Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»:
  • «E-Value»: Η δράση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
  • Ενώσεις εργοδοτών: Προτάσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που τσακίζουν παραπέρα τα εργατικά δικαιώματα.
  • Εργατικά Κέντρα Αρτας και Ιωαννίνων: «Ανάσα» για δεκάδες εργαζόμενους οι πρωτοβουλίες που οργάνωσαν για το δικαίωμα στις διακοπές, στην αναψυχή, στην ξεκούραση.
  • Προγράμματα ΕΣΠΑ: Εργαλείο ενίσχυσης του κυβερνητικού σχεδιασμού για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» προς όφελος του κεφαλαίου.
«E-VALUE» (ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ)
Οι εξελίξεις στον όμιλο και στον κλάδο κάνουν επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση με συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ
Από παλιότερη κινητοποίηση με συμμετοχή του ΣΕΤΗΠ
Η «Cosmote e-Value» είναι η μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ. Ηταν μία από τις επιχειρήσεις του ομίλου «Γερμανός» και εξαγοράστηκε από τον ΟΤΕ το 2006 μαζί με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων. Δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ρουμανία και απασχολεί συνολικά και στις δύο χώρες πάνω από 6.500 εργαζόμενους. Είναι μια εταιρεία που αναλαμβάνει έργα από τρίτες επιχειρήσεις, με τον κύριο όγκο αυτών των έργων να προέρχεται από τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του ομίλου, τον ΟΤΕ και την «Cosmote».

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους

Στην Ελλάδα εργάζονται περίπου 5.200 εργαζόμενοι (το 1/3 των εργαζομένων του ομίλου OTE), με το σύνολό τους να βρίσκεται εκτός Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι 3.500 είναι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρείες, άρα διπλά ενοικιαζόμενοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία αντικατέστησαν εργαζόμενους με σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Κατά κύριο λόγο απασχολούνται στα Τηλεφωνικά Κέντρα (τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πωλήσεις, τεχνική υποστήριξη, εισπρακτικό, πληροφορίες κ.ά.) και τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ χρησιμοποιεί την εταιρεία για να κάνει τις νέες προσλήψεις στα περισσότερα έργα. Αρα συναντάμε εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value» και σε άλλα έργα, όπως πωλητές σε καταστήματα, τεχνικούς πεδίου, εργαζόμενους στις αποθήκες.

Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ξάνθη, όπου απασχολεί 700 εργαζόμενους. Στην Αττική εργάζονται περίπου 3.500. Συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στην «Cosmote e-Value» υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Είναι η επιχείρηση που χρησιμοποιεί, κατεξοχήν, ο όμιλος ΟΤΕ, για να χτυπήσει τις ΣΣΕ, τα συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, η επιχείρηση γιγαντώθηκε. Δεν ήταν η μοναδική στον όμιλο που έπαιζε αυτόν το ρόλο, όμως, από το 2015, που απορρόφησε τους εργαζόμενους στα Τηλεφωνικά Κέντρα από την «OTEplus» (άλλη θυγατρική του ομίλου), έγινε η κύρια επιχείρηση, για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν το στόχο.

Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι η εξής: Οι εργαζόμενοι από τρίτες εταιρείες αμείβονται στο πλαίσιο του απαράδεκτου κατώτατου μισθού, των 586 και 511 για κάτω των 25 ετών, μεικτών αποδοχών στο 8ωρο. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν από λίγους μήνες μέχρι και 7 - 8 χρόνια, η πλειοψηφία τους έχει ατομική σύμβαση 6ωρη, μερικής απασχόλησης. Οι 1.700 εργαζόμενοι που έχουν ατομική σύμβαση με την «Cosmote e-Value», προέρχονται κυρίως από την «OTEplus» και αμείβονται με βάση τα 751 ευρώ ως κατώτατο μισθό.

Μέσα στους χώρους δουλειάς επικρατούν η αβεβαιότητα για το μέλλον, η εντατικοποίηση για την επίτευξη των στόχων που βάζει κάθε φορά η επιχείρηση, η τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει. Ταυτόχρονα, τα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων διαρκώς μειώνονται, στο όνομα της διατήρησης και της αύξησης της κερδοφορίας του ομίλου.

Ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί στα συνδικάτα του ΟΤΕ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αντίθετα πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που με κάθε τρόπο, είτε μέσα από την αντιπροσώπευσή τους στη ΓΣΕΕ και τη συμφωνία τους στους «κοινωνικούς διαλόγους», είτε με τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους, άνοιξαν την κερκόπορτα στην κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας και στη συνέχεια στη διάσπαση και τον διαχωρισμό των εργαζομένων, εξυπηρετώντας τα σχέδια της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ.

Η ίδια η δομή των σωματείων στον ΟΤΕ έρχεται να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτούς τους στόχους, καθώς διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε ομοιοεπαγγελματική κατεύθυνση (τεχνικών, εμπορικών - διοικητικών, μηχανικών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πληροφορικής). Στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ (ΟΜΕ) συμμετέχει και το Σωματείο των Εργαζομένων στην «Cosmote», που υπογράφει ξεχωριστή ΣΣΕ, η οποία χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να εξισωθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Ολα τα παραπάνω σωματεία και η ΟΜΕ, που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι υπέγραφαν και υπογράφουν ΣΣΕ στο πλαίσιο της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων της εργοδοσίας.

Από το 2011 οι παλιοί εργαζόμενοι του ΟΤΕ βλέπουν τα δικαιώματά τους να ξηλώνονται, οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 10% στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το 2015 η ΟΜΕ υπέγραψε σύμβαση με την οποία αποδέχτηκε τους απαράδεκτους διαχωρισμούς μεταξύ «παλιών» και «νέων» εργαζομένων, με τους νέους εργαζόμενους να αμείβονται με μειωμένα μισθολόγια κατά 40% και πολλούς διαχωρισμούς σε θεσμικά δικαιώματα. Για να φτάσουν στα κατώτερα μισθολόγια των παλιών εργαζομένων, θα πρέπει να περάσουν 30 χρόνια δουλειάς, από τη στιγμή που θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις! Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΣΣΕ στην «Cosmote».

Ολες οι άλλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, δηλαδή η «Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), η ΑΣΕ (αριστεριστές) και οι «Ακομμάτιστοι» (αυτή την περίοδο συνεργάζονται με τη ΔΑΚΕ), συμφώνησαν σε μία κοινή θέση. Αρνήθηκαν να οργανώσουν τους εργαζόμενους που έκαναν αιτήσεις εγγραφής στα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ και προέρχονται από τρίτες επιχειρήσεις, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο άλλον έναν διαχωρισμό που επιβάλλει η διοίκηση του ομίλου. Η τελευταία ΣΣΕ, που υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτη, διατήρησε τις μειώσεις μισθών, βάθυνε τους διαχωρισμούς, εξίσωσε προς τα κάτω δικαιώματα και, κυρίως, για μία ακόμη φορά άφησε έξω από τις συμβάσεις τους εργαζόμενους στην «Cosmote e-Value» και το σύνολο των εργαζομένων στις θυγατρικές.

Αφού λοιπόν πέταξαν στα σκουπίδια το αίτημα για ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ, που θα εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω, και τις δύο επιτυχημένες 48ωρες απεργίες που έδωσαν ενωμένοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, ο ΠΑΣΕ ΟΤΕ (το σωματείο των εμπορικών - διοικητικών υπαλλήλων) προσέφυγε στον ΟΜΕΔ για υπογραφή ΣΣΕ στην «Cosmote e-Value», με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα επισημοποιήσει αυτά που ήδη δίνει η διοίκηση του ομίλου και τους διαχωρισμούς που διατηρεί. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» ανοργάνωτους, χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε καμία συλλογική διαδικασία για τη διεκδίκησή της.

Η δράση των ταξικών δυνάμεων

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έκανε προσπάθειες να οργανώσει την πάλη συνολικά των εργαζομένων του κλάδου και των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, ειδικότητα, θρησκεία, εθνικότητα, φύλο κ.τ.λ.

Ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που δούλευαν στην «OTEplus» και τώρα πλέον στην «Cosmote e-Value», έχει πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις του κλαδικού συνδικάτου, αλλά και του συνδυασμού των ταξικών δυνάμεων στον όμιλο, της ΕΣΚ ΟΤΕ, είναι σχεδόν καθημερινές για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο έχουν καταφέρει να αποσπάσουν και ορισμένες μικρές νίκες για τους εργαζόμενους στα Τηλεφωνικά Κέντρα, σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση (διαλείμματα, ωράρια), τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, ακόμα και ενάντια σε απολύσεις. Είναι αυτές οι δυνάμεις που διαμόρφωσαν πλαίσιο διεκδίκησης για ΣΣΕ που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο και την επαναφορά των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων. Που χαιρέτισαν και στήριξαν την πρωτοβουλία των συναδέλφων από τρίτες εταιρείες να εγγραφούν στα σωματεία του ΟΤΕ.

Κόντρα στις επιδιώξεις της επιχείρησης και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΣΕΤΗΠ πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε εξώδικο για τη διαπραγμάτευση ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, στο οποίο η διοίκηση αρνήθηκε να απαντήσει.

Ακόμα έχει ήδη πραγματοποιήσει στην Αττική, στις 12/6, συνέλευση των εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» και μια πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στον Κεραμεικό. Στη συνέλευση διαμορφώθηκαν αναλυτικά, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, το πλαίσιο διεκδικήσεων και τα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα. Επίσης, από τους ίδιους προέκυψε η αναγκαιότητα οργάνωσής τους σε επίπεδο επιχείρησης, που θα συμβάλλει στον αγώνα σε αυτήν την κατεύθυνση, θα καταργεί τους διαχωρισμούς στην πράξη και θα διεκδικεί με κριτήριο τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου στην Αττική, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης.


Αλέκος ΠΕΡΡΑΚΗΣ
Πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Απεργούν για Συλλογική Σύμβαση και ανθρώπινα ωράρια

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στη Ρόδο, με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση και να μπει τέρμα στα ατελείωτα ωράρια με τα οποία δουλεύουν. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χτες, Τετάρτη, με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων. Σε ορισμένα πρακτορεία η απεργία ήταν καθολική, ενώ σε μεγαλύτερους εργολάβους τα ποσοστά συμμετοχής άγγιξαν το 75%, παρά τις προσπάθειες των εργοδοτών να υπονομεύσουν την κινητοποίηση.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων συγκεντρώθηκαν χτες από νωρίς το πρωί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Στη Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τούς ενημέρωσε για τις προσπάθειες πρακτορείων και μεγαλοεργολάβων να σαμποτάρουν την απεργία, χωρίς επιτυχία, και αποφασίστηκε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες εφόσον Ενωση Πρακτόρων και μεγαλοεργολάβοι δεν δεχτούν την υπογραφή Σύμβασης.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου μοίρασαν φέιγ βολάν σε διάφορες γλώσσες, εξηγώντας στους τουρίστες τους λόγους της απεργίας και ζητώντας την αλληλεγγύη τους.

Η απεργία είναι απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, δουλεύοντας με ωράρια που φτάνουν ακόμα και τις 20 ώρες τη μέρα και εξευτελιστικούς μισθούς. Για τα ζητήματα αυτά οι εργαζόμενοι έκαναν στάση εργασίας στις 19 Ιούλη, ενώ τα τελευταία χρόνια διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ εκφράζει τη στήριξή της στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και στον δίκαιο αγώνα τους. «Χαιρετίζουμε την παλικαρίσια στάση των οδηγών, που δεν έκαναν πίσω μπροστά σε απειλές και πίεση και έδωσαν μαχητικό "παρών" στην απεργία. Η προοπτική της κλιμάκωσης που βάζει το Σωματείο είναι σωστή και πρέπει να στηριχθεί», τονίζει η Γραμματεία και καλεί τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην απεργία. Την αλληλεγγύη του στους απεργούς έχει εκφράσει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

Απολύσεις μέσω «αξιολόγησης» στην «PWC»

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η ελεγκτική εταιρεία «PWC», με πρόσχημα την «αξιολόγηση» και τις πιέσεις που ασκεί σε εργαζόμενους με στόχο να παραιτηθούν, καταγγέλλει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Διεκδικεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία νέα απόλυση.

«Η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις αξιολογήσεις για να διώξει εργαζομένους στη λογική μείωσης του κόστους (απολύουν τους "παλιότερους" και με πιο υψηλό "κόστος" για να προσλάβουν νέους με πολύ χαμηλότερους μισθούς), παρόλο που οι ανάγκες για επιπλέον εργαζόμενους είναι μεγάλες ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε με ανθρώπινα ωράρια», εξηγεί η ΕΛΕΠΑ στην ανακοίνωσή της. Οπως επισημαίνει, οι «αξιολογήσεις» χρησιμοποιούνται «ως εργαλείο εκβιασμού για να δουλεύουμε χωρίς ωράρια, ανεχόμενοι όλο και χειρότερες εργασιακές συνθήκες».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στις απολύσεις, στους άθλιους όρους της ατομικής σύμβασης που έχει επιβάλει η εργοδοσία, στην εντατικοποίηση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, δυναμώνοντας την πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στις ελεγκτικές/συμβουλευτικές εταιρείες.

Παρέμβαση για εργαζόμενο ΑμεΑ στην Alpha Bank

Παρέμβαση στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της Alpha Bank έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ενάντια στις μεθοδεύσεις με τις οποίες η τράπεζα επιχειρεί να απαλλαγεί από εργαζόμενο ΑμεΑ μέσω της αποκαλούμενης «εθελούσιας εξόδου». Στην παρέμβαση συμμετείχε εκπρόσωπος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Το Σωματείο έχει καταγγείλει πως ο εν λόγω εργαζόμενος, που προσελήφθη το 1992 με τις διατάξεις του νόμου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παραπλανήθηκε και υπέγραψε αίτηση «εθελούσιας εξόδου» χωρίς να έχει αντιληφθεί το περιεχόμενό της. Απαιτεί τη διασφάλιση της παραμονής του εργαζόμενου στη θέση εργασίας του και παλεύει για να δοθεί τέλος σε εκβιασμούς και πιέσεις προς τους εργαζόμενους συνολικά για συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου».

Κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι αντιπροσωπείες του Σωματείου και του Ενιαίου Συλλόγου έθεσαν το αίτημά τους σε εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Προσωπικού, ενώ αναμένεται να οριστεί νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα. Στο μεταξύ, καταγγελία έχει γίνει και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτοβουλίες αναψυχής και αλληλεγγύης που βρίσκουν θερμή αποδοχή

Μαζική συμμετοχή και φέτος στην κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, αλλά και στα «λαϊκά μπάνια» στην Πρέβεζα

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην αναψυχή, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Αρτας και Ιωαννίνων, οι οποίες αποτελούν μέρος της προσπάθειάς τους για πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμενοι με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, άνεργοι που «ξεροσταλιάζουν» στις ουρές του ΟΑΕΔ, νέοι που δουλεύουν σε προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους συνεχώς να μειώνονται. Για όλους τους παραπάνω, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές γίνονται μια «πολυτέλεια», στο κόστος της οποίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική τούς στερεί το δικαίωμα στις διακοπές, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την «τουριστική ανάπτυξη», τα κέρδη που αποκομίζουν και προσδοκούν από αυτή.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες των δύο Εργατικών Κέντρων, δεκάδες εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία για μια μικρή ανάπαυλα και λίγες στιγμές ξεκούρασης, με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος.

Για τρίτη χρονιά το «εργατικό κάμπινγκ»

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που βρίσκονται σταθερά στον προσανατολισμό του, το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους. Το «εργατικό κάμπινγκ», που φιλοξενείται σε οργανωμένο χώρο στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Ιούλη και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου.

...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
Η πρωτοβουλία, όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, έχει συναντήσει τη θετική ανταπόκριση δεκάδων εργαζομένων της Αρτας, ιδιαίτερα νέων, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. «Η αναψυχή και οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Οπως ξεκαθαρίζει, η πρωτοβουλία του απευθύνεται σε όλους όσοι βλέπουν ακόμα και τις ολιγοήμερες διακοπές να μετατρέπονται σε «όνειρο θερινής νυκτός».

Ανάμεσα στους κατασκηνωτές περιλαμβάνονται πολλοί που ήδη γνωρίζουν την πρωτοβουλία από τη συμμετοχή τους στην κατασκήνωση και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και αρκετοί που κάνουν διακοπές με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι. Το Εργατικό Κέντρο έχει προβλέψει να υπάρχει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες, μικρά γλέντια και εκδρομές σε κοντινά μέρη.

Οι μέρες αυτές γίνονται και μια αφορμή για να δυναμώσουν οι δεσμοί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Προσφέρουν το έδαφος ώστε να συζητηθεί η ανάγκη να οργανώνονται πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης, που να αφορούν κάθε πλευρά της ζωής των λαϊκών οικογενειών, όπως είναι οι πλευρές που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και τις διακοπές.

Μαζική συμμετοχή και στα Γιάννενα

Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι δύο μονοήμερες εκδρομές που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του. Συγκεκριμένα, τις δύο προηγούμενες Κυριακές (22 και 29 Ιούλη), το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε εκδρομές στην Πρέβεζα, στις παραλίες της Λούτσας και του Βράχου.

Πάνω από 180 εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους συμμετείχαν στα «λαϊκά μπάνια αλληλεγγύης», όπως ονόμασε το Εργατικό Κέντρο την πρωτοβουλία του, ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η οποία θα κορυφωθεί με το «γλέντι αλληλεγγύης» που θα γίνει στις 30 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Το «γλέντι αλληλεγγύης» διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος. Η επιτυχία του συμβάλλει στη συγκέντρωση των απαραίτητων εσόδων για τη λειτουργία των «Λαϊκών Μαθημάτων» ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά ανέργων και λοιπών λαϊκών οικογενειών, συνολικά της δράσης των σωματείων.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Προτάσεις για ΣΣΕ που κατοχυρώνουν τα αντεργατικά «κεκτημένα» της κρίσης

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο της «επιστροφής στην κανονικότητα», την οποία επαγγέλλεται η κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τον ΣΕΒ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έξω από τον ΣΕΒ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, που παρέλαβε από τους προηγούμενους και εμπλούτισε ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι εργοδοτικές οργανώσεις καταθέτουν σχέδια ΣΣΕ που πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και στοχεύουν στο να κατοχυρώσουν τα «κεκτημένα» τους από την περίοδο της κρίσης.

Ετσι, η πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την κοροϊδία της κυβέρνησης, που μιλάει για «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, επιβάλλει την ακόμα καλύτερη οργάνωση της μάχης των ΣΣΕ, για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τα κόμματά του.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ορισμένες προτάσεις εργοδοτικών οργανώσεων που επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τα παραπάνω. Οι κεφαλαιοκράτες αντιμετωπίζουν, ουσιαστικά, τον κατώτατο βασικό μισθό, όπως διαμορφώθηκε από το αστικό κράτος το 2012 (ΠΥΣ 6/2012), ως το μέγιστο βασικό μισθό. Τα σχέδια ΣΣΕ που προτείνουν, σταματούν σε αυτά τα επίπεδα ή στην «καλύτερη περίπτωση» οποιοδήποτε επιπλέον ποσό το βαφτίζουν «οικειοθελή παροχή», που μπορούν να την ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή.

Ο βασικός μισθός δεν αποτελεί μέρος της ΣΣΕ

Στα τέλη Μάη 2018, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέθεσε γραπτή πρόταση για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με απαράδεκτους όρους.

Σε αυτήν αναφέρουν: «Ο βασικός μισθός/ημερομίσθιο του πρωτοδιοριζόμενου εργαζόμενου (...) δεν ορίζεται στο πλαίσιο της παρούσας, δεδομένου ότι ούτε η ΕΓΣΕΕ 2018 ρυθμίζει μισθολογικούς όρους. Τα συμβαλλόμενα μέρη ρητά συμφωνούν ότι, εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της ΕΓΣΕΕ 2018 (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΕΕ 2010-2011-2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, δεδομένου ότι θα ξεκινήσουν όμοιες διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ΕΓΣΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΓΣΕΕ 2018. Κατά συνέπεια, μέχρις αυτού του χρονικού σημείου, το ύψος των μισθών διαμορφώνεται σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της μετενέργειας ή με νεότερες συμφωνίες»!

Η εργοδοσία και στον κλάδο του Φαρμάκου στοχεύει στη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος, όπου οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να διαπραγματεύονται χωριστά, ανά επιχείρηση ή ατομικά, το ύψος του μισθού, και άρα να είναι περισσότερο ευάλωτοι στις εργοδοτικές πιέσεις.

Ο ισχυρισμός τους στηρίζεται στην αντεργατική ΠΥΣ 6/2012 που πέρασε η τότε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ και την οποία διατήρησε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στηρίζεται, ακόμα, και δείχνει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όταν, μεταξύ άλλων, έβαζε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, επικυρώνοντας το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και των 511 ευρώ (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών).

Παραπέρα η εργοδοτική πρόταση αμφισβητεί το ύψος του ποσοστού για το επίδομα γάμου, που σήμερα είναι στο 10% του μισθού και το θέτει υπό συζήτηση με σκοπό να μειωθεί. Προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με την ανατροπή του κλαδικού και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας 5θήμερο - 8ωρο Δευτέρα έως Παρασκευή και αντικατάστασή του με «40ωρο από Δευτέρα έως Σάββατο». Ακόμα, ψαλιδίζει μια σειρά από κατακτημένους, μέσα από την κλαδική ΣΣΕ, θεσμικούς όρους, όπως τις μέρες άδειας γάμου (προβλέπει 5 εργάσιμες αντί για 10 που είναι σήμερα), τις μέρες άδειας για την παρακολούθηση της προόδου των παιδιών (προβλέπει 4 από 7 που είναι σήμερα), το επίδομα παιδικού σταθμού (προβλέπει 320 ευρώ από 400 που είναι σήμερα).

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι αυτό το σχέδιο ΣΣΕ «είναι ένα δείγμα του νέου εργασιακού τοπίου που θέλουν να διαμορφώσουν οι επιχειρήσεις του Φαρμάκου - Καλλυντικού, (...) που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του τζίρου και της κερδοφορίας, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας». Στόχος τους είναι «να πλήξουν τη συλλογική οργάνωση και προστασία των εργαζομένων, να ενισχύσουν την ατομική "διαπραγμάτευση" - σύμβαση και επιδιώκουν συλλογικές συμβάσεις - "θεσμούς" κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνεται μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, αυτόν το σκοπό θα υπηρετήσει και η "μεταμνημονιακή" εποχή και νομοθεσία που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται. Σε αυτά τα σχέδια βάζει πλάτη και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ, που έχει συμμαχήσει με τους βιομήχανους και τη μεγαλοεργοδοσία, υπογράφει μαζί τους τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και καλεί τους εργαζόμενους να "διεκδικήσουν" τις εργοδοτικές απαιτήσεις».

Στο ύψος του κατώτατου

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, όπου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε συνάντηση που έγινε τον Ιούνη με την Ομοσπονδία Εργαζομένων, παρουσίασε πρόταση, για λογαριασμό της εργοδοσίας του κλάδου, μέσω της οποίας επιδιώκει να μετατρέψει και επισήμως τον κλαδικό μισθό στα ψίχουλα του κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή των 586 ευρώ μεικτά, και αντίστοιχα τα ημερομίσθια.

Οπως έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία, οι εργοδότες του κλάδου επιδιώκουν να επισημοποιήσουν και να διευρύνουν τους άθλιους όρους αμοιβής και εργασίας που έχουν επιβάλει στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει τη νέα απάτη για επαναφορά των ΣΣΕ και την εφαρμογή τους μετά τον Αύγουστο του 2018 και το "τέλος των μνημονίων"» που λανσάρει η κυβέρνηση, καθώς μόνιμη επιδίωξη των μεγαλοεργοδοτών «είναι να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα, να κατεβάσουν τον μέσο όρο των μισθών στον κλάδο, να αυξήσουν την εκμετάλλευση, συνεπώς και τα κέρδη τους».

Στην ακτοπλοΐα, επίσης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), σε συνάντηση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις ενώ, όπως κατήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, «δεν δίστασαν να προτείνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων και μείωση κατά 50% στο ημερομίσθιο των ναυτεργατών τη μέρα της αντικατάστασής τους».

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ενώ οι εφοπλιστές αξιώνουν μειώσεις μισθών, η «πλειοψηφία» της διοίκησης της ΠΝΟ αποφάσισε, την περασμένη βδομάδα, να «κατεβάσει ρολά», εξαγγέλλοντας απεργία στις 3 Σεπτέμβρη, δηλαδή με την ουσιαστική λήξη της τουριστικής περιόδου, προκειμένου προφανώς να μη θιχτεί η κερδοφορία των εφοπλιστών. Είναι αβέβαιο, προφανώς, αν θα γίνει ακόμα και αυτή η απεργία.

«Οικειοθελής παροχή» και σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του σχεδίου ΣΣΕ που παρουσίασε στο επιχειρησιακό σωματείο η διοίκηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» («ΔΕΗ ΑΝ», θυγατρική της ΔΕΗ). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στη «ΔΕΗ ΑΝ» δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αλλοι όροι αυτών των συμβάσεων τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους τους ιδιωτικού τομέα, όπου εφαρμόζεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και άλλοι όροι ως εργαζόμενους σε επιχείρηση του ευρύτερου Δημοσίου, στους οποίους έχουν καταργηθεί, για παράδειγμα, ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Στο αίτημα του επιχειρησιακού σωματείου τους για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, με τους όρους που ισχύουν για τους άλλους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, η διοίκηση της «ΔΕΗ ΑΝ» απάντησε παρουσιάζοντας το σχέδιο ΣΣΕ, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των υφιστάμενων ατομικών συμβάσεων.

Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι ότι η διοίκηση αναγνωρίζει ως νόμιμο βασικό μισθό αποκλειστικά τα όρια που έχει θέσει η ΠΥΣ 6/2012 και στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Κάθε ποσό επιπλέον το βαφτίζει «οικειοθελή παροχή», η οποία «δίδεται από ελευθεριότητας της Εταιρείας, η οποία και διατηρεί όλα τα δικαιώματα τροποποίησης ή και ανάκλησης».

Παραπέρα, η διοίκηση καθιερώνει ένα σύστημα «αξιολόγησης» (εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά) που εξαρτά μέρος του μισθού από την παραγωγικότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι αξιολογούνται ετησίως». Κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι, μεταξύ άλλων, «η αφοσίωση στην εταιρεία», «η ποσότητα της εργασίας», όπου ζητείται από τον εργαζόμενο να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην εργασία που του έχει ανατεθεί, «αλλά και σε πρόσθετη εργασία που προκύπτει» κ.ά.

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος που βάζει πλάτη για να βγάλει περισσότερα κέρδη η εταιρεία, τότε «δύναται να λάβει ατομικές αυξήσεις κατόπιν θετικής αξιολόγησης και αύξησης της αποδοτικότητας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή του και απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Και εδώ αναδεικνύονται οι ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη ΔΕΗ), που αρνείται να εντάξει στη δύναμή της το επιχειρησιακό σωματείο, ώστε να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο ΣΣΕ, σήμερα για τη «ΔΕΗ ΑΝ», αύριο για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής επισημαίνει ότι το σχέδιο ΣΣΕ της «ΔΕΗ ΑΝ» ξηλώνει κατακτήσεις, σπέρνει σύγχυση, αφήνει ανεξέλεγκτο το διευθυντικό δικαίωμα, εντατικοποιεί τη δουλειά. Καλεί τους εργαζόμενους με τη δράση τους να ενισχύσουν την κλαδική αντίληψη και πάλη «κόντρα στον κατακερματισμό και τη διάσπαση που επιχειρούν εργοδοσία και κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός».


Χ. Μ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
«Οχι» στην επέκταση του ωραρίου και στη «λευκή νύχτα»

Την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου να παρατείνει το ωράριο των καταστημάτων, την Παρασκευή 10 Αυγούστου, έως τις 11 το βράδυ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «λευκής νύχτας», καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων «έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη δουλειά την Κυριακή, τις "λευκές νύχτες", τα ευέλικτα ωράρια».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι την περσινή χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος, με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, είχε παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 9.30 μ.μ., «κάτι το οποίο καθιερώθηκε και φέτος στις μεγάλες αλυσίδες», όπως καταγγέλλει. Αντίστοιχα, είχε πάρει απόφαση επέκτασης και του μεσημεριανού ωραρίου σε μέρες προγραμματισμένης άφιξης κρουαζιερόπλοιου στο νησί. «Από αυτές τις ενέργειες βέβαια οι μικροί καταστηματάρχες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εμποροϋπάλληλοι δεν κέρδισαν τίποτα θετικό. Αντίθετα κέρδισαν πρώτη θέση στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Σωματείο καλεί εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να πουν «όχι» στις «λευκές νύχτες» και να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ από την ΟΒΣΑ

Παρέμβαση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σύστημα του ΕΦΚΑ, δημιουργώντας τον κίνδυνο εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων, έκανε χτες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) στη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενοι που διατηρούν ενεργή τη ρύθμισή τους και πληρώνουν μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής, αντιμετώπισαν τον κίνδυνο να πεταχτούν «εκτός», καθώς παρουσιάστηκε αδυναμία στο σύστημα του ΕΦΚΑ να «τραβήξει» τη δόση του Ιούνη. Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, το Διοικητικό της Συμβούλιο συναντήθηκε χτες με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, Γ. Σκοπούλη, καθώς και με εκπρόσωπο του ΚΕΑΟ, από τους οποίους έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «κανένας συνάδελφος δεν θα είναι εκπρόθεσμος, ούτε θα κινδυνέψει να βγει εκτός ρύθμισης, αφού το πρόβλημα αποκαταστάθηκε πλήρως». Η ΟΒΣΑ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, σε περίπτωση που διαπιστώσουν πρόβλημα για τις δόσεις της ρύθμισής τους, να απευθύνονται στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ
«Ανθρακες» για τους αυτοαπασχολούμενους, «θησαυρός» για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των πιο μεγάλων από αυτές που κατατάσσονται στην κατηγορία των αποκαλούμενων «μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)» αποσκοπούν οι προκηρύξεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με όσα προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι μέσω αυτών επιδιώκει δήθεν να στηρίξει τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που είναι πνιγμένοι στα χρέη προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ενδεικτικές είναι οι πιο πρόσφατες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που απευθύνονται σε ΜμΕ και συγκεκριμένα τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», το «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα», ο «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων» και η «Ενεργειακή Αναβάθμιση». Τα τρία πρώτα προγράμματα έχουν συνολική χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ, ο «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» 150 εκατ. ευρώ και τέλος η «Ενεργειακή Αναβάθμιση» 65 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί εξαρχής ότι σύμφωνα με την ΕΕ, μεσαία επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί από 50 έως 249 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ισολογισμού της είναι από 10 έως 43 εκατ. ευρώ. Μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι όσες απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους και ο ετήσιος τζίρος τους δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων και όσων απασχολούν έως 1 άτομο, καταγράφουν μείωση του τζίρου τους στο β' εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το προηγούμενο σε ποσοστό 53,7%. Την ίδια στιγμή, προβλήματα υπερχρέωσης εντοπίζονται στο 25% επί του συνόλου των επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, ενώ παράλληλα το 26,3% του συνόλου των ΜμΕ έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών, ΟΑΕΕ.

Συνολικά υπολογίζεται, βάσει της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, ότι περίπου 81.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με κατάσχεση ή και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι σχεδόν το 20% αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Οπως θα δούμε πιο κάτω, τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα ΕΣΠΑ και οι προδιαγραφές αυτών των προγραμμάτων τα καθιστούν «ελκυστικά» μόνο για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αυτοαπασχολούμενοι είτε αποκλείονται εξ ορισμού, είτε αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους όρους ένταξης που θέτει το κάθε πρόγραμμα.

Ακόμα και στην περίπτωση όμως που κάποιοι ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, τα ωφελήματα είναι αντίστοιχα του κεφαλαίου που διαθέτουν και επομένως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι αυτές που βγαίνουν ξανά κερδισμένες. Ετσι, αντικειμενικά, τα προγράμματα αυτά γίνονται εργαλείο ακόμα μεγαλύτερης πίεσης προς τις μικρές επιχειρήσεις και δυσκολεύουν περισσότερο την επιβίωσή τους στον ανταγωνισμό, αντί να τις ανακουφίζουν και να τους δίνουν προοπτική, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τα προγράμματα που «τρέχουν»

Το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, στοχεύει στην «ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική».

Ως προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατάθεση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων μεταξύ φορέων της Τοπικής Διοίκησης και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων. Επιχειρηματικές προτάσεις που θα κατατεθούν χρηματοδοτούνται μέχρι το ύψος των 1,9 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να στοχεύουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην «αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών».

Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που ήδη αρκετοί δήμοι της χώρας και επιμελητήρια προστρέχουν να τα υποστηρίξουν, επί της ουσίας προωθούν την ενιαιοποίηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών των εμπορικών καταστημάτων μιας περιοχής, τουριστικής κατά προτίμηση, κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα στη συγκέντρωση μικρών καταστημάτων υπό μία ενιαία διαφημιστική ομπρέλα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων στο εγγύς μέλλον.

Αντίστοιχα, τα άλλα δύο προγράμματα, «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Αλμα», που στοχεύουν στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, από τις προϋποθέσεις που θέτουν για την ένταξη σε αυτά, αποκλείουν αυτομάτως δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αφορά επενδυτικά σχέδια από 55.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ και επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του το υπόλοιπο 50% και να εμφανίζει την τελευταία τριετία τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», αυτό σίγουρα αποκλείει τους πολύ μικρούς του χώρου, αφού έτσι κι αλλιώς απευθύνεται σε «μεσαίες επιχειρήσεις» που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Ενέργειας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics), τις λεγόμενες «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες», τον Τουρισμό, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας κ.ά. Σε αντίστοιχη λογική θα κινείται και το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ», που μεταξύ άλλων αφορά στην παραγωγή Ενέργειας για ιδιοκατανάλωση. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ανοίξουν τα προγράμματα αυτά εντός του καλοκαιριού, αλλά ίσως να πάρουν κάποια παράταση για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σχεδιασμός με βάση τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται πλήρως στις κατευθύνσεις που δίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος με κάθε αφορμή καταδεικνύει το «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) απ' όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016, ενώ ειδικά στην ΕΕ ο μέσος όρος αυτοαπασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας αντιστοιχεί σε 16%.

Το γεγονός αυτό αποτελεί «ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας» και εάν αναλυθεί σε κλαδικό επίπεδο, οι αποκλίσεις με την ΕΕ είναι ακόμη μεγαλύτερες στη μεταποίηση (22,8% έναντι 6,8%), το εμπόριο (40,5% έναντι 17,7%), τον τουρισμό (34,4% έναντι 17,5), τις μεταφορές και την αποθήκευση (27,3% έναντι 11%) και την υγεία/κοινωνικές υπηρεσίες (20,2% έναντι 8,9%).

Αυτό που στην πραγματικότητα υποστηρίζει ο ΣΕΒ, είναι ότι σε κλάδους και τομείς της οικονομίας υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης, κι εκεί ζητάει να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση, με μέτρα και παρεμβάσεις που επιταχύνουν τις εξελίξεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Τις ίδιες «επισημάνσεις» άλλωστε κάνει και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το ΕΣΠΑ...

Απ' αυτήν τη σκοπιά, καμιά προσδοκία δεν θα πρέπει να τρέφουν οι αυτοαπασχολούμενοι από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, καθώς ο πυρήνας αυτής της πολιτικής «στήριξης» των ΜμΕ αφορά πρώτα και κύρια επιχειρήσεις (ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κατατάσσονται στις «μικρομεσαίες» και «μικρές») με υψηλό κύκλο εργασιών, που διαθέτουν την υποδομή και το κεφάλαιο να αναδιαρθρωθούν στα νέα δεδομένα που γεννά ο ανταγωνισμός.


Φ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ