Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:
-- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους πρωτοετείς φοιτητές.
-- Στοιχεία για την κατάσταση της νεολαίας στη Γερμανία, που παρουσίασαν στελέχη της Σοσιαλιστικής Εργατικής Γερμανικής Νεολαίας (SDAJ) στη σχετική εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
-- Το πρόγραμμα του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στις 8, 9 και 10 Οκτώβρη.
«Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση.
Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.
Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ηδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εχεις πείρα από το σχολείο για το πόσα έξοδα χρειάζονται για να σπουδάσει κάποιος.
Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Εχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει.
Χρειάζεται και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σου και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μαζί με τους συμφοιτητές σου και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.
Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η ταξική εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα που κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.
Μέσα στις σχολές, αγωνιζόμαστε για πραγματική επιστημονική γνώση που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.
Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να έχουν αντίκρισμα άμεσα στον τομέα στον οποίο σπουδάσαμε.
Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος, με βάση το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειάς σου. Κρίνε το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, των παραγωγικών δυνατοτήτων και όχι με βάση το πώς αυτές θα αξιοποιηθούν προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων ή το πόσο αντέχει η σημερινή οικονομία της κρίσης και της ανεργίας.
Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.
Μην προσβλέπεις σε σωτήρες. Κανείς δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.
Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.
Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αν συναντηθούν με τον αγωνιζόμενο λαό, μπορούν να πάρουν την τύχη των σπουδών και της ζωής στα χέρια τους.
Δρούμε για να μαζικοποιηθούν και να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.
Να αποκτήσουν αγωνιστικό προσανατολισμό, κατακτώντας την επιστήμη μας παίρνουμε θέση μέσα από τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, στην πάλη για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.
Καλή αρχή»!
Και τις τρεις μέρες στο Φεστιβάλ, στο χώρο του Πολιτισμού
Τα έργα που θα εκτεθούν έχουν ως θέμα τα «πέτρινα χρόνια», τα χρόνια των εξοριών και των φυλακών. Αλλωστε, και οι δύο αυτοί σπουδαίοι εικαστικοί εξορίστηκαν. Τα έργα τους αναπτύχθηκαν μέσα στη φωτιά του αγώνα, είναι «κομμάτια» από τις ηρωικές αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών.
Ο δημιουργός του πασίγνωστου σήματος της ΕΠΟΝ, ήταν φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Αθήνας, όταν έγινε μέλος της ΕΠΟΝ της ΑΣΚΤ. Ηταν η περίοδος, που, όπως είχε πει ο Γ. Στεφανίδης, «το ατελιεδάκι της οδού Καπλανών μετατράπηκε σε εργαστήρι του καλλιτεχνικού συνεργείου της ΕΠΟΝ. Κρυφά και με συνωμοτικές διαδικασίες, τυπώναμε μικρές αφίσες, που έπειτα τις κολλούσαμε στους δρόμους (...) Ηταν σχέδια που εξέφραζαν την πολιτική γραμμή της ημέρας, την οποία έφερνε από "πάνω" ο Διονύσης, που δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Καραντηνό».
Το 1948 εξορίζεται στο Κοντοπούλι της Λήμνου. «Στα τοπία αυτής της περιόδου, δεν έκανα τίποτα ιδιαίτερο για να δείξω την εξορία. Ομως, τα έβλεπα με το μάτι του εξόριστου. Μέσα από κείνη τη σκιά. Ετσι, σε κανένα έργο μου εκείνης της περιόδου δεν υπάρχει ο ήλιος. Δεν τον είδα κι ας ήταν ο ήλιος όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας...». Και συνεχίζει: «Φύγαμε από το Κοντοπούλι, αφήνοντας ο καθένας μας και κάτι εκεί, μα το κυριότερο, αφήσαμε μια χρονιά απ' τη ζωή μας. Στις "αποσκευές" μου είχα μια ξύλινη βαλίτσα με διπλό πάτο. Εκεί έκρυψα όλα τα σχέδιά μου... Οταν φτάσαμε στο Μούδρο, μάθαμε ότι τελικά θα μας πάνε στη Μακρόνησο. Και μας πήγαν. Εκεί δεν τράβηξα ούτε μια γραμμή και δεν μπορώ να πω τίποτα γι' αυτήν. Η Μακρόνησος ούτε περιγράφεται, ούτε ζωγραφίζεται».
Στη συνέχεια, ακολουθεί κι αυτός τον ίδιο «δρόμο», που ακολουθούν και χιλιάδες σύντροφοί του. Φυλακίσεις, διωγμοί, εξορία... Από το 1949 μέχρι το 1961, με ένα διάλειμμα ενός χρόνου το 1956 και άλλα 3,5 χρόνια στη διάρκεια της χούντας. Μακρόνησος, Αϊ - Στράτης, Γυάρος και Λέρος, τα νησιά που εξορίζεται, συνολικά 16,5 χρόνια.
«Η πρώτη μου γνωριμία με την ξυλογραφία είχε γίνει το 1949 - '50 στο "Σύρμα" των πολιτών στο ΑΕΤΟ - ΕΣΑΙ στο Μακρονήσι. Είχε πέσει στα χέρια μου μια "Φιλολογική Πρωτοχρονιά" με χαρακτικά, απ' ό,τι θυμάμαι, των Κορογιαννάκη, Τάσσου, Βασιλείου, Χυτήρη και άλλων». Ακολούθησε ο Αϊ - Στράτης. «Εκεί, οι συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες από εκείνες της Μακρονήσου. Δε σε σκοτώνανε, δε σε βασάνιζαν, αλλά υπήρχε η πολύχρονη κράτηση. Ολη τη δεκαετία του '50 ήμουν εκεί. Στο στρατόπεδο των πολιτικών εξόριστων του Αϊ - Στράτη, ο δάσκαλος, που μας μύησε στην τεχνική της ξυλογραφίας, στάθηκε ο ζωγράφος - χαράκτης Χρήστος Δαγκλής». Και συνεχίζει: «Στον Αϊ - Στράτη υπήρχε πολλή αρρώστια μετά τα βασανιστήρια της Μακρονήσου. Ολοι κάναμε φοβερή οικονομία. Στέλνοντας κάρτες δηλώναμε ότι ζούμε, ότι αντιστεκόμαστε. Οι κάρτες θα ήταν μια επαφή, θα είχαμε μια συμπαράσταση από τις οικογένειές μας και τον περίγυρο. Τα βάλαμε κάτω. Χαρτιά, πινέλα, χρώματα, δραχμές διακόσιες είκοσι. Κινήσαμε, λοιπόν, να βρούμε τον γραμματέα της Ομάδας, να μοιραστούμε μαζί του τη χαρά της ανακάλυψης, να μας δώσει χρήματα. Ο μπάρμπα Χρήστος, ο Γραμματέας μας, άνθρωπος θετικός, υπεύθυνος με πολύπλευρη πείρα. Οργανωτικός προπολεμικά ακόμη, στον Αϊ-Στράτη με τον Γληνό και τον Βάρναλη. Τότε αυτός σκεφτόταν, πώς θα έκοβε χρήματα για να αγοράσουμε πινελάκια. Ομως, όπως και αν τα υπολόγιζε, λεφτά για πινελάκια δεν μπορούσε να μας δώσει. Ηταν μεγάλη πολυτέλεια. Ο σωτήρας άγγελός μας βρέθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Ρίτσου. Συμπλήρωσε το ποσό από την τσέπη του και σε λίγο οι πρώτες χειροποίητες κάρτες γίναν ανάρπαστες. Η πρόβλεψή μας δικαιώθηκε πανηγυρικά, με την ανταπόκριση από τα έξω και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση της Ομάδας».
Οι φίλοι του Αθλητισμού, μικρότεροι αλλά και μεγαλύτεροι, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αθλήματα της πάλης και του παγκρατίου, καθώς διακεκριμένοι αθλητές και προπονητές από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες θα παρουσιάσουν τα δύο αθλήματα. Οι επιδείξεις θα γίνουν την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Οκτώβρη και θα ξεκινούν στις 20.00.
Από το Φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λείπει η - πάντα ενδιαφέρουσα και αγαπητή στους επισκέπτες - Διεθνούπολη.
Στο χώρο αυτό, και τις τρεις μέρες, θα φιλοξενούνται αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων που θα έχουν «στήσει» τα περίπτερά τους, όπου οι επισκέπτες του 41ου Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με δεκάδες νέους αγωνιστές από άλλες χώρες του κόσμου.
Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, στις 19.30, με θέμα: «Who is the world? - NATO: To οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά των λαών».
Οπως κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν Θεραπευτικές Κοινότητες και Κέντρα Πρόληψης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης μέσα απ' τα ταμπλό που θα υπάρχουν στο χώρο κατά των ναρκωτικών στο Φεστιβάλ, αλλά και την έκθεση σκίτσου με δημιουργίες που αναδεικνύουν πως «δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή»! Ακόμα, όσοι θέλουν θα μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους παίζοντας σ' ένα ευρηματικό παιχνίδι - κουίζ ατομικά ή και σε ομάδες.
Τέλος, στο χώρο θα διακινούνται η νέα μπροσούρα του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ανακοίνωση με τις θέσεις και τους στόχους πάλης της ΚΝΕ.
Στο Εργατικό Στέκι του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, στις 20.00, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς».
Επίσης, στο χώρο του Εργατικού Στεκιού θα συγκεντρώνονται κονσερβοποιημένα τρόφιμα και χειμερινός ρουχισμός που θα παραδοθούν σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο Φεστιβάλ, στο χώρο των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα γίνει την Πέμπτη 8 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών και συζήτηση με θέμα «Για ποιο σκοπό σπουδάζουμε;», όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο χώρο του πάρκου θα λειτουργήσουν το τριήμερο τρεις μεγάλες σκηνές, που θα φιλοξενήσουν γνωστούς κι αγαπημένους καλλιτέχνες, μαζί με νέους δημιουργούς που ξεσηκώνουν το νεανικό κοινό. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν όλοι οι γνώριμοι χώροι του Φεστιβάλ, όπως ο Παιδότοπος, η Διεθνούπολη, οι χώροι των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργατών κ.ά.
Στο χώρο δίπλα στη λίμνη του πάρκου «Τρίτση» θα δώσουν, για άλλη μια χρονιά, οι μαθητές το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της σχολικής χρονιάς στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το Μαθητικό Στέκι θα έχει τη δική του σκηνή αλλά και πολλές γωνιές νεανικών δραστηριοτήτων.
Εκεί θα δεσπόζει μια διαδραστική έκθεση με θέμα το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Πρόκειται για μια κατασκευή, όπου με διαδραστικό τρόπο, μέσα από την εναλλαγή ιστοριών, κειμένων, πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού κ.ά., μέσα από ένα «ταξίδι» στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας, θα αναδεικνύει στον επισκέπτη ότι «δύο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση: Από τη μία ο λαός, οι εργαζόμενοι, που με τη συλλογική προσπάθεια, το μυαλό, τα χέρια και τους κόπους τους παράγουν τα πάντα και από την άλλη ο κόσμος των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών, που καρπώνονται τη δουλειά, τον ιδρώτα και τους κόπους εκατομμυρίων. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση κομμουνιστών, αγωνιστών, νεολαίων και όχι μόνο, οι μαθητές θα μπορέσουν να «ανακαλύψουν» τι είναι αυτό που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, αλύγιστοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Θα δουν πώς καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ήρωες, μέσα από τη δύναμη της συλλογικής πάλης, την ακλόνητη πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.
Ακόμα, οι μαθητές επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν στο δικό τους Στέκι να έρθουν σε επαφή με αντιπροσωπείες από τα λαϊκά φροντιστήρια της Αττικής, να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους ή και να γραφτούν στο λαϊκό φροντιστήριο της περιοχής τους.
Από το Μαθητικό Στέκι δε θα μπορούσε να λείπει το περίπτερο του Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας που διεξήγαγε την περσινή σχολική χρονιά η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής». Στο περίπτερο θα προβάλλονται οι εργασίες των τεσσάρων νικητριών ομάδων του διαγωνισμού που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή, αλλά θα είναι διαθέσιμες για προβολή και όλες οι υπόλοιπες εργασίες των μαθητικών ομάδων απ' όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό.
Θα υπάρχει, επίσης, μια επιλεγμένη ειδικά για μαθητές έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα υπάρχουν και χώροι για επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ πονγκ κ.ά.
Οσο για τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού, εκεί θα συναντηθούν μαθητικά συγκροτήματα με γνωστούς καλλιτέχνες, αγαπητούς στη νεολαία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της σκηνής έχει ως εξής:
20.00 Συναυλία με μαθητικά - νεανικά συγκροτήματα: Red Dreams από το Κερατσίνι, μαθητές από το 15o ΓΕΛ Κυψέλης, Crazy Dimples από το Περιστέρι, Χρίσμα Θανάτου από Σεπόλια, 292-bps από Πετρούπολη
21.30 Rebellion Connexion + Frank (Manifesto the label)
22.45 Ησαΐας Ματιάμπα και Μύρωνας Στρατής
20.00 Μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα από μαθητές «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»
21.00 Συζήτηση: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα (...) μεταδίδει τις αρχές και τις αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος κι έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του» (απόσπασμα από το βιβλίο της Πολιτικής Παιδείας Β' Λυκείου). Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο;
22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Orbital devise από τη Μεταμόρφωση
22.30 Συναυλία με τους Sober
23.10 Συναυλία με τους KollektivA
23.45 Συναυλία με τον Πάνο Μουζουράκη
18.45 Βράβευση νικητριών ομάδων του μαθητικού Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
21.30 Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου
22.00 Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο
22.30 Συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή»
23.00 George Zervos and the band
23.45 Συναυλία με τους Imam Baildi
Να μην αποδεχτούν τον όρο καλεί τους νέους με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
Συγκεκριμένα, στις σελίδες 197, 200 και 201 το βιβλίο γράφει:
«Η αδυναμία ένταξης των μεταναστών - και ιδιαίτερα των λαθρομεταναστών - στον κοινωνικό ιστό της χώρας υποδοχής οδηγεί στην αδυναμία προσαρμογής των μεταναστών και στην υποβάθμιση των περιοχών εγκατάστασής τους». Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η εμφάνιση μορφών οργανωμένου εγκλήματος αλλά και η ραγδαία και ανεξέλεγκτη αύξηση των λαθρομεταναστών και των οικονομικών μεταναστών δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία».
Επίσης, ότι «το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, των οικονομικών μεταναστών, των πολιτικών προσφύγων είναι στην ουσία πρόβλημα ελεγχόμενης ενσωμάτωσης ενός τουλάχιστον τμήματος αυτών στην όλη οικονομικοκοινωνική δομή, στο σύγχρονο καταμερισμό της εργασίας».
Το γεγονός έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις και σχόλιο καταγγελίας του όρου «λαθρομετανάστης», που χρησιμοποιεί το σχολικό βιβλίο, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, το σχόλιο της ΚΝΕ έχει ως εξής:
«Ο ρατσισμός αναπτύσσεται στο σημερινό σύστημα που έχει βάση του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αντιμετωπίζει την ανθρώπινη εργασία, την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα. Γι' αυτό κάποιος άνθρωπος μπορεί να θεωρηθεί έως και λαθραίος!
Καλούμε κάθε νέο και νέα να μην το αποδεχτεί, να το αμφισβητήσει!
Να δυναμώσουμε μαζί την αλληλεγγύη και την πάλη για την ανατροπή του απάνθρωπου συστήματος των πολέμων και της φτώχειας, που είναι οι αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, που εμπορεύεται, αγοράζει και πουλάει την ικανότητα του ανθρώπου να παράγει, να δημιουργεί».
Από την εκδήλωση στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) που βρέθηκε στη χώρα μας και φιλοξενήθηκε από την ΚΝΕ
Απ' άκρη σε άκρη του πλανήτη όπου υπάρχει καπιταλισμός, ισχύουν οι ίδιοι ταξικοί και εκμεταλλευτικοί νόμοι.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις μεταφέρθηκαν απευθείας από εκπροσώπους της 25μελούς αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ - νεολαία του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που μίλησαν πριν μια βδομάδα, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου της Αθήνας, για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η νεολαία στη Γερμανία, τη χώρα που προπαγανδίζεται ως «ο μεγάλος νικητής της κρίσης». Στοιχεία που σκιαγραφούν από τη μία τις διαφορές που αφορούν το επίπεδο στην ανάπτυξη και τη δύναμη των καπιταλιστικών οικονομιών κι από την άλλη τις αμέτρητες ομοιότητες που προκύπτουν από την κοινή στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, με το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποστολής αλληλεγγύης προς την ΚΝΕ, το ΚΚΕ, την ελληνική νεολαία και στάθηκε η αφορμή για την ανοιχτή συζήτηση που έγινε με θέμα την κατάσταση της νεολαίας στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία. Παράλληλα, ήρθε να απαντήσει στη σκέψη όλο και περισσότερων νέων της χώρας μας να πάνε για δουλειά ή σπουδές ή και τα δύο μαζί στο εξωτερικό.
Την κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Χασόγλου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της SDAJ, ο οποίος παρουσίασε τα παρακάτω στοιχεία:
-- Στη Γερμανία, οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν τελειώσει σχολεία κατάρτισης, δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο μοιάζει με ουτοπία... Κάθε χρόνο, πάνω από 300.000 νέοι βρίσκονται άνεργοι και μπαίνουν στο φαύλο κύκλο της επανακατάρτισης. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν το κίνητρο πάνω στη δουλειά κι αν μείνουν καιρό άνεργοι και μετά εργαστούν υποτάσσονται στα αφεντικά, αξιοποιούνται ως πιο φτηνή εργατική δύναμη. Γιατί, το να είσαι άνεργος σημαίνει κοινωνική απομόνωση, δύσκολα βγαίνεις από το καβούκι σου.
-- Το 70% των φοιτητών, επειδή πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα περίπου 600 ευρώ το εξάμηνο, δουλεύουν παράλληλα σε μπαρ, εστιατόρια, σε άσχημες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να υπάρχουν συνδικάτα, σωματεία, οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης. Οι ηγεσίες των συνδικάτων, όπου υπάρχουν, έχουν κατά κύριο λόγο σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, στρέφονται κατά της ταξικής πάλης, προβάλλοντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι προνόμιο για εκείνους που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες. Ενας νέος δεν μπορεί εύκολα να σπουδάσει αυτό που πραγματικά θέλει στην πόλη του και δεν έχει χρήματα για να μετακομίσει σε άλλη πόλη, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει έξτρα κόστος.
-- Το 30% των νέων κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο στο οποίο έχουν καταρτιστεί. Το 16% των νέων πρέπει να δουλεύουν περισσότερο, για να καλύψουν τις μέρες που πήγαιναν στο επαγγελματικό σχολείο, παρότι αυτές οι δύο μέρες τη βδομάδα αναγνωρίζονται από το νόμο ως χρόνος εργασίας. Το 36,5% των μαθητευόμενων κάνουν υπερωρίες που δεν πληρώνονται, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά. Οι 3 στους 4 εργάζονται τζάμπα 5 ώρες επιπλέον τη βδομάδα, δηλαδή δύο μέρες το μήνα.
-- 40 ώρες εργασίας τη βδομάδα αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να μένουν με τις οικογένειές τους, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με αυτούς τους μισθούς, μόνο για ενοίκιο χρειάζεσαι 400 - 500 ευρώ, μετά πώς θα ζήσεις;
-- Το 11% από αυτούς τους νέους κάνουν δεύτερη δουλειά για να ζήσουν. Τις πιθανότητες να πας διακοπές με τους φίλους σου... τις ξεχνάς. Τις περισσότερες φορές δεν έχεις χρήματα για αθλητισμό, πολιτισμό, να πας σινεμά ή για κολύμβηση. Οι γυναίκες υφίστανται διπλή εκμετάλλευση, καθώς στη μαθητεία πληρώνεσαι ανάλογα με το φύλο...
-- Ο νέος εργάτης στη Γερμανία (μέχρι 30 ετών) δεν έχει εμπειρία απ' την οργανωμένη πάλη και τα σωματεία, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι πρέπει να αγωνίζεσαι, να παλεύεις για να έχεις κατακτήσεις. Σε αυτή την αντίληψη συμβάλλει και το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων που επιδρούν αρνητικά, προπαγανδίζοντας ότι «έχουμε το καλύτερο σύστημα», «δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα διαφορετικό».
Μαθήματα όπως Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, κόβονται, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να κατανοήσεις την πραγματικότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι όλη η εργατική τάξη στη Γερμανία δεν έχει ταξική συνείδηση. Υπάρχει μια αυθόρμητη συνείδηση που εξεγείρεται μπροστά στην αδικία, όμως τότε επιστρατεύονται διάφορα ιδεολογήματα, με στόχο να κρύψουν την αντίθεση ολιγαρχίας και λαού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών σχετικά με την αντίληψη που έχουν οι νέοι στη Γερμανία για το σοσιαλισμό, η Λάρα Τούρεκ, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της SDAJ για το Εργατικό Κίνημα, επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Οσοι μεγάλωσαν στο Δυτικό Βερολίνο, έχουν την αντίληψη ότι το Ανατολικό Βερολίνο ήταν ένα κράτος χωρίς δημοκρατία και ...μπανάνες και ότι όσοι έφυγαν σκοτώθηκαν στο τείχος του Βερολίνου. Στην Ανατολική Γερμανία υπάρχουν νέοι από οικογένειες που δεν είναι κομμουνιστές, αλλά έχουν θετική εικόνα, επειδή γνωρίζουν ότι τότε υπήρχε δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία και το συγκρίνουν με το τώρα που δεν υπάρχει τίποτα. Οι αντιλήψεις στη δύση και την ανατολή είναι διαφορετικές και γι' αυτό προσεγγίζουμε διαφορετικά τον κόσμο, λέγοντας βέβαια τα ίδια πράγματα».
Στην ερώτηση για τα ιδεολογήματα που προβάλλονται ότι «πηγή του κακού» για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, είναι η Αγκελα Μέρκελ, αλλά και για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος από τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις σχετικές δηλώσεις των Γερμανών βιομηχάνων, ο Φλο Χάμπερκοστ, μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της SDAJ και υπεύθυνος του ΚΣ για το Εργατικό Κίνημα, υπογράμμισε:
«Η Γερμανία είναι η πιο δυνατή καπιταλιστική χώρα στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε συνεργάζεται με άλλα καπιταλιστικά κράτη και κυβερνήσεις. Η αστική τάξη της Γερμανίας έχει συμφέρον από την παραπέρα εξαθλίωση χωρών όπως η Ελλάδα κι αυτό γίνεται με τη σύμπραξη της ελληνικής αστικής τάξης και του ελληνικού κεφαλαίου. Οι εργάτες και των δύο χωρών πρέπει να έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλισμό. Ο κύριος αντίπαλος κάθε εργατικής τάξης βρίσκεται στην ίδια τη χώρα της.
Υπάρχουν τμήματα του κεφαλαίου που τα συμφέρει η μετανάστευση, για να έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό, για να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς. Το γερμανικό κράτος παράλληλα προσπαθεί να διασπάσει τους πρόσφυγες σε οικονομικούς και σ' εκείνους που μετανάστευσαν λόγω πολέμου, λέγοντας ότι δικαιώματα έχουν μόνο οι του πολέμου. Καθημερινά γίνονται επιθέσεις σε κέντρα μεταναστών από φασίστες. Το κράτος αξιοποιεί τις επιθέσεις για να γίνει ακόμη βαθύτερη η διάσπαση Γερμανών και ξένων εργατών, για να δουλεύουμε όλοι χωρίς δικαιώματα σε συνθήκες σκλαβιάς. Να ενώσουμε την τάξη μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή της, στον κοινό αγώνα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον καπιταλισμό».
Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών ανάμεσα στους εκπροσώπους της SDAJ και της ΚΝΕ, που τους φιλοξενεί στη χώρα μας.