Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Από την κινητοποίηση στη Χίο
Από την κινητοποίηση στη Χίο
Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά οργάνωσαν την Τρίτη 14/11 Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς σε Σάμο, Ικαρία, Λέσβο και Χίο.

Με συγκεντρώσεις και πορείες απαίτησαν: Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που έχει απομείνει, αλλά να διευρυνθεί σε όλα τα νησιά. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Φορολόγηση με 45% των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε Σάμο και Ικαρία

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε Σάμο και Ικαρία, στις οποίες καλούσαν επίσης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πλήθος σωματείων του νομού.

Στη Σάμο έγινε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης του Βαθιού με κατάληξη στην πλατεία, όπου η πρόεδρος του ΕΚΣ, Βάσω Βρυώνη, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Ο αγώνας για να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας είναι επιβεβλημένο να είναι συνδεδεμένος με την πάλη ενάντια στο σύνολο των μέτρων και της πολιτικής που συντελεί στη φοροαφαίμαξη του λαού». Ο μειωμένος ΦΠΑ, τόνισε, «δεν είναι προνόμιο, άλλα ένα μέτρο απάλυνσης των συνεπειών για τους νησιώτες, λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους». Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Τίμος Χατζηλαγός εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ.

Στη συγκέντρωση στην Ικαρία, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΣ, Αποστόλης Δημόπουλος, σημείωσε την ανάγκη να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι «για απεργία, έχοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις, ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει ακόμη περισσότερο τη ζωή τους, ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας και στη φοροληστεία, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα. Λέμε κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την οργάνωση, την συλλογική πάλη και δράση». Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς, ο Γιάννης Κράτσας εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων και η Γιολάντα Σιαλμά από την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών.

Σε Λέσβο και Χίο

Με τη συμμετοχή σωματείων, άλλων φορέων και πλήθους κόσμου έγινε στην πλατεία Σαπφούς η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρέτισε ο Δημήτρης Στεφανής.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Χίο, με παρουσία εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών. Ακολούθησε πορεία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Απλωταριάς.

ΠΑΜΕ
Συνάντηση με τις οργανώσεις των πυροσβεστών

Τα μεγάλα προβλήματα των πυροσβεστών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε προχτές η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τις οργανώσεις τους. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, στη συνάντηση «συζητηθήκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα με όλες τις εργασιακές σχέσεις και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που δεν επιλύονται. Ειδικότερα:

-- Αναδείχθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό - μέσα, υποδομές, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο συναδέλφου και τον τραυματισμό αρκετών.

-- Τα εξουθενωτικά ωράρια, οι ανεξέλεγκτες επιφυλακές, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, μόνιμοι, πενταετούς, τριετούς υποχρέωσης, συμβασιούχοι που δεν μονιμοποιούνται.

-- Τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, καθώς επίσης και η εμπορευματοποίηση της πυροπροστασίας των αεροδρομίων και των οδικών αξόνων.

-- Ακόμη, οι χαμηλοί μισθοί που δεν καλύπτουν τα στοιχειώδη έξοδα μιας οικογένειας, η μη πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών, οι δαπάνες διαβίωσης όσων μετατίθενται σε υπηρεσίες ιδιωτικών συμφερόντων.

Το ΠΑΜΕ τόνισε την ανάγκη για τα προβλήματα αυτά να ασχοληθούν, να τα προβάλουν και να τα διεκδικήσουν μαζί με τους πυροσβέστες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες.

Εκφράστηκε ομόφωνη γνώμη των οργανώσεων των πυροσβεστών και η θέληση από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα να διεκδικηθούν τα αιτήματά τους.

Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε:

  • Να σταλεί κείμενο προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων με το περιεχόμενο των αιτημάτων των πυροσβεστών και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις κατά περιοχή.
  • Παρέμβαση προς την κυβέρνηση (αρμόδιο υπουργό) και απαίτηση να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
  • Παρέμβαση στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής.
  • Παρέμβαση στον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας.
  • Εκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα άλλων χωρών».
ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Διαμαρτυρία για τα «λουκέτα» και την απληρωσιά

Σε συμβολική κατάληψη της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, στους Αμπελόκηπους, προχώρησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Οι φορείς διαμαρτύρονται για την πολιτική διάλυσης των ιδρυμάτων πρόνοιας, στην οποία εντάσσεται και το κλείσιμο πριν έναν μήνα του Θεραπευτηρίου που λειτουργούσε στον Σκαραμαγκά. Διεκδικούν την υλοποίηση έργων αναβάθμισης της δομής και άμεση επανέναρξη της λειτουργίας της. Προκλητική ήταν η στάση της διοίκησης απέναντι στα αιτήματα των συγκεντρωμένων, καθώς αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος ξεκαθαρίζουν πως θα υπάρξει συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Οπως καταγγέλλουν, το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά είναι ένας μόνο κρίκος σε μια μεγαλύτερη αλυσίδα «λουκέτων». Προειδοποιούν πως στα αντίστοιχα βήματα είναι πιθανό σύντομα να ακολουθήσουν το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας και το ΠΙΚΠΑ Βούλας. Προανήγγειλαν ως επόμενο σταθμό στη δράση τους το συλλαλητήριο στις 3/12, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ.

Την ίδια ώρα, διαμαρτυρία έγινε και από τους επικουρικούς εργαζόμενους του Κέντρου, που αντιμετωπίζουν καθυστέρηση στην πληρωμή τους και αβεβαιότητα για την παραμονή τους στη δουλειά. Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, απαίτησαν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής δουλεύουν 83 επικουρικοί εργαζόμενοι, που καλύπτουν μόνιμες και ζωτικές ανάγκες των Ιδρυμάτων Πρόνοιας. Η μη έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί απλήρωτο και υπό απόλυση συνολικά το επικουρικό προσωπικό, που εργάζεται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Κινητοποίηση από το Σωματείο στο ΠαΓΝΗ

Κινητοποίηση για το ζήτημα των απλήρωτων επικουρικών και συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας οργανώνει σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., στην 7η ΥΠΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ). Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη εργαζομένων που συγκάλεσε τη Δευτέρα το Σωματείο, διεκδικώντας να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καταγγέλλει την απόλυση δημοσιογράφου στο «ΒΗΜΑ»

Την απόλυση της δημοσιογράφου του «Βήματος», Παναγιώτας Μπίτσικα, από την εργοδοσία της ALTER EGO, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει την αντεργατική ατομική σύμβαση εργασίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρόκειται για «μια σύμβαση με εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και μεγάλες μειώσεις μισθών, που αποτελεί το συμπύκνωμα όλων των αντεργατικών διατάξεων που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ακόμα πιο εμφατικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, και των επενδύσεων».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους σε οργανωμένη δράση για να βάζουν εμπόδια στις εργοδοτικές επιθέσεις, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Η μαζική συλλογική πάλη, με ενότητα και αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς στον κλάδο, αποτελεί όπλο διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας κόντρα σε κυβέρνηση - εργοδοσία. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει την προοπτική για καλύτερους όρους στη δουλειά και τη ζωή των εργαζόμενων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων».

Επιπλέον επισημαίνει: «Για την κατάσταση που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων, απλήρωτων, σε επίσχεση, απολυμένων και ανέργων στα ΜΜΕ, εγκληματικές ευθύνες έχουν οι εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες του κλάδου. Οχι μόνο δεν οργανώνουν τον αγώνα για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης, αλλά το αντίθετο, βάζουν ανοιχτά πλάτη στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αποτρέποντας την αγωνιστική ανάταση του κινήματος, στρέφοντας τη συζήτηση σε νομικές λύσεις και ατέρμονες - ατελέσφορες διαβουλεύσεις με αφεντικά και κυβερνητικούς παρατρεχάμενους».

«Τώρα είναι η στιγμή», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «να βάλουμε στην ατζέντα της επικαιρότητας την αναγκαιότητα του αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες δουλειάς, ωράρια, και όλα μας τα δικαιώματα. Ορος που θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχίας αυτών των αγώνων - που απαιτούν αντοχή και σταθερή γραμμή πάλης, με μέτωπο απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες - είναι η δημιουργία Συνδικάτου ΜΜΕ, με οργανωμένες Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς».

Σε δημόσια δήλωσή της, η Π. Μπίτσικα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η αντεργατική ατομική σύμβαση που έφερε η εργοδοσία της ALTER EGO αποτελεί «σύμβαση - μνημείο αντεργατικών διατάξεων», στην οποία «καταχρηστικοί όροι οι οποίοι υπάρχουν σποραδικά σε διάφορες ατομικές συμβάσεις στο χώρο του Τύπου (και όχι μόνο) συγκεντρώθηκαν , ενοποιήθηκαν και αποτέλεσαν ένα corpus που σημείο προς σημείο κάνει έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη τον εργαζόμενο, τον/την δημοσιογράφο, τον/την διοικητικό-ή υπάλληλο, τον/την τεχνικό».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org