Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να εκτονώσει τις αντιδράσεις προσπαθεί η κυβέρνηση

Με δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίστηκαν οι αγρότες στην Κομοτηνή

Eurokinissi

Με δυνάμεις καταστολής αντιμετωπίστηκαν οι αγρότες στην Κομοτηνή
Με τη χρήση βίας αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους αγρότες που διαδήλωσαν χτες το πρωί στην Κομοτηνή, με αφορμή την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Η επίθεση των ΜΑΤ με χημικά έγινε έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι αγρότες επιχείρησαν να μπουν στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού. Μετά την αρχική άρνηση να τους συναντήσει, οι αγρότες παρέμεναν έξω από το κτίριο μέχρι αργά το απόγευμα.

Τελικά, ο υπουργός ζήτησε «ουσιαστικό διάλογο, χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα». Στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν μαζί του οι αγρότες δήλωσαν ότι προϋπόθεση για διάλογο είναι η απόσυρση των μέτρων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο υπουργός προσπάθησε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι το Φορολογικό θα απασχολήσει τους αγρότες από το 2017 και μετά. Για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάθε περιθώριο για μείωση της επιβάρυνσης των αγροτών. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστούν όρια ακατάσχετου των επιδοτήσεων έναντι χρεών.

Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί, αγρότες από Χαλάστρα, Κύμινα και Μάλγαρα, με μαύρες σημαίες, έκαναν συγκέντρωση μέχρι το απόγευμα στην παραλία, οπότε αναχώρησαν για να στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα. Μπλόκο στήθηκε και στη Χαλκηδόνα. Νωρίτερα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν με τα αλιευτικά τους οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 28 Γενάρη.

Αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί επίσης: Στις Σέρρες (κόμβος Κερδυλλίων - Εγνατία Οδός), στη Δράμα (διασταύρωση Κοκκινογείων), στην Ημαθία (κόμβος Κουλούρας και Νησελίου Αλεξάνδρειας), στο Κιλκίς (είσοδο της πόλης), στην Πέλλα (Μαυροβούνι), στην Κοζάνη (Πολύμυλος).

Η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν αγροτοσυνεταιριστές της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, έστησε χτες το μεσημέρι μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη. Μπλόκα υπάρχουν από χτες και στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου (Κάτω Αχαΐα), όπως και σε Κουρτέσι και Μαραθιά στην Ηλεία. Στη Λακωνία μπλόκο υπάρχει στην Εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς (γέφυρα Ματζαβράκου).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σημείο αναφοράς από σήμερα το Μπλόκο της Νίκαιας

Κορυφώνεται παντού ο πολύμηνος αγώνας που συντονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

Από το Μπλόκο στην Αργολίδα

Eurokinissi

Από το Μπλόκο στην Αργολίδα
Με το στήσιμο ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου, σήμερα μετά το μεσημέρι, στον Κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα και με τα μπλόκα που στήνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνεται και συντονίζεται πανελλαδικά ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Στο Μπλόκο της Νίκαιας, που θ' αποτελέσει «σημείο αναφοράς» στον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, θα φτάσουν τρακτέρ από όλη τη Θεσσαλία, τα οποία εδώ και μέρες είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών.

Τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας θα προσυγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στον Κόμβο της Ιτέας κι από 'κει το κομβόι θα ξεκινήσει για το Μπλόκο. Στους Χαλκιάδες, στις 12.30 μ.μ. θα προσυγκεντρωθούν τα τρακτέρ των Φαρσαλινών αγροτών, τα οποία, μαζί με άλλα που θα ξεκινήσουν από άλλες επαρχίες της Λάρισας, θα κινηθούν προς τον Κόμβο της Νίκαιας. Στα Τρίκαλα, προσυγκεντρώσεις τρακτέρ θα γίνουν στο Μεγαλοχώρι και στη Φαρκαδόνα. Αγρότες της Μαγνησίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στον Κόμβο του Αερινού. Την ώρα που θα κινούνται τα τρακτέρ, η κίνηση οχημάτων, λεωφορείων και φορτηγών θα γίνεται από παρακαμπτηρίους.

Ανάλογα κλιμακώνεται η δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όλη τη χώρα. Μαζικό συλλαλητήριο στην Καβάλα έκαναν χτες οι αγρότες και οι αλιείς της περιοχής, μαζί με εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαίους, ύστερα από κάλεσμα της Ενωσης Αγροτών Γιαλοχωρίων και του Αλιευτικού Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Παγγαίου. Αφορμή στάθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην πόλη, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην Κομοτηνή. Με ανακοίνωση, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ και χτες δυνάμωσε με τη συμμετοχή νέων αγροτών το Μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, που συντονίζεται με την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων. Αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας επισκέφτηκε χτες το Μπλόκο. Στην Πέλλα, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στον Κόμβο Γυψοχωρίου, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ και το Μπλόκο ενισχύεται διαρκώς. Από σήμερα οι αγρότες θα ξεκινήσουν προειδοποιητικούς αποκλεισμούς.

Στον Εβρο, σήμερα Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε τρία μπλόκα, στη Γέφυρα των Καστανιών, στον Κόμβο Σουφλίου και απέναντι από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Αλεξανδρούπολης - Τραϊανούπολης. Στην Κοζάνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, στον Κόμβο Αγίας Κυριακής.

Στον Κόμβο της Εθνικής Οδού στο ύψος της Ανθήλης παρέταξαν, παρά το κρύο και τη χιονόπτωση, τα τρακτέρ τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, αλιείς και αγρότες που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Φθιώτιδας. Στην Πελοπόννησο, το πρώτο αγροτικό Μπλόκο έχει ήδη στηθεί από την περασμένη Παρασκευή στην Αργολίδα, στη Δαλαμανάρα, στην Εθνική Οδό Αργους - Ναυπλίου. Παράλληλα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών παρατάσσουν τα αγροτικά τους μηχανήματα και τρακτέρ στην πλατεία της Μεσσήνης.

Στη Σπάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας έκανε χτες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες της Λήμνου, με προσυγκέντρωση στον Κόμβο Λιβαδοχωρίου και πορεία με τρακτέρ στο λιμάνι της Μύρινας. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να βγουν τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό Αγρινίου - Αντίρριου, κοντά στην Ερμίτσα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο «Φόρο» η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας. Στην Κρήτη, τέλος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων Ηρακλείου, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., διαμαρτυρία στον ΟΓΑ. Καλούν επίσης σε συμμετοχή στο παν-χανιώτικο συλλαλητήριο που γίνεται την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Ρεπορτάζ από την προετοιμασία των συλλαλητηρίων στις 23 Γενάρη και της απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

-- Ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ.

-- Οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν με μπλόκα σε όλη τη χώρα.

-- Αναδρομή στην ιστορία της «Σόφτεξ»: Τα εργοστάσια ανοιγοκλείνουν με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Στηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας

Τη στήριξή της στις χτεσινές πολύμορφες κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και επιστημόνων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, ενάντια στο έγκλημα του Ασφαλιστικού, προσέφερε η δημοτική Αρχή της Πάτρας. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα συμμετέχει μαζί με όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς, διαμερισματικούς και τοπικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πανεργατικό συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ - Σωματεία Εργαζομένων και Συνταξιούχων, οι Οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων το Σάββατο 23 Γενάρη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Επίσης, τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής Πάτρας στους αγρότες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Γ' ΔΟΥ, εξέφρασε χτες ο αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου, Διονύσης Πλέσσας.

Περιοδείες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με το σύνθημα «Ξεσηκωμός. Να μην περάσει το έγκλημα κυβέρνησης - κεφαλαίου στην Κοινωνική Ασφάλιση», η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές.

  • Σήμερα Πέμπτη 21 Γενάρη

-- Στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, με ομιλητή τον Γιώργο Κρητικό, μέλος της ΕΠ.

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.

-- Στις 11 π.μ. στον ΟΣΕ (κεντρική διοίκηση), με ομιλήτρια την Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.

-- Στις 12 μ. στο Δημαρχείο Περάματος, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στα ΕΛΤΑ Αγίου Δημητρίου, με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ.

  • Παρασκευή 22 Γενάρη

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην Ανθούσα, με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στο πολυκατάστημα PRAKTIKER στον Ταύρο, με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., περιοδεία στους εργάτες του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός παντού!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, της νεολαίας, που σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, η οποία ολοκληρώνει το έγκλημα, βάζοντας ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Τα νέα μέτρα, όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που ήδη εφαρμόζονται από τα παλιά και νέα μνημόνια, θα φορτωθούν ξανά στις πλάτες του λαού, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο όχι απλά μένει στο απυρόβλητο, αλλά θα ωφεληθεί πολλαπλά από αυτήν την πολιτική, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να αντιπαρατεθούν με τον αυταρχισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, αλλά κι εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν τη συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για ένα δήθεν "καλύτερο σχέδιο", χωρίς να αμφισβητούν τον πυρήνα των αντιλαϊκών επιλογών. Να εμπλουτίσουν τις μορφές πάλης και να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, τη συμμαχία, μεταξύ όλων των κλάδων, των λαϊκών στρωμάτων σ' όλη τη χώρα, που πλήττονται από αυτήν την πολιτική.

Ο δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί ο νέος οδοστρωτήρας σε βάρος του λαού και για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι ένας: Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός παντού!».

Νέα διαμαρτυρία από τους επιστημονικούς φορείς

Σε σύσκεψη που έγινε χτες στο ΤΕΕ, παρενέβη εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Νέα συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, οι μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί).

Κάλεσμα συμμετοχής στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, στις 11 π.μ., στη γωνία Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου, απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή, αντιδρώντας στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί τους δικηγόρους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα, σε συντονισμό με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Καταγγέλλει επίσης το «βρώμικο ρόλο» της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία μία μόλις μέρα μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, συμφώνησε μαζί με επιμελητήρια σε σχέδιο προτάσεων προς την κυβέρνηση, με τις οποίες δέχονται ως βάση για συζήτηση το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό έκτρωμα και προτείνουν επιμέρους αλλαγές.

«Η ηγεσία της Ολομέλειας έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, την αποστροφή της στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την περιφρόνησή της απέναντι στο μαχητικό συλλαλητήριο, που δεν είχε αίτημα το φτιασίδωμα του εκτρώματος αλλά την απόσυρσή του!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Σύσκεψη στο ΤΕΕ

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε για το Ασφαλιστικό στα γραφεία του ΤΕΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και ολοκληρώνει την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Επίσης, ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας των επιστημονικών φορέων που είχαν διαχρονικά αποδεχθεί τη λογική της ανταποδοτικότητας και της ατομικής ευθύνης, είτε μέσω της δημιουργίας επαγγελματικών Ταμείων, όπως το ΟΕΕ ή το ΤΕΕ, που είχε επενδύσει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα Αττικής και είχε επιβάλει το διπλασιασμό των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ.

«Το ζητούμενο δεν είναι τα παζάρια για το ύψος των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε βελτιώνεται. Σήμερα απαιτείται η απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και η κλιμάκωση της πάλης για τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσια και καθολικής Ασφάλισης», σημείωσε.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των φορέων περιόρισαν την κριτική τους στο ύψος των εισφορών, δηλώνοντας πρόθυμοι για συζήτηση με την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της αναπροσαρμογής των ποσοστών και της ανάγκης διατήρησης του ταμείου των Επιστημόνων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, αποδεχόμενοι τη λογική της ανταποδοτικότητας και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος περιόρισαν την κριτική τους σε επιμέρους ζητήματα.

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα το μεσημέρι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σωματεία εκπαιδευτικών συγκεντρώνονται στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας, ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας (12 - 2 μ.μ. και 2 - 4 μ.μ.).

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και των Μεσογείων.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
  • Πλατεία Μοναστηρακίου (στις 10 π.μ.): Τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας.
Τα συλλαλητήρια

Συλλαλητήρια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ θα γίνουν:

  • Το Σάββατο 23 Γενάρη

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., ΙΚΑ Αριστοτέλους

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αρτα, 11.30 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Βέροια, 11.30 π.μ., Ιπποκράτους

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 11.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 11 π.μ., Νομαρχία

Ηράκλειο, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 6 μ.μ., στο μπλόκο των αγροτών στη Δαλαμανάρα

Ξάνθη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 6.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού

  • Την Παρασκευή 22 Γενάρη

Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 6.30 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Εδεσσα, 6.30 μ.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ηγουμενίτσα, 6 μ.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Κέρκυρα, 6 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 6 μ.μ., πλατεία Αγοράς

  • Τη Δευτέρα 25 Γενάρη

Λαύριο, 6 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Στο πόδι» κάθε μέρα για τα συλλαλητήρια και την απεργία

Στο κέντρο των κινητοποιήσεων βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, που χτες πολιορκήθηκε από υγειονομικούς και εμποροϋπαλλήλους

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν απέπλευσε χτες κανένα καράβι
Από το λιμάνι του Πειραιά δεν απέπλευσε χτες κανένα καράβι
Συνεχίστηκε και χτες η πολύμορφη δράση εργατικών σωματείων και φορέων του κινήματος ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν με νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους κλάδους της Βιομηχανίας, εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μισθωτοί και αυτοπασχολούμενοι επιστήμονες.

Παράλληλα, κορυφώνεται στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές η προετοιμασία για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ (Αθήνα, 11 π.μ. Ομόνοια, Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. ΙΚΑ Αριστοτέλους, Πειραιάς, 11 π.μ. πλατεία Καραϊσκάκη), όπως και για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

Το νέο κύκλο των απεργιακών κινητοποιήσεων άνοιξαν χτες οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, ενώ ώθηση στις οργανωμένες λαϊκές αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό αναμένεται να δοθεί και από τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προετοιμάζει πυρετωδώς τα μπλόκα της.

Απεργούν και σήμερα οι ναυτεργάτες

Με καθολική συμμετοχή σε όλα τα λιμάνια και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με προσυγκέντρωση χτες τα χαράματα στο λιμάνι του Πειραιά, περιφρούρησαν την απεργία και συζήτησαν με τα πληρώματα. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική της ΠΝΟ, για να αποφασίσει την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα.

Διαδήλωση των υγειονομικών

Η κινητοποίηση των υγειονομικών
Η κινητοποίηση των υγειονομικών
«Με αίμα έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» φώναξαν χτες το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, υγειονομικοί, άτομα με αναπηρία, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Ευαγγελισμός», Παίδων Πεντέλης, ΚΑΤ, «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί, «Αλεξάνδρας», στην Ιδιωτική Υγεία, στο Κέντρο Προστασίας Βρεφών «Μητέρα». Επίσης καλούσαν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, η ΕΙΝΑΠ, ο ΙΣΑ, το ΣΕΜΙΣΕΑ, η ΣΕΑΑΝ.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σημείωσε πως στόχος και του τελευταίου σχεδίου για το Ασφαλιστικό είναι η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος να απαλλαγούν από την ευθύνη και το κόστος της Ασφάλισης. Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, αναφέρθηκε στην άθλια προπαγάνδα ότι οι εργαζόμενοι ζουν περισσότερο, άρα ...κοστίζουν περισσότερο.

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», τόνισε πως το σημερινό σχέδιο συμπυκνώνει τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και επιχειρεί να ξεμπερδέψει με ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κριτική στις ηγεσίες του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, που στη λογική του συντεχνιασμού ζητούν να εξαιρεθούν από το νέο Ασφαλιστικό οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, άσκησε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ - εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ, λέγοντας πως οι προοδευτικοί επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα συμπορευτούν με το λαϊκό κίνημα.

Οι εμποροϋπάλληλοι στο υπουργείο Εργασίας
Οι εμποροϋπάλληλοι στο υπουργείο Εργασίας
Ο Γιάννης Παπαλέτσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ΠΕΔΥ, είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει διαχρονική επίθεση σε Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση, με στόχο τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση. Η Αλεξάνδρα Βρακά, εκ μέρους του Σωματείου νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου και στην απεργία.

Ο Σωτήρης Καλιαπάκος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Γιατρών στα ιδιωτικά νοσοκομεία Αθήνας - Πειραιά, διαφοροποιήθηκε από τις ηγεσίες των επιστημονικών φορέων που εμφανίζονται ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς με την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιάννης Καλιάτσος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

Οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν στο υπουργείο Εργασίας υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των «πενταμηνίτων» με αφορμή και το θάνατο εργαζόμενου στο Δήμο Μεγάρων, λέγοντας πως και στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εργαζόμενοι μέσω «πεντάμηνων» προγραμμάτων.

Κινητοποίηση από τους εμποροϋπαλλήλους

Εξω από το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν επίσης χτες το απόγευμα εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Πόλεμο στον πόλεμο. Για Ασφαλιστικό, μισθούς, φόρους και Εργασιακό», έγραφε το πανό του Συλλόγου, ενώ η πρόεδρος, Ντίνα Γκογκάκη, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, χτυπιέται βαριά η λαϊκή οικογένεια.

Είναι ζήτημα ταξικών συμφερόντων, τόνισε, είναι ζήτημα αν θα δεχτούμε τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης ή θα παλέψουμε στο δρόμο της ανατροπής του. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Νίκος Τζώρτζης.

Σήμερα τα Συνδικάτα της Βιομηχανίας

Τέλος, σήμερα Πέμπτη, κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής από τους χώρους της Βιομηχανίας και συγκεκριμένα από τα Τρόφιμα - Ποτά, το Μέταλλο, την Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, την Ενέργεια, τον Τύπο - Χαρτί, τη Χημική Βιομηχανία, το Φάρμακο και άλλα, οργανώνουν μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, στις 6 μ.μ.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

-- Στάση εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της Γενικής Κλινικής «Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη, απαιτώντας δεδουλευμένα εφτά μηνών. Στο πλευρό τους ήταν το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

-- Να υπογράψουν νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ, με μείωση αποδοχών 20% - 30% και 72 μέρες το χρόνο εκ περιτροπής εργασία, ζητάει από τους 200 εργαζόμενους η εταιρεία «Conti Tech IMAΣ ΑΕ», του ομίλου «Continental», στο Βόλο. Το σωματείο έχει απαντήσει αρνητικά στο τελεσίγραφο της εταιρείας, η οποία επιπλέον σχεδιάζει να προσλάβει νέους εργαζόμενους με τον βασικό μισθό και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης 60 εργαζομένων. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου.

-- Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΣΚΟΤ ΑΕ» στη Μάνδρα Αττικής. Χτες τα ξημερώματα, η εργοδοσία με ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησε να βάλει τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό και διευθυντικά στελέχη μέσα στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό τους σωματείο συνεχίζουν με επ' αόριστον επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις, κόντρα στην καταστολή, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους και την εξόφληση των δεδουλευμένων του Δεκέμβρη που τους οφείλονται. Στο πλευρό τους έχουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής.

-- Μέχρι και 18 μήνες απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής «Νέο Αθήναιον» στο Παγκράτι και το περασμένο Σάββατο έκαναν μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας παρέμβαση προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Ακόμη σχεδιάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία και στο υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους και προσπαθώντας να θολώσει τις πολιτικές ευθύνες, εξέδωσε την περασμένη βδομάδα καταγγελία προς την κλινική!

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει ότι με αφορμή το κλείσιμο της «Σόφτεξ», «η κυβέρνηση μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της αστικής τάξης, προσπαθούν να κρύψουν την αιτία. Ολοι τους κρύβουν ότι η "Σόφτεξ", όπως και όλες οι άλλες επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορους κλάδους της Βιομηχανίας, ή άλλες που απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, ή άλλες που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα του συστήματος που όλοι τους υπηρετούν και στηρίζουν, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της κερδοφορίας, της "επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την κρίση". Είναι αποτέλεσμα του αδιέξοδου φαύλου κύκλου του καπιταλισμού και δεν αλλάζει παρά μόνο με την ανατροπή του».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι το παράδειγμα της «Σόφτεξ» «βοηθάει να κατανοηθεί ότι στον καπιταλισμό οι επιχειρήσεις είτε είναι κρατικές, είτε "ημικρατικές", είτε ανήκουν σε κάποιο βιομήχανο, πάντα λειτουργούν υπέρ της αστικής τάξης και σε βάρος της εργατικής τάξης. Οτι σε κάθε περίπτωση τα θύματα είναι πάντα οι εργάτες, αυτοί πληρώνουν με απολύσεις, με χειρότερους μισθούς και συνθήκες την κρίση, την ανάπτυξη, την "εξυγίανση" και το κλείσιμο με οποιαδήποτε μορφή γίνεται.

Δείχνει ότι κανένας εργάτης δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος επειδή σήμερα η επιχείρηση που δουλεύει έχει δουλειά, βγάζει κέρδη, επειδή σήμερα αμείβεται καλύτερα από τους άλλους, γιατί ο καπιταλισμός έχει τους δικούς του αντικειμενικούς νόμους, σήμερα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται μόνιμο και δεδομένο.

Μας βοηθάει όλους στο να βγάλουμε σωστά πολιτικά συμπεράσματα, στο να δούμε πού βρίσκεται η πραγματική διέξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο του καπιταλισμού, το πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Οτι η διέξοδος βρίσκεται σε αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, στην ανατροπή του καπιταλισμού, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Ανανέωσαν το πρόγραμμα δράσης

Νέα Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της «Softex», την ώρα που ανακοινωνόταν ότι η εταιρεία διακόπτει τη συνεργασία με τον εργολάβο, από τον οποίο απασχολεί 17 εργαζόμενους στο τμήμα που δεν καταστράφηκε από τη φωτιά. Η ανακοίνωση αυτή στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με την απόλυσή τους. Γι' αυτό αμέσως μετά τη συνέλευση, έγινε διαμαρτυρία στα γραφεία του εργολάβου και της «Softex», διαμηνύοντας ότι κανείς δεν θα υπογράψει την απόλυσή του. Στη συνέλευση πάρθηκε, επίσης, απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση των συνδικάτων της βιομηχανίας στο υπουργείο Εργασίας, στο μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στην απεργία στις 4 Φλεβάρη. Τέλος, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και το επιχειρησιακό σωματείο ζητούν έκτακτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ενημέρωση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει, ώστε να εμποδίσει τις απολύσεις, όπως διατείνεται σε ανακοινώσεις του.

ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ «SOFTEX»
Το κέρδος του καπιταλιστή ανοίγει και κλείνει εργοστάσια

Μια αποκαλυπτική αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης, που ανακοινώθηκε ότι παύει τη λειτουργία της στην Ελλάδα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά την ανακοίνωση του λουκέτου

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά την ανακοίνωση του λουκέτου
Στις αρχές της βδομάδας, η εργοδοσία της «Softex» («Σόφτεξ») ανακοίνωσε και επίσημα στους 130 εργαζόμενους ότι κλείνει οριστικά το εργοστάσιο στο Βοτανικό, ύστερα από σχεδόν 80 χρόνια λειτουργίας. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλη η καταστροφή τμήματος του εργοστασίου από πυρκαγιά, η οποία αξιοποιήθηκε τελικά από την εργοδοσία ως αφορμή για να επισπεύσει τα σχέδια για λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης, αγωνίζονται για να μη χάσουν τη δουλειά τους, για να μη μείνουν δεκάδες οικογένειες χωρίς μεροκάματο. Οργανωτής αυτού του αγώνα είναι το επιχειρησιακό σωματείο και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της υπόθεσης, η ιστορία της «Σόφτεξ» είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο που το κράτος παρεμβαίνει διαχρονικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή και όχι βέβαια τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πέρα από τη διαρκή συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων, έχει στο DNA της το άνοιγμα και το κλείσιμο εργοστασίων, ανάλογα με το κατά πόσο αυτά αποδίδουν ή όχι το προσδοκώμενο κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε σε φάση ανάπτυξης και πολύ περισσότερο στη φάση της κρίσης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης εγγυάται κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους και το λαό. Αντίθετα, επιτίθεται με λύσσα για να αφαιρέσει ακόμα και αυτά που κατακτήθηκαν σε προηγούμενες εποχές.

Η ένταξη στις «προβληματικές»

Η «Σόφτεξ» ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό το 1937, με την επωνυμία «Αθηναϊκή Χαρτοποιία - Γ. Γιαννουλάτος, Κ. Κεφάλας και Σία ΟΕ», ως μία μικρή μονάδα παραγωγής χαρτιού περιτύλιξης. Το 1957 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, είχε εννέα κύριες μηχανές και παρήγε κάθε είδους χαρτί (και χαρτί εκτύπωσης).

Το 1973 άρχισε η δημιουργία του εργοστασιακού συγκροτήματος στη Δράμα, όπου παράγονταν μηχανικός πολτός, χαρτιά γραφής και εκτύπωσης, μοριοσανίδες, πριστή ξυλεία και θειικό αργίλιο. Το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, η εταιρεία ίδρυσε νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού «tissue» (χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας κ.λπ.) στη Ν. Πέραμο Αττικής, όπου παράγονταν όλα της τα προϊόντα.

Από τους 88 εργάτες που απασχολούσε το 1945, έφτασε τους 1.030 το 1969 και τους 2.450 εργάτες το 1996. Το 1950 παρήγαγε 1.250 τόνους χαρτιού, 59.000 το 1972, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του '90 να παράγει 150.000 τόνους χαρτιού και 45.000 τόνους θερμομηχανικού πολτού.

Μέχρι τη δεκαετία του '80, η εταιρεία εμφανίζεται να κατέχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέκτησε με την αφειδώλευτη συνδρομή του κράτους, μέσω ενός γενναίου προγράμματος δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των οφειλών της.

Τελικά, το Μάρτη του 1984, με συσσωρευμένα χρέη ύψους 17 δισ. δραχμών, η επιχείρηση πέρασε στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), που έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να «κοινωνικοποιήσει» τα χρέη των λεγόμενων «προβληματικών» και αφού τις «εξυγιάνει» με λεφτά του λαού, να τις επιστρέψει κερδοφόρες στο κεφάλαιο.

Την περίοδο εκείνη, το 64% των μετοχών της εταιρείας πέρασε στον ΟΑΕ και το 34% στην Εθνική Τράπεζα. Παρά τα χρέη, οι παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης παρέμεναν μεγάλες, όπως και η θέση της στην αγορά. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ήταν ότι αποτελούσε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα και διέθετε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάση στη Δράμα, απ' τα οποία κάλυπτε το 30% των αναγκών της σε χαρτόμαζα.

Ετσι, η «Σόφτεξ» μέχρι το 1990 κατείχε το 70% της εγχώριας αγοράς και το 90% των εξαγωγών. Υπήρξε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παρήγε χαρτί για την έκδοση βιβλίων και ο μοναδικός προμηθευτής του Οργανισμού Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων.

Η ιδιωτικοποίηση

Το Σεπτέμβρη του 1996, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφαση να ιδιωτικοποιήσει ξανά τη «Σόφτεξ». Είχε προηγηθεί μια κατακόρυφη μείωση του προσωπικού, για να γίνει η εταιρεία πιο ανταγωνιστική και άρα πιο θελκτική στους υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές.

Ενδεικτικά, την άνοιξη του 1999, πριν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, το προσωπικό έφτανε τα 1.275 άτομα, από 2.450 το Δεκέμβρη του 1996! Δηλαδή, ακόμα και την περίοδο που η «Σόφτεξ» βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κράτους, η επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους συνεχιζόταν αμείωτη. Τελικά, η επιχείρηση πωλήθηκε σε μια κοινοπραξία εταιρειών, αποτελούμενη από τις «Lochridge», «Goldman Sachs» και «Bolton Group», με την ιταλική πολυεθνική «Bolton» να αποκτά το 2002 τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, μέχρι και σήμερα.

Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς περιγράφει η «Lochridge» την εμπλοκή της στην εξαγορά της «Σόφτεξ»: «Ηταν η πιο ελκυστική από τις υποψήφιες προς ιδιωτικοποίηση εταιρείες (...) Ηταν η πιο επιτυχημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού όταν εθνικοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (...) Η αξιολόγησή της έδειξε ότι είχε τεράστια ποσότητα λανθάνουσας αξίας (...) Οι μάρκες των προϊόντων της είχαν εξαιρετικά ισχυρή αξία. Επιπλέον, η εταιρεία κατείχε πολύτιμη ακίνητη περιουσία, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός για τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της».

Γι' αυτή καθαυτή την ιδιωτικοποίηση, σημείωνε: «Η συμφωνία - ορόσημο, που αποτιμάται σε 150 εκατομμύρια δολάρια, ήταν η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα». Για το κλείσιμο της συμφωνίας, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση «υπέβαλε την επιχείρηση σε μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των εργαζομένων» και ότι παρείχε εγγυήσεις κάλυψης για προϋπάρχοντα χρέη.

Η ιδιωτικοποίηση της «Σόφτεξ» σηματοδότησε νέα ένταση της επιθετικότητας σε βάρος των εργαζομένων. Συνολικά, την πενταετία 1997-2003 απολύθηκαν περίπου 2.000 εργάτες. Τρεις παραγωγικές μονάδες και 22 παραρτήματα σε αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις έκλεισαν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης για να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό.

Τελικά, το εργοστάσιο έφτασε να έχει μόλις 197 εργαζόμενους το 2005 και μόλις 130 λίγο πριν η εργοδοσία ανακοινώσει το κλείσιμό της, ενώ κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η εταιρεία σχεδιάζει τη μεταφορά της στη Βουλγαρία...Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ