Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πρωτοβουλίες αναψυχής και αλληλεγγύης που βρίσκουν θερμή αποδοχή

Μαζική συμμετοχή και φέτος στην κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, αλλά και στα «λαϊκά μπάνια» στην Πρέβεζα

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους...
Το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στην αναψυχή, στις διακοπές, στην ψυχαγωγία βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Αρτας και Ιωαννίνων, οι οποίες αποτελούν μέρος της προσπάθειάς τους για πολύμορφες παρεμβάσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Εργαζόμενοι με μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, άνεργοι που «ξεροσταλιάζουν» στις ουρές του ΟΑΕΔ, νέοι που δουλεύουν σε προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους συνεχώς να μειώνονται. Για όλους τους παραπάνω, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές γίνονται μια «πολυτέλεια», στο κόστος της οποίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Την ίδια στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική τούς στερεί το δικαίωμα στις διακοπές, κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι διαφημίζουν την «τουριστική ανάπτυξη», τα κέρδη που αποκομίζουν και προσδοκούν από αυτή.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες των δύο Εργατικών Κέντρων, δεκάδες εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία για μια μικρή ανάπαυλα και λίγες στιγμές ξεκούρασης, με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος.

Για τρίτη χρονιά το «εργατικό κάμπινγκ»

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που βρίσκονται σταθερά στον προσανατολισμό του, το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος κατασκήνωση για εργαζόμενους και ανέργους. Το «εργατικό κάμπινγκ», που φιλοξενείται σε οργανωμένο χώρο στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Ιούλη και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Αυγούστου.

...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
...στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για μονοήμερες εκδρομές
Η πρωτοβουλία, όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, έχει συναντήσει τη θετική ανταπόκριση δεκάδων εργαζομένων της Αρτας, ιδιαίτερα νέων, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές. «Η αναψυχή και οι διακοπές είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια», τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Οπως ξεκαθαρίζει, η πρωτοβουλία του απευθύνεται σε όλους όσοι βλέπουν ακόμα και τις ολιγοήμερες διακοπές να μετατρέπονται σε «όνειρο θερινής νυκτός».

Ανάμεσα στους κατασκηνωτές περιλαμβάνονται πολλοί που ήδη γνωρίζουν την πρωτοβουλία από τη συμμετοχή τους στην κατασκήνωση και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και αρκετοί που κάνουν διακοπές με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι. Το Εργατικό Κέντρο έχει προβλέψει να υπάρχει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες, μικρά γλέντια και εκδρομές σε κοντινά μέρη.

Οι μέρες αυτές γίνονται και μια αφορμή για να δυναμώσουν οι δεσμοί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα σωματεία. Προσφέρουν το έδαφος ώστε να συζητηθεί η ανάγκη να οργανώνονται πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης, που να αφορούν κάθε πλευρά της ζωής των λαϊκών οικογενειών, όπως είναι οι πλευρές που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και τις διακοπές.

Μαζική συμμετοχή και στα Γιάννενα

Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Στιγμές χαλάρωσης στο χώρο της κατασκήνωσης στο Δρέπανο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι δύο μονοήμερες εκδρομές που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του. Συγκεκριμένα, τις δύο προηγούμενες Κυριακές (22 και 29 Ιούλη), το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε εκδρομές στην Πρέβεζα, στις παραλίες της Λούτσας και του Βράχου.

Πάνω από 180 εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους συμμετείχαν στα «λαϊκά μπάνια αλληλεγγύης», όπως ονόμασε το Εργατικό Κέντρο την πρωτοβουλία του, ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Οπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, η εν λόγω πρωτοβουλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η οποία θα κορυφωθεί με το «γλέντι αλληλεγγύης» που θα γίνει στις 30 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Το «γλέντι αλληλεγγύης» διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φέτος. Η επιτυχία του συμβάλλει στη συγκέντρωση των απαραίτητων εσόδων για τη λειτουργία των «Λαϊκών Μαθημάτων» ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά ανέργων και λοιπών λαϊκών οικογενειών, συνολικά της δράσης των σωματείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές (2018-07-21 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Τουρισμό (2018-04-24 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Τουρισμό (2018-04-21 00:00:00.0)
Στις 28 Ιούλη ξεκινά το 2ο Εργατικό Camping (2017-07-22 00:00:00.0)
Οι διακοπές είναι ανάγκη και δικαίωμα (2016-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org