται να εγγράφουν ως μέλη «ελαστικά» απασχολούμενους στα σωματεία που πλειοψηφούν, όταν δεν πάνε με τα νερά τους («Χίλτον») και άλλοτε τους εγγράφουν για να αποσπούν εκβιαστικά την ψήφο τους («Κάραβελ»). Το κυριότερο: Φοβούνται «όπως ο διάβολος το λιβάνι» τις μαζικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να εκφραστούν γνήσια και μαζικά τα αιτήματα των εργαζομένων, πραγματοποιούν συνέδρια με εκφυλιστικές διαδικασίες, πολεμώντας από τα μέσα την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Να χάσουν οι εργοδότες στηρίγματα μέσα σε κάθε χώρο

Η ένταση της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί κομβικό στοιχείο της μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Οπως υπογράμμιζε και η εισήγηση στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, οι δυνάμεις αυτές «είναι και θα παραμείνουν στελέχη της εργοδοσίας στο κίνημα (...). Πρέπει να πληρώσουν τη μέχρι τώρα στάση τους, μπροστά στην απεργία να πείσουμε ακόμα περισσότερους τίμιους συναδέλφους που μέχρι τώρα τους ακολουθούν, να τους κάνουν στην άκρη. Αυτό θα είναι κέρδος για την τάξη μας. Να χάσουν οι εργοδότες στηρίγματα μέσα σε κάθε χώρο. Να αποκτήσουμε εμείς περισσότερα. (...) Το επίκεντρο της αντιπαράθεσης για μας με αυτούς είναι να αποκαλύψουμε το μεγάλο ψέμα τους. Οτι δηλαδή αυτή η ανάπτυξη είναι προς όφελός μας. Να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους συναδέλφους να μην ακολουθήσουν αυτή τη λογική. Και αυτό θα το μετρήσουμε με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων στην απεργία».

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συνέχεια στη δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην Κω τα παιδιά ζωγράφισαν και συζήτησαν για την ειρήνη
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στην Κω τα παιδιά ζωγράφισαν και συζήτησαν για την ειρήνη
Σε συνέχεια της δραστηριότητας που ξεδιπλώνουν τους τελευταίους μήνες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά» - μια δραστηριότητα που κορυφώθηκε με το πρόσφατο Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη - Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς και Επιτροπές Ειρήνης, οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιούλη Αντιπολεμικά - Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα σε Μυτιλήνη, Κω και Ικαρία.

Στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο, το Εργατικό Φεστιβάλ που οργάνωσε για δεύτερη χρονιά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πήρε φέτος χαρακτήρα Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιπολεμικού Διημέρου. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Το άνοιγμα της πρώτης μέρας έκανε ο Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Τούρκου συναγωνιστή Ozge Atsacan, που λόγω δυσκολιών δεν κατάφερε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η παιδική χορωδία «Animato», που παρουσίασε το μουσικό - θεατρικό έργο «Κόκκινος Γάτος», με αντιφασιστικά - αντιρατσιστικά μηνύματα. Στη σκηνή τους διαδέχθηκαν ο διεθνής πολιτιστικός σύλλογος «Ναντέζντα», ενώ ξεχωριστή πινελιά στη βραδιά έβαλαν τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς.

Προβολές ταινιών περιλαμβάνονταν και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων στην Ικαρία
Προβολές ταινιών περιλαμβάνονταν και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων στην Ικαρία
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια αλλά και σε όλο τον κόσμο, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις να επεκτείνονται, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε τον λαό, τους εργαζόμενους να μην μένουν θεατές στον ίδιο τους τον σφαγιασμό, να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα, να αγωνιστούν για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, για να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή στις επεμβάσεις. Οπως τόνισε, ο λαός έχει πείρα, και όπως με τις κινητοποιήσεις του 1999 έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδίκασε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη ΝΑΤΟική επέμβαση, έτσι και σήμερα ο αγώνας πρέπει να ενταθεί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Ακολούθησε συναυλία με τα «Φώτα Απέναντι» και η βραδιά έκλεισε με τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος ενθουσίασε τον κόσμο, «ταξιδεύοντάς» τον με τη μελωδική του φωνή.

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το χορευτικό «Η Πρόοδος» και ακολούθησε μουσικό - θεατρικό αφιερωμένο στο έργο του Μπ. Μπρεχτ. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τη γη και τη δράση του κινήματος ειρήνης. Ακολούθησε συναυλία από μουσικό σχήμα με εργατικά τραγούδια, ενώ το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο έκλεισε με λαϊκό γλέντι από το σωματείο μουσικών.

Από τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη
Από τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη
Στη διάρκεια του Διημέρου, στο χώρο λειτούργησαν περίπτερα σωματείων, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

Στην Κω

Στην Κω, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, με συνδιοργανωτές τα Σωματεία Ξενοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κω, τη Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τον Σύλλογο Γυναικών Κω (μέλος ΟΓΕ).

Την πρώτη μέρα, μικρά παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη, άκουσαν παραμύθι και συμμετείχαν στην αφήγησή του, στόλισαν τον πλανήτη Γη με τα περιστέρια της ειρήνης που χειροτέχνησαν. Στο χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, που φιλοξένησε την εκδήλωση, λειτούργησε έκθεση βιβλίου με λογοτεχνικά έργα με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συγκέντρωση στο πάρκο Ιπποκράτη, στην οποία έγινε και η ομιλία εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ενώ ακολούθησε αφιέρωμα στο αντιιμπεριαλιστικό τραγούδι.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία το Αντιπολεμικό - Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, που οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ξεκίνησε την πρώτη μέρα με εκδηλώσεις στον Αγ. Πολύκαρπο. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ομιλίες και παρεμβάσεις για το περιεχόμενο και τη σημασία του Διημέρου, για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μεταξύ άλλων με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για τις αιτίες του Προσφυγικού. Προβλήθηκε επίσης το αντιπολεμικό αριστούργημα «Ελα να δεις» του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ε. Κλίμοφ.

Τη δεύτερη μέρα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από τον Χριστό Ραχών, η οποία αφού πέρασε από πολλά χωριά της Ικαρίας κατέληξε στον Αγ. Κήρυκο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον δημοτικό κινηματογράφο προβολή της σοβιετικής αντιπολεμικής ταινίας «Η μπαλάντα του στρατιώτη», του Γρ. Τσουχράι.

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση και στη Λιβαδειά

Εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, Εργατικό Φεστιβάλ με θέμα την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή και στη Λιβαδειά, από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην εκδήλωση, στην οποία την κεντρική ομιλία έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Χαρατσώνονται βαριά για ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων επιτείνονται από την απουσία επαρκών έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους

Eurokinissi

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων επιτείνονται από την απουσία επαρκών έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους
Οι τεράστιες ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή που προκάλεσαν στη διάρκεια της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου η κακοκαιρία και διάφορες φυτικές και ζωικές αρρώστιες, σε συνδυασμό με την χρόνια τακτική του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει κανονικά τους πληγέντες παραγωγούς, ή να τους δίνει μερικά ψίχουλα μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που καταναλώνουν αγροτικά προϊόντα, καθώς η μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής δίνει τροφή στα «κερδοσκοπικά παιχνίδια» των κάθε λογής αετονύχηδων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις που δημιουργούνται στην αγορά, αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τον «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρνείται να καλύψει τη μεγάλη χασούρα των αγροτών, «πατώντας» πάνω στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν αποζημιώνει στο σύνολο των καταστροφών. Κι όλα αυτά όταν οι αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Με πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είπε ότι όποιος αγρότης θέλει ν' αποζημιώνεται και για αίτια που δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετα ασφάλιστρα, αποδεικνύοντας ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να μπει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες των αγροτών, καθώς και να τους σπρώξουν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Μπροστά στην καταστροφική κατάσταση, που δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, άμεση ήταν η αγωνιστική παρέμβαση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Στα 40 μερόνυχτα των μπλόκων του περασμένου χειμώνα, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων ήταν από τα βασικά ζητήματα πάλης των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων. Το αίτημα για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κυριάρχησε και στο δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τους αγρότες να το θέτουν αγωνιστικά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν στα τέλη του Ιούνη στα γραφεία του ΕΛΓΑ σε πόλεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας κ.α.

Ερμαια της κακοκαιρίας και της αρρώστιας

Οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία ξεκίνησαν με το τέλος της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, όταν οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2016 και οι πλημμύρες ποταμών και παραποτάμων, «έπνιξαν» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και πολλά ζώα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πλημμύρισμα του Πηνειού στα Τρίκαλα, τα νερά του οποίου σκέπασαν χωράφια αλλά και σπίτια στα παραπήνεια χωριά - ιδιαίτερα σε Φωτάδα, Βαλομάνδρι, Παραπόταμο - και έπνιξαν εκατοντάδες ζώα.

Με την αρχή του 2017, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, ιδιαίτερα στην δενδροκαλλιέργεια (ελιές, ροδακινιές, βερικοκιές, μηλιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, αχλαδιές, κερασιές, αμυγδαλιές κ.ά.), ενώ ζημιές είχαμε και στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς, λόγω του ψύχους, τα ζώα έβγαζαν πολύ λιγότερο γάλα και πολλά νεογέννητα ψοφούσαν. Για το πώς συμπεριφέρθηκε ο ΕΛΓΑ στους παγετόπληκτους είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις ζημιών των παραγωγών για τον παγετό του περασμένου χειμώνα ξεκίνησαν μόλις προχτές και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Ιούλη!

Μετά τους παγετούς ήρθαν οι χαλαζοπτώσεις - πολλές φορές σε συνδυασμό με σφοδρές ανεμοθύελλες - πλήττοντας δέντρα, κηπευτικά, αμπέλια, αλλά και αροτριαίες καλλιέργειες.

Καταστροφές στην παραγωγή προκάλεσε και η ξηρασία που εμφανίστηκε σε κάποια χρονικά διαστήματα - χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σιτηρά, όπου η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή και σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμφέρει στους παραγωγούς να αλωνίσουν - ενώ ο καύσωνας των τελευταίων ημερών ήρθε να αποτελειώσει ό,τι είχε μείνει όρθιο.

Εκτός από την κακοκαιρία, μεγάλες ζημιές υπήρξαν και από φυτικές και ζωικές αρρώστιες, όπως για παράδειγμα ο δάκος στις ελιές, το πράσινο σκουλήκι που επανεμφανίζεται στο βαμβάκι, ο καταρροϊκός πυρετός στα ζώα κ.ά.

Βαρύ χαράτσωμα στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών

Στο θέμα του ΕΛΓΑ αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή είναι διαχρονικά ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο εκτός των άλλων πλήττει το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών και επιτείνει το ξεκλήρισμα που επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις, η ΚΑΠ της ΕΕ και οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο».

Σε ό,τι αφορά τα χαράτσια που πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ, σημειώνει: «Μέχρι το 2011, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήρωναν στον ΕΛΓΑ το 3% των τιμολογίων τους ως ασφάλιστρα, ένα ποσό που έφτανε περίπου 70 - 75 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο δε κρατικός προϋπολογισμός κάλυπτε τα υπόλοιπα, που κατά έτος έφταναν σύνολο περίπου τα 450 εκατ. ευρώ, χωρίς να καλύπτονται και τότε όλες οι αιτίες και το 100% των ζημιών. Με πρόσχημα τα ελλείμματα του οργανισμού το 2011, άλλαξε προς το χειρότερο από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, με τον οποίο μείωσε δραματικά τις αποζημιώσεις, ενώ υπερδιπλασίασε τα ασφάλιστρα».

Επισημαίνει ότι «για το αγροτικό κίνημα αποκτά προτεραιότητα η πάλη του για εξασφάλιση από το κράτος συνολικής προστασίας και 100% αποζημίωσης της παραγωγής, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και των υποδομών των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων», ενώ υπογραμμίζει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται και από την άμεση και έμμεση φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, ανάμεσά τους και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, συνεπώς δικά μας χρήματα ήταν που επέστρεφαν στους πληγέντες, για να στηρίξουν το χαμένο εισόδημα από τις ζημιές».

Οι συνέπειες του νέου κανονισμού και της αντιαγροτικής πολιτικής

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγράφει τις συνέπειες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ από το 2011, καθώς και της ακολουθούμενης πολιτικής, σημειώνοντας ότι:

-- Υπερδιπλασιάστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, από 70 - 75 εκατ. ευρώ σε 170 - 175 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-- Καμιά κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ούτε καν για την πρόβλεψη του νέου κανονισμού για 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ (περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο).

-- Με αυτό τον τρόπο ο ΕΛΓΑ, που είναι κρατικός οργανισμός, όχι μόνο λειτουργεί πλήρως ανταποδοτικά, αλλά ακόμα χειρότερα, αφού με αυτά τα χρήματα καλύπτονται εκτός από τις αποζημιώσεις και οι πάγιες ανάγκες του ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά έξοδά του, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, τηλέφωνα κ.λπ., αλλά και 30 ακόμη εκατ. ευρώ που πάνε στις «μνημονιακές» υποχρεώσεις του αστικού κράτους. Ετσι, από τα 175 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών, διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ ως ανώτατο ποσό το χρόνο. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό, τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς.

-- Με το νέο κανονισμό οι αγρότες αναγκάζονται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στρέμματα καλλιέργειας, χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν παραγωγή, αν θα την πουλήσουν και σε ποια τιμή, αν θα πληρωθούν από εμπόρους και βιομηχανίες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, και έτσι ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και χωρίς να αποζημιώνονται για τη ζημιά που υπέστησαν.

Στη συνέχεια, αφού επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στην αποζημίωσή τους, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ ότι σε 6 μήνες δίνονται αποζημιώσεις, αφού συνήθως οι καθυστερήσεις αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

«Ο στόχος τους», υπογραμμίζει, «είναι η παράδοση τμήματος ή του συνόλου της ασφάλισης της παραγωγής σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισφορές και θα δίνουν μικρότερες αποζημιώσεις».

Υπογραμμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες», η Πανελλαδική Επιτροπή καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους «να αγωνιστούν για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε, με ευθύνη του κράτους, που θα έχει στην κατοχή του και θα διαθέτει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τις απαραίτητες υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές, ασθένειες και ζωονόσους, αξιοποιώντας την επιστήμη, να εξασφαλίζεται η προστασία της παραγωγής και να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές, δίνοντας βάρος στην πρόληψη».

Αμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικεί:

  • Αμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση, για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
  • Κατάργηση των ΠΣΕΑ (τώρα ΚΟΕ), που αποζημιώνουν με ψίχουλα την παραγωγή και το κεφάλαιο, μετά από 3 και πάνω χρόνια.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιχαλαζικά δίχτυα, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που καλείται να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ