Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προσφορά

Ο φίλος και σύντροφος Α. Ζ. Θ. προσφέρει 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ευόσμου, ελάχιστο βοήθημα, για την εκτύπωση του «Ριζοσπάστη», που είναι Οργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σημαία της εργατικής τάξης, απελευθερωτικό λάβαρο του λαού μας. Παρακινεί τους αναγνώστες του, ο καθένας να προσπαθήσει να διαθέσει άλλον ένα «Ρίζο» για να πληθύνουν οι αναγνώστες του, έτσι ώστε να φθάσει η σωστή πληροφόρηση για τα πολιτικά γεγονότα όσο το δυνατό σε περισσότερα άτομα.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μινσκ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), συνεχίζοντας την «παράδοση» των τελευταίων χρόνων - και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που τιμάται, φέτος, παγκόσμια - διοργανώνει επταήμερη εκδρομή στη Λευκορωσία (Μινσκ), στο διάστημα από 1 έως 7 Σεπτέμβρη.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία του Αντιφασιστικού Αγώνα, που στη χώρα αυτή παραμένουν άθικτα για να θυμίζουν τις τεράστιες θυσίες των λαών της ΕΣΣΔ και την ηρωική προσφορά του Κόκκινου Στρατού για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται: Στο Μινσκ, περιήγηση στην Πλατεία της Νίκης και επίσκεψη στο νέο κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Λευκορωσίας. Επίσκεψη στο μνημείο του Χατίν, στο «Κούργκαν Σλάβα» (Λόφος της Δόξας), στο ιστορικό πολιτιστικό συγκρότημα «Γραμμή του Στάλιν», στο Φρούριο του Μπρεστ - πόλη στην οποία υπογράφτηκε και η γνωστή ιστορική Συμφωνία Μπρεστ - Λιτόφσκ από τον Λένιν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κ.λπ.

Για πληροφορίες και συμμετοχή, οι αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, απόγονοι και επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες πρέπει να απευθύνονται, καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίον του Αρεως) και στο τηλέφωνο: 210.8222.952.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη της σ. ΚΟΥΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ, που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή, την Κυριακή 7 Ιούνη, και ο θάνατός της γέμισε με θλίψη όλους τους συντρόφους της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Γερμανίας.

Μαρίκα και Ηλίας Σιδηρόπουλος

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΘΟΔΩΡΟΥ ΓΥΜΝΟΠΟΥΛΟΥ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, οι σύντροφοί του από το Schorndorf της Γερμανίας προσφέρουν ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης, μέσω της ΚΟ Γερμανίας, 160 ευρώ στο ΚΚΕ.


ΚΟΥΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ
ΚΟΥΛΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ
Τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση εργαζομένων

Κατατέθηκαν από βουλευτές του Κόμματος στο ν/σ του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια

Δύο τροπολογίες για την ανακούφιση των εργαζομένων κατέθεσαν χτες βουλευτές του ΚΚΕ στο λεγόμενο «μίνι φορολογικό νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Για το «υπερπρονόμιο» του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς

Η πρώτη τροπολογία προβλέπει την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν από το 2013 και προβλέπουν ότι το Δημόσιο προηγείται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσής του, σε σχέση με τους εργαζόμενους του οφειλέτη, αλλά και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η προτεινόμενη διάταξη επαναφέρει «το προγενέστερο της καταργούμενης διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 33 ν. 4141/2013, ΦΕΚ Α' 81/5-4-2013 καθεστώς, αναφορικά με την κατάταξη του Δημοσίου, σε περίπτωση πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη του ή πτώχευσης του τελευταίου».

Οπως σημειώνεται, το καθεστώς αυτό είχε «οδηγήσει σε ματαίωση κάθε δικαιώματος ή προσδοκίας των εργαζομένων του οφειλέτη ή του πτωχού, αλλά και του οικείου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για απόληψη έστω ενός μέρους από τις οφειλόμενες αποδοχές ή τις αποζημιώσεις απόλυσης ή, περαιτέρω, και των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών». Εξηγεί ότι «το υπερπρονόμιο του Δημοσίου για το ΦΠΑ (με τις προσαυξήσεις), και μάλιστα τη στιγμή που το Δημόσιο έχει πολύ περισσότερα μέσα για να το διασφαλίσει (δεσμεύσεις λογαριασμών, ποινική - αυτόφωρη διαδικασία κλπ), καταλύει τη συνεισφορά και των ΦΚΑ στη δημιουργία της περιουσίας αυτής του οφειλέτη και το μοναδικό μέσο πιθανής πληρωμής τους». Ακόμα, «απλήρωτοι εργαζόμενοι επί ενάμιση ή και 2 χρόνια, που απολύονται από τον εργοδότη, αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο επιβίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εξόφλησής τους, λόγω του υπερπρονομίου, το οποίο μάλιστα εκτείνεται και για το παρελθόν, ανεξαρτήτως του πότε βεβαιώνεται».

Για την άδικη φορολόγηση μισθών και συντάξεων που εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο

Με τη δεύτερη τροπολογία, προτείνεται να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος εργαζομένων ή συνταξιούχων, στους οποίους, ενώ οφείλονται μισθοί και συντάξεις, όταν τελικά εξοφλούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, τα ποσά αυτά φαίνονται στη φορολογική δήλωση ως μεγάλα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να φορολογούνται με υψηλούς συντελεστές, ακόμα και 42%, ενώ η καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης φτάνει ως και 4%.

Τονίζεται ότι «στο άρθρο 8 παραγρ. 4 του νόμου 4172/2013 "Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος", ενώ γενικά αναγνωρίζει ως χρόνο κτήσης του εισοδήματος και επομένως ως έτος φορολόγησης το χρόνο που "ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του", κατ' εξαίρεση για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται καθυστερημένα, σε έτος μεταγενέστερο από εκείνο που αποκτήθηκε το δικαίωμα είσπραξης, σαν χρόνος απόκτησης "θεωρείται ο χρόνος που εισπράττονται"». Η αδικία αυτή έχει προκύψει μετά από μια σειρά τροποποιήσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις ανείσπρακτες αποδοχές 2011, 2012 και 2013 και οριστικοποιήθηκε με τον ισχύοντα κώδικα για τα εισοδήματα από το 2014 και μετά.

Στην εισηγητική έκθεση, επισημαίνεται πως «ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα», καθώς ποσά «που αφορούσαν στις αποδοχές του 2012 και 2013 και τα οποία έχουν τυχόν εισπραχθεί το 2014, προστίθενται στις τυχόν αποδοχές του 2014, οι οποίες εισπράχθηκαν το 2014, με συνέπεια να δημιουργείται κατά περίπτωση επιβάρυνση από υπερβάσεις, τόσο στα κλιμάκια για το φόρο εισοδήματος όσο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

«Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο, για την ανακούφιση χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να υπάρξει σχετική τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ώστε να προβλέπεται οι δεδουλευμένες αποδοχές από μισθούς και συντάξεις, όταν εισπράττονται σε μεταγενέστερο χρόνο, να ανάγονται και να φορολογούνται στο έτος που αφορούν, δηλαδή στο έτος που γεννήθηκε το δικαίωμα είσπραξής τους, με υποβολή συμπληρωματικής - τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος», με την οποία να διατηρείται το δικαίωμα μείωσης του φόρου στο ακέραιο (άρθρο 16, ν. 4172/2013), με την προσκόμιση των προβλεπόμενων αποδείξεων.

ΚΝΕ
Μεγάλες φεστιβαλικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Το ταξίδι του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ήδη αρχίσει με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Την ερχόμενη βδομάδα δεσπόζουν δυο μεγάλες εκδηλώσεις στο πλαίσιό του, από τις Οργανώσεις ΑΕΙ Αττικής και Πειραιά.

Το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ γίνεται την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιούνη, στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου), όπου την πρώτη μέρα θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Η θέση του ΚΚΕ» και τη δεύτερη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα και τις δυο μέρες θα γίνονται συναυλίες, τουρνουά, θα λειτουργούν εκθέσεις, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Το Σάββατο 20 Ιούνη γίνεται επίσης το Φεστιβάλ του Πειραιά, που θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), στη Νίκαια. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «το τραγούδι του μετανάστη» θα τραγουδήσουν η Γιώτα Νέγκα και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες κ.ά.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις αυτό το διάστημα και ανάμεσά τους το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 20 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας που θα γίνει στις 19 και 20 Ιούνη στο παλιό Αρσάκειο κ.ά.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
φωτό

Την Πέμπτη 18 Ιούνη 2015, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αξιαγάπητου πατέρα και παππού μας, ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΟΥΜΑ, στο Νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης, ώρα 11 το πρωί.

Στη μνήμη αυτού του βαθιά ενεργού αγωνιστή, σκεπτόμενου ανθρώπου, προσφέρουμε το ποσό των 30 ευρώ στο ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org