Σάββατο 18 Μάη 2019 - Κυριακή 19 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ενώνονται με κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό ενόψει εκλογών

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστώσει και ο πιο δύσπιστος πόσο κάλπικες είναι οι «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αποτελούν τα ψηφοδέλτια που έχουν συγκροτήσει ενόψει των εκλογών της 26ης Μάη οι παραπάνω δυνάμεις. Ειδικά οι συνδυασμοί για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν περιβόλι, με τη στήριξη που παρέχουν τα κόμματα του κεφαλαίου με τεράστια ευκολία στους ίδιους υποψηφίους, με τα ανακατέματα και τα σούρτα - φέρτα, τα κάθε είδους αλισβερίσια που συμβαίνουν μεταξύ τους. Σε τοπικό επίπεδο, οι οργανώσεις των αστικών κομμάτων αντιγράφουν αυτό που είδαμε να συμβαίνει στη Βουλή με τις μεταγραφές ανάμεσά τους, κι αυτό που αποτυπώνεται είναι ότι όλοι πάνε με όλους. Αλλωστε, βάση για κάτι τέτοιο υπάρχει και ακούει στο όνομα «επιχειρηματική λειτουργία των δήμων», υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, μέσω της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» κ.ο.κ.

Τα δεκάδες παραδείγματα συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε «καρυδιάς καρύδι» σε τοπικό επίπεδο, όπου δείχνει να εμπιστεύεται οποιονδήποτε μπορεί να βγάλει τη βρώμικη δουλειά, είναι πολύ χαρακτηριστικά και, εκτός όλων των άλλων, κατεδαφίζουν και ό,τι έχει μείνει όρθιο από το χάρβαλο που ονομάζει «προοδευτική συμμαχία» κόντρα στο «παλιό», τη «δεξιά» κ.ο.κ.

Διατηρώντας ανοιχτούς ...διαύλους

Στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον νυν δήμαρχο Χρ. Βρεττάκο. Καθώς φαίνεται, όμως, για να συντηρούνται και οι «δίαυλοι» με άλλες «δυνάμεις», που συμπτωματικά - όπως και σε άλλες πόλεις - συγγενεύουν με τον ακροδεξιό χώρο, η υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπακώστα (πρόσφατη μεταγραφή από τη ΝΔ) δίνει στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο Φίλιππο Καμπούρη, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορα ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιό του. Πρόκειται για τηλεοπτικό παραγωγό, γνωστό για τα τηλεσκουπίδια που έχει βγάλει κατά καιρούς στον αέρα, όπως τα αποκρουστικά ριάλιτι ξεκατινιάσματος μπροστά στις κάμερες. Η ίδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στον Γέρακα την Ραχήλ Μακρή. Θυμίζουμε ότι η τελευταία έχει περάσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ και είναι γνωστή για τα ακροδεξιά και ξενοφοβικά της παραληρήματα. Πρόσφατες είναι οι αντιδράσεις της για τη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε δομή στην περιοχή του Γέρακα, κάνοντας μάλιστα αναφορές στη «νεοθωμανική απειλή» που μέσω προσφυγόπουλων και εικόνων με μπούργκες στέλνει «υποσυνείδητα μηνύματα», και άλλες τέτοιες ομορφιές. Στον Γέρακα παίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο παιχνιδάκι, όπως και στο Κερατσίνι: Το κόμμα τους έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει κάποιον υποψήφιο και μια από τις υπουργούς του στηρίζει ένα φρούτο της ακροδεξιάς, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι και κυρίως να μένουν ανοιχτοί χρήσιμοι δίαυλοι... Δεν πέρασε, άλλωστε, πολύς καιρός από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόταν με τους ΑΝΕΛ.

Στη γειτονική πόλη του Κερατσινίου, Νίκαια - Ρέντη, ο σημερινός δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γ. Ιωακειμίδης, πρόσφατα ανακοίνωνε σε συνέντευξή του και μάλιστα καμαρωτός ότι στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή δεν υπάρχει κόμμα που να έχει ψηφίσει και να έχει εφαρμόσει μνημόνια, που να μην τον στηρίζει. Ολοι αυτοί προφανώς κάτι θα ξέρουν. Αλλωστε, πρόκειται για τον δήμαρχο που έχει πιάσει το «νόημα» και έχει απογειώσει τα δημοτικά τέλη στους κατοίκους, την ίδια στιγμή που απαλλάσσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι εδρεύουν στην πόλη.

«Προοδευτικά μέτωπα» στην πράξη

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που αποδεικνύουν πόσο κούφιες είναι οι προοδευτικές κραυγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή του Νότιου Αιγαίου. Εκεί το κυβερνών κόμμα δεν στηρίζει κάποιο από τα στελέχη του στην Περιφέρεια ή στους δήμους της Δωδεκανήσου και προτιμάει να δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στο δήμο της Ρόδου στηρίζει τον σημερινό αντιδήμαρχο της στηριγμένης από τη ΝΔ δημοτικής αρχής, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2012 και μετέπειτα επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ... Το παραπάνω προοδευτικό ξέσπασμα μεταφέρεται και στην Κω, όπου ο επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν κάμποσα στελέχη και της ΝΔ.

Για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, σε έναν συνδυασμό που συμμετέχουν και τοπικά στελέχη της ΝΔ, που μάλλον δεν είναι της «νεοφιλελεύθερης γραμμής» και γι' αυτό δεν ενοχλούν τους ΣΥΡΙΖΑίους... Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας από τους παραπάνω διαγράφηκε από τη ΝΔ. Τα σούρτα - φέρτα συνεχίζονται, με τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 σήμερα να έχει μεταπηδήσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της ΝΔ...

Με την «Εθνική» του κεφαλαίου

Ενα παράδειγμα ακόμα έρχεται από την Κρήτη. Εκεί ο σημερινός περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Στ. Αρναουτάκης, στηρίζεται επίσημα από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα περιλαμβάνει κάμποσα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδυασμό του, ο οποίος ονομάζεται μάλιστα «Εθνική Κρήτης». Εκεί, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε και υποψηφίους προερχόμενους από τη ΝΔ, με έναν από αυτούς να έχει περάσει και από τους ΑΝΕΛ.

Η διακομματική αυτή συνεργασία βρίσκει έκφραση και στο Ηράκλειο, με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου να περιλαμβάνει στελέχη όλων των κομμάτων στις γραμμές του (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ). Στα δε Χανιά, στον «χρισμένο» από τη ΝΔ συνδυασμό συμμετέχουν αρκετοί αντιδήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες διοικήσεις. Οσο για την απερχόμενη δημοτική αρχή; Εκεί ενώνονται πάλι όλοι (ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), με τον επικεφαλής τους να είναι από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του πρέσβη των ΗΠΑ, με φόντο την αναβαθμισμένη βάση της Σούδας.

Παρόμοια ανακατέματα της τράπουλας έρχονται από την Πελοπόννησο. Εκεί ο Π. Τατούλης, νυν περιφερειάρχης, παραδοσιακό στέλεχος της ΝΔ (πρώην βουλευτής και υπουργός της), στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχτεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ στις προ-προηγούμενες από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. Τώρα στηρίζεται από τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Καμμένο, αλλά και από την σημερινή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπακώστα! Οσο για τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Γ. Δέδε; Κινούμενος κι αυτός προφανώς στον «αστερισμό» της «προοδευτικής συμμαχίας», έχει διατελέσει αντιπεριφερειάρχης με τον Π. Τατούλη όταν ο συνδυασμός είχε στηριχθεί από ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. το 2010...

Στη Δυτική Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παραδοσιακού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που έχει υπηρετήσει με συνέπεια τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Στη δε Θεσσαλία, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, αφού στηρίζουν κοινό υποψήφιο περιφερειάρχη αλλά και υποψήφιους δημάρχους σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ενώ συνεργασία υπάρχει και σε μια σειρά άλλων δήμων.

Στο μεταξύ, στην Πύλη Τρικάλων, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποθεώνουν, αν και «δεν στηρίζουν επίσημα», τον δήμαρχο που στηρίζεται από τη ΝΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανακοίνωσε ως υποψήφιά του τοπικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα την πρώτη σε ψήφους της φασιστικής συμμορίας τον Γενάρη του 2015. Μετά την κατακραυγή ο υποψήφιος της ΝΔ και (ανεπίσημα) του ΣΥΡΙΖΑ παρίστανε ότι δεν γνώριζε το παρελθόν της χρυσαυγίτισσας...

Στην Αττική, μία από τις πιο χαρακτηριστικές συμπράξεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ εμφανίστηκε στο δήμο Φυλής. Εκεί, ο επί χρόνια εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Χρ. Παππού, που είναι γνωστό ότι στηρίζεται παραδοσιακά από τη ΝΔ.

Τα σουλάτσα των φασιστών σε «προοδευτικά» ψηφοδέλτια και άλλα παράδοξα...

Από τις κάθε είδους συνδιαλλαγές ενόψει των εκλογών, φανερές και αθέατες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και μάλιστα με πολλά περιστατικά - «συμπτώσεις» συμμετοχής τους σε διάφορα ψηφοδέλτια, που γεννούν πολλά ερωτήματα. Από την άλλη, δεν λείπει το χαϊδολόγημα των φασιστών από δυνάμεις που ψαρεύουν στα βρωμόνερα της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός από το πλήθος δημοτικών αρχών που ξεπλένουν τους ναζί εγκληματίες, καλώντας τους σε διαπαραταξιακά μαζέματα, για να τους μοιράσουν προνόμια παραμονές των εκλογών, ήρθε και η κυβέρνηση μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει απόφαση του δήμου της Αθήνας, για μη παράδοση χώρων στη Χρυσή Αυγή και τους συνδυασμούς της. Ετσι, με κυβερνητική απόφαση, δόθηκαν στους φασίστες 3 περίπτερα, 49 στέγαστρα και 4 πύργοι στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διαδίδουν το ρατσιστικό μίσος.

Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη κίνηση - πρόκληση της Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) να ξεναγήσει αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Θυμίζεται μάλιστα ότι στον ίδιο χώρο, η ίδια διοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ) είχε φέρει μπράβους να διώξουν στελέχη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη που πραγματοποιούσαν επίσκεψη.

Την ίδια στιγμή που οι φασίστες απολαμβάνουν μια ιδιότυπη «ασυλία», φαίνεται ότι παίρνουν και τα μέτρα τους ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης. Ετσι, μετά την προ ολίγων μηνών από κοινού υπερψήφιση για την προεδρία της επιτροπής ανταγωνισμού στη Βουλή της Κατερίνας Θάνου, δηλαδή της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι χρυσαυγίτες παραδέχονταν ότι το έκαναν για να «ελαφρύνουν τη θέση τους» ενόψει της κατάληξης της δίκης, ήρθε ένα ακόμα χαρακτηριστικό κρούσμα. Οι ίδιοι απέκλεισαν από το ευρωψηφοδέλτιό τους τους νυν ευρωβουλευτές τους και μάλιστα η λίστα που έφτιαξαν περιλαμβάνει πολύ λιγότερα ονόματα από το μέγιστο όριο. Μια λίστα φτιαγμένη στα μέτρα του υπόδικου Λαγού, αφού δεν υπάρχει υποψήφιος που το όνομά του να ξεκινάει με γράμμα πριν από το «Κ». Ετσι γίνεται πιο εύκολο στον ψηφοφόρο τους να εντοπίσει τον συγκεκριμένο υποψήφιο, που είναι και γραμμή της οργάνωσης, ώστε να μη χαθεί ο «σταυρός», που πιθανόν αν τον στείλει στην Ευρωβουλή να τον σώσει από τα κάγκελα.

Ενα ακόμα από τα αλισβερίσια που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου ακυρώθηκε το δημοτικό ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής για παιδαριώδεις - σχεδόν σκηνοθετημένους - λόγους από την ίδια την εγκληματική οργάνωση, κάτι που σίγουρα θα ωφελήσει άλλον συνδυασμό, κατευθύνοντας εκεί τις ψήφους... Σε παρόμοιες περιπτώσεις, τα όποια ανταλλάγματα δεν αργούν να φανούν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι φασίστες χρυσαυγίτες χώνονται σε διάφορα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα, και μάλιστα με μια περίεργη ανοχή και επαναλαμβανόμενες «απροσεξίες» από ΣΥΡΙΖΑίους υποψηφίους που τους φιλοξενούν.

Τρανταχτό είναι το παράδειγμα της Λέσβου, όπου η υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε στον συνδυασμό της χρυσαυγίτη γνωστό για τη δράση του στα Ιωάννινα, όπου εμφανίζεται ως ιδρυτής της τοπικής της εγκληματικής οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος απομακρύνθηκε από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατακραυγή. Ομως, επειδή ο «βήχας» δύσκολα κρύβεται, στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρήκε χώρο ένας από αυτούς που επιβράβευσαν το ακροδεξιό - ξενοφοβικό ξέσπασμα ομάδας φασιστοειδών, τα οποία τοποθέτησαν έναν τεράστιο σταυρό σε παραλία του νησιού, ως απάντηση στους «αλλόθρησκους» πρόσφυγες.

Από την άλλη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ακροδεξιός και μάλιστα υμνητής της χούντας, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά τον ντόρο που έγινε για αναρτήσεις του με τις οποίες αποθέωνε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, αναπαρήγαγε άρθρα της φασιστοφυλλάδας «Στόχος», εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις κ.λπ. Σε συνέντευξή του μάλιστα εξέφρασε, από τη μια, τον θαυμασμό στο έργο του Παπαδόπουλου, αισχρολογώντας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, από την άλλη, τόνιζε ότι «στήριξα Τσίπρα και θα ξαναστηρίξω Τσίπρα, γιατί είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην πολιτική σκηνή...».

ΗΠΕΙΡΟΣ
Γιώργος Πρέντζας

Είναι 42 χρόνων. Γεννήθηκε στη Γερμανία, μεγάλωσε και κατοικεί στα Ιωάννινα. Νοσηλευτής και υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων. Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου του ΚΚΕ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Γιάννης Ντουνιαδάκης

Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1954. Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Σημαιοφόρος Μάχιμος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) το 1976. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία επιφανείας ως επιτελής και ως κυβερνήτης, καθώς και σε υπηρεσίες Ξηράς ως επιτελής ή διοικητής ανάλογα με το βαθμό του. Αποστρατεύτηκε το 2005 με το βαθμό του υποναυάρχου σε αποστρατεία, ενώ υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Πολέμου του ΠΝ. Είναι μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και της «Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΑΝΕΑΕΔ). Ηταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Πειραιά το 2015.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νίκος Γόντικας

Είναι 62 χρόνων. Εφοριακός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου από το 2011. Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Αλεξάνδρα Μπαλού

Γεννήθηκε στο χωριό Μεσαριά της Κέρκυρας το 1961, είναι τραπεζοϋπάλληλος και περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ παλαιότερα ήταν νομαρχιακή σύμβουλος Αθήνας. Εχει τελειώσει τη σχολή Η/Υ του ΕΛΚΕΠΑ και τη Συνεταιριστική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφια αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα της Αττικής με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Δημήτρης Παπατολίδης

Είναι 42 χρόνων. Κατάγεται από τη Δράμα και κατοικεί στην Καβάλα. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

ΚΡΗΤΗ
Μανώλης Συντυχάκης

Γεννήθηκε το 1967 στο Ηράκλειο Κρήτης. Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας «Kliment Ohridski» της Λαϊκής Δημοκρατίας Βουλγαρίας. Το 2010 και το 2014 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Νομού Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ. Μέλος της ΚΝΕ από το 1978 και του ΚΚΕ από το 1986 και σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Θανάσης Χαστάς

Είναι 32 χρόνων. Κατάγεται από τον Πόρο Γρεβενών και διαμένει στην Κοζάνη. Απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου. Δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών από το 2014 με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (2010 - 2016). Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην ΠΕ Γρεβενών στις εκλογές του 2015.

ΑΤΤΙΚΗ
Γιάννης Πρωτούλης

Είναι 41 χρόνων, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής από το 2014. Υπήρξε Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ (2007 - 2011), βουλευτής Β΄ Αθήνας (2007 - 2012). Σήμερα είναι υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, από το 2015. Διετέλεσε μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (2001 - 2006).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σωτήρης Αβραμόπουλος

Είναι 37 χρόνων και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Εχει διατελέσει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του αντίστοιχου τμήματος του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (ΜΔΕ) του προγράμματος «Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές» του ΕΑΠ. Εχει διατελέσει μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) στην προηγούμενη θητεία. Δραστηριοποιήθηκε από μικρή ηλικία στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και εκλέχθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης στο 10ο Συνέδριο, το 2010. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τάσος Τσιαπλές

Είναι 56 χρόνων. Γεννήθηκε στους Γόννους Λάρισας και κατοικεί στη Λάρισα. Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Νίκος Καραθανασόπουλος

Γεννήθηκε το 1963. Βουλευτής Αχαΐας από το 2007 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. Εχει σπουδάσει Οικονομικά στην Ιταλία και είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Κώστας Μπασδέκης

Είναι 53 χρόνων. Γεωπόνος. Δημοτικός σύμβουλος Λαμίας από το 2003 έως και το 2014. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Στερεάς Ελλάδας.

ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Σταύρος Τάσσος

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948, όπου και μεγάλωσε. Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ από το Γενάρη του 2015. Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει Μάστερ στη Θαλάσσια Γεωλογία και σε θέματα Ενέργειας και ενεργειακής πολιτικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη Γεωφυσική - Σεισμολογία, από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια, εργάστηκε ως ερευνητής στο ΚΠΕ «Δημόκριτος», στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), και κυρίως στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών. Συνέβαλε στην εκπόνηση των θέσεων του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009 και του 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Αθηνών. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Γλυφάδας και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Το 2011 εκλέχθηκε και το 2014 επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org