Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ζητήματα διαπάλης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα μπροστά και στη μάχη των φοιτητικών εκλογών στις 13 Μάη

Η διαπάλη μέσα στο φοιτητικό κίνημα είναι πρώτ' απ' όλα διαπάλη για το περιεχόμενο της πάλης του, ανάμεσα στις δυο γραμμές που συγκρούονται στο εσωτερικό του. Αφορά την πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δυναμώνει ο πόλος ρήξης με την αστική στρατηγική, περισσότεροι νέοι να έρχονται σε επαφή με τη στρατηγική του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, να υπάρχει αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία στο σύνολό της και σε όλες τις πτυχές της μέσα στο περιεχόμενο των σπουδών.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτά τα ζητήματα της διαπάλης να διαπεράσουν τη δράση μας και στο φοιτητικό κίνημα, όσο κι αν δυσκολεύει η υπαρκτή άσχημη κατάσταση των φοιτητικών συλλόγων, της οργάνωσης και συμμετοχής των φοιτητών. Αρκετές φορές κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πλευρές της παρέμβασης της αστικής ιδεολογίας μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο σπουδών, τη δομή και διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, ζητήματα των αντιδραστικών εξελίξεων σε διάφορους κλάδους που επιδρούν στο τι διδάσκεται τελικά στα πανεπιστήμια, δεν εντάσσονται στην ημερήσια διάταξη των γενικών συνελεύσεων και συλλογικών διαδικασιών.

Μένει έτσι λειψή η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, πολύ περισσότερο μπροστά στην πλειοψηφία των φοιτητών που, και λόγω έλλειψης πείρας, καταλήγουν τελικά σε συμπεράσματα του τύπου «στις γενικές συνελεύσεις γίνονται μόνο κοκορομαχίες παρατάξεων», «γιατί να συμμετέχω αφού δε συζητιούνται ζητήματα της Σχολής» κλπ.

Θέλουν κίνημα - υπερασπιστή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Φυσικά, στις λογικές αυτές έχει συμβάλει η παρέμβαση τόσο της αστικής προπαγάνδας όσο και του οπορτουνισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια και με οξύτητα μετά από τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, όπου πρωτοεμφανίστηκε το αποκαλούμενο «κίνημα των ανοιχτών Σχολών». Εκεί, με την ανοιχτή παρότρυνση μερίδας πανεπιστημιακών καθηγητών, αναπτύχθηκε, μέσω και του διαδικτύου, μια συντονισμένη παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, που στην ουσία στόχευε να υλοποιήσει το «όραμα» της Διαμαντοπούλου και γενικότερα της άρχουσας τάξης. Να διαμορφώσει ένα τμήμα του φοιτητικού κινήματος που θα είναι στην πράξη υπερασπιστής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ, αλλά θα είναι αξιοποιήσιμο και σε γενικότερες κοινωνικές εξελίξεις, φέροντας το χαρακτηριστικό της νεολαίας, παρεμβαίνοντας ιδεολογικά - πολιτικά ιδιαίτερα στις νεανικές συνειδήσεις.


Βέβαια, η κίνηση αυτή, επενδυμένη με το μανδύα του «ανεξάρτητου», πάτησε πάνω σε τυχοδιωκτικές λογικές του οπορτουνισμού μέσα στις Σχολές, οι οποίες καλούσαν σε άμαζες τελικά κινητοποιήσεις διαρκείας, σε καταλήψεις με τους φοιτητές απόντες, σε μια αποθέωση της μορφής της κατάληψης και συνειδητή υποτίμηση της οργάνωσης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Η προσπάθεια παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα και στα χαρακτηριστικά του έγινε και νομοθετικά, με το νόμο - πλαίσιο, ο οποίος επιχείρησε να επιβάλει τα ενιαία ψηφοδέλτια στις φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα διοικητικά όργανα των Σχολών. Παρόλη την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος - προϊόν μιας πολύχρονης διαδικασίας απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών και εκφυλισμού από τις παρατάξεις των αστικών κομμάτων σε σύμπλευση με τον οπορτουνισμό - η εφαρμογή των ενιαίων ψηφοδελτίων θα σηματοδοτούσε πολύ αρνητική στροφή. Σωστά οι φοιτητές αντέδρασαν, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις του ΜΑΣ, σε αυτά τα χαρακτηριστικά ενός σάπιου συνδικαλισμού, όπως είναι τα ενιαία ψηφοδέλτια και η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άλλωστε, και το περιβόητο πολυνομοσχέδιο για τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που τελικά δεν κατατέθηκε στην αρχική του μορφή (περιελάμβανε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, την άρση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας), καμιά από τις παραπάνω πλευρές δεν παίρνονται πίσω. Φαίνεται πως οι γενικότεροι σχεδιασμοί της άρχουσας τάξης για το φοιτητικό κίνημα δεν ανατρέπονται σε καμιά περίπτωση, προχωρούν, έστω και με μικρές δόσεις «δημοκρατίας», που και σε αυτές η συγκυβέρνηση αναδιπλώθηκε...

Ακρως αντιδραστικό το «έξω τα κόμματα - παρατάξεις από τις σχολές»

Στο επόμενο διάστημα πρέπει οι δυνάμεις μας να προετοιμαστούν να απαντάμε καλύτερα στο αντιδραστικό στην ουσία του αίτημα περί «ακηδεμόνευτου κινήματος», που δήθεν παλεύει για το κοινό καλό των φοιτητών, στο «έξω οι παρατάξεις από τις Σχολές», που επιδιώκει να πετάξει έξω από τα αμφιθέατρα την ταξική θεώρηση των πραγμάτων, να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών, την προσέγγιση από μέρους τους του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Είναι ζήτημα επίσης προς κατάκτηση να μετρηθούμε με αντιλήψεις που καλλιεργούνται μέσω των αποκαλούμενων «μέσων κοινωνικής δικτύωσης», που στο φοιτητόκοσμο, λόγω και της ενασχόλησης και της πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μέσα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Αυτές έχουν να κάνουν στην ουσία τους με το χτύπημα του οργανωμένου και προσανατολισμένου κινήματος, λοιδορώντας την αναγκαιότητα συμπόρευσης με το εργατικό, λαϊκό κίνημα. Να αποκαλύψουμε την επίφαση της «δημοκρατίας» και της «ελεύθερης έκφρασης» που κρύβει την προσπάθεια των μηχανισμών του καπιταλιστικού συστήματος για απομόνωση των ριζοσπαστικών ιδεών, των κομμουνιστών. Πρόκειται για μια έκφραση του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, την οποία έχει αξιοποιήσει ιδιαίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε άλλωστε την ενορχηστρωμένη προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης ήδη από τις πρώτες μέρες της, μέσω Facebook και παρόμοιων μέσων, που επιδίωκε να εμφανιστεί ως «αυθόρμητη κινηματική έκφραση συναίσθησης της εθνικής ευθύνης». Πρόκειται για ιδιαίτερα επεξεργασμένη και αποτελεσματική, όπως φαίνεται, μορφή ενσωμάτωσης ιδιαίτερα των νεότερων και άπειρων συνδικαλιστικά, κοινωνικά, ατόμων.

Η ανάδειξη της αναγκαιότητας της οργάνωσης της πάλης, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι υπολειτουργούν, τα Διοικητικά Συμβούλια είναι στην πραγματικότητα φαντάσματα ή σφραγίδες, συναντά αντικειμενικά πολλά εμπόδια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένας νέος κόσμος που θέλει να δράσει συλλογικά, στρέφεται προς τέτοιες μορφές τύπου Facebook, που είναι χειραγωγήσιμες από το αστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα διαπαιδαγωγούν το νέο άνθρωπο να υποτιμά την αξία και την ανάγκη της συλλογικής συζήτησης και δράσης, της συλλογικής οργάνωσης, να απέχει, έως και να εχθρεύεται την ταξική διαπάλη, να εξιδανικεύει το αυθόρμητο και να «σνομπάρει», να αντιμετωπίζει ελιτίστικα τελικά, τους ταξικά οργανωμένους αγώνες.

Σημαντικό να υπάρχουν Σύλλογοι που αντιστέκονται και μπαίνουν οργανωμένα στους αγώνες

Την κατάσταση αυτή την συναντάμε καθημερινά στις Σχολές, αν και μετριάζεται σε φάσεις όξυνσης ενός προβλήματος, όπου το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης μπαίνει αντικειμενικά στο προσκήνιο. Για το ξεπέρασμα αυτών των αντιλήψεων στους φοιτητές, είναι αναγκαία και από εμάς η πιο προσανατολισμένη δουλειά στους φοιτητικούς Συλλόγους, στη λειτουργία και στο χαρακτήρα τους ως οργάνων του φοιτητικού κινήματος. Η ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε δεύτερη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, η αυτοδυναμία και η πρωτιά σε αρκετούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα, έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την υπεροχή συλλογικών οργάνων όπου ο εκλογικός συσχετισμός είναι υπέρ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, υπέρ των δυνάμεων δηλαδή με αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ειδικά στους φοιτητές, με την πολύ λειψή κοινωνική πείρα, το να υπάρχουν παραδείγματα συλλόγων που αντιστέκονται στη λαίλαπα της επίθεσης, που παράλληλα αναπτύσσουν πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, που μπαίνουν οργανωμένα στους αγώνες με μπροστάρηδες τους αντιπροσώπους που έχουν εκλέξει, παίζει μεγάλο ρόλο.

Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί μια πολύτιμη πείρα, κυρίως στην Αττική, από την ίδρυση νέων Συλλόγων εκεί που ο εκφυλισμός του φοιτητικού κινήματος είχε διαλύσει τελείως τις συλλογικές διαδικασίες, καθώς και από Συλλόγους που οι δυνάμεις του ΜΑΣ είναι πρώτη δύναμη τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να καταλήξουμε ότι δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο πράγμα η ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, ακόμα κι εκεί που ο εκλογικός συσχετισμός είναι με το μέρος μας. Η από χρόνια διάλυση των συνελεύσεων, η κοινωνική απειρία των φοιτητών, ακόμα η απουσία συγκεκριμένης οργανωτικής δομής του μαθητικού κινήματος, η συνείδηση της επιχειρηματικότητας που καλλιεργείται συστηματικά στα αμφιθέατρα, αλλά και οι δυσκολίες που έχουν οι φοιτητές να σπουδάσουν, το γεγονός ότι ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται, δυσκολεύουν αντικειμενικά την παρέμβασή μας ακόμα και σε αυτούς τους Συλλόγους. Παρόλ' αυτά, μετράμε σήμερα μια σειρά Συλλόγων που συσπειρώνονται σταθερά στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, κινητοποιούνται για τα ζητήματα της Σχολής, αλλά και στο πλευρό του εργατικού, λαϊκού κινήματος στα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού, στις κινητοποιήσεις των κλάδων.

Η αναγέννηση των δομών του φοιτητικού κινήματος πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές στις 13 Μάη

Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει οι δυνάμεις μας να επιμείνουν στη δουλειά με τις επιτροπές ετών και τις Επιτροπές Αγώνα. Αντιλαμβανόμενοι ταυτόχρονα τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανάμεσά τους, που έχουν να κάνουν με το τι εκφράζει κάθε επιτροπή, τι κόσμο και σε ποια βάση συσπειρώνει, στοιχείο που καθορίζει το πώς πρέπει να δουλεύεται μέσα σε αυτές η γραμμή μας. Οι επιτροπές ετών, για παράδειγμα, είναι κομμάτι της δομής του φοιτητικού κινήματος, εκφράζονται μέσα σε αυτές και άλλες δυνάμεις, που μπορεί να έχουν υπέρ τους συσχετισμούς, ακόμα και αν η πρωτοβουλία στησίματος μιας τέτοιας επιτροπής έχει ξεκινήσει από το ΜΑΣ, τους συντρόφους μας στο έτος. Οι επιτροπές αγώνα από την άλλη μπορούν και πρέπει να πατάνε σε οξυμένα προβλήματα των Σχολών και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη βάση αυτών των προβλημάτων, είναι ωστόσο στόχος να βαθαίνει η ολόπλευρη ιδεολογική και πολιτική παρέμβασή μας σε αυτές, να αποκτούν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά οργάνωσης και πάλης του φοιτητικού κινήματος.

Γενικά, η ενασχόληση με τις δομές του φοιτητικού κινήματος, η αναγέννηση και αναδημιουργία τους, εκεί όπου ο εκφυλισμός έχει καταλύσει κάθε δυνατότητα συλλογικής δράσης, πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές στις 13 Μάη. Είναι άλλωστε από εκείνα τα πεδία πολιτικής - ιδεολογικής και συνδικαλιστικής πάλης όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ, της ΚΝΕ μέσα στα ΑΕΙ, βρίσκουν συσπειρωμένες απέναντί τους όλες τις άλλες δυνάμεις, που χρόνια τώρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βολεύονται με τα ανύπαρκτα διοικητικά συμβούλια, τα διαπαραταξιακά κομπρεμί, τις άμαζες γενικές συνελεύσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους τύπου «αδελφότητας».

Στις 13 Μάη λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όσο το δυνατό περισσότερους φοιτητικούς Συλλόγους, να ενισχυθεί η Πανσπουδαστική Κ.Σ., καθώς έχει αποδείξει ότι είτε ως πλειοψηφούσα δύναμη, αλλά ακόμα και με αρνητικούς συσχετισμούς, δίνει καθημερινά τη μάχη για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, για υγιείς, ρωμαλέους Συλλόγους που θα παλεύουν με επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους.


Της
Κέλλυς ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*
* Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

- Ζητήματα διαπάλης στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα μπροστά και στη μάχη των φοιτητικών εκλογών στις 13 Μάη.

- Πλήθος πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα για την 9η Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Μάη.

- Προτάσεις και εκπτωτικά κουπόνια για παραστάσεις.

Ξεναγήσεις στις εκθέσεις σε Χαϊδάρι και Καισαριανή

Από ξενάγηση της Τομεακής Οργάνωσης Φιλοσοφικής στο Δημαρχείο Καισαριανής
Από ξενάγηση της Τομεακής Οργάνωσης Φιλοσοφικής στο Δημαρχείο Καισαριανής
Παράλληλα Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προγραμματίζουν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στις μεγάλες εκθέσεις αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης που διοργανώνει το ΚΚΕ στα δημαρχεία του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής.

Τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο δήμο Καισαριανής: Σήμερα Πέμπτη, οι Τομεακές Οργανώσεις της Υγείας και της Γεωπονικής. Το Σάββατο 9/5, η Τομεακή Οργάνωση της ΑΣΟΕΕ.

Επίσης, στο δήμο Χαϊδαρίου είναι προγραμματισμένες ξεναγήσεις: Αύριο Παρασκευή, για τις εδαφικές ΟΒ Μενιδίου, Αιγάλεω και Ιλίου της Περιφερειακής Οργάνωσης του Δυτικού Τομέα. Το Σάββατο 9/5, για τις ΟΒ μαθητών Πετρούπολης, μαθητών Ιλίου και η εδαφική Κέντρου - Μπουρνάζι της Οργάνωσης Δυτικού Τομέα.

Εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη προγραμματίζεται για αύριο Παρασκευή, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα γίνει στις 7 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ» του Ιβάν Μάισκι Μιχαΐλοβιτς (κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»), από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει προβολή σοβιετικών animation για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη. Στο χώρο θα υπάρχει και μικρή έκθεση βιβλίου.

Ενθετο αφιέρωμα στον «Οδηγητή» του Μάη

Το εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης
Το εξώφυλλο της ειδικής έκδοσης
Ο «Οδηγητής» του Μάη, που από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται στα περίπτερα, κυκλοφορεί με μια ειδική έκδοση για την Αντιφασιστική Νίκη. Πρόκειται για ένα 24σέλιδο ένθετο αφιέρωμα με κείμενα για το χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τη συμβολή του λαού της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στη Νίκη, για τη συμβολή του ΚΚΕ στην αντίσταση του λαού μας στους φασίστες κατακτητές κ.ά. Παράλληλα, το αφιέρωμα εμπλουτίζεται με προτάσεις για θέατρο, κινηματογράφο, μουσική και βιβλία σχετικά με το θέμα.

Η ΚΝΕ απευθύνεται στη νεολαία με αυτήν την ειδική έκδοση του «Οδηγητή», τονίζοντας: Μαθαίνουμε την αλήθεια γιατί η Ιστορία διδάσκει! Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!

Κοινή ιστοσελίδα Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Στη διεύθυνση antifascistvictory.com οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να επισκέπτονται την κοινή ιστοσελίδα Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η ιστοσελίδα είναι αγγλόφωνη, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων Κομμουνιστικών Νεολαιών, ανάμεσά τους και η ΚΝΕ, που συμμετείχαν στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 - 8 Μάρτη στη Φραγκφούρτη, και καλούν τη νεολαία στις χώρες τους να μάθει την αλήθεια, να τιμήσει την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν το αντιφασιστικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετείχαν στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση, καθώς επίσης και βίντεο, φωτογραφίες, τραγούδια, αρχειακό υλικό για τον αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό, ρεπορτάζ και καλέσματα για τις δραστηριότητες Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Ευρώπη μπροστά στην 9η Μάη.

Ειδική ιστοσελίδα της ΚΝΕ

Στο διαδίκτυο υπάρχει και ξεχωριστή ιστοσελίδα της ΚΝΕ για την Αντιφασιστική Νίκη, που βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.9may.gr και είναι πλούσια σε υλικά για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το χαρακτήρα του, τα εγκλήματα του καπιταλισμού, αλλά και την καθοριστική και ηρωική συμβολή του Σοβιετικού λαού στη Νίκη και βεβαίως την τεράστια συνεισφορά του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό. Πέρα από τα εμπεριστατωμένα κείμενα, ο επισκέπτης μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα πλήθος φωτογραφιών, βίντεο, εντυπωσιακά φωτοαφιερώματα, σοβιετικές αφίσες και animation, ακόμα και τραγούδια του Κόκκινου Στρατού! Παράλληλα, στην ιστοσελίδα υπάρχουν ανακοινώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη και ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Πλούσια δράση της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα για την Αντιφασιστική Νίκη

Με σύνθημα «μαθαίνουμε την αλήθεια, παλεύουμε γι' αυτήν», αναπτύσσεται αυτό το διάστημα η πλούσια δράση της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα μπροστά στην 70ή επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την 9η Μάη, που είναι μέρα αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη.

Ιστοσελίδες, αφιερώματα, εκδηλώσεις και ιστορικοί περίπατοι είναι μερικά απ' όσα περιλαμβάνονται στην πλούσια δραστηριότητα της ΚΝΕ που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθεί στην Αττική με την εκδήλωση του Σαββάτου 9 Μάη στην Καισαριανή, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν πλατύ άνοιγμα για να φτάσει σε χιλιάδες νέους η αλήθεια για την 9η Μάη, για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στο τσάκισμα του φασισμού, τους ηρωικούς αγώνες που έδωσε ο λαός μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή με μπροστάρη το ΚΚΕ στη χώρα μας, γιατί αυτός ο τιτάνιος αγώνας των λαών προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για το σημερινό αγώνα.

Τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν ώστε και μέσα στα σχολεία οι μαθητές να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία που τους κρύβουν τα σχολικά βιβλία, να τιμήσουν όσους έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Σε δεκάδες τάξεις, σχολεία και σχολικά συγκροτήματα διοργανώνονται αντιφασιστικές συναυλίες, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αντιφασιστικά αφιερώματα με φωτογραφίες, προβολή ταινιών, αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Παράλληλα η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις των σχολικών βιβλίων που σχετίζονται με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το φασισμό και στην ανακοίνωση καταλήγει:

«Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!Πολεμάμε το δηλητήριο του φασισμού - ναζισμού. Δεν αφήνουμε τόπο να σταθούν οι φασίστες - χρυσαυγίτες. Παλεύουμε για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που τους γεννάει, του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας.


Η λύση στα αδιέξοδα που συναντάμε καθημερινά βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, κόντρα στο σύστημα. Παλεύουμε μαζί με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους.

Στις 9 Μάη δεν έχουμε κανένα λόγο να γιορτάζουμε με αυτούς που μας κλέβουν τη ζωή! Στις 9 Μάη εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών! Παλεύουμε για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό»!

Δραστηριότητες στην Αττική

Εκδηλώσεις και ιστορικούς περιπάτους προγραμματίζουν για την Κυριακή 10 Μάη Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική και συγκεκριμένα:

- Η μαθητική ΟΒ του Ταύρου οργανώνει παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με θέμα την 9η Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 6 μ.μ., στην πλ. Παναγίτσας.

- Οι μαθητικές ΟΒ Ν. Σμύρνης θα κάνουν ιστορικό περίπατο, στις 5.30 μ.μ., από την πλ. Αντίστασης στην πλ. Τζέμου.

- Η Τομεακή Οργάνωση του Θριασίου θα διοργανώσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Ηρωες του Μπλόκου της Ελευσίνας, στις 11 π.μ., στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Αγ. Κωνσταντίνος).

- Η Τομεακή Οργάνωση Κέντρου θα κάνει ιστορικό περίπατο στην Κυψέλη, στις 12.30 το μεσημέρι, σε σημεία μαχών του 1944.

- Οι μαθητικές ΟΒ Κέντρου Πειραιά οργανώνουν σύσκεψη στην οποία θα προβληθεί το βίντεο του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

- Οι ΟΒ Περάματος θα κάνουν ιστορικό περίπατο σε μέρη της περιοχής συνδεδεμένα με την αντικατοχική πάλη.

Σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα

Αντίστοιχα, πλήθος είναι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους γίνονται τα εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη:

Χαλκίδα: Αντιφασιστική συναυλία στο ΤΕΙ.

Κόρινθος: Προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

Ηράκλειο: Προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ» στο πανεπιστήμιο.

  • Αύριο Παρασκευή:

Βόλος: Προβολή της ταινίας «Η μάχη του Στάλινγκραντ».

Κοζάνη: Σύσκεψη στα γραφεία της ΚΝΕ (Μουράτη 4) και προβολή βίντεο.

Εβρος: Ιστορικός περίπατος μαθητών στην Παναγιά.

Χίος: Προβολή της ταινίας «Αληθινός φασισμός» στο πανεπιστήμιο.

Χανιά: Εκθεση - αφιέρωμα για την 9η Μάη, στο Πολυτεχνείο.

Σπάρτη: Προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

Τρίπολη: Συζήτηση με τίτλο «Μαθαίνουμε την αλήθεια για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» και προβολή βίντεο για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.

  • Το Σάββατο 9 Μάη:

Θεσσαλονίκη: Ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ και κατάθεση στεφάνου στον τάφο της ΕΠΟΝίτισσας Κούλας Ελευθεριάδου.

Χαλκιδική: Ιστορικός περίπατος για το ολοκαύτωμα στο χωριό Μαραθούσα.

Ημαθία: Ιστορικός περίπατος στη Νάουσα.

Κιλκίς: Ιστορικός περίπατος για τη μάχη του ΕΛΑΣ στο Κιλκίς.

Λάρισα: Ιστορικοί περίπατοι στην Τσαριτσάνη και στα Φάρσαλα.

Χαλκίδα: Ιστορικός περίπατος στα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης.

Ζάκυνθος: Ιστορικός περίπατος.

Ιωάννινα: Εκδήλωση στο Πέραμα και κατάθεση στεφάνων στο χωριό Λιγκιάδες.

Σάμος: Ιστορικός περίπατος για μαθητές στο μέγαρο Καρλοβασίου, θα μιλήσει μέλος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ικαρία: Βιβλιοπαρουσίαση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» στον Αγ. Κήρυκο και ιστορικός περίπατος στις Ράχες.

Ιεράπετρα: Εκδήλωση και ιστορικός περίπατος.

Καλαμάτα: Εκδήλωση και ιστορικός περίπατος.

Αρκαδία: Προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».

  • Την Κυριακή 10 Μάη:

Πιερία: Ιστορικός περίπατος στο Λιτόχωρο σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Σέρρες: Ιστορικός περίπατος για το ολοκαύτωμα στο χωριό Κερδύλλια.

Ιστιαία: Πολιτικό μνημόσυνο για τη μάχη της Ιστιαίας (1/4/1944), όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Ηλεία: Ιστορικός περίπατος και εκδήλωση στα «Φονικά».

Ιωάννινα: Ιστορικός περίπατος.

Κως: Στις 10/5 εκδήλωση - αφιέρωμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο 16 Μάη:

Κως: Βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό ΙΙΙ. Για την παραχάραξη της Ιστορίας».

  • Την Τρίτη 19 Μάη:

Ρέθυμνο: Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη

Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρουσιάζει από αύριο τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.

«Η Πραξαγόρα, αγανακτισμένη από την πολιτική κατάσταση της Αθήνας, αποφασίζει να συγκεντρώσει τις γυναίκες της πόλης και να τις πείσει να μεταμφιεστούν σε άντρες προκειμένου να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Οι μεταμφιεσμένες γυναίκες καταφέρνουν να αποκλείσουν τους άντρες από την εκκλησία του Δήμου και τελικά να επικρατήσουν, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις τους. Ομως, το σχέδιό τους στην εφαρμογή του παρουσιάζει κάποια προβλήματα...».

Απόδοση: Διονύσης Χριστόπουλος. Σκηνοθεσία: Κώστας Μητράκας. Μουσική: Μανώλης Χατζηγεωργίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Σοφία Μάκου, Μαρία Σιαβίκη. Κίνηση: Βίβιαν Μεσσήνη. Φωτογραφίες: Αντζυ Αυγέρη.

Παίζουν: Ανδρέας Ζαχαριάδης, Αργυρώ Λογαρά, Σοφία Μάρκου, Κώστας Μητράκας, Φένια Μπινιάρη, Μαρία Σιαβίκη, Αναστασία Τζανάτου, Μανώλης Χατζηγεωργίου, Διονύσης Χριστόπουλος.

Παραστάσεις: 8 - 9 - 10, 15 - 16 - 17 και 22 - 23 - 24 Μάη 2015 στο Στούντιο Λήδρα (Κέκροπος 12, Πλάκα). Οι παραστάσεις ξεκινούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική οικονομική εισφορά.

Κρατήσεις θέσεων: drama.centre@panteion.org και 697.2846.052.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινά η λειτουργία του!

Στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών είναι αφιερωμένες οι πρώτες εκδηλώσεις

Μετά από τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Απρίλη, το Στέκι (Τροίας 36, Βικτώρια) ξεκινά τη λειτουργία του. Ηδη οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν εγκατασταθεί και οι πρώτες πρόβες έχουν κιόλας ξεκινήσει. Μουσικές, μελωδίες και ζωντάνια γεμίζουν το Στέκι της ΚΝΕ! Μπαίνουν οι βάσεις για να γίνει το Στέκι κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους.

Οπως είχε ανακοινωθεί και στα εγκαίνια, την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Στεκιού το βάρος θα δοθεί στη φιλοξενία των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ, αλλά και άλλων που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Επίσης, γνωρίζοντας η ΚΝΕ τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και τη δυσκολία που έχουν σήμερα ερασιτεχνικές, νέες καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν, ακόμα και να βρουν χώρο, για να μπορέσουν να κάνουν τις πρόβες τους, στο πρόγραμμα του Στεκιού έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι ανοιχτό σε αυτές τις ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή 18:00 - 21:00 και κάθε Σάββατο πρωί 9.00 - 12.00 το στούντιο και ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι ανοιχτός για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων, μαθητικών συγκροτημάτων, κατόπιν συνεννόησης με την Ομάδα λειτουργίας του Στεκιού.

Ολα τα πρωινά ο χώρος θα είναι ανοιχτός για ερευνητικές ομάδες και ομάδες συλλογικών εργασιών, κατόπιν επικοινωνίας με την Ομάδα του Στεκιού.

Επίσης από τις 21 Μάη και μετά, κάθε Παρασκευή, 18:00 - 20:00, «παίζω και Δημιουργώ!», πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά (προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων Δημοτικού) από ομάδα παιδαγωγών, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η δραστηριότητα που θα αφορά τις ηλικίες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου.

Από τα εγκαίνια του Στεκιού
Από τα εγκαίνια του Στεκιού
Τέλος, από τις 18 Μάη στο χώρο του στεκιού θα λειτουργήσει έκθεση με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι πρώτες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Στέκι θα είναι ενταγμένες στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την προσφορά του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινάει αυτήν την Παρασκευή στις 19:00 με τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» του Ιβάν Μάισκι, από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το μήνα Μάη

Παρασκευή 15 Μάη, 20:00: Απαγγελία αποσπασμάτων από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου.

Πέμπτη 21 Μάη, 19:00: «Σώζοντας το Στάλινγκραντ και την ανθρώπινη ελπίδα».

Πέμπτη 28 Μάη, 20:00: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας από φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα αμφιθέατρα».

Παρασκευή 29 Μάη, 20:00: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «Για τον Αναρχισμό», των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Πρόγραμμα μαθημάτων και προβών

Κάθε Δευτέρα, 17:00 - 19:00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 19:00 - 21:00: Μάθημα φωνητικής.

Κάθε Τρίτη, 17:00 - 19:00: Μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19:00 - 21:30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 11:00 - 13:00: Σύνολο μουσικής δωματίου, κουαρτέτο εγχόρδων.

Κάθε Τετάρτη, 17:00 - 19:00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17:00 - 20:00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17:00 - 19:00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19:00 - 21:00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Πέμπτη, 19:00 - 21:00: Ανοιχτές πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων.

Κάθε Σάββατο, 12:00 - 15:00: Παραδοσιακό σχήμα.

Κάθε Σάββατο, 19:00 - 21:00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες.

Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ που λειτουργούν στο Στέκι μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο email και στο τηλέφωνο του Στεκιού είτε να προσέλθουν στις πρόβες.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινήσεις τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: Εmail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.882.3674 (από τις 10:00 - 21:00).

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Ναζίμ Χικμέτ

Ολοκληρώνεται την άλλη Τετάρτη ο κύκλος «Χικμέτ και κινηματογράφος» στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας) με την προβολή της παράστασης «Ορατόριο για τον Ναζίμ Χικμέτ», μια κινηματογραφημένη μουσική παράσταση από το αρχαίο θέατρο της Ασπένδου. Μουσική: Φαζίλ Σάι, απαγγελία: Γκέντζο Ερκάλ, διεύθυνση ορχήστρας: Ιμπραήμ Γιαζιτζί, και άλλοι 200 συντελεστές.

Μετά από την ολοκλήρωση των κινηματογραφικών προβολών, θα πραγματοποιηθεί κύκλος μουσικών παραστάσεων στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Σάββατο 16 Μάη, ώρα 8.00 μ.μ.

Συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από τους Θ. Μικρούτσικο και Μάνο Λοΐζο. Θα ερμηνεύσουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης. Θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου.

Τετάρτη 10 Ιούνη, ώρα 8.00 μ.μ.

Συναυλία από επταμελές μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ